Je možné otevřít porty mimo router?

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
strangereu
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1645
Registrován: září 11
Bydliště: Birmingham, United Kingdom
Pohlaví: Muž

Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod strangereu » 22 led 2018 10:04

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, zda je možné otevřít porty mimo nastavení routeru, třeba pomocí nějaké aplikace nebo něčeho takového... Většina herních serverů, které běží na mém PC mají porty již nastavené, takže jsou automaticky otevřené při zapnutí daného herního serveru, ale mám tu jeden server, který tohle nemá a jediné možné řešení je buď otevřít přes router a nebo popř. nějakou aplikaci, která ty porty otevřít umí.

Existuje něco takového?

E: Abych upřesnil, proč požaduji otevření portů tímto způsobem a proč je neotevřu přímo v routeru... No, věc se má tak, že jsem si koupil nový router, který je používaný jako switch, tedy pouze žluté porty, což znamená, že se nemohu dostat do nastavení routeru pomocí jeho IP, jenže když použiju modrý port na routeru a router použiju jako router, tak se počítače zapojené do žlutých portů nemohou připojit k internetu. Přívod internetu z AP musí být zastrčen do žlutého portu stejně tak, jako počítače v sítí, aby bylo možné se k síti připojit.

Takže si klidně nechám poradit jak zprovoznit ten router, ale myslím, že by pro mě jako lepší řešení bylo určitě nějaká ta aplikace, protože veřejnou IP mám nastavenou na koncovém PC za routerem, nikoliv na routeru jako takovém.
Naposledy upravil(a) strangereu dne 22 led 2018 10:08, celkem upraveno 1 x.


Back-end webdeveloper

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17331
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod ITCrowd » 22 led 2018 10:08

Ono záleží na routeru. Např. vyšší třídu od asusu můžeš ovládat pomocí appky v mobilu. Ale je to stejné, jako když to nastavíš v routeru pomocí rozhraní.
Jinak ne.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
strangereu
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1645
Registrován: září 11
Bydliště: Birmingham, United Kingdom
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod strangereu » 22 led 2018 10:09

ITCrowd píše:Ono záleží na routeru. Např. vyšší třídu od asusu můžeš ovládat pomocí appky v mobilu. Ale je to stejné, jako když to nastavíš v routeru pomocí rozhraní.
Jinak ne.


Je to obyčejný TP-LINK TL-WR841N

Předchozí zprávu jsem ještě editoval, tak prosím o přečtení, vysvětlil jsem svou situaci.
Back-end webdeveloper

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17331
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod ITCrowd » 22 led 2018 12:06

Pokud je zapojen jako switch, pak je směrování irelevantní.
Směrování musíš zajistit na routeru, nikoli na switchi. Switch pracuje na vrstvě, která neumí IP adresy => ani to technicky není možné.
Porty nastav na routeru, který odděluje tvou síť od sítě poskytovatele.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
strangereu
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1645
Registrován: září 11
Bydliště: Birmingham, United Kingdom
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod strangereu » 22 led 2018 14:26

ITCrowd píše:Pokud je zapojen jako switch, pak je směrování irelevantní.
Směrování musíš zajistit na routeru, nikoli na switchi. Switch pracuje na vrstvě, která neumí IP adresy => ani to technicky není možné.
Porty nastav na routeru, který odděluje tvou síť od sítě poskytovatele.

V tom je právě ten problém, já se nemohu dostat do administrace routeru. Samozřejmě jsem kabel přepojoval do modré zdířky a ani tak jsem nebyl schopný dostat se do konfigurace routeru.

A abych to upřesnil, tak mám pouze jednu veřejnou IP adresu, kterou mám momentálně nastavenou na jednom PC v sítí, což bych chtěl, aby tak i zůstalo, protože ostatní PC v síti chci, aby byly skryté.

Jenže problém je to, jak se mám dostat do té konfigurace toho routeru, když to ani přes modrou zdířku nejde... Router jsem zkoušel vyresetovat do továrního nastavení, ale nepomohlo... IP adresa uvedená na routeru neodpovídá (192.168.0.1 / tplinklogin.net).
Back-end webdeveloper

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17331
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod ITCrowd » 22 led 2018 14:31

Necituj poslední příspěvek! Zde nejsi na warezu.
Pokud je router, pak z veřejné sítě je "vidět" jen ten router. Všechna PC za ním jsou skrytá.
Dál nemá cenu se bavit.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1488
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod Microsheep » 22 led 2018 17:59

Standardně se router nastavuje z LANových portů (u tebe žlutá dírka).
Pokud router obnovíš do továrního nastavení a má mít IP adresu 192.168.0.1 musíš se na něj dostat.
Máš jen 3 podmínky:
- správně vyresetovat router do továrního nastavení
- píchnout se kabelem do LAN portu
- mít na svojí síťové kartě Cčkový rozsah

Už si tu jedno podobné téma měl, nevím co zase vymýšlíš za bejkárny.
Potřebuješ router nebo firewall, který ti bude dělat bránu a aby si mohl mít více počítačů v síti za NATem.
Vyresetuj ten tp-link v každém manuál máš, jak ho nastavit... není to složité, jen se trochu snaž.

Uživatelský avatar
strangereu
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1645
Registrován: září 11
Bydliště: Birmingham, United Kingdom
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod strangereu » 22 led 2018 22:00

Tak už se mi povedlo se dostat do nastavení routeru, ale nelze se připojit k síti... Jediná URL která mi funguje, tak je 192.168.0.1, ale jinak nejde nic... Do routeru jsem logicky nastavil svoji veřejnou IP do WAN settings. Ale i tak se nemohu připojit k internetu, pokud je přívod internetu ve WAN portu a ostatní zarizeni v lan (žlutém)... A když vypojil přívod z wanu a dám ho do lanu, tak zase nebudu moc otevírat porty... Tak co s tím... V PC mám nastavené automatické přidělování IP... PC říká 192.168.0.100 jako interní IP mého PC, což souhlasí s tím, co přidělil router...
Back-end webdeveloper

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17331
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod ITCrowd » 22 led 2018 22:01

Tak znovu:
ITCrowd píše:Pokud je zapojen jako switch, pak je směrování irelevantní.
Směrování musíš zajistit na routeru, nikoli na switchi. Switch pracuje na vrstvě, která neumí IP adresy => ani to technicky není možné.
Porty nastav na routeru, který odděluje tvou síť od sítě poskytovatele.

Tvůj postup je zcela špatný.
O routování se musí starat něco, co je mezi tím tplinkem a připojením od poskytovatele. Pravděpodobně to PC, co máš připojeno přímo na veřejnou adresu s nastaveným sdílením připojením, či něčem podobném.
Dej sem schéma sítě, co jak máš zapojeno a můžeme se někam pohnout.
Restartem routeru do továrního nastavení sis navíc spustil další DHCP v síti, což může být zdrojem dalších problémů.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

SpaceExplo
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod SpaceExplo » 22 led 2018 22:56

Tak si rikam, jestli (z nejakeho duvodu) nema ten internet vazan na MAC adresu sitovky v tom PC? To bude chtit zjistit/upresnit u dodavatele pripojeni.

Pokud to tak je, tak bude zapotrebi nechat tuto "rezervaci" zmenit na MAC adresu modreho/WAN portu na tom routeru.
Pozor: neumim cist myslenky (ani na dalku, ani po internetu) a nectu mezi radky.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17331
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod ITCrowd » 22 led 2018 23:00

To není třeba.
MAC adresa WAN portu routeru lze změnit.
Buď ji opíšeš, nebo dáš klonovat MAC adresu v nastavení WAN portu.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

SpaceExplo
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Re: Je možné otevřít porty mimo router?

Příspěvekod SpaceExplo » 22 led 2018 23:06

Normalne to mozny je a mam pocit, ze jsem to takhle kdysi davno i provozoval - nutno dodat, ze stabilne a bez problemu.
Nicmene zmena u providera by byla o neco cistejsi reseni.
Pozor: neumim cist myslenky (ani na dalku, ani po internetu) a nectu mezi radky.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Zapojení autorádia mimo auto
    od Baader » 07 říj 2019 12:54 » v Vše ostatní (hw)
    7
    677
    od atari
    07 říj 2019 14:39
  • HDD disky externě mimo pc
    od name66 » 24 črc 2019 14:51 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    3
    202
    od xbs
    24 črc 2019 14:56
  • router mikrotik, potřebuji aby router fungoval jako repeater
    od Jana Malá » 02 říj 2019 07:55 » v Sítě - hardware
    3
    945
    od dvorakj
    02 říj 2019 18:44
  • Komunikace, porty
    od Dragonfly645 » 17 črc 2019 18:54 » v Sítě - hardware
    3
    1150
    od Dragonfly645
    17 črc 2019 20:34
  • Nefunkční USB Porty
    od Lukáš Podobský » 23 črc 2019 14:50 » v Problémy s hardwarem
    2
    410
    od Lukáš Podobský
    23 črc 2019 21:54

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host