Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Nicgk
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod Nicgk » 19 led 2020 01:21

Zdravím, dobří lidé :idea:

Budu rád za o pomoc s následujícím:

V domě máme rozveden Inet od providera, kdy modem je v přízemí domu a dále do bytů rozveden kabely - v bytech jsou dotaženy přímo zásuvky, ze které po připojení síťového kabelu přímo s PC Inet funguje (takto jsme normálně fungovali).

Pořídil jsem wifi router, abych měl wi-fi přímo v bytě, což v pohodě taky funguje (ze zmíněného modemu providera v přízemí k nám wi-fi signál nedostačuje). Síť. kabel jde tedy ze zásuvky přímo do routeru.
Nedávno jsem ale propojil síť. kabel znovu přímo do PC a ten se už k síti nepřipojí. Čili přes wi-fi router funguju, přes přímý propojení s PC ne (což před časem šlo).

Půjde zřejmě jen o záležitost nastavení. Ohledně propojení jsem v obraze. Ohledně pokročilejšího nastavení už míň. Prosím tedy o radu zkušenějších, zda mě nenasměrujete, kde by mohl být zakopanej nějakej ten hajzlík.

Díky.



Reklama
Uživatelský avatar
rhsCZ
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1065
Registrován: červen 13
Bydliště: Jedna Velká díra ve středu Evropy :D
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod rhsCZ » 19 led 2020 03:14

PC říká, že je přípojen nebo, že vůbec ne.


můj NTB: lenovo ideapad z50-75
„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“
„V životě nevěř tomu, kdo tě klame, ale nezklam toho, kdo ti věří.“
„Největší chyba, kterou v životě můžete udělat, je mít pořád strach, že nějakou uděláte.“-Elbert Hubbard

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3846
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod dvorakj » 19 led 2020 09:37

takze potrebujes do patra jen wifi.
uzivatel ITCrowd ma nekde u sebe na profilu navod "router jako switch" nebo tak nejak :-)
proste z neho udelas AP.
kabel pripojis do LAN portu (nekde v tom patre z jakekoliv zasuvky), ne WAN - u toho wifirouteru, zbytek nechas tak!

RIKI22
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 5097
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod RIKI22 » 19 led 2020 11:21

Nenapísal ,aký má router,tak kľudne to môže byť aj WAN ?V nastavení sieťovej karty máš Získať adresu IP na automaticky.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18506
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod ITCrowd » 19 led 2020 12:06

S tímhle ti poradí provider. Těžko můžeme vědět:
1. zásuvka ve tvém bytě je routovaná, nebo ne?
2. připojené zařízení je nějak testováno? (Např. na určitou MAC adresu)
3. Povoluje provider připojení více zařízení?
4. Připojené zařízení dostává IP adresu automaticky, nebo musí být pevně nastavená?
Samozřejmě můžeš zkoušet ledaco, ale nejlépe uděláš, když se obrátíš na providera.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Nicgk
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod Nicgk » 19 led 2020 12:43

rhsCZ píše:PC říká, že je přípojen nebo, že vůbec ne.


Screeny stavů:

router.jpg


modem.jpg


Dodatečně přidáno po 1 minutě 43 vteřinách:
dvorakj píše:takze potrebujes do patra jen wifi.
uzivatel ITCrowd ma nekde u sebe na profilu navod "router jako switch" nebo tak nejak :-)
proste z neho udelas AP.
kabel pripojis do LAN portu (nekde v tom patre z jakekoliv zasuvky), ne WAN - u toho wifirouteru, zbytek nechas tak!



to zkusit můžu, nicméně mě jde spíš o odhalení příčiny, proč najednou bez routeru připojení k síti není....

Dodatečně přidáno po 9 minutách 27 vteřinách:
RIKI22 píše:Nenapísal ,aký má router,tak kľudne to môže byť aj WAN ?V nastavení sieťovej karty máš Získať adresu IP na automaticky.



Mám wi-fi router Tenda AC 1200 a kabel z přípojky jde přímo do portu WAN. Propojeno takto:

zapojení s.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18506
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod ITCrowd » 19 led 2020 12:56

Tak pro mentálně zaostalé ještě jednou:
ITCrowd píše:S tímhle ti poradí provider. Těžko můžeme vědět:
1. zásuvka ve tvém bytě je routovaná, nebo ne?
2. připojené zařízení je nějak testováno? (Např. na určitou MAC adresu)
3. Povoluje provider připojení více zařízení?
4. Připojené zařízení dostává IP adresu automaticky, nebo musí být pevně nastavená?
Samozřejmě můžeš zkoušet ledaco, ale nejlépe uděláš, když se obrátíš na providera.

Jeden telefonát providerovi a máš jasno. Zbytečně věnuješ energii nesmyslnému počínání.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Nicgk
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: leden 20
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod Nicgk » 19 led 2020 13:00

ITCrowd píše:S tímhle ti poradí provider. Těžko můžeme vědět:
1. zásuvka ve tvém bytě je routovaná, nebo ne?
2. připojené zařízení je nějak testováno? (Např. na určitou MAC adresu)
3. Povoluje provider připojení více zařízení?
4. Připojené zařízení dostává IP adresu automaticky, nebo musí být pevně nastavená?
Samozřejmě můžeš zkoušet ledaco, ale nejlépe uděláš, když se obrátíš na providera.


Provider s tímto nepomůže. Jedná se o poskytovatele O2. Za něj služba funguje, modem v ústředně v domě je připojen, ostatní uživatelé v domě fungují. Mám pouze připojen v bytě vlastní router - ten tedy provider řešit nebude (jde o moje zařízení), se kterým připojení funguje, bez něj již ne - což před časem fungovalo i bez něj.

Jak jsem již řekl, připojení funguje, i když s níže uvedeným "ale" (viz obrázek) a jde mi spíš o odhalení příčiny (pokud s tím má někdo zkušenost) změny stavu, kdy se bez routeru PC k inetu nepřipojí.

Bez názvu.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18506
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod ITCrowd » 19 led 2020 13:05

Tak znovu:
ITCrowd píše:S tímhle ti poradí provider. Těžko můžeme vědět:
1. zásuvka ve tvém bytě je routovaná, nebo ne?
2. připojené zařízení je nějak testováno? (Např. na určitou MAC adresu)
3. Povoluje provider připojení více zařízení?
4. Připojené zařízení dostává IP adresu automaticky, nebo musí být pevně nastavená?
Samozřejmě můžeš zkoušet ledaco, ale nejlépe uděláš, když se obrátíš na providera.

A až od něj získáš odpovědi na všechny výše uvedené body, budeme vědět proč.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 19 led 2020 13:09, celkem upraveno 1 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3846
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod dvorakj » 19 led 2020 13:09

no ja moc hlavne nerozumim, kde je vlastne problem a co je jak kde zapojene.
tazatel asi o sitich vubec nic netusi, ale tak nevadi.
bude potreba jednoduche schema.
a vyjadrovat se odborne, modem, router, wifirouter, je v tom celkem hokej

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18506
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod ITCrowd » 19 led 2020 13:11

Tazatel má problém v tom, že když PC zapojí napřímo bez routeru, tak se nedostane na internet.
Napsal jsem v bodech, co je třeba vědět, aby mohla být určena příčina.
A na ty body mu odpoví poskytovatel.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3846
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Záhada hlavolamu s přípojením bez routeru

Příspěvekod dvorakj » 19 led 2020 14:34

jestli nemyslis jeho modem...coz je taky router.

podle me chce jen AP v patre


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nejde ping ze zařízení u primárního routeru na zařízení sekundárního routeru
    od postcd » 17 pro 2019 17:53 » v Administrace sítě
    4
    1121
    od zeus
    22 pro 2019 17:17
  • Problém s připojením
    od AdamS » 16 črc 2019 16:17 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    1105
    od ITCrowd
    16 črc 2019 17:33
  • Problém s připojením
    od Taby793 » 19 bře 2020 14:14 » v Sítě - hardware
    2
    691
    od Taby793
    20 bře 2020 10:00
  • Problémy s připojením k Internetu
    od ivosisko » 14 led 2020 12:25 » v Sítě - hardware
    17
    1609
    od ivosisko
    03 úno 2020 21:27
  • Problem s pripojenim k wifi
    od f1sh » 23 lis 2019 10:38 » v Sítě - hardware
    5
    603
    od ITCrowd
    24 lis 2019 08:01

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti