Intel Ivy Bridge-E, černá strana "zla"

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Intel Ivy Bridge-E, černá strana "zla"

Příspěvekod FlanK3r » 14 zář 2013 17:58

Myslím, že i když jsem na zdejším fóru registrován krátce, nemusím se nijak více představovat...Mezi mé oblíbené HW značky patří AMD, Asus a poslední dobou i MSI. Nicméně AMD je tím nr1 v mém srdci. Ať už se jedná o sbírku moderních procesorů, tak různé ladění této platformy a nebo návody na taktování. Ale čas od času musím provětrat i Intel procesory a do rukou se mi dostal (na asi 5 dnů) Intel core i7-4960X. Tedy vůbec to nejvýkonnější, co v běžném desktopu seženete. A jakožto nedávno uvedená novinka - bylo třeba ji zkusit i pod tekutým dusíkem narychlo.
Takže "černá" strana mého srdce přichází...Intel
Obrázek

Intel mi CPUčko zapůjčil pro účely recenze. Jedna z částí recenze pak bylo extrémní taktování s tekutým dusíkem. Informace o CPU můžete vidět na rozvaděči tepla.
Obrázek

Zároveň jsem odzkoušel limitovanou edici zdroje Galaxy 1200W s mojím vyrytým jménem a oprášil oblíbenou Rampage IV Extreme desku, kterou mám skoro od doby jejího uvedení na trh.
Obrázek
Obrázek

Izolace je základ úspěšného taktování, včetně přípravy. Jsem zastánce klasické oldschool metody - tedy žádný ochranný lak, ale klasická guma a papírové utěrky/ubrousky apod. RAM jsem bohužel neměl nijak zázračné, jen Kingston 2400 MHZ cl11. GSkill TridentX 2666 MHZ jsou v křemíkovém neby po hrátkách s Haswellem :-/...
Obrázek
Obrázek

Narychlo jsem odzkoušel 3D Mark, ačkoliv grafickou kartu jsem nechal jen tak,jak je. Poznával jsem první hodiny jak procesor reaguje na napětí a teploty, zda má coldbug a coldbootbug.
Obrázek

Vše šlapalo jak mělo, žádná potíž s vlhkostí na desce ani v okolí CPU, mnoho hodin sestava běžela...
Obrázek

Detail na měřící body desky. V jendu chvíli jsem prověřil multimetrem, jaká je reálná hodnota CPU napětí. Ta seděla téměř přesně s nastavením CPU-Z. Klaibrace byla nastavená na hodnotu ultra. Je vidět, že Rampage IV Extreme je kvalitní deskou...
Obrázek

Ale každá story jednou končí a já se vrátím zase k miovanému AMD... :twisted: Zbývá jen vysušit a rozebrat.
Obrázek

Tady je pak několik výsledků. První hodiny jsem strávil spíše poznáváním, pak jsem zkoušel nějaké těžké benchmarky a poté lehké jako je třeba zastaralé SUperpi. Je jasné, že náročnější benchmark vyžaduje více zapoejných vláken a nižší takt procesoru. Výsledky nejsou excelentní, ale zároveň ne podprůměrné. Chvíli jsem držel světový rekord v Cinebench R11.5 :) (první den, ted je to asi nějaké 6. místo)

Taktování probíhalo přes tzv strap, ten si však nerozumí s programem AIDA a propustnost je sice vysoká, ale ne naotlik,jaká by měla být na daném nastavení pamětí a taktů CPUčka.
Obrázek

HWbot benchmark java umí vytěžit z více vláken...
Obrázek

Maxxpi 32 miliónů desetinných míst a opravdu rychlý výpočet
Obrázek

Winrar benchmark, mazec 18 000KB/s +
Obrázek

UC bench na 5600 MHz
Obrázek

Mezi těžké výpočty patří i Fritzchess, simulující šachové tahy. Poprvé jsem naživo viděl skóre přes 30 000 bodů! To je skutečně extrémní...Slušný PC doma vám totiž dá okolo 10 000 bodů (lze to považovat za už výkonný CPU)
Obrázek

Benchmark wprime, také umí využít všech 12 výpočetních vláken...A výsledek je znát...
Obrázek

Cinebench R11.5 jako zástupce renderování. Neskutečné...Takovou rychlost jsem doposud neviděl (například FX-8350 dává v základu 7 bodů, Sandy Bridge i7 také 7 bodů, Ivy Bridge i7 má 7.5 bodů...)
Obrázek

Staré Superpi, který využívá x87 kód je nenáročný benchmark na procesor. Ani jej nelze spojovats nějakým reálným výkonem, ale pro svou popularitu se dodnes overclockery používá v tabulkách výsledků. I proto procesor mohl běžet na frekvenci přes 6200 MHz!
Obrázek

Obrázek

A dvě videa z benchmarkování

Takže po zatemnění srdce a mysli Intelem se zas naslušno vrátím k zelené či červeno-bílé kombinaci AMD :inlove:
Obrázek
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Reklama
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Stav:

Re: Intel Ivy Bridge-E, černá strana "zla"

Příspěvekod Adys301 » 14 zář 2013 18:08

Jsem zmaten. Kdo jsi ? Zvuk ? Pokud ne, proč máš stejný avatar ?
Přílohy
Clipboard02.jpg

FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Intel Ivy Bridge-E, černá strana "zla"

Příspěvekod FlanK3r » 14 zář 2013 18:18

AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”