Nastavení routerů a AP

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Dutch
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Nastavení routerů a AP

Příspěvekod Dutch » 24 srp 2018 16:59

Ahoj jsem tu nový a potřebuji poradit, jelikož si už nevím rady...Prosím berte na vědomí, že jsem samouk amatér :lol:

Internet mám na domě od Vodafone tj z antény na střeše kde je vložena simka mi jde signal po Lan kabelu do routeru Huawei B2338-168IDU (od Vodafone) do wan portu.

V tomto routeru mám zakázané wifi sítě, což je nepodstatné a DHCP je vynuto. Z Lan portu mam vyveden kabel do druhého routeru Xiaomi Mi wifi router, kde je opět kabel napojen do Wan portu. Tento router chci mít nastaven jako hlavní a chci aby tento přiděloval IP adresy. Router je nastaveny a přiděluje IP adresy 192.168.31.5 - 254 (toto funguje v pořádku z důvodu chytré domácnosti, propojení PC v síti a sdílení HDD připojeného do routeru). Z tohoto routeru jeden kabel lan jde do PC a druhý kabel LAN jde do LAN SWITCHE D-Link DGS-1008D. Ze switche jsou po kabelu zapojené televize, PS4 atd a vše má přidělenou adresu od routeru Xiaomi ted 192.168.31.X Takhle ta sít funguje 100%

Nicméně teď to nejduležitejší vedle domu je garáž kde potřebuji mít také wifi a tak jsem z Lan switche natáhl Lan kabel cca 25m dlouhý do té garáže a zde jsem koupil obyčejný router Edimax BR-6428nS V4 s tím, že tzv. 5V1 a umí AccesPoint (AP), Bridge atd atd. zapnul jsem router a po přípojení přes IP adresu do něj mi to dalo na výběr co router jako nastavit. Dal jsem AP a kabel jsem pak zapojil do LAN portu. Router chtěj nastavit wifi atd a to vše proběhlo v pořadku. Xiaomi router mu přidělil svoji IP adresu 192.168.31.X a propojená sit i HDD. Prostě vše fungovalo jak má. Po třech dnech mi nešel internet tak jsem se připojil ke každému routeru a zkoušel jsem kde je chyba a zjistil jsem že "problém" v routeru huawei, že se nemá internet. Huawei jsem restartoval a vše opět běželo cca 2-3 dny a opět to samé tak jsem znovu prošel routery a opět stačilo restartovat Huawei a vše bylo OK a po dalších 2-3 dnech znovu to samé a tak jsem opět restartoval router ale vypnul jsem v garáži router Edimax a vše funguje do dnešního dne v pořadku. Takže prostě ten v garáži router jednou za čaš "zablokuje" internet (routery). Důležité je říct, že ten edimax jsem koupil teď nový jelikož jsem předtím tam měl obyč Tendu taky AP a dělalo to to samé, tak jsem si myslel že to je routerem... Máte nějaké rady? Prostě jak po kabelu vzdáleným 25m připojím router tak jednu za čas mi shodí celou síť.... :roll:



Reklama

amirinda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 175
Registrován: březen 18
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení routerů a AP

Příspěvekod amirinda » 24 srp 2018 18:43

nedělá ten Edimax také DHCP?

Dutch
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nastavení routerů a AP

Příspěvekod Dutch » 24 srp 2018 20:30

Hele zítra se zkusím připojit do toho Edimaxu a zkontroluju to. Nicméně z toho Edimaxu mám přes kabel zapojeny notebook a ten má ip adresu Xiaomi takže by DHCP Edimax neměl svoje přidělovat, nebo se pletu?

Uživatelský avatar
drobino
Level 3
Level 3
Příspěvky: 568
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení routerů a AP

Příspěvekod drobino » 24 srp 2018 21:20

Ten edimax mas z xiaomi zapojeny ve wan portu nebo v lan portu? Pokud ve wan tak jej prepni do lan jako switch.

Dutch
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nastavení routerů a AP

Příspěvekod Dutch » 24 srp 2018 22:52

drobino píše:Ten edimax mas z xiaomi zapojeny ve wan portu nebo v lan portu? Pokud ve wan tak jej prepni do lan jako switch.

V lan portu... Jde to že switche z baráku do lanka Edimaxu v garáži

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 15230
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení routerů a AP

Příspěvekod ITCrowd » 24 srp 2018 22:55

Jen ze zběžného přečtení...
- s jiným routerem, ti to taky nefungovalo, vyměnil jsi ho, zese to nefunguje, a přesto usuzuješ, že je to routerem??
- diagnostika pomocí zapínání a vypínání je naprostý nesmysl
Budeš tam mít chybu.
Především si pečlivě pročti návod - router jako switch v mém podpisu. Dále, pokud chceš, aby se někdo tvým problémem zabýval, sem vložíš plánek tvé sítě, včetně připojených zařízení. U síťových prvků bude uveden přesný typ a výrobce, taktéž IP adresa, porty, kde je zapojeno a zda běží/neběží DHCP.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nastavení routeru
    od pokit » 08 úno 2018 11:44 » v Sítě - hardware
    6
    818
    od ITCrowd
    08 úno 2018 13:14
  • nastavení routeru airlive WL-5470ap
    od bugicek7lpCZ » 14 led 2018 21:46 » v Sítě - hardware
    2
    362
    od ITCrowd
    14 led 2018 22:26
  • nastavení routeru zyxel vmg1312-b30b
    od standacich » 21 pro 2017 16:40 » v Sítě - hardware
    1
    617
    od ITCrowd
    21 pro 2017 18:13
  • Nastavení routeru Asus dsl-ac52u
    od syneda » 16 úno 2018 10:02 » v Sítě - hardware
    6
    1309
    od ITCrowd
    01 bře 2018 17:35
  • wifi z 2.4 GHz na 5 GHz - nastavení routeru + nestabilní rychlost
    od quinter » 28 srp 2018 11:07 » v Administrace sítě
    5
    520
    od kanoe222
    28 srp 2018 18:28

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host