Athlon 64 x2 5600+ byl, tedy je procesor tikající na frekvenci 2600 MHz, to bylo na Athlony 64 a jádro Windsor poměrně dost. Jednalo se o jeden z vyšších modelů. Konkrétně byl vyroben docela moderním procesem na 90nm. Desku svého času byla velmi povedená Asus M3AMVP Deluxe, která měla nejen podrobný BIOS, ale i velmi slušné napájení. Patřilo k celkem moderní socketové řadě AM2+, a tak umí rozjet i Phenomy a Phenomy II. Paměti jsem použil HyperX Blue DDR2 1066 MHz. To Athlon nezvládne, ale na auto nastavení pracují na 800 MHz. Jako grafická karta byla další oldschoolovka, kterou jsem si na místě vypůjčil - EA8800GTX Aquatank. Jenže za ty roky tak trochu voda vymizela a půlku se zbytkem vzduchu asi čerpadlo nezvládalo nasát, a karta v idle měla 85 C

Postovací karta do PCI, užitečná věcička.

Náhradnicí dosloužilého Aquatanku byl tedy sendvič v podobě dvoujádrové 9800GX2 :). Ke všemu překvapení teplotně na tom nebyla nijak zle a po letech stále pracovala bez problémů i ve Furmarku. V případě nouze byl k dispozici ještě starý Radeon x1950Pro.

S Athlonem 64 jsem si nepohrál už delší léta. Nepočítaje jednojádrový Venice asi před dvěma roky, kde mi celé OC kolabovalo na mizernější desce a zdroji.

Základ byl přes BIOS, ale doladění je dobré vždy z Windows, tento softwareje úžasný a mnozí jej znáte - FSB clock

A nyní několik testů:
HWBOT PRIME benchmark a 3068 MHz

wprime 3003 MHz

Cinebench R11.5 na 3003 MHz

Superpi 1M 3128 MHz a 3120 MHz

Občas když PC crashnul na vyšších taktech v benchmarku, tak jsem se poté nemohl dostat do Windows ani s defaultním profilem :) Dostával jsem modrou smrt při načítání Windows. Každopádně limitací byl chladič, jednalo se o takový lepší jakoby BOX, mohlo mě napadnout nasadit lepší, jelikož kompatibilita současných a tehdejších chladičů AMD je stále zachována... Kolem 1.5V procesor už s tímto chladičem docela topil a v idle měly jádra hodně přes 50 C.
Tak jako tak to byl skvělý den plný zábavy a z počátku dokonce lze říci, že Athlon 64 porazil Skylake :), protože na sestavě se Skylakem byly problémy s grafickou kartou, Athlon jel už od začátku spolehlivě :). Byla to trocha vzpomínek na časy jedné zajímavé architektury s 64-bit procesorem a také mu myslím patřilo tehdy prvenství s dvěma jádry. Jen čas ukáže, zda se tato malá firma znovu nadechne a přinese zajímavý produkt jako byly ať už Athlony XP a 64, nebo i slušné Phenomy II.
Until the Zen launch it was one of my last AMD benchmarking, maybe next year once I could retest my best FX-8350 with LN2 and after I will hope for many fun with Zen chips. Please AMD, be good as in Athlon 64 days or Phenom II days...Keep my fingers cross :)