Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7022
Registrován: květen 10
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž

Re: Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Příspěvekod Clorky » 06 led 2023 11:35

Tak v tuhle chvíli mám 2 varianty, prosím postřehy, kritiku, jestli jsem úplně mimo atp., ocením. Samozřejmě by bylo super, aby (pokud bude víc wi-fi sítí) aby se tvářily jako jedna, nevím jestli toho při současném návrhu dosáhnu. Totiž taky řeším, jak to potom propojit u toho Domu 2, aby to dávalo smysl. Mějte prosím na paměti, že ethernet v Domě 2 ve zdech není, proto operuji s powerlines.

Starlink bude v Domě 1, nejlépe na střeše, kabel ze satelitu povede do Starlink krabičky, ze Starlink krabičky do routeru např. na půdě.

Varianta 1 - kabel z domu do domu (přímo), asi nejlepší:

Kabel: https://www.kvelektro.cz/utp-kabel-sola ... i-p1208113
2x router jako access point: https://www.czc.cz/tp-link-archer-c6-v3 ... 26/produkt
Musí se zjistit, kolik toho pokryje samotný router, a podle toho se pak dokoupí krabičky powerline do Domu 2.

Varianta 2 - kabel z domu do domu přes venkovní AP (výhoda je, že může vysílat rovnou wifi i ven)
- Nevím, jestli wi-fi dosáhne na prostor kolem domu tak, aby se to už nemuselo řešit

Kabel: https://www.kvelektro.cz/utp-kabel-sola ... i-p1208113
1x router do domu 1 (pro napojení ze starlink krabičky): https://www.czc.cz/tp-link-archer-c6-v3 ... 26/produkt
1x venkovní AP dům 2: https://www.czc.cz/tp-link-eap225-outdo ... 14/produkt
- z venkovních AP musí jít kabel zase dovnitř, kde se zapojí např. rovnou do powerline nebo do routeru.

V obou variantách se pak ještě musí koupit síťové prvky do domu, nejspíš powerline z horního patra u domu 2 do spodního, kde bude krabička která pro dolní patro poskytne wifi.
https://www.alza.cz/tp-link-tl-pa7017pkit-d5882676.htm
- podle varianty 1 nebo 2, když tak může ta jedna krabička vysílat rovnou wifi.

Pro pokrytí venku by se dalo https://www.alza.cz/tp-link-cpe220-d4399946.htm#popis při variantě 1.

Reklama
zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10707
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Příspěvekod zeus » 24 led 2023 22:59

Tak jak jsi pokrocil?

Clorky píše:Mno. Tak to je teď otázka, jestli to řešit kabelem nebo těmi PtP. Jaké jsou tu pro a proti?


Kabel je vzdy spolehlivejsi nez wifi a nepotrebuje napajeni.
Diry do zdi pro nej budes vrtat, at uz ho potahnes primo mezi barakama nebo 'jen' k venkovnim AP.
Ty levny Nanostationy daji realne lehce pres 200Mb, kabel je Gbit.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7022
Registrován: květen 10
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž

Re: Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Příspěvekod Clorky » 29 led 2023 23:12

Zkusíme dát 2 venkovní AP které budou směřovat na ten barák, který je potřeba rozsvítit a uvidíme, jestli se dostane signál v pohodě dovnitř.
Ono totiž ten druhý barák nemá ethernet ve zdech, bylo by to zbytečně složité to tam vrtat, kupovat tam powerliny a řešit každý pokoj zvlášť. Tohle řešení (do APéček kabelem ze switche z domu 1) a nasměrování na dům zatím vypadá fajn, vyzkoušíme a kdyby to nebylo ono, tak to budeme nejspíš řešit tím kabelem.

Každopádně Starlink pecka, rychlosti 150-250 Mb/s download, okolo 50 Mb/s upload

Uživatelský avatar
Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7022
Registrován: květen 10
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž

Re: Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Příspěvekod Clorky » 24 úno 2023 18:43

Tak máme hotovo, nakonec jsme to zvládli kabelem z Domu 1 do Domu 2. V každém domu poe switch a v Domě 2. jsou 2 síťové prvky - venkovní EAP225 přes kabel a vnitřní C6 přes powerlinu (jinak to nejde :().

A mám ještě dotaz, jestli lze nějak rozumně odstínit síť Starlinku po ten druhý switch v domě 2. Aby nebyl přístup na 192.168.100.1 z těch dvou AP (EAP225 a C6). Vím, že se toto řeší přes VLANy, ale Starlink router toto neumí.

Ono by to ani tolik nevadilo bez vlanů, ale Starlink router má z nepochopitelného důvodu nezaheslovanou administraci...

Tak mě zajímá, jestli se to dá nějak odrbat, konkrétně v těchto dvou AP které jsem zmiňoval. Bohužel s tímhle nemám moc zkušeností a ani mozkové kapacity. :D

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22963
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Příspěvekod ITCrowd » 24 úno 2023 21:03

Ahoj,
tomu lze zabránit třeba tak, že se za router starlinku dá ještě jeden router, na který se pak připojí všechno. případně se ještě "zakáže" prostup na tu IP adresu starlinku.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7022
Registrován: květen 10
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž

Re: Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Příspěvekod Clorky » 24 úno 2023 21:50

To s tím zakázáním prostupu na tu IP adresu Starlinku, to lze pouze pokud je tedy nějaký jiný router mezi Starlinkem a tím POE switchem v druhém baráku, co?

Mám tu Archer MR200, který bych tam mohl hodit, sice má jenom stomegabitové porty, ale to nevadí. Tím by se vlastně i vyřešilo to, že druhý barák bude mít trošku nižší max. bandwidth. Jenom teda nevím, jestli ten LTE router můžu takhle použít, když třeba vytáhnu simku.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22963
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Příspěvekod ITCrowd » 24 úno 2023 23:00

Podle tplinku: https://www.tp-link.com/cz/service-prov ... her-mr200/ by to jít mělo. Ale v emulátoru jsem na toto nastavení nepřišel...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7022
Registrován: květen 10
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž

Re: Sdílený Starlink mezi dvěma domy

Příspěvekod Clorky » 25 úno 2023 01:06

Ok, mrknu na to. Zatím díky moc!


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Starlink - zkušenosti
    od Clorky » 18 led 2023 15:30 » v Vše ostatní (inet)
    8
    1219
    od Clorky
    29 led 2023 23:21
  • Sdílený disk pro dva PC
    od Scientific » 11 pro 2022 23:20 » v Problémy s hardwarem
    34
    3381
    od petr22
    15 pro 2022 20:10
  • Kompatibilita mezi monitorem a PC
    od pajakuzmi » 20 srp 2022 10:21 » v Problémy s hardwarem
    3
    768
    od pajakuzmi
    20 srp 2022 17:59
  • Rozdíl mezi programovacími jazyky
    od david891 » 19 pro 2022 16:17 » v Programování a tvorba webu
    1
    704
    od faraon
    19 pro 2022 19:24
  • Jaký je rozdíl mezi následujícími produkty?
    od Scientific » 11 pro 2022 23:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    833
    od Karrex
    15 pro 2022 11:56

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů