Vzdálený přístup bez pevný IP

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

celeron
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Vzdálený přístup bez pevný IP

Příspěvekod celeron » 09 črc 2013 10:20

Mám domácí LAN obsahující VDSL router Comtrend VR3025e, na něm 3 PC a regulátor topení BMR HC64 (má v sobě web server). Vše po drátu, pevný IP 10.0.0.32 až 10.0.0.35. DHCP je povolený od 10.0.0.40 kvůli občasnýmu bezdrátu. Ze všech PC v síti se do HC64 dostanu. Potřeboval bych ale vyřešit, aby jsem se do HC64 dostal i z internetu, buď z mobilu nebo PC pro občasný dálkový nastavení topení. Připojení je přes O2 ale nemám pevnou adresu. HC64 znám MAC, IP, MASK, default nastavení je brána 0.0.0.0, WEB port ja 80, zaškrtnuto "Povolit Modbus via ethernet" a modbus port je 502. Mám informaci, že se to dá provozovat i bez pevný adresy od O2. O2 prý adresy mění jen 1-2x za rok, což by bylo přijatelný a pokud zrovna bude změna, žádnej problém to není.
Jde mi o to, jak nastavit přesměrování v routeru. Už jsem ledasco vyzkoušel a nedaří se. Pomůžete prosím někdo?
Díky
Jirka

Reklama
zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Re: Vzdálený přístup bez pevný IP

Příspěvekod zeus » 09 črc 2013 21:00

Z lokalnich PC pristupujes na 80 (WWW) nebo 502(Modbus) port toho HC64?
Tak ci tak zkus navod od O2.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 09 črc 2013 23:21

to Zeus: Dokumentace říká, že uživatelský nastavování (topný programy) je přes port 80 a technický nastavení přes 502. Stačí uživatelský nastavení takže jen port 80. Dík za odkaz O2, v manuálu Comtrendu co jsem měl, nebylo o NAT nic. Nějak jsem to spatlal podle Zyxelu ale tam je to dost jinak. Po přečtení Tebou zaslanýho odkazu jsem zjistil, že jsem to měl nastavený stejně ale našel jsem anomálii se kterou nevím. Mám rozdíl v posledním dvouřádkovým výpisu, kde je shrnutí portů. Chybí mi tam sloupec IP adresa...
Zkoušeli jsme přístup od souseda ke mě do regulátoru nefunguje. Pokud dám do prohlížeče u souseda moji WAN, za ní :port, tak nic nenajde. Zkusil jsem od souseda Superscan 3 a mojí WAN nenajde! Pokud pustím Superscan u mě tak moji WAN najde! Pokud zadám u sebe do prohlížeče moji WAN, skočí mě to do setup Comtrenda. Není mi jasný, proč se to takhle s WAN chová....
Díky
Jirka

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 10 črc 2013 09:56

Pokud mas na Comtrendu povolenou administraci z WAN, pak musis na HC pristupovat pres jiny port nez 80, tedy smerovat treba WAN:81 -> HC:80.
Zkus od souseda na svoji WAN ping a tracert, kam az se to dostane.

Ale Comtrend (tedy VDSL) uz jede na IPv6, tedy 'venkovni' IPv4 (zjistena treba na ip.iol.cz) neni jen tvoje. Resenim je zakoupit fixni IP.

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 10 črc 2013 12:13

to Zeus: Měl jsem external 8000 a internal 80. Problém je, že O2 od 1.6.2012 NATuje VDSL adresy, takže moje odnikud není vidět ani se do ní nedostanu. Do 11/2012 jsem měl ADSL 8 a tam mi to chodilo s Zyxelem routerem i bez pevný, byla to 4 roky stará ADSL a tudíž ještě bez NAT u O2. Proto to chodí jen když zkusím WAN: PORT poslat od sebe, ale odjinud ne. Takže 99 měsíčně, nebo ať si to strčej někam. Odpoledne zkusím, jestli by mě na to nestačil TeamViewer. I když asi ne, muselo by běžet aspoň jedno PC, kde bych mohl dálkově spustit ovládací aplikaci toho regulátoru. Nevíš náhodou, jestli TeamViewer či něco podobnýho neumí nějak dálkově zapnout PC kam bych chtěl vstoupit?
Díky
Jirka

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 10 črc 2013 12:32

Mozna jeste zkus DynDNS, ale nemam ozkouseno. Probouzeni pocitace za (dvojim) NATem je velmi problematicke.

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 11 črc 2013 00:00

Stále uvažuju, jak obejít pevnou adresu. Co tam dát nějakýho trvale zapnutýho, málo žravý MiniPC, nebo třeba tohlehttp://www.alza.cz/qnap-ts-112-d431382.htm nebo něco s androidem a na tom mít rezidentně TeamViewer a prohlížeč a z něho se pak přes vzdálenou plochu dostat přes LAN do regulátoru? O týhle technice ale nemám ani páru, jen jsem vyslechl úvahy jednoho IT. Spíš jen pokládám dotaz, zda by to mohlo teoreticky chodit. Finančně tyhle věci jsou kolem 2-3 tisíc bez DPH, což je 2-3 roky placení pevný adresy u O2. Ten regl by mohl makat několikanásobně dýl, takže by to bylo finančně zajímavý.
Jirka

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 11 črc 2013 08:56

Osobní zkušenost nemám, ale DynDNS je myslím přesně to, co hledáš
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 11 črc 2013 12:39

Bohužel od 1.6.2012 není. Mluvil jsem s technickou podporou O2. DynDNS řeší pouze změnu adresy, u mě konkrétně se měnila naposled 11/2012 a pře tím byla 3 roky stejná. Ale v žádným případě neřeší NAT u O2.
Díval jsem se na DynDNS. Kde jsou ty časy, kdy to bylo neplacený. Sice stojí jen 25 doláčů ale chtěj kreditku, PayPal neberou. Po jisté zkušenosti tohle rozhodně ne, navíc to neřeší můj problém. Navíc pokud službu nevyužiješ alespoň 1 x měsíčně, bez náhrady ji zruší.
Jirka

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Administrace sítě”