Ahoj,
dříve jsem používal Ubu, kde šlo jednoduše přes grafické rozhraní trvale zřídit připojení sdílené partition netbooku s WinXP. Nemusel jsem instalovat Sambu ani nic jiného (jde mi sdílení adresáře z Win na Linux, ne naopak).
Ve F 17 (Gnome 3) jsem nenašel grafické rozhraní pro konfiguraci síťových připojení. Proto jsem přes terminál nainstaloval Sambu (pro můj případ myslím zbytečně, je na sdílení linuxových adresářů do Windows) a samba-clienta. Když teď zadám v Nautilu Soubor | Připojit se k serveru a zadám IP adresu netbooku, dostanu se do sdíleného adresáře. Potud tedy OK.
Problém ale je, že router dynamicky přiděluje IP adresy, zatímco Nautilus si napevno pamatuje poslední IP adresu netbooku. Při její změně se pochopitelně nepřipojí. Ale Ubuntu si to "nějak" hlídalo samo, nepřipojovalo (myslím) netbook pod číselně zadanou IP adrersou, ale dynamicky pod jeho jménem v síti.
Jde to podobně nakonfigurovat ve Fedoře? Je nutné do Fedory něco doinstalovat? Existuje pro ni podobné grafické rozhraní, jako bylo v Ubu s Gnome 2? Díky.
Sdílení z Win do Fedory 17
Re: Sdílení z Win do Fedory 17
Řešení podobného problému z F15, třeba to zabere: http://forum.fedora.cz/read.php?6,19943,19943
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Re: Sdílení z Win do Fedory 17
Máš mou nejhlubší poklonu. Celý problém tkvěl v zablokování samba-clienta firewallem.
Jinak pro přístup z Fedory do Win stačí nainstalovat jen samba-clienta. Samba jako taková je pro opačné sdílení, tj z linuxu do windows.
Jinak pro přístup z Fedory do Win stačí nainstalovat jen samba-clienta. Samba jako taková je pro opačné sdílení, tj z linuxu do windows.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 1699
-
od Vítek Pokorný
Zobrazit poslední příspěvek
16 dub 2025 11:34