Takže "černá" strana mého srdce přichází...Intel

Intel mi CPUčko zapůjčil pro účely recenze. Jedna z částí recenze pak bylo extrémní taktování s tekutým dusíkem. Informace o CPU můžete vidět na rozvaděči tepla.

Zároveň jsem odzkoušel limitovanou edici zdroje Galaxy 1200W s mojím vyrytým jménem a oprášil oblíbenou Rampage IV Extreme desku, kterou mám skoro od doby jejího uvedení na trh.

Izolace je základ úspěšného taktování, včetně přípravy. Jsem zastánce klasické oldschool metody - tedy žádný ochranný lak, ale klasická guma a papírové utěrky/ubrousky apod. RAM jsem bohužel neměl nijak zázračné, jen Kingston 2400 MHZ cl11. GSkill TridentX 2666 MHZ jsou v křemíkovém neby po hrátkách s Haswellem :-/...

Narychlo jsem odzkoušel 3D Mark, ačkoliv grafickou kartu jsem nechal jen tak,jak je. Poznával jsem první hodiny jak procesor reaguje na napětí a teploty, zda má coldbug a coldbootbug.

Vše šlapalo jak mělo, žádná potíž s vlhkostí na desce ani v okolí CPU, mnoho hodin sestava běžela...

Detail na měřící body desky. V jendu chvíli jsem prověřil multimetrem, jaká je reálná hodnota CPU napětí. Ta seděla téměř přesně s nastavením CPU-Z. Klaibrace byla nastavená na hodnotu ultra. Je vidět, že Rampage IV Extreme je kvalitní deskou...

Ale každá story jednou končí a já se vrátím zase k miovanému AMD...

Tady je pak několik výsledků. První hodiny jsem strávil spíše poznáváním, pak jsem zkoušel nějaké těžké benchmarky a poté lehké jako je třeba zastaralé SUperpi. Je jasné, že náročnější benchmark vyžaduje více zapoejných vláken a nižší takt procesoru. Výsledky nejsou excelentní, ale zároveň ne podprůměrné. Chvíli jsem držel světový rekord v Cinebench R11.5 :) (první den, ted je to asi nějaké 6. místo)
Taktování probíhalo přes tzv strap, ten si však nerozumí s programem AIDA a propustnost je sice vysoká, ale ne naotlik,jaká by měla být na daném nastavení pamětí a taktů CPUčka.

HWbot benchmark java umí vytěžit z více vláken...

Maxxpi 32 miliónů desetinných míst a opravdu rychlý výpočet

Winrar benchmark, mazec 18 000KB/s +

UC bench na 5600 MHz

Mezi těžké výpočty patří i Fritzchess, simulující šachové tahy. Poprvé jsem naživo viděl skóre přes 30 000 bodů! To je skutečně extrémní...Slušný PC doma vám totiž dá okolo 10 000 bodů (lze to považovat za už výkonný CPU)

Benchmark wprime, také umí využít všech 12 výpočetních vláken...A výsledek je znát...

Cinebench R11.5 jako zástupce renderování. Neskutečné...Takovou rychlost jsem doposud neviděl (například FX-8350 dává v základu 7 bodů, Sandy Bridge i7 také 7 bodů, Ivy Bridge i7 má 7.5 bodů...)

Staré Superpi, který využívá x87 kód je nenáročný benchmark na procesor. Ani jej nelze spojovats nějakým reálným výkonem, ale pro svou popularitu se dodnes overclockery používá v tabulkách výsledků. I proto procesor mohl běžet na frekvenci přes 6200 MHz!

A dvě videa z benchmarkování
Takže po zatemnění srdce a mysli Intelem se zas naslušno vrátím k zelené či červeno-bílé kombinaci AMD