Problém s přístupem na NAS v místní síti Vyřešeno

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

shaman171
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Problém s přístupem na NAS v místní síti  Vyřešeno

Příspěvekod shaman171 » 07 úno 2015 17:20

Ahoj,
včera jsem si koupil nový NAS, konkrétně Synology DS214se, zapojil jsem ho do místní sítě, kde je jeden hlavní router klasicky od O2 Huawei HG622u, dále je v síti jedno APčko nastavené jako client a k němu jeden NTB a tento NAS. Nastavení NASu šlo v pohodě všechno jsem nastavil a přístup přes webové rozhraní mi funguje bezproblémově. Nastavil jsem na hlavním routeru i to, aby NAS měl vždy stejnou IP adresu.
V systému (Win 8.1) jsem si namapoval NAS jako samostatné jednotky, kte kterým se jde připojit, ovšem jakmile je určitou dobu používám, tak se mi připojení vypne a píše mi to chybu o "Obnovení síťových připojení" (přikládám do přílohy).
NAS mám nastavený dle návodu:
https://www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/tutorials/565
Dál jsem zkoušel, zda mi dané připojení neblokuje přítomný ESET Smar Security, zkusil jsem vypnout firewall i antivir, ale i poté mi to hází danou chybu.
Poté jsem IP adresu routeru přidal do "bezpečných" pomocí tohoto návodu:
https://servis.eset.cz/Knowledgebase/Article/View/116/24/jak-vyesit-utok-dns-arp-cache-poisoning#.VNThI_5wvO0
I přes to mi to nefunguje.
Vždy to jde třeba 5 minut, mohu s NASem pracovat kopírovat na něj data, ale po cca 3 - 5 minutách mě to vyhodí, je nutné cca 2 - 3 minutky počkat a poté obnovit práci.
Také jsem zkoušel jak se to chová, pokud na disk kopíruji ze dvou zařízení současně (kopíruji jiné soubory a začnu v jiný čas). Je to zvláštní, ale vyhodí mě to najednou současně na obou zařízeních. Nezáleží ani na tom, jakou dlouho jsem kopíroval, případně jaké soubory.
Ani na disk nemusím nic kopírovat, stačí, abych měl otevřenou složku z NASu v průzkumníku a občas mě to prostě z ničeho nic vyhodí a vrátí do "Tento počítač" a namapované jednotky mají červený křížek. Po určité době se jednotky zase připojí a funguje to pár minut normálně a tohle furt dokola.
Nenapadá Vás někoho čím by to mohlo být?
Moc děkuji za každou radu!
Přílohy
Chyba.jpg

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Problém s přístupem na NAS v místní síti

Příspěvekod Uziv00 » 07 úno 2015 19:35

Vítej na PC-HELP!
Zpráva napovídá jasně. Konflikt písmen. Může být způsobeno čímkoli - od viru po čtečku.

shaman171
nováček
Stav:

Příspěvekod shaman171 » 07 úno 2015 20:04

Děkuji moc za přivítání :)
Myslíš tím, že pokud změním písmeno k jednotce mělo by to pomoci? Nebo jak tomu mám rozumět?
Mám namapované 4 jednotky (složky z NASu) a dělá mi to u všech a vždy mi to vyhodí všechny jednotky (složky).

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 07 úno 2015 20:19

Pak může být komplikace jiná - vícenásobné připojení k jedinému prostředku - čemuž se wokna brání.
Jakým způsobem jsi dělal namapování?
Pokud máš nasdílen pouze jediný disk, je situace stejná?

shaman171
nováček
Stav:

Příspěvekod shaman171 » 07 úno 2015 21:41

Zkusil jsem nechat připojenou jenom jednu jednotku a i tehdy to hází danou chybu a přerušuje mi to kopírování.
Jednotky jsem připojoval pomocí klasického "průvodce" ve windows -> Pravým na tento počítač -> připojit síťovou jednotku -> nastavil jsem písmenko jednotky, cestu "\\10.0.0.150\'jméno složky'" nastavil jsem přístupové údaje a hotovo
Nezkoušel jsem to pomocí toho prográmku od Synology, myslíš, že by to mělo nějaký efekt? Že by to nastavilo jinak?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 07 úno 2015 21:48

To ne.
myslel jsem net use: http://howto.imba.cz/index.php?alias=net-use
nejdřív pomocí net use odstraň ze systému všechny síťové jednotky. Potom pomocí net use zkus jednu připojit. Zkus použít jiné písmeno než Z:
Dále ověř, zda nemáš pomocí tweakui, či jiných udělátek některá písmena disků zakázána.
Ověř, zda nejsou písmena rezervována jiným zařízením (čtečka apod.).
Přenastav jinak pevnou IP adresi NASu:
- omez na routeru rozsah adres přidělovaných DHCP (např. 192.168.1.100 - 192.168.1.200)
- NASu přiděl IP (v nastavení NAS) např. 192.168.1.50 - tedy mimo rozsah DHCP.
Zkontroluj, zda je na zařízeních stejná maska.

shaman171
nováček
Stav:

Příspěvekod shaman171 » 07 úno 2015 23:54

Omlouvám se, že mi odpověď teďka trvala tak dlouho, testoval jsem to.
Ještě než jsem udělal změny které jsi naposledy psal, jsem zkusil namapovat jednotku pomocí názvu NASu v síti tedy adresa nebyla "\\10.0.0.150\'složka'" ale byla "\\NAS\'složka'" po této změně se stabilita hodně zlepšila, vždycky trvá mnohem mnohem déle než se spojení přeruší a dokonce jsem měl chvíli už bohužel falešnou naději, že se problém vyřešil.
Potom jsem se tedy pustil do změn, které jsi psal ty.
Pomocí příkazu NET USE jsem odebral všechny jednotky a poté přidal jednu s jiným písmenkem než které jsem používal doteď. Ale daná jednotka se mi neukázala v Tento počítač, nevím, ale v příkazovém řádku mi to po napsání NET USE vypisuje, že jednotka připojená je (jde o písmenko K), ale i po zadání "K:\" do průzkumníka mi to jednotku K nevypíše. Navíc mi v Tento počítač ty předchozí jednotky zůstaly a jde se na ně připojit (po určité době to chybu stejně hodí). Tak nějak nerozumím tomu, jak to NET USE funguje :-(
Nicméně přenastavil jsem tedy IP adresu NASu tak, aby byla mimo ty, které mi přiděluje DHCP server. Masku jsem kontroloval, je klasicky 255.255.255.0 na obou zařízeních stejná.
Zkoušel jsem to ještě na dalším notebooku, kde mám nainstalované testovací ukázkové Windows 10 (není tam ani antivir ani nic jiného - čistý systém) namapoval jsem tam všechny jednotky a zkusil jsem z toho NTB kopírovat do NASu a zároveň na hlavním NTB také kopírovat do NASu, opět to hooodně dlouho "drželo" (déle než to bývalo předtím) ale i poté mě to vyhodilo a to na obou zařízeních současně.
Nechápu jak je to možné.

EDIT:// Ještě jsem to teď zkoušel na dalším NTB, kde mám Windows 7 (ani zde není žádný antivir, či podobné věci), i tam mě to vyhodilo, takže ani systémem by to nemělo být :-(

shaman171
nováček
Stav:

Příspěvekod shaman171 » 08 úno 2015 16:40

Tak už asi vím, kde je problém, ale netuším jak ho odstranit.
S největší pravděpodobností je to v tom, že můj hlavní router Huawei HG622u (od O2) přestože má nastaveno, aby tomu NASu přiděloval pouze jednu statickou IP adresu 10.0.0.150 a DHCP je nastveno od 139 do 253 tak tomu NASu prostě z ničeho nic asi přidělí jinou IP adresu.
Myslím si to, protože když použiji Synology Assistant pro "nalezení" NASu v síti, tak většinou mi to najde onen disk na IP adrese 10.0.0.50 (dovolue je mi namapovat jednotky), ale občas se to prostě zblázní a vypíše mi to, že disk má adresu 169.254.150.254 a nepovoluje mi namapování jednotek a fakt nechápu, kde to tuhle IP adresu bere.
Hlavně nevím, jak se této chyby zbavím, koukal jsem, zda není možné najít novější frimware na router, ale mám již teď nejnovější a O2 žádný další neplánuje vydat a vůbec nevím jak si s tímto poradit.
Nenapadá Vás něco?
Děkuju moc.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 08 úno 2015 19:19

To ovšem mění situaci..
V momentě pádu ti jde internet? Jakou IP adresu máš na kartě (ipconfig /all)?
Jinak - pokud máš na NASu ručně nastavenu IP, pak router nic měnit nemůže. Podle těch příznaků (IP 169...) to vypadá na to, že dojde ke kompletnímu přerušení konektivity - tohle je totiž adresa, kterou síťovce přiděluje systém, když nemá spojení s routerem.

shaman171
nováček
Stav:

Příspěvekod shaman171 » 08 úno 2015 19:29

Internet je bez problémů a naprosto stabilní, to právě nechápu.
Na počítači mám bez problému danou IP 10.0.0.140 (nastavenou také jako trvalou).
Já mám nastavenou tu IP v routeru, aby MAC adrese NASu přiděloval danou IP adresu 10.0.0.50
V nastavení NASu jsem bohužel nikde volbu, abych mu nastavil pevnou adresu nenašel, pouze výchozí bránu.
Jinak také mi to přijde jako kompletní přerušení konektivity, protože v tu chvíli kdy to spadne ani nelze NAS najít na síti, jako kdyby nebyl připojen.
Opravdu to nechápu. Zajímavé je, že nyní to zase testuju a již více než dvě hodiny na NAS kopíruju bez přerušení (snad jsem to teď nezakřiknul).

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 08 úno 2015 19:46

Já ti psal, že máš nastavit IP napevno v NAS. Zde je manuál: https://global.download.synology.com/do ... er_csy.pdf a samozřejmě to jde.
A pokud máš i PC na statické IP, pak bych koupil gigabitový switch a do něj připojil jak PC, tak NAS. Využiješ aspoň gigabitových síťovek a routeru to nebude komplikovat život.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 08 úno 2015 19:53, celkem upraveno 1 x.

shaman171
nováček
Stav:

Příspěvekod shaman171 » 08 úno 2015 19:53

Aha, tak tentokrát (asi jako často) platilo RTFM... myslel jsem, že když to není v u nastavení výchozí brány, že to tam nebude. Nicméně máš pravdu, už jsem nastavil IP adresu napevno i v NASu.
Budu to dál testovat a uvidím, ale myslím, že tohle by mohla být cesta k výsledku.
Moc děkuju! Jsem trouba :)
Kdyby to dále vyhazovalo, dám sem vědět.
Ještě jednou děkuju.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC s W11 Pro nevidím na síti.
    od pinzerce » 16 lis 2024 12:28 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    2464
    od pinzerce Zobrazit poslední příspěvek
    16 lis 2024 13:56
  • HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
    od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem
    19
    5071
    od DenyKr Zobrazit poslední příspěvek
    15 zář 2024 14:14
  • PS5 se odmítá připojit k 5GHz síti - hlásí špatné heslo
    od Renee » 19 srp 2024 09:13 » v Vše ostatní (inet)
    14
    7881
    od Renee Zobrazit poslední příspěvek
    19 srp 2024 14:01
  • Problémy v síti na obrázku - proč nemůžou počítače komunikovat mezi sebou Příloha(y)
    od zuzana3 » 25 pro 2024 20:33 » v Administrace sítě
    7
    5199
    od zuzana3 Zobrazit poslední příspěvek
    25 pro 2024 22:23
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3612
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36

Zpět na “Administrace sítě”