Router s podporou multicastu

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Taiko
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Router s podporou multicastu

Příspěvekod Taiko » 04 dub 2010 16:20

Ahoj, doporučili by jste mi prosím nějaký router, který podporuje multicast a umí klonovat MAC adresu? A aby byl co nejlevnější (nepotřebuji žádný super bombastický router).

Sítím moc nerozumím a dlouho jsem na netu hledal routery, které by multicast podporovaly. Bohužel, ve všech těch zkratkách protokolů a funkcí se nevyznám (z nedostatku času mám o tomhle jen omezený přehled, pomáhali mi Google a Wikipedie) a tak mi hodněkrát ani nebylo jasné, jestli ten či onen router splňuje mé požadavky, nebo ne. Problém je také v tom, že ty popisy produktů jsou různě podrobné (většinou hodně stručné) a nejsem si jistý, jestli všichni používají stejnou terminologii. Proto ani nevím přesně, co mám hledat.

Mám hledat u těch routerů pouze zkratku IGMP? Anebo mé požadavky splňují i přístroje, které mají mezi svými funkcemi uvedený i STUN (Simple Traversal of User Datagram Protocol)? Anebo se můžu zaměřit ještě na něco dalšího? Pokud jde o video a další multimédia, narazil jsem ještě na zkratky WMM či WME.

Vysvětlím, k čemu takový router chci:
Současný stav: Mám od poskytovatele přiveden internet a digitální televizi do switche. Ze switche vede jeden kabel do set-top-boxu a další do PC. Pokud je to zapojeno takto, tak mi v programu VLC pod Linuxem (pod Win mi to nejde a zatím nevím proč) jede digitální televize bez problému. Když dám mezi switch a PC obyčejný router Edimax BR-6304Wg, tak ta digitální TV v tom VLC nejede. Router ty pakety filtruje a k PC nepouští. Nepodařilo se mi to ani nijak obejít přes Port Forwarding atd., tzn. nepodařilo se mi ty pakety (posílané jako multicast) přes router poslat ani jako unicast. Ale to může být taky tím, že tomu prd rozumím a mými jedinými pomocníky byli Google, Wireshark (který jsem viděl poprvé v životě), dedukce a sem tam nějaké skromné info v manuálu toho routeru. Nutno dodat, že trpím nejen nedostatkem znalostí, ale i nedostatkem času.
Požadovaný stav: Chtěl bych mít možnost sledovat digitální televizi přes VLC jak na zmíněném PC, tak na notebooku, připojeném přes wi-fi. Takže potřebuji router, který by tohleto zvládnul. A protože je ten internet fixovaný na MAC adresu mé síťovky, potřebuji také, aby byl router schopný tuto MAC adresu naklonovat.

Pokud jde o konektory, tak mi stačí, aby měl 2 x RJ-45 FastEthernet, jednou jako LAN port a jednou jako WAN port.

Když jsem hledal, narazil jsem na Linksys WRP400, který zmiňuje: IGMP Multicast and IGMP Snooping (v1/v2/v3) Support. Ale cena je dost vysoká :-( Nenašel by se nějaký levnější?

EDIT: Podařilo se mi najít druhý router, u kterého je zmíněno: IP Multicast IGMP v1/v2. Tím je ZyXEL P-661HW-D3, ale tohle je ADSL router :-(

Reklama
r.kuda
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Router s podporou multicastu

Příspěvekod r.kuda » 05 kvě 2011 08:57

Zyxel NBG-417N
- podpora multicastu - ověřen na IPTV a VLC player
- ohledně klonování MAC adres - viz. odkaz dole dotaz na klonování - podporuje
http://www.mironet.cz/zyxel-nbg417n--ac ... j+dp97296/

• Mohlo by vás zajímat