TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Heggy98
nováček
Příspěvky: 38
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Příspěvekod Heggy98 » 24 lis 2020 21:56

Ahoj, nejsem žádnej profík, ale znám základy, mám router TP-Link Archer C6. (říkejme mu router A)

Do něj mám přivedený internet pomocí TP.

Router A rozvádí internetové připojení po bytě pomocí 2.4G/5G Wi-Fi, a z FastEth1 mi vede TP do stolního počítače.

Z FastEth2 mi vede v podlaze přes celý byt TP na druhou stranu bytu k televizi.
Do nedávna jsem měl tento kabel zapojený do televize.

No a teď to začíná být zajímavější:
Vytáhl jsem kabel z televize, vedle televize přidal nový router Mikrotik hap lite rb941-2nd a připojil do jeho WAN portu (eth1) tento kabel.

Z Routeru B mi dále z FastEth2 vede TP do televize a z FastEth3 do PS4.

Router B také vysílá Wifi a je tím pádem druhý Access Point k internetu v této domácnosti.

Abych to shrnul, mám dva routery, oba využívám jako switch, ap, dhcp funkcionalitu, mám tím pádem dvě sítě. viz obrázek.

126995176_406380747158659_878395881184450342_n.png


Mé dotazy zní:
1. Mohu nastavit routery tak, aby byly oba v jedné síti (nejlépe 192.168.0.0 / 255.255.255.0 - modrá), a když se připojím na jeden z těchto Access Pointů, přidělí se mi dynamicky IP adresa pomocí DHCP z routeru A a router B bude mít DHCP funkcionalitu vypnutou? resp. využije DHCP z routeru A (přesměruje mě)?

2. Mohu využít Mesh funkcionalitu? Pokud to chápu dobře, když budu stát u Routeru A a připojím mobil k své Wifi (nevím teď jestli při Meshi vidím dvě nebo jednu Wifi když mám dva access pointy?) a projdu se po bytě směrem k Béčku a když bude připojení k Routeru B lepší než k Áčku, přepne se automaticky připojení na router B?

mesh.png


Děkuji mockrát za jakoukoliv radu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10136
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Příspěvekod zeus » 25 lis 2020 10:34

1. Ano, router vypnutim DHCP serveru degradujes na AP+switch. Snaze se ti to bude delat na Archeru.
2. Mesh ne, ale jednu Wifi sit ano. Prepinani si ridi koncove zarizeni, pri Meshi nejaky kontroler.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Heggy98
nováček
Příspěvky: 38
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Příspěvekod Heggy98 » 25 lis 2020 12:06

zeus píše:1. Ano, router vypnutim DHCP serveru degradujes na AP+switch. Snaze se ti to bude delat na Archeru.
2. Mesh ne, ale jednu Wifi sit ano. Prepinani si ridi koncove zarizeni, pri Meshi nejaky kontroler.


Ahoj, díky za rady :)

1. Vypl jsem DHCP na Bečku a vypadá to že všechno obstarává DHCP z archeru (ať už všechny wifi, nebo všechny fe porty), tak jsem to chtěl díky :)

2. Mám teď dva AP. Když otevřu wifi na mobilu nebo notebooku vidím tam oba dva AP. Mám z toho udělat jednu wifi aby tam byl jenom jeden AP? Když nastavím stejné SSID a Security na obou tak se mi to začne kryt navzajem a bude to blbnout ne? Nebo se pletu? V tomto mám trochu zmatek :-D

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10136
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Příspěvekod zeus » 25 lis 2020 13:03

Ano, stejne SSID a Security. Proto jsi nejdriv delal bod 1, at je to jedna sit.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Heggy98
nováček
Příspěvky: 38
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Příspěvekod Heggy98 » 25 lis 2020 13:45

zeus píše:Ano, stejne SSID a Security. Proto jsi nejdriv delal bod 1, at je to jedna sit.


A nebude problem s 2.4/5Ghz? Vím že Archer může vysílat i v 5Ghz, ale nevím jestli to umí i ten MikroTik. Mám zapnutý Smart Connect na Archeru. Tak jestli to s tím nebude blbnout..

sc.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Příspěvekod ITCrowd » 25 lis 2020 14:01

ad 1) viz. můj podpis - router jako switch. Najdeš tam vše, včetně jednotného SSID.
ad 2) koupíš si nejlevnější plečku router a chceš po tom funkce? Ne.
Můžeš si vytvořit dvě stejná SSID jak pro 2,4GHz, tak pro 5GHz. Ten tplink mesh neumí, takže tak jak by sis to představoval - jedno jediné SSID bez ohledu na frekvenci a přístupový bod - to nepůjde. Co jsem hledal v emulátoru toho tplinku, nenabízí k wifi nic chytrého, takže tam prostě dvě SSID být musí (v závislosti na frekvenci).

Pokud bys uvažoval o mesh, musí ho podporovat všechna zařízení. A vůbec nejlepší je, pokud jsou od stejného výrobce.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Heggy98
nováček
Příspěvky: 38
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Příspěvekod Heggy98 » 25 lis 2020 14:39

ITCrowd píše:ad 1) viz. můj podpis - router jako switch. Najdeš tam vše, včetně jednotného SSID.
ad 2) koupíš si nejlevnější plečku router a chceš po tom funkce? Ne.
Můžeš si vytvořit dvě stejná SSID jak pro 2,4GHz, tak pro 5GHz. Ten tplink mesh neumí, takže tak jak by sis to představoval - jedno jediné SSID bez ohledu na frekvenci a přístupový bod - to nepůjde. Co jsem hledal v emulátoru toho tplinku, nenabízí k wifi nic chytrého, takže tam prostě dvě SSID být musí (v závislosti na frekvenci).

Pokud bys uvažoval o mesh, musí ho podporovat všechna zařízení. A vůbec nejlepší je, pokud jsou od stejného výrobce.


Ahoj, díky za rady :)

Tak jsem to nastavil podle "Router jako switch", stačilo prohodit kabel který vede z Routeru A do Routeru B z WANU na LAN na tom Béčkovem, to jsem měl špatně. A nastavil jsem SSID stejné a nejspíš to funguje, uvidím časem jestli nenastanou nějaké problémy. :)

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21252
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: TP-Link Archer C6 + MikroTik Mesh

Příspěvekod ITCrowd » 25 lis 2020 14:41

Proto ten návod taky je :-)
Mikrotik určitě má možnost nastavení jako AP, jen to nebude jednoduché. Ale možná by to za prozkoumání stálo...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Mesh - TPlink Archer C6
    od Rabbit-ko » 18 pro 2020 21:43 » v Sítě - hardware
    6
    618
    od ITCrowd
    19 pro 2020 13:16
  • TP Link Archer C6 - Výpadky
    od Spag3t » 07 kvě 2021 17:04 » v Sítě - hardware
    3
    365
    od Spag3t
    07 kvě 2021 19:28
  • TP-LINK Archer AX20
    od mlevora » 13 dub 2021 13:09 » v Sítě - hardware
    3
    403
    od ITCrowd
    13 dub 2021 14:42
  • TP-Link Archer C2300 a Terminátor (ISP 365internet)
    od Richard_Z » 02 zář 2020 20:00 » v Sítě - hardware
    0
    650
    od Richard_Z
    02 zář 2020 20:00
  • Router tp-link archer VR2100 a O2TV
    od Mrazycak79 » 31 říj 2020 10:53 » v Sítě - hardware
    12
    2068
    od petr22
    17 lis 2020 09:01

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů