mail server na linuxu

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Pohlaví: Muž
Stav:

mail server na linuxu

Příspěvekod dvorakj » 02 črc 2014 09:38

Ahoj chlapi, tak po dlouhe dobe zde:)
prosim vas, potrebuji poradit nebo nasmerovat, klidne i na jine forum.
resim tedka mail server u me doma (verejna IP, linux debian), smtp postfix, uzivatele mysql, ...
domena mail.mydomain.cz

narazil jsem ale na problem s domenou. vysvetlim. zatim mam:
u ISP mam nastavenou reverzni IP, u wedosu MX, SPF zaznam. podle MX lookup vse funguje, jak ma, ze problem nevidim, i pri pingu na vse se mi vse zobrazuje v poradku.

certifikat mam jiz vygenerovany a overeny pro mou domenu mail.mydomain.cz

chybu jsem zjistil pri konfiguraci mysql databaze pri pridavani uzivatelu, lezu na to pres apache2, chtel jsem pres https, kdyz to vse nastavim, hlasi to, ze certifikat je mimo, ze neni pro tuto domenu. coz je ale pochopitelne, jedu na localhost (127.0.0.1)

co bych tam mel ale udelat? takto mi samozrejme nebude fungovat ani posta. v etc/hosts mam pouze definici localhost, kdyz tam dam
IP + mail.mydomain.cz mydomain.cz, tak by to teoreticky fungovat mohlo, ale nechcu hned otevirat svetu celou moji LAN, proste nechcu lezt do mysql pres vnejsek, ale radsi bych z LAN a to pres https. a to se tyka i postfixu.

jaka tedy existuje moznost? delam to vubec vsechno spravne?
ma idea je takova, ze si vse zkusim na localhostu (event. pres DNS server, ktery mam na routeru, si nastavim staticky zaznam na mou domenu + vymyslena IP z vnitrniho rozsahu). proste chtel bych si to nejdrive nasimulovat u sebe a pak to cele otevrit.

jak se to jinak konfiguruje v praxi? prosel jsem jiz hodne tutorialu, ale nedari se mi, vzdy koncim na nastaveni domeny, at uz v nastaveni postfixu nebo v /etc/hosts.

diky vsem za podnety

no nejlepsi by bylo, kdyby mi to nekdo ukazal na zivo, resp. pokecal o tom u piva, ale nikoho takoveho v okoli neznam:(

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Domaci server
    od petrvorisek » 13 pro 2024 19:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3503
    od petrvorisek Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2025 16:26
  • server do pc herny