Použití paraboly jako antény k wifi

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

sjumbo
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Použití paraboly jako antény k wifi

Příspěvekod sjumbo » 17 lis 2010 05:44

Mám doma dvě starší paraboly a napadlo mě jestli by je nešlo použít jako antény k příjmu wifi v kombinaci s Nanostation5.Přijímám signál s protějšího kopce asi 2,5km vzdušnou čarou a potom co u nás v dědině spusttili ještě jednu sít v 5 pásmu tak je to se signálem dost bída,hlavně odesílání spadlo na 3-10kB/s tak mě napadlo jestli by se to nedalo řešit směrovější anténou a protože ty dvě paraboly doma jen tak zahálí dostal jsem nápad jestli by nešli k tomu použít?Je mi jasné,že jejich elevace bude asi dost krkolomná,možná by stálo za to parabolu otočit o 90 stupňů a zaměnit tak elevaci s azimutem,pak by to asi nemusel byt takový problém,hlavně v zimě co se týče sněhu.Nemáte někdo s tímhle nápadem nějaký zkušenosti? :idea: :idea: :idea:

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Použití paraboly jako antény k wifi

Příspěvekod guest » 17 lis 2010 11:14

Použitím paraboly sílu signálu nezvětšíš, ale pouze koncentruješ do jediného bodu a to ty nepotřebuješ. Nebude to fungovat.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 17 lis 2010 12:12

Blue Spirit - Nemáš pravdu! Parabola pro příjem WiFi zvýší zisk, tedy i úroveň signálu. Ovšem je problém amatérsky nastavit její parametry a přizpůsobit její impedanci přijímači. Není ani jednoduché bez měřící techniky nastavit její správné nasměrování.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

guest

Příspěvekod guest » 17 lis 2010 12:31

Pic, nevím jestli si rozumíme anebo já to špatně pochopil, a to tak, že stávající anténu Nanostation5 chce umístit do ohniska paraboly.
Tam je impedance daná a problém by byl s nastavením paraboly, což při větší míře trpělivosti lze, ale výsledek nebude nijak výrazně lepší. Problém by byl spíš s umístěním antény do toho ohniska.

sjumbo
nováček
Stav:

Příspěvekod sjumbo » 18 lis 2010 03:09

Pochopili jste to zprávně jde o to umístnit Ns5 do ohniska paraboly.To nastavení bude sice trochu trvat,ale toho se nebojím,mám skušenosti s příjmem satelitů.Spíš by mě zajímalo jestli se nějak neprojeví úbytek vysílaného signálu ode mě,abych to co získám lepším ziskem na příjmu nezaplatil ztrátou na výstupu.Jinak jen odhadem bych si tipnul že ziskovost by se měla dostat někde k 24 dBi oproti původním 14.A to by už stálo za úvahu a trochu práce (v ideálním případě až k 32 dBi při průměru paraboly 90cm).A hlavně díky vyzařovazí charakteristice paraboly by se minimalizovali ostatní rušivé elementy na příjmu.

guest

Příspěvekod guest » 18 lis 2010 08:49

Netuším jaký vyzařovací diagram tyto antény mají, ale asi kruhový a pak by to vadit nemělo. Ta parabola ovšem kvůli příjmu musí být ofset /i když ta klasika už se asi nepoužívá/, aby nestínila signálu který jde do paraboly.
22-deg-offset.gif
22-deg-offset.gif (4.96 KiB) Zobrazeno 1428 x

Otázkou je ale jak jsou tyto antény laděné a jestli ta bedna ve které je to umístěno není nějaký laděný direktor, což by pak bylo zkreslené.

Ovšem když vidím tu anténu, tak napohled to působí tak, že vysílaný signál by šel do paraboly a to je asi špatně.

sjumbo
nováček
Stav:

Příspěvekod sjumbo » 18 lis 2010 09:09

To je právě ta podstata toho dotazu,zda to má vůbec smysl,odrážet ten signál od tý paraboly a nebo tu parabolu použít jen jako pomocnou odraznou plochu.To by pak samozdřejmě mělo vliv jen na příjem signálu nikoliv na odesílání.Jak jsem koukal po netu tak se dělají parabolické antény pro wifi,jen jsem z toho nepochopil jestli vysílají signál odrazem nebo přímo a parabolu používají jen pro zlepšení příjmu?

guest

Příspěvekod guest » 18 lis 2010 09:53

To netuším, ale pokud by se zlepšila třeba jen ta jedna složka, v tomto případě příjem a vysílání by zůstalo stejné, pak to smysl má.
Je tu poměrně velký prostor k laborování. :smile:

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 lis 2010 13:50

Pánové, přečtěte si něco o parabole. Funguje stejně pro radiové vlny, jako pro optické. Parabola má úzký vyzařovací lalok, tedy soustředí vysílanou energii do menší plochy a tím zesílí signál (energie je soustředěna do užšího svazku) a naopak při přijmu soustředí zachycenou energii na aktivní prvek, který ji přivede do přijímače. Vhodnější pro takovéto experimentování je klasická parabola a ne ofset.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

guest

Příspěvekod guest » 18 lis 2010 16:44

S tím ofsetem jsem to myslel tak, aby ta anténa v poměru k parabole nebyla veliká a nestínila příjmu signálu. Ostatně proto se ofsety začaly používat, aby se lnb dostal mimo osu odrazové plochy.

sjumbo
nováček
Stav:

Příspěvekod sjumbo » 18 lis 2010 18:16

Je uplně jedno jestli použiješ středovou nebo ofsetovou,pokud máš trochu zkušeností s nastavováním upevnění lnb do ohniska a nastavováním paraboly na zdroj.Ofsetky se začali používat hlavně pro jejich jednoduchost na montáž a taky kvůli povětrnostním vlivům.Ze středovky ti při vyší elevaci nespadne sníh a to byl dřív kvůli použitým materiálům dost problém,ztrácela pak zisk,někdy docházelo až k úplným výpadkům signálu,proto se u nás uchytlo pásmo K a třeba v arabském světě C na který je lepší středovka(potřebuješ větší průměr paraboly).
Já jsem rozhodnutý do toho jít a zkusit to v praxi a sám jsem zvědavý na výsledky.Nebude to v řádech dnů,ale určitě to zkusím.Pak sem dám jak to celý dopadlo.Jinak každej nápad je vítán.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Použití mobilních dat při probíhajícím hovoru Příloha(y)
    od MK_Vs » 01 říj 2024 10:35 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    12
    5259
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    03 říj 2024 11:20
  • 15" notebook na domácí použití
    od michal84 » 03 zář 2024 17:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3769
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    28 zář 2024 10:05
  • WIFI 4,5,6
    od draxxx » 10 kvě 2025 17:26 » v Sítě - hardware
    7
    5377
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    10 kvě 2025 18:58
  • Prepojenie pc a tv cez wifi Příloha(y)
    od mandes » 31 led 2025 01:09 » v Sítě - hardware
    1
    2810
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2025 07:08
  • Rozšíření wifi
    od ps » 17 zář 2024 15:23 » v Sítě - hardware
    0
    3580
    od ps Zobrazit poslední příspěvek
    17 zář 2024 15:23

Zpět na “Administrace sítě”