Sdílení z Win do Fedory 17

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

norrsken
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Sdílení z Win do Fedory 17

Příspěvekod norrsken » 26 črc 2012 15:45

Ahoj,
dříve jsem používal Ubu, kde šlo jednoduše přes grafické rozhraní trvale zřídit připojení sdílené partition netbooku s WinXP. Nemusel jsem instalovat Sambu ani nic jiného (jde mi sdílení adresáře z Win na Linux, ne naopak).
Ve F 17 (Gnome 3) jsem nenašel grafické rozhraní pro konfiguraci síťových připojení. Proto jsem přes terminál nainstaloval Sambu (pro můj případ myslím zbytečně, je na sdílení linuxových adresářů do Windows) a samba-clienta. Když teď zadám v Nautilu Soubor | Připojit se k serveru a zadám IP adresu netbooku, dostanu se do sdíleného adresáře. Potud tedy OK.
Problém ale je, že router dynamicky přiděluje IP adresy, zatímco Nautilus si napevno pamatuje poslední IP adresu netbooku. Při její změně se pochopitelně nepřipojí. Ale Ubuntu si to "nějak" hlídalo samo, nepřipojovalo (myslím) netbook pod číselně zadanou IP adrersou, ale dynamicky pod jeho jménem v síti.
Jde to podobně nakonfigurovat ve Fedoře? Je nutné do Fedory něco doinstalovat? Existuje pro ni podobné grafické rozhraní, jako bylo v Ubu s Gnome 2? Díky.

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Sdílení z Win do Fedory 17

Příspěvekod faraon » 26 črc 2012 16:49

Řešení podobného problému z F15, třeba to zabere: http://forum.fedora.cz/read.php?6,19943,19943
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

norrsken
nováček
Stav:

Re: Sdílení z Win do Fedory 17

Příspěvekod norrsken » 26 črc 2012 18:13

Máš mou nejhlubší poklonu. Celý problém tkvěl v zablokování samba-clienta firewallem.
Jinak pro přístup z Fedory do Win stačí nainstalovat jen samba-clienta. Samba jako taková je pro opačné sdílení, tj z linuxu do windows.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Google Meet sdílení obrazovky
    od Vítek Pokorný » 16 dub 2025 11:34 » v Vše ostatní (sw)
    0
    1699
    od Vítek Pokorný Zobrazit poslední příspěvek
    16 dub 2025 11:34
  • Google mapy-sdílení polohy
    od Anett » 26 črc 2024 09:53 » v Vše ostatní (inet)
    1
    3200
    od TechShowGamer Zobrazit poslední příspěvek
    27 črc 2024 06:31

Zpět na “Administrace sítě”