Dobrý večer,
mám dva routery D-link dir-615 a TP-Link TL-WR841ND připojené za sebou v jedné síti.
Z internetové přípojky vede kabel do prvního routeru do WAN portu, v prvním(hlavním) routeru mám zapojený jeden PC a druhý router. V druhým routeru je zapojen pak ještě jeden PC. Routery mezi sebou jsou propojený přes LAN. SSID jsou stejný a hesla taky. Na prvním routeru je kanál 1 a na druhém kanál 12.
Všechno mi normálně funguje ale jednou za čas se mi stane, že na půl hodiny vypadne internet i wifi a většinou se vypíše chyba:
DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG
DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET
1. router (d-link)
Lan 192.168.0.1
Zapnuté DHCP
2. router
Lan 192.168.0.2
DHCP vypnuté
Nevím si už vůbec rady, zkoušel jsem hledat různě na internetu ale odpovědi se mi nedostalo.
Děkuji za odpovědi.
problém s 2 routery v jedné síti
Re: problém s 2 routery v jedné síti
Vítej na fóru PC-HELP.
V době výpadku otevři příkazový řádek Windows a napiš do něj příkaz ipconfig /flushdns a následně nslookup www.seznam.cz a vlož sem screenshot s výsledkem.
Následně jdi do Centra síťových připojení → Připojení k místní síti → Vlastnosti → vyber Protokol IP verze 4 → Vlastnosti → nastav Použít následující adresy serverů DNS a nastav adresy 8.8.8.8 a 8.8.4.4 a ověř, jestli už připojení pracuje.
V době výpadku otevři příkazový řádek Windows a napiš do něj příkaz ipconfig /flushdns a následně nslookup www.seznam.cz a vlož sem screenshot s výsledkem.
Následně jdi do Centra síťových připojení → Připojení k místní síti → Vlastnosti → vyber Protokol IP verze 4 → Vlastnosti → nastav Použít následující adresy serverů DNS a nastav adresy 8.8.8.8 a 8.8.4.4 a ověř, jestli už připojení pracuje.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷
Dobrý večer, teď mi nejde wifi ale internet normálně v PC jde. Když jsem připojen přes telefon nebo přes notebook k wifi píše mi to DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG . Udělal jsem jak jste mi naspsal. Posílám zde screenshot.
Takže chápu to správně, že internet normálně pracoval, zatímco WiFi nešla? Protože v úvodním příspěvku je napsáno, že vypadne internet i WiFi. Tak jak to teda vlastně je?
Jestliže je problém pouze s WiFi, tak radím nastavit 802.11n only režim, pevnou šířku kanálu 20 MHz, šifrování jen WPA2-PSK AES a případně aktualizovat firmware routerů (pozor na revize).
Screenshot - DNS je nastaveno na 8.8.8.8, což má 2 vysvětlení. Buď tuhle adresu už přidělil DHCP server, nebo test nebyl proveden tak, jak jsem požadoval. Psal jsem, že ten screeshot potřebuji ještě před změnou adresy na DNS!
Jestliže je problém pouze s WiFi, tak radím nastavit 802.11n only režim, pevnou šířku kanálu 20 MHz, šifrování jen WPA2-PSK AES a případně aktualizovat firmware routerů (pozor na revize).
Screenshot - DNS je nastaveno na 8.8.8.8, což má 2 vysvětlení. Buď tuhle adresu už přidělil DHCP server, nebo test nebyl proveden tak, jak jsem požadoval. Psal jsem, že ten screeshot potřebuji ještě před změnou adresy na DNS!
V době výpadku otevři příkazový řádek Windows a napiš do něj příkaz ipconfig /flushdns a následně nslookup http://www.seznam.cz a vlož sem screenshot s výsledkem.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷
Nyní vypadla pouze wifi a předtím vypadával i internet v obou PC. DNS jsem měl nastavenou před tím už na routerech na primární 8.8.8.8 a seku 8.8.4.4. Omlouvám se, že jsem měl DNS nastavenou ručně na routerech a neuvedl jsem to. Mám tedy je odstranit a poslat screenshot až se to projeví a postupovat podle vašich pokynů? 

Dobře. Funguje v době výpadku ping na gateway (d-link s DHCP) v síti? IP konfigurace adaptéru Ethernet připojení k místní síti (nebo Bezdrát. adaptéru) je v době výpadku na obou PC správná? Vyřeší se výpadek vypnutím a zapnutím toho d-linku?
Pořád by se ale hodilo vědět, proč přestal internet fungovat pouze přes WiFi.Byla všchna ta WiFi zařízení připojena ke stejnýmu zařízení? (ale když jsou stejná SSID a hesla, tak to nelze bez dalších programů ověřit)
Pořád by se ale hodilo vědět, proč přestal internet fungovat pouze přes WiFi.Byla všchna ta WiFi zařízení připojena ke stejnýmu zařízení? (ale když jsou stejná SSID a hesla, tak to nelze bez dalších programů ověřit)
Zkusím tedy nastavit jak jste psal v předchozí odpovědi a kdyžtak dám vědět co a jak. Jinak v době výpadku jsem ping nezkoušel a vypnutím a zapnutím se nic nevyřeší... musí se počkat tak 5-15 min a pak se to vzpamatuje a internet/wifi jede dál. Děkuji za vaši rady 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Staré routery značky Zyxel mají kritickou zranitelnost
od postcd » 06 úno 2025 17:57 » v Vše ostatní (bezp) - 0
- 9464
-
od postcd
Zobrazit poslední příspěvek
06 úno 2025 17:57
-
-
- 2
- 2460
-
od pinzerce
16 lis 2024 13:56
-
-
HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem - 19
- 5065
-
od DenyKr
15 zář 2024 14:14
-
-
-
PS5 se odmítá připojit k 5GHz síti - hlásí špatné heslo
od Renee » 19 srp 2024 09:13 » v Vše ostatní (inet) - 14
- 7872
-
od Renee
19 srp 2024 14:01
-
-
-
Problémy v síti na obrázku - proč nemůžou počítače komunikovat mezi sebou Příloha(y)
od zuzana3 » 25 pro 2024 20:33 » v Administrace sítě - 7
- 5184
-
od zuzana3
25 pro 2024 22:23
-