Hledám ventilátor Vyřešeno

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Speed_dead
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Hledám ventilátor

Příspěvekod Speed_dead » 07 led 2011 10:03

Top.

Napadlo mě ještě jedna věc. Pokud posunu grafiku do druhého (černého) PCI-E 16x slotu, tak získám na správné straně grafiky 4 volné pozice, kudy bych mohl vyvést vzduch ven. A to bez toho, že bych proud vzduchu musel otáčet o 270st či že by proudil v protisměru, než je v case zvykem. le nic není bez vady. Grafika se nebezpečně přiblíží konektorům SATA. Momentálně mám grafiku v prvním (modrém) PCI-E 16x. Pokud bych přidal druhou grafiku, tak se mě to sníží na 2x PCI-E 8x. Nemám ale tušení, co nastane, když dám jednu grafiku do druhého slotu. Logicky bych očekával, že bych tam měl mít opět PCI-E 16x. Ale poběží to tam vůbec? Nebo to poběží jen jako PCI-E 8x? Další otázka je, jak hodně se grafika zpomalí, když by běžěla v PCI-E 8x místo 16x. Konfigurace mého PC je v profilu.

Asus.gif
Základní deska

Asus_P5N32_SLI_board_big.jpg.jpg
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Reklama
varok
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod varok » 07 led 2011 11:12

Nevím, jestli jste mě dostatečně pochopil. To hádání se s grafikou jsem myslel, že do grafiky bude její vlastní ventilátor nasávat vzduch, prohánět chladicem a vyfukovat ven. Tím zakrytím otvorů na straně k harddiskům je tedy asi chyba. A co tak právě z těchto míst to přívézt nějakým kanálkem z plastu opět na záslepku a vyfokovat ho opět ven a ne dovnitř. Jestli máte z druhé strany grafiky volný prostor, myslím stranu, kde není chladič, tak bych tam udělal nějaký kanál, který bych napojil na ten výfukový otvor k harddiskům. Z druhé strany bych dal ten kanál vyfukovat záslepkou ven.

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 07 led 2011 13:02

V současném stavu mám grafiku tak, že mám nad ní volný jeden slot. Kdybych ji posunul (což nevím, zda půjde - viz předchozí post), tak bych měl volné 4 pozice. Použil bych tento ventilátor na odsávání telpého vzduchu a foukal bych ho přes záslepku pryč. Z ventilátoru bych sundal záslepku s průduchy a dal bych jí dozadu na case a vlastní ventilátor bych upevnil nad výfuk grafické karty. Záslepku bych s přidaným větrákem spojil vzduchovodem. V krytu chadiče grafické karty, bych zaslepil průduchy a tím bych obrátil všechen vzduch přímo do větráku, jenž by ho následně nasál.

Nejspíš by stačilo dát ventilátor dozadu do skříně na záslepku, ale pak bych musel vzduchovod, aby fungoval řádně utěsnit. Což by bylo obtížné zejména na spoji ventilátor - vzduchovod, aby to k něčemu vypadalo.

PC3.JPG
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 08 led 2011 08:27

Takže už k tomuhle tématu nikdo nic nemá, co by řek?

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 13 led 2011 14:13

Tak jsem narazil na válcový ventilátor, jenž by mohl nahradit ten původní, co jsem si zrovna koupil. I když porovnám výkon a hlučnost, tak zas tak výhodný to nebude. Navíc by mě vyšel asi 5x dráž, jelikož bych si ho musel poslat.

Edit: Tak ho mají i v Praze

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 13 led 2011 18:17

Není lepší tuhle "blbou" grafiku vyhodit a koupit rovnou zadělanou dvou či tříslotovou?

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 13 led 2011 22:06

Můžu jí z PC vyhodit a podobnou za 5000Kč koupit. Ale peníze na ni nemám. Prodat jí nemůžu, jelikož bych si tím zavřel cestu k výrazným slevám. Na správné chlazení jsem narazil jedině u grafiky od firmy Zotac, s níž nemám žádné zkušenosti. Už jsem tu psal, proč jsem koupil zrovna tuhle a ne jinou.

P.S. Tahle už dvouslotová je. GF 460 se podle mě zatím jednoslotový nedělají. Na tříslotovou GF 460 jsem také nenarazil. Která to je?

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 14 led 2011 00:23

Na tříslotovou jsem narazil zcela nedávno na Netu, ale myslím, že to byla GF 580.

P.S.: Asus GeForce GTX 580 DirectCU II - tříslotové monstrum

http://www.diit.cz/clanek/asus-geforce- ... rum/37655/

Obrázek

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 14 led 2011 07:39

Pěkný macek. Bohužel i tato jen rozhání vzduch, místo toho, aby ho honila ven ze skříně. Přijde mě, že s posledníma grafikama se rozhodli podpořit výrobce přídavných ventilátorů. Stěží 1 z 10 vyfukuje pouze ven ze skříně.

OT. Včera jsem nakoupil dva přídavný větráky od Evercoolu, redukci 5,25 na 3,5 s panelem, regulátory a kabelový redukce, Tím bych chtěl vyřešit stávající přehřívání. Ale bylo to takový story, jenž stojí za uveřejnění. Základní zápletka byla v tom, že ani jedna firma neměla vše co jsem chtěl a tak jsem musel oběhnout 4 firmy. Tak se to pokusím o víkendu hodit na svůj web, jelikož co se dělo, tak to bych si ani líp sám nevymyslel. :D

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 19 led 2011 09:36

Tak jsem chlazení vyřešil. Přidal jsem větrák (1) mezi grafiku a HDD, ze které jsem sundal zadní záslepku. Další (2) jsem dal pod DVD-R a poslední (3) do zadní záslepky.

Zatím to nemám, ale plánuju to vyzkoušet ještě s tunelem z bočnice pro pro chladič procesoru a vzduchovod pro grafiku. Momentálně intake ventilátor nažene vzduch přes hdd.

Vzadu za HDD ho odsaje přidaný ventilátor (1) a pošle ho nahoru. Tak současně přisaje horký vzduch z grafiky. Výše se srazí s vlahým vzduchem od procesoru a postrčí ho k dalšímu přidanému ventilátoru (2), jenž ho vyžene ven čelním panelem. Vzhledem k tomu, že se tvoří pod grafikou oblast bez pohybu vzduchu, přidal jsem tam třetí ventilátor (3), jenž zde nasává vzduch a vyfukuje ho zadní záslepkou. Druhá polovina grafiky horký vzduch vyfukuje přímo vzadu ven. Druhá půlka vzduchu od chladiče procesoru je nasáta outake ventilátorem a částečně i zdrojem.

Ač jsem přidal 3 relativně hlučné ventilátory, tak po snížení jejich otáček a výměně ventilátoru ve zdroji, počítač hučí tak o 1/2 méně. Po celonoční zátěží full verzí 3D marku 2006 na max detaily byla teplota "opékaného" HDD snížena z původních 53st na 37st. Nyní vyzkouším ještě zmíněné vzduchovody k procesoru a grafice. Podle toho, jak to pomůže/nepomůže je tam přidám a nebo to nechám, jak to je.

IMG_4106_1.JPG
Konečné provedení

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 19 led 2011 10:27

No ta kabeláž, to je teda síla. V tvém případě snad ani nemá cenu mluvit o nějakém airflow. Máš tam jen ty 4 HDD, které jsou vidět, nebo jsou nad nimi ještě další? Podle mě je to naprosto nevhodná skříň. Tou čtveřicí HDD jsi kompletně zazdil intake ventilátor, který tam v tu chvíli jaksi pozbývá smyslu. Jasně, aspoň nějakým způsobem ofukuje ty disky, ale rozhodně se nepodílí na airflow celého case.
Ten chladič na procesoru tomu taky moc nepřispívá. Po profouknutí pasivu vzduch rozlévá po desce, což tam způsobuje akorát další zmatek (co se týká výměny vzduchu). Dát tam klasický tower směrovaný na zadní ventilátor, by celkovému klimatu v case taky podle mě prospělo...
Celkově se mi to zdá jako nešťastný řešení i s těma přidanýma ventilátorama. Jak říkám, nedochází k žádné výměně vzduchu. Jediný, čeho si dosáhl je akorát další nesmyslná cirkulace vzduchu v case bez hlavy a paty...
ASUS M2NPV-VM (GeForce 6150) - AMD Sempron 3000+, Kingston 2x1GB DDR2
Samsung SyncMaster B2240W

Lenovo ThinkPad Edge 14

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 19 led 2011 11:25

No ta kabeláž, to je teda síla

Snažil jsem se to co nejlépe. Nejspíš by šlo udělat něco i lépe, ale bez řezání do skříně nevím jak. Šasi ucpává prostor od koše s HDD až po zadní část skříně. Není tam jediný větší otvor, kudy by šly protáhnout kabely. Jedině s napájecími kabely jsem se moc nemazal. Ty jsem nacpal mezi plnou stranu zdroje a FDD, jenž nijak zvlášť netopí. Pár kabelů jsem nacpal i pod základovku - z horního I/O panelu. Jiný kabely se tam buď nevešly a nebo byly příliš krátký.

nebo jsou nad nimi ještě další?

Ne nad nimi je jen v 3,5 čtečka na paměťový karty, pak je volná pozice a pak přídavný ventilátor co fouká ven. Nad ventilátorem je 2x DVD-R a úplně nahoře 3,5" FDD s panelem s tlačítky na zapnutí pořítače.

Podle mě je to naprosto nevhodná skříň

Že není ideální to nepopírám, ale Eurocase to není. Podobný bigtower, jenž by to nejspíš vyřešil, vychází lehce pod 4000Kč,

Dát tam klasický tower směrovaný na zadní ventilátor

Máš pravdu, klasický tower na procesor by celkovému airflow prospěl. Když jsem toto zkoušel, tak už při idle jsem měl na chladiči čipsetu skoro 90st. Proto jsem to ani nezkoušel v zátěži jelikož jsem se bál, že i chladič bude mít více jak 100st, o vlastním čipsetu ani nemluvě. Proto jsem použil ten chladič na procesor, co jsem použil.

Jasně, aspoň nějakým způsobem ofukuje ty disky, ale rozhodně se nepodílí na airflow celého case

Po instalaci grafické karty by intake ventilítor na profukování celé skříně, stejně neměl smysl, jelikož ventilátor grafické karty ho hravě přetlačil i bez osazených HDD. Takže momentálně pomáha přidanému ventilátoru (1) s chlazením HDD.

Jak říkám, nedochází k žádné výměně vzduchu

Když nedochází k výměně vzduchu, tak proč mě teploty poklesly na rozumnou úroveň? Zrušil jsem sice klasický průběh vzduchu skříní, ale k výměně vzduchu rozhodně dochází:

1. intake ventilátor - HDD - přídavný ventilátor (1) - "vnitřní" 1/2 vzduchu z grafiky a od procesoru - přídavný ventilátor (2) - předem ven
2. Windtunel - 1/2 vzduchu z procesoru přes outake ventilátor ven, 2. 1/2 přes 1. okruh ven
3. vzduchovod od bočnice do grafický karty - 1/2 vzduchu přímo ven přes zadní záslepku, 2. 1/2 vzduchu přes 1. okruh ven

Trochu mimo je zdroj, co si se dělí o vzduch z procesoru a tahá se o něj s outake ventilátorem a přídavný ventilátor (3) co jen honí vzduch ze vzduchové kapsy tvořené grafikou.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak by si to vyřešil ty, bez investic v řádů tisíců? Tohle téma je tu už dva týdny a nikdo mě žádné konkétní řešení nenabídnul, tak jsem to udělal po svém.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”