Pomalé kabelové připojení v domácí síti

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Dwamin
Level 3
Level 3
Příspěvky: 439
Registrován: květen 12
Pohlaví: Muž

Pomalé kabelové připojení v domácí síti

Příspěvekod Dwamin » 07 dub 2020 23:43

Zdravím,
poslední dny jsem se trochu vrtal v domácí síti a podařilo se mi ji nastavit tak, že funguje jak potřebuji. Mám akorát jediný problém, že připojení kabelem nedosahuje takových rychlostí, jaké by mělo a nevím moc kde hledat problém. Celou síť, včetně použitých zařízení a zběžně popsané konfigurace jsem se pokusil nakreslit do přiloženého obrázku.

Platím tarif 300 Mb/s, tuto rychlost bez problému naměřím za Wifi-router-modemem od poskytovatele (UPC), i když jsem připojen kabelem nebo přes WiFi. Pokud ale vedu kabel z toho routeru do switche a odsud kabelem do dvou stolních počítačů (v obrázku PC 1 a PC 2), tak zde naměřím maximálně kolem 70-80 Mb/s. Je možné že to způsobuje vybraný switch, případně QoS, který na tomto modelu je, ale nelze jej nijak konfigurovat? Nebo je tato rychlost úměrná počtu připojených zařízení a nemá cenu to nějak dál řešit? Nebo jsem toto zpomalení způsobil já špatným nastavením některého z routerů v síti? Rychlost není nijak tragická, ale ty dva stolní počítače jsou jediné dvě zařízení kde reálně využiju rychlost, za kterou platím, tak bych byl rád, kdybych ji sem dostal. Navíc mi přijde, že i Ping je vyšší než by musel být (cca 18 ms). Na PC vidím rychlost připojení 1Gb/s. Když se ale dívám na seznam připojených zařízení na routeru 192.168.0.1, tak u PC 1 i PC 2 vidím rychlost připojení pouze 100Mb/s.

Udělal jsem tedy někde v nastavení routerů chybu, která by mohla způsobovat toto zpomalení i na zařízeních připojených ke switchi, který je ještě před routerema? Nebo se vyplatí switch vyměnit za nějaký lepší, kde bych mohl např. QoS konfigurovat a nastavit PC1 a PC 2 vyšší prioritu?

To že se na WiFi B a C připravuji o rychlost vyšší než 100 Mb/s vím a až tak mi to nevadí a nechce se mi zatím moc investovat do lepších routerů.

Předem moc díky za odpovědi :)

Domaci_sit.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Pc sestava : CPU Intel Core i5 6500 3,2Ghz | MB : MSI B150 PC MATE | GPU : MSI R9 280 3GB | RAM: 16GB Kingston HyperX Fury 2133hz | HDD: Seagate Baracuda 7200.14 1TB | Zdroj: Enermax NAXN ENP450AGT 450W | Case: CoolerMaster Elite 370

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18899
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomalé kabelové připojení v domácí síti

Příspěvekod ITCrowd » 07 dub 2020 23:49

Podle toho, co popisuješ nemáš propojení mezi routerem a switchem kabelem kategorie minimálně cat5e (nebo je nějaký pár přerušen).
Podle plánku mají ty archery stejnou IP adresu - to myslíš opravdu vážně?
Nastuduj si v mém podpisu router jako switch.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Dwamin
Level 3
Level 3
Příspěvky: 439
Registrován: květen 12
Pohlaví: Muž

Re: Pomalé kabelové připojení v domácí síti

Příspěvekod Dwamin » 07 dub 2020 23:57

Kabel by měl být v pořádku, pokud odpojím "přívodní" kabel ze switche a připojím ho k notebooku, tak zde těch 300 Mb/s naměřím. Ta IP adresa je moje chyba, přehlídl jsem se při vytváření toho plánku, samozřejmě mají jinou IP. Přikládám opravnou verzi. Jsou tam ještě nějaké další problémy, co by to mohly způsobovat?

Díky moc :)

Domaci_sit.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Pc sestava : CPU Intel Core i5 6500 3,2Ghz | MB : MSI B150 PC MATE | GPU : MSI R9 280 3GB | RAM: 16GB Kingston HyperX Fury 2133hz | HDD: Seagate Baracuda 7200.14 1TB | Zdroj: Enermax NAXN ENP450AGT 450W | Case: CoolerMaster Elite 370

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1552
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomalé kabelové připojení v domácí síti

Příspěvekod Microsheep » 08 dub 2020 08:16

Nejdříve ze všeho se podívej na LEDky toho switche, dané porty (zařízení) by měli 1Gbps provoz.
Zkontroluj ty dva počítače i přívod. To je nový switch?

Odpoj ze switche vše kromě přívodu internetu a 1x PC. Zmeř rychlost, přídavej další zařízení do sítě, nějakou chvíli vyčkej a opět změř rychlost. Připadá mi nepravděpodobné, že by se dokázal vytvořit takový bordel z pár zařízení, že by to Gbitový switch nezvládal. Samotná by smyčka v síti by naopak vyřadila provoz úplně. Hloupé switche ochranu mít nebudou.

Je např. možné, že nějaké zařízení generuje velké množství sessions do internetu a router má samozřejmě omezené množství dle výkonu a může se provoz zpomalit, avšak taky velmi málo pravděpodobné. Nejvíce by to odpovídalo nekvalitnímu kabelu.

Uživatelský avatar
Dwamin
Level 3
Level 3
Příspěvky: 439
Registrován: květen 12
Pohlaví: Muž

Re: Pomalé kabelové připojení v domácí síti

Příspěvekod Dwamin » 08 dub 2020 11:21

Odpojil jsem dneska ze switche vše a připojil pouze PC 1, ale rychlost byla pořád stejná. Poslední co mě pak napadlo bylo vyměnit port, ve kterém byl kabel vedoucí ke switchi připojen v modem-routeru. V ten okamžik jsem těch 300 Mbs už naměřil na PC 1 i PC 2. Jsem rád, že vše funguje, ale dá se nějak říct, kde může být problém, pokud by se něco takového opakovalo? Připojil jsem se k tomu portu, kde byl původně ten kabel a naměřil jsem zase 300, takže port by měl být v pořádku. Je možné kabel vedoucí ke switchi jednou funguje jak má a po nějakém času "degraduje" na nižší rychlost?

Předem díky :)
Pc sestava : CPU Intel Core i5 6500 3,2Ghz | MB : MSI B150 PC MATE | GPU : MSI R9 280 3GB | RAM: 16GB Kingston HyperX Fury 2133hz | HDD: Seagate Baracuda 7200.14 1TB | Zdroj: Enermax NAXN ENP450AGT 450W | Case: CoolerMaster Elite 370

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18899
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Pomalé kabelové připojení v domácí síti

Příspěvekod ITCrowd » 08 dub 2020 11:25

Já i mikrosheep jsme se shodli na kabelu, což je zjevně příčina, na kterou jsi přišel i ty. Takže ho vyměň.
Pokud to z nějakého důvodu už nepůjde, aspoň ucvaknout a překrimpovat.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problem s domaci siti
    od ivonavra » 25 bře 2020 16:48 » v Administrace sítě
    13
    1685
    od ITCrowd
    27 bře 2020 07:28
  • Nastavení EAP v domácí síti
    od miro_ » 10 pro 2019 21:44 » v Administrace sítě
    5
    1156
    od miro_
    15 pro 2019 17:15
  • Problém v domácí siti
    od TUNN » 22 pro 2019 15:28 » v Sítě - hardware
    18
    1291
    od TUNN
    10 led 2020 13:43
  • Připojení k wifi síti bez internetu
    od Truksic » 06 led 2020 20:46 » v Sítě - hardware
    2
    612
    od petr22
    06 led 2020 21:32
  • připojení platebního terminálu v síti s PC(pokladnou)
    od PavelT » 30 říj 2019 19:07 » v Sítě - hardware
    11
    1119
    od PavelT
    01 lis 2019 19:29

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů