Router ASUS RT-AC750L a podivné chování DHCP při připojení tiskárny

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19508
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router ASUS RT-AC750L a podivné chování DHCP při připojení tiskárny

Příspěvekod ITCrowd » 23 srp 2020 19:33

Přesně tak.
Takže nesprávný firmware by mohl být ten problém.
Adresu 50.1 mají nové routery od asusu - ax. Jakože mi jejich routerů prošlo rukama dost.
Vrátit by to jít mělo, stáhni ho, rozbal a pře rozhraní naveď na soubor .trx

Skeleton: Levné tplinky bohužel nechodí. Sám jsem doporučil tři a všechny měly problémy.


Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
Fanda_
nováček
Příspěvky: 12
Registrován: srpen 20
Pohlaví: Muž

Re: Router ASUS RT-AC750L a podivné chování DHCP při připojení tiskárny

Příspěvekod Fanda_ » 14 zář 2020 12:50

Zdravím všechny na fóru, po delší době se s vámi podělím o update situace. Především chci všem diskutujícím velice poděkovat. Vážím si všech hodnotných příspěvků a snahy mi pomoci! Chtěl bych vás poprosit o shovívavost v lynčování mé osoby, jelikož jsem udělal tu zcela nejzákladnější chybu, co lze udělat a uvědomuji si to. :lama:

Bohužel po několika testech se ukázalo, že byla vadná datová zásuvka (keystone). Ono mě to hned netrklo, protože router je umístěný v podkroví a snést nejde, protože internet vede od poskytovatele ze střechy. A ethernetový kabel, co vede v husím krku dolů, nebyl (bohužel) přerušen zcela (což by bylo očividné), ale pracoval, ovšem s nekorektním chováním viz. celá diskuze. Předpokládám, že byly přerušeny jen některé žíly a ne všechny.

Ale nakonec jako optimista i tak jsem rád. Načetl jsem si alespoň mnoho dalších materiálů o síťařině, a dokonce se mi úspěšně povedlo vyměnit keystone, což jsem dělal poprvé, a nakonec se vše povedlo a nyní pracuje správně, včetně tiskárny.

Přeji všem hezký den.

-----------

PS. Tiskárna už je plně online a umí také odesílat scany na email. Chtěl jsem se zeptat na detail, jestli čistě náhodou neznáte nějaký free SMTP server. Zkoušel jsem použít SMTP Googlu, ale ten mi úspěšně odesílá emaily jen na adresy @gmail.com, na ostatní ne.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19508
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router ASUS RT-AC750L a podivné chování DHCP při připojení tiskárny

Příspěvekod ITCrowd » 14 zář 2020 14:39

Fanda_ píše:alespoň nějaké naprosté základy síťařiny chápu
Tos napsal hned v prvním příspěvku. Co už může být menší základ, než kontrola kabelu.
Navíc jsi ani tu tendu, ani tplink nenesl na půdu a nezapojil jsi ho místo asusu, ale z textu to nevyplývá, k tomu jsi se přiznal až teď.
Lynčování nebude. Pokud máš sám dosti cti, spáchej harakiri. Japonský tazatel by to udělal.
K smtp - používám pro tyto účely smtp od seznamu.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Fanda_
nováček
Příspěvky: 12
Registrován: srpen 20
Pohlaví: Muž

Re: Router ASUS RT-AC750L a podivné chování DHCP při připojení tiskárny

Příspěvekod Fanda_ » 14 zář 2020 15:29

Ano, česný jsem, a proto jsem nenapsal že to bylo vše způsobeno firmwarem a nezametl svou chybu pod koberec. Je to ke zvážení, ale do harakiri se kvůli jedné chybě pouštět nebudu. Subjektivně mám pocit, že postačuje čestné přiznání, že jsem něco zvoral.

Ano, chyba byla v tom, že Asus byl nahoře, zatímco Tendu a TPlink jsem testoval dole. Co se týká kabelu tak ten jsem testoval. Zapojil jsem ho do notebooku a pracoval, zapojil jsem ho do smart TV a pracoval. Nepracoval jen v tiskárně (že by používala jiné žíly?). Co více jsem měl dělat na test UTP? Rád se zpětně poučím. Nemám takový ten blikající tester na kontrolu kabelů! Naštěstí jak jsem týdny a týdny pořád s keystone kvrdlal a něco do ní zběsile zapojoval a vypojoval, tak se spojení i s notebookem zhoršovalo tak mě to trklo.

Škoda tedy, že můj citát hned v 1. příspěvku si velmi hrubě vytrhl z kontextu, aby si naznačil, že si hraji na chytráka. Tak pro osvěžení paměti, toto byl můj 1. příspěvek, a 1. řádek:

Fanda_ píše:Zdravím všechny na fóru. Obracím se na nějakou radu chytřejšího, protože jsem si do dnes myslel, že alespoň nějaké naprosté základy síťařiny chápu...


Ano, to jsem si myslel špatně, jsem blbý jak tágo. :cry:


ITCrowd píše:...k tomu jsi se přiznal až teď...

O ano, byl jsem odhalen. Samozřejmě mým cílem od prvního vstupu na toto fórum bylo vás všechny obelhávat…
</konec_sarkasmu>

Upřímně nevím, co ti na to odpovědět. Osobně jsem se svou osobností spokojený, protože si nemyslím o sobě, Bůh ví, jak nejsem chytrý a umím přiznat hrubou a kolosální svou chybu. Jsem hrdý, že to umím přiznat (což ne každý umí) a mám veselou historku pro přátelé, jelikož si umím ze sebe udělat i srandu. Je to prostě život. Podle tvých příspěvků i v jiných tématech soudím, že budeš v této oblasti vysoce chytrý a máš můj respekt a vážím si takových lidí! Ovšem mohl by si k chybujícím lidem možná být o chlup shovívavější. Ale to je tvá věc, a to nemám co komentovat.


Měj se ty i všichni ostatní moc pěkně! :pc-profi:

PS. Děkuji moc za tip na SMTP od Seznamu :thumbup:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19508
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router ASUS RT-AC750L a podivné chování DHCP při připojení tiskárny

Příspěvekod ITCrowd » 14 zář 2020 16:52

Tak jen propříště - ideální pro kontrolu kabelu je switch indikující rychlost a notebook.
Na switchi se plná rychlost (1Gbps) indikuje zelenou led, na notebooku je vidět ve vlastnostech připojení. Vypadá to takto (ber to jako příklad, tohle je wifi, pro LAN by tam byla hodnota 1Gbps):
rychlost.jpg

A ještě pro vysvětlení - kdybys vyzkoušel tendu, nebo tplinka na místě toho asusu, je více než pravděpodobné, že by se chovaly stejně. A tím bychom se nesoustředili na asus, ale na jinou chybu.
Každopádně ti gratuluji k odhalení problému. :thumbup:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Fanda_
nováček
Příspěvky: 12
Registrován: srpen 20
Pohlaví: Muž

Re: Router ASUS RT-AC750L a podivné chování DHCP při připojení tiskárny

Příspěvekod Fanda_ » 14 zář 2020 18:56

Moc děkuju za rady! Bohužel switch jsem neměl. Ale mám radost, že to píšeš, protože už ho máme. Hledal jsem hlavně nějaký s web managementem, právě také aby mi hlásil stav kabelů. Zvolil jsem tento, už je doma:

https://www.alza.cz/tp-link-tl-sg105e-d2916224.htm

Co myslíš? Snad je fajn. Každopádně má vše, co požaduji nyní i pro budoucnost.

Co se týká obrázku, tak tě asi překvapím (jsem se tady uvedl jako lama), :D ale tady v tomto dialogu jsem byl, je to schované v ovládacích panelech, a byl jsem zde právě kvůli tomu, jak si na tom stojí kabel. To mi neuvěříš, ale ukazovalo to 100Mb/s. I když je ve zdi UTP kategorie 5e, co zvládne gigabit, neznepokojilo mě to, protože technické maximum na LAN portu Asusu je sto-megabit. Takže Windows hlásily plnou rychlost. Právě až později když jsem do této nabídky zavítal znovu, bylo zde už jen 10Mb/s, to už jsem pojal podezření, že něco není v pořádku. A v posledním tažení už jen problikávalo odpojeno/10Mb/odpojeno/10Mb/odpojeno.
Ale mé čestné slovo, že když jsem „kontroloval“ kabel ze začátku, byla tam maximální hodnota 100Mb/s.

Co se týká toho, že jsem měl vynést Tendu a TPlink nahoru, to máš svatou pravdu! Bohužel u nás je to ale na půdě akrobacie (do písmene) a někdy až o zdraví. (Žádná podlaha, jen trámy a vata, pouze skáčeš jak v Super Mariovi z jednoho na druhý) Zvítězila lenost něco tam 10x zapojovat, když internet sypal plnou rychlostí a Windows hlásily 100Mb/s připojení. Nebyl jsem důsledný, a proto jsem se omluvil. Aby se to neopakovalo, pořídili jsme ten switch viz. výše co umí také kontrolu (stejně jsem už potřeboval dole také více portů).

Jinak před chvílí jsem zkusil SMTP seznamu. Děkuju, posílá emaily na všechny adresy.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Podivné chování PC
    od Pedroso » 27 úno 2020 19:25 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    1
    1453
    od Pedroso
    05 bře 2020 18:37
  • Podivné chování sítě
    od Jafff » 07 lis 2019 07:48 » v Sítě - hardware
    13
    1293
    od ITCrowd
    08 lis 2019 21:21
  • router Asus RT-AX88U
    od Krystoff » 30 dub 2020 15:33 » v Sítě - hardware
    0
    364
    od Krystoff
    30 dub 2020 15:33
  • Asus router - nesynchronizace času
    od pc_user » 14 led 2020 20:30 » v Sítě - hardware
    9
    879
    od ITCrowd
    18 led 2020 17:43
  • ASUS RT-AX82U - Router pro hráče
    od ITCrowd » 05 zář 2020 21:42 » v Sítě - hardware
    1
    209
    od Ltb
    06 zář 2020 10:32

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host