DHCP?

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Vstrom650
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1014
Registrován: červen 14
Bydliště: Mladá Boleslav
Pohlaví: Muž

DHCP?

Příspěvekod Vstrom650 » 10 lis 2022 18:03

Ahoj, jelikož sítím fakt nerozumím, tak bych se chtěl zeptat, jestli je pro mě lepší mít DHCP zapnutou či ne.
Jestli jsem to správně pochopil, tak u zařízení, které jsou stabilně na stejném místě v síti je lepší DHCP mít vypnutou a nastavenou fixní adresu (PC, router, Xbox, NVR)? Nebo je lepší mít všude DHCP zapnuté?
Děkuji za trapnou otázku, ale fakt tomu nerozumím a když koukám třeba do nastavení routeru apod, není mi to jasné, jak to funguje.
pchelp.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
Uživatelský avatar
ut131313
Level 2
Level 2
Příspěvky: 223
Registrován: únor 19
Pohlaví: Muž

Re: DHCP?

Příspěvekod ut131313 » 10 lis 2022 18:10

DHCP nech zapnuto. Někdo přijde s mobilem (návštěva) a nepřipojí se. Pouze na hlavním routeru.

Uživatelský avatar
Vstrom650
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1014
Registrován: červen 14
Bydliště: Mladá Boleslav
Pohlaví: Muž

Re: DHCP?

Příspěvekod Vstrom650 » 10 lis 2022 18:13

Takže tu DHCP u všeho mám nechat na zapnutou? Pokud by tedy přišel někdo s mobilem a chtěl se připojit k wifině, tak pokud by tam nebyla DHCP zapnutá, tak se tedy nepřipojí?
Nebo můžeš mi prosím jednoduše vysvětlit tu DHCP? To bude možná jednodušší. Děkuji

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22663
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: DHCP?

Příspěvekod ITCrowd » 10 lis 2022 18:48

DHCP přiděluje IP adresy. Když přijde někdo s mobilem, musel by si nastavit IP adresu, masku a bránu ručně.
Tvůj problém se řeší např. takto - v routeru se nastaví rozsah DHCP 192.168.1.100-200. Pro daná zařízení (tiskárna, NVR, NAS, AP) se nastaví pevná IP z rozsahu 192.168.1.2-99.
Druhá možnost je rezervace IP adresy pro dané zařízení přímo v routeru. Tak bude zajištěno, že dané zařízení dostane vždy stejnou IP.
Routery asus tohle řeší hash výpočtem z MAC adresy, tedy u nich bývá IP adresa pro dané zařízení stejná.
Osobně řeším vždy nastavením rozsahu DHCP. Při výměně routeru stačí jen nastavit DHCP rozsah a síť funguje.
A dělá se to hlavně proto, abys přesně věděl IP adresu zařízení kvůli změně konfigurace. Jinak se musí na síti hledat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Vstrom650
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1014
Registrován: červen 14
Bydliště: Mladá Boleslav
Pohlaví: Muž

Re: DHCP?

Příspěvekod Vstrom650 » 10 lis 2022 19:10

router.JPG
Router Asus vlastním. Takže DHCP se nechá zapnutá a v tedy v rozsah 192.168.1.100-200 bude pro jakákoliv nově připojená zařízení a rozsah třeba 192.168.1.2-99 vyberu pro ta pevná zařízení, s kterými se většinou nijak nemanipuluje.
Přiřazení manuálně v routeru je to co mám dole v obrázku? (Manuálně přiřadit IP k seznamu DHCP?
Pak tedy musím vypnout DHCP třeba v tom NVR a nastavit tu statickou adresu, kterou přiřadím v routeru?

Díky moc
dhcp.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10615
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: DHCP?

Příspěvekod zeus » 10 lis 2022 19:47

Na tom obrazku uz u 'LGwebOSTV po drate' statickou adresu mas, takze ostatni nastavis uplne stejne.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Vstrom650
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1014
Registrován: červen 14
Bydliště: Mladá Boleslav
Pohlaví: Muž

Re: DHCP?

Příspěvekod Vstrom650 » 10 lis 2022 19:56

To je tam asi z výroby. Ale tu statickou nastavím jak v routeru tak, že mu ji manuálně priradim k tomu seznamu DHCP co je na spodním obrázku a pak v tom NVR dám statickou adresu a nebo tam nechám DHCP?

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10615
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: DHCP?

Příspěvekod zeus » 10 lis 2022 20:17

Jo, manualne ze seznamu. DHCP na NVR nech zapnuty.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Vstrom650
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1014
Registrován: červen 14
Bydliště: Mladá Boleslav
Pohlaví: Muž

Re: DHCP?

Příspěvekod Vstrom650 » 11 lis 2022 06:52

Děkuji za radu.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Mikrotik DHCP PXE
    od JurajVeliky » 23 pro 2021 14:10 » v Sítě - hardware
    3
    664
    od ITCrowd
    25 pro 2021 13:58

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů