Dostal se mi do rukou starší - no, starý - PC s MB PM2MP a CPU P4 1,6GHz. PC v chodu, v pořádku, teplota CPU při běžné řekněme kancelářské práci kolem 40°C. Inu, řekl jsem si, že ho "ze šuplíku" zkusím vylepšit. Našel jsem CPU P4 2,8GHz, pro uvedenou MB bez problémů povolený.
Po výměně CPU PC naběhl, ale během startu a pak i při běhu naprázdno se teplota CPU pohybuje většinou těsně nad 60°C, zatížit jej si ani netroufám.
Na obou CPU je použit tentýž chladič, a to bohužel box z původního CPU.
Prosím o sdělení, popř. radu: Je takový rozdíl teplot CPU po uvedené výměně normální?
Lze to řešit změnou chladiče za kvalitnější - výkonnější - a vyplatí se to?
CPU jsem popsal, MB též, jinak OS Win XP 32bit, RAM 1GB, "krmí" sdílenou grafiku pouhých 64 MB, ostatní snad není třeba.
Výměna P4 2,8GHz místo P4 1,6GHz - velké zvýšení teploty CPU Vyřešeno
Výměna P4 2,8GHz místo P4 1,6GHz - velké zvýšení teploty CPU
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Výměna P4 2,8GHz místo P4 1,6GHz - velké zvýšení teploty
Chce to výkonnější chladič, protože P4 jsou pověstní topiči.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Porid si vykonnejsi chladic :-))
Rád se přiučím novým věcem :-)
Taky jsem si to myslel, ale přece jen ten rozdíl, na který poukazuji, se mi zdá až moc velký. Proč tolik netopí i ta P4 1,6GHz? Nebo tedy ne tolik, ale přiměřeně méně, řekněme kolem 50°C?
Pro paulisko:
Pro paulisko:
Lze to řešit změnou chladiče za kvalitnější - výkonnější - a vyplatí se to?
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- Shinji-kun
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
naniesol si teplovodivu pastu spravne?
Nerozumím....
Tedy vím, co je teplovodivá pasta, jak se nanáší, na co si dát pozor atp. Jen nevím, co myslíš tím správně??
Tedy vím, co je teplovodivá pasta, jak se nanáší, na co si dát pozor atp. Jen nevím, co myslíš tím správně??
- Owner
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
I pouhé zvýšení na rychlejší model o 1,2Ghz znamená extrémní přírůstek ztratoveho tepla zvláště díky zastarale topicske architektuře. Chce to novy chladič, pokud si tedy správně nasadil chladič. U takovýchto potvor bych tu pastu ani neřešil. Můj osobni názor je, ze pokud ma chladič dobrý přítlak, pak každá pasta odvede svou práci..při aplikování rozumného množství samozřejmě.
Odesláno z mého GT-I9300 pomocí Tapatalk 2
Odesláno z mého GT-I9300 pomocí Tapatalk 2
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
Takže provozovat na uvedené MB P4 2,8GHz s "boxem" je v podstatě nemožné, protože každá práce na PC způsobí jeho přehřívání. Nepletu se?
V tom případě se vrátím ke staré dobré 1,6ce

Tenhle chladič to uchladí bez problémů. Při výměně to nemaž pastou (už tam je z výroby na chladiči), procesor očisti od staré pasty. Mrkni i na bios, jestli není nová verze (kvůli procesoru).
http://www.alza.cz/coolermaster-di4-8jd ... 240394.htm
http://www.alza.cz/coolermaster-di4-8jd ... 240394.htm
Naposledy upravil(a) hroch123 dne 27 dub 2013 10:06, celkem upraveno 1 x.
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.
- warcraftan
- Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
Nejde jenom o samotný procesor, jde taky o to, že tyhle staré MB nemají v podstatě žádné vyřešené chlazení...takže strašně trpí i můstky...P4ku mám...je to peklo...
"You don't need to say sorry, it's poker" Antonio Esfandiari
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Tiez je dolezite aky mas airflow v skrini. Pokial ti nic neodvadza teplo z okolia toho CPU, tak teplota naozaj moze byt aj viac ako 80 stupnov pri zatazi.
Pouzivam 3GHz Boxovaneho Prescotta osadeneho v skrini s 2x12cm vetrakmi a pri zatazi je to asi na 62-65 stupnov. Bez zataze zhruba 40 stupnov.
Pouzivam 3GHz Boxovaneho Prescotta osadeneho v skrini s 2x12cm vetrakmi a pri zatazi je to asi na 62-65 stupnov. Bez zataze zhruba 40 stupnov.
Re: Výměna P4 2,8GHz místo P4 1,6GHz - velké zvýšení teploty Vyřešeno
wattmetr píše:Takže provozovat na uvedené MB P4 2,8GHz s "boxem" je v podstatě nemožné, protože každá práce na PC způsobí jeho přehřívání. Nepletu se?
Děkuji všem za názory, ale investovat do chladiče a případně dalších opatření nebudu. Takže platí, co jsem uvedl nahoře.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 1769
-
od dansons
Zobrazit poslední příspěvek
26 čer 2024 11:17
-
-
Něco mi žere misto na szstemovem SSD Příloha(y)
od Ketty02 » 13 zář 2024 12:36 » v Vše ostatní (bezp) - 14
- 5777
-
od buchtik
Zobrazit poslední příspěvek
14 zář 2024 10:56
-
-
- 2
- 1521
-
od Funstorm007