Rychlost sdíleného internetu od UPC

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

hukuj
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Rychlost sdíleného internetu od UPC

Příspěvekod hukuj » 10 črc 2011 18:07

Už při pořízení druhého PC do bytu a tedy budování domácí sítě jsem tady dostal cenné rady, tak zkusím zase někoho požádat o sestup na mou „pololamí“ úroveň.
Mám net od UPC po kabelu - modem Thomson. Později jsem pomocí routeru Linksys zvládl (s pomocí tohoto fóra) nainstalovat VOIP telefon a se switchem i rozvětvení do PC2 a do notebooku (přes kabely, nikoli wifi) a naklonoval jsem registrovanou MAC adresu. Internet všude šel, i když „řídící“ PC1 měl Win98 a další dva měly WinXP. Pak jsem PC1 vyměnil (taky s pomocí tohoto fóra), teď má Win7, ty si nějak samy nainstalovaly síť a net zase jede všude. Rychlost jsem tehdy neměřil, ale teď jsem si zaplatil u UPC Fiber Power 25Mb a na všech měřácích (i na tom jejich nebo na tom údajně spolehlivém Speedtest) mám kolem 5 – 7 Mb. Zkoušel jsem podle rad z UPC fóra stahovat i jakési testovací soubory přes jakési „ftp“ (tomu moc nerozumím) a kontroloval jsem to na Network meter a výsledky byly tytéž – max 7 Mb. Napadlo mě, že sdílení netu na více PC znamená, že rychlost se dělí, ale ono to bylo totéž, i když další PC nebyly zapnutý. Hlavně jsem zkusil připojit jen PC1 přímo z UPC modemu (bez routeru a odboček k telefonu a dalším PC) a výsledky jsou pořád tytéž.
Než budu reklamovat u UPC, chtěl bych mít jasno v tom, jestli sdílení netu na více PC má za následek „dělení“ dodávané rychlosti nebo ne. A pokud ano, zda se to automaticky dělí rovným dílem a zda to pomocí nějakého dražšího „profi“ routeru lze nastavit jinak.
Děkuji.

Reklama
Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Rychlost sdíleného internetu od UPC

Příspěvekod Žbeky » 10 črc 2011 18:21

Rychlost se dělí, pokud najednou stahuje víc počítačů rovným dílem. Pokud jsou počítače vyplé nebo i pouze nestahují, tak se rychlost nedělí a připojení by mělo jet rychlostí dle smlouvy. Tady bude chyba v modemu a dál, jestli to teda dělá i napřímo. Počítačem to není (nedělaly by to všechny) a routerem taky ne (nedělalo by to napřímo)
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

hukuj
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod hukuj » 10 črc 2011 18:45

Dík, teď jsem na reklamaci u UPCáků vybaven. Nebude-li to v modemu, tak to "dál" je v jejich zásuvce TV/PC nebo v signálu, co jde do ní.
Ale teď mně napadlo něco, což už je moje chyba: kdysi před 15 lety, když mi posílali po kabelu jen TV signál (k tehdy jen TV zásuvce), jsem kabel daleko před zásuvkou natvrdo přestřihl a pomocí obyčejných koncovek (dráty přitažené šroubky) a obyčejné rozdvojky jsem signál poslal koaxiálním kabelem (tak se mu tehdy říkalo) i ke druhé TV na druhé straně bytu. Při následném pořizování internetu jsem měl strach, jestli to "tvrdé" rozdvojení (o kterým oni nevědí) nebude vadit, ale žádnej problém zatím nebyl. Nemůže to ale mít vliv na tu rychlost, pokud to víte? Děkuji.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 10 črc 2011 18:54

S tímto zkušenost nemám. Je to ale dost dobře možné. Příliš velký přechodový odpor, ztráty paketů atp. Oni budou mít každopádně vybavení na změření stavu linky. A budou mít i přístupová hesla k routerům v jejich síti a tak budou moct měřit rychlosti postupně i v rámci lokální sítě a nejen přímo na internet. Jinak koaxiál je i dnes koaxiál :)
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 10 črc 2011 19:28

Já mám pro odbočení na modem z hlavního vedení odbočovač přímo od UPC, co dělí TV signál od dat. Odbočení natvrdo, jak jsi uvedl, může mít za následek zhoršení signálu, jenž u TV až tolik nevadí, ale u netu ano. Když jsem měl kabel v koaxiálním konektoru volnější, tak byl internet značně rozhozený. Asi to bude i tvůj případ.
Přílohy
Rozdělovač.jpg
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 10 črc 2011 20:14

Rozhodně uvedené laické rozdvojení signálu po koaxiálním kabelu zhoršilo úroveň signálu a tím rychlost připojení.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

hukuj
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod hukuj » 10 črc 2011 20:30

Dík všem. Toho jsem se bál. Ušetřil jsem kdysi dvě stovky za druhou TV zásuvku od UPC (tehdy Kabel Jižní Morava), teď asi za nápravu zaplatím víc. Snad si s tím UPCáci poradí. Ještě jednou děkuju za informace.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 10 črc 2011 21:05

A to jsem opomenul ještě uvést, že jsi tím zhoršil rychlost i nejblíže připojeným sousedům.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 11 črc 2011 00:25

To by nemělo být až zas tak výrazný. Alespoň u nás jde do skříně optika a dál má každý vlastní kabel. V domovním rozbočovači jsou celkem učinný filtry, co zabraňují vzájemnýmu rušení a současně filtry, jenž dál nepustí signál, jenž člověk nemá předplacený. Předtím tam pouštěli vše a v dekodéru se odblokovalo to co bylo placený. Jenže na netu se objevily prográmky, co to uměly na PC dekódovat a tak to udělali takto.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

hukuj
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod hukuj » 14 zář 2012 23:31

Tak nakonec po roce můžu říct, že za to mohl ten VOIP adaptér - Linksys SPA-2102, který fungoval jako router, a jak mě poučili na fóru TELEFONUJEME, tak propouští jen 7,5 Mbit. Když jsem koupil druhý router (wifi TP LINK), zapojil jsme ho za SPA-2102 (a moc nerozumím tomu, jestli teda jako router fungoval), tak taky jela rychlost jen do 7,5 Mbit. Až když jsem ten SPA-2102 vyhodil a jel jsem jen na wifi router, poprvé jsem se kochal rychlostí 30 Mbit. Akorát že teď mi nové VOIP zařízení (SPA-122) za routerem nefunguje, ale to je už jiné téma.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nižší rychlost internetu po rekonstrukci Příloha(y)
    od PlumJelinek » 25 lis 2024 19:54 » v Administrace sítě
    6
    4921
    od Riviera kid Zobrazit poslední příspěvek
    26 lis 2024 12:48
  • Poskytovatel internetu Pe3ny
    od Dakim21 » 22 led 2025 19:19 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    12967
    od pikaso.andreas Zobrazit poslední příspěvek
    23 led 2025 10:42
  • Win 10 Pro problem připojení internetu
    od Bary-Jan » 05 úno 2025 16:45 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3479
    od Bary-Jan Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 22:07
  • Výběr kabelu pro natažení internetu po domě
    od Ondras66 » 26 lis 2024 22:26 » v Sítě - hardware
    3
    3589
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    03 pro 2024 07:38

Zpět na “Administrace sítě”