Jak přepínat vstupy na routru

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Speed_dead
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Jak přepínat vstupy na routru

Příspěvekod Speed_dead » 02 dub 2012 19:12

V našem činžáku mám na starosti přístupový systém. Ten je připojen přes 10Mb LAN do routru, kam mám připojený i svůj PC. Na něm je pověšený ještě switch. Routr je připojen k internetu prostřednictvím kabelového modemu od UPC s vestavěným 4 portovým routrem. Problém je ten, že pokud si v této konfiguraci chci zahrát online střílečku, mám šílený lagy. Zatím jsem to řešil tak, že jsem se připojil trvale přímo k modemu a když bylo něco potřeba nastavit, přehodil jsem kabel. Poslední dobou však toto dělám skoro obden a začínám mít obavy o funkčnost konektorů, jenž na toto imho nejsou stavěny. Proto jsem hledal řešení, jak přepínat vstupy bez toho, aniž bych fyzicky přehazoval kabel.

Napadly mě dvě řešení:
A) k routru dát bistabilní relé a to od počítače přepínat tlačítkem
B) Zapojit obě síťovky co mám na základovce - jednu do routru a druhou do modemu a pak přehazovat aktivní připojení
ve Win, jelikož imho nemůžu být současně na obou sítích v jeden okamžik
Ideálně bych to viděl tak, že standartně by bylo nastaveno připojení přímo na modem a v případě, že bych pustil
program pro správu přístupového systému, síť by se automaticky sama přehodila na routr

Řešení komplikuje
- routr není mým majetkem, tudíž ho nemůžu vyměnit za lepší
- modem má jen 4 vstupy a jen samotný přístupový systém potřebuje 6 vstupů + můj a spolubydlícího net , takže celkem 8 - proto tam je routr a switch

Co by jste mě k tomu řekli, či napadá vás nějaké jiné elegantní řešení?
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Reklama
Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Jak přepínat vstupy na routru

Příspěvekod Žbeky » 02 dub 2012 19:21

B je reálná možnost. Navíc můžeš být v obou sítích současně bez nějakého přepínání. Jen budeš muset nějak nastavit prioritu routování směrem na modem
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 02 dub 2012 19:43

Jen budeš muset nějak nastavit prioritu routování směrem na modem

Můžeš to nějak rozvést? Jsem schopen zapojit routr či switch a dostat se na net, ale pokročilejší správa routru či sítě mě moc neříká.Ještě tak IP,maska sítě, pracovní skupina a tím končím. Používám WinXp SP3, modem je Cisco EPC3925. Routr je SMC 7004VBR a switch SMC CFS8. Síťovky jsou klasika s čipem Marwell na chipsetu nVidiie - základovka je Asus P5N32-SLI Deluxe SE.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 02 dub 2012 20:01

http://social.technet.microsoft.com/For ... e92a0dc27c

Hledej výraz "metrika" - tím určíš jakoby vzdálenost jednotlivých spojení. Takže jednomu adaptéru nastav metriku třeba 10, druhému 100. Primárně se bude používat ten s metrikou 10 (cesta je "kratší")
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 02 dub 2012 22:43

Díky, zkusím.

Zpět na “Administrace sítě”