Poslední dobou je na aukcích nabídky solárního napájení pro notebooky, mobily, mp3 přehrávače a fotáky. Máte někdo zkušenost a jaké zvolit nejlepší rešení pro dobijení notebooku, mobilu, atd.. ? Doma máme dva notebooky a LCD monitory a chci vědět jestl už někdo přešel na řešení, kdy notebook s baterií nemusí vůbec připojit do klasické sítě a jede celou dobu zadarmo a zbytek energie uchovává v baterii pro horší časy a kolik takový systém stojí. Měl jsem takovou představu, že je možné sehnat nový solární panel (25let) výkon 15-20W za cca 1000,-Kč na netu a ten by mi stačil pro dobijení notebooku po 24h přes baterii. Pokud by se to osvedčilo tak bych dokoupil ještě další 2-3 panely a tím dobijel oba notebooky, modem i případně lcdčka. Poradí někdo s podrobným řešení a rozpočtem. Díky
// Upřesnění názvu tématu.
// mike007
Napájení notebooku el.energii ze solar. panelu Vyřešeno
- 34regulus
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Energie zadarmo (notebook + solárná panel)
Věc má ten háček, že ve střední evropě (kde se schodou okolností nacházíme) je hustota sluneční energie na metr čtvereční cca 160 w.
Při nejvyšší učinnosti cca 15% to dělá zhruba 25w . Při plném osvětlení a tedy jasné obloze.
Když se zatáhne , tak se intenzita světla sníží běžně až na 30%, při hodně zatažené obloze až na 0.5%.
Hele sluneční energie je moc fajn, ale opravdu se na ní dá spoléhat jen ve vesmíru- nejsou tam mraky!
Jinak si potřebnou velikost panelů spočítaj sám .
Při nejvyšší učinnosti cca 15% to dělá zhruba 25w . Při plném osvětlení a tedy jasné obloze.
Když se zatáhne , tak se intenzita světla sníží běžně až na 30%, při hodně zatažené obloze až na 0.5%.
Hele sluneční energie je moc fajn, ale opravdu se na ní dá spoléhat jen ve vesmíru- nejsou tam mraky!
Jinak si potřebnou velikost panelů spočítaj sám .
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)
Re: Energie zadarmo (notebook + solárná panel)
Něco málo si můžeš přečíst třeba zde, (je to myslím web uživatele mike007)
http://www.bastleni.eu/blog/78-solarni-nabijec
http://www.bastleni.eu/blog/78-solarni-nabijec
MB: Gigabyte 770T-USB3 CPU: AMD Phenom II X4 955 3.2GHz @ 3.6GHz + Arctic Freezer extreme Rev.2 RAM: Kingston DIMM 4096MB DDR III 1600MHz HyperX GPU: HD5850 PowerColor PCS+ Case: Cm Elite 330 black HDD:Crucial m4 128GB, Seagate Baracuda 320GB, Samsung 1TB, 2TB Zdroj: Seasonic S12 620W
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Napájení notebooku el.energii ze solar. panelu
Nakupovat solární panely na aukčních serverech není zrovna moc dobrý nápad...
S tímto dotazem se obrať na firmu, která se specializuje na fotovoltaiku. Určitě ti navrhnou řešení na míru. Počítej ale s tím, že to nebude levná záležitost...
S tímto dotazem se obrať na firmu, která se specializuje na fotovoltaiku. Určitě ti navrhnou řešení na míru. Počítej ale s tím, že to nebude levná záležitost...
Nejlepší hra je Excel!
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Napájení notebooku el.energii ze solar. panelu
Tak tohle se prodává jen si musíš propočítat jestli se to vyplatí + si k tomu připočítej min 600,- Kč za bezúdržbovou baterii, která má životnost tak 5 let.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Jak Pašek: Tenhle paskvil jsem měl doma taky a je celkem k prdu. Tenhle kufřík je dobrý akorát pro oživení autobaterie, nikoliv pro plnohodnotné nabíjení vybitých akumulátorů či napájení přístrojů ...
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Mno pokud s tím má napájet 2 Ntb + nějaké to světlo .. za googlil sem zde za krásných 40 tisíc to si na slunci budu radši opalovat jen prdel.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
No jo, je to investice, která se ale za nějaký čas vrátí.
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
To mike původně jsem myslel že tvoji glosu vůbec nebudu komentovat ale nedámito pokusím se zde provést výpočet návratnosti a to s co nejlevnějšími komponentami tak aby dané komponenty pokryly spotřebu 1 NTB. S tím že pominu některé podrobnosti jako například výstupní napětí solárního panelu a jmenovité napětí baterie, popřípadě vstupní napětí měniče.
Samostatný solární panel nejmenší co sem našel s výkonem 60 W = Solární Panel GSA Kaneka - 60W = 3600,- Kč bez dodávky a montáže
Měnič napětí 12V/230V do 150W. = 696,- Kč s DPH
Výpočet kapacity baterie pro 6 hodin provozu na daném měniči.
Baterie musí být schopná dodávat proud 150/12= 12,5A a to trvale. Podle tabulek sem si zjistil že tomuto vybíjecímu proudu aby to akumulátor vůbec vydržel odpovídá kapacita akumulátoru minimálně 40Ah my ale potřebujeme 12,5*6=75Ah
Bezúdržbová baterie 12V/75Ah = 2804,- Kč s Dph
Všechny ty omrvinky okolo rozvody, doprava, další matriál vysadíme cca 2500,- Kč s dph
Celková cena zařízení = 9600,- Kč
Dejme tomu že cena za 1kWh pro běžného spotřebitele je někde na 3,50Kč
S výše jmenovaným zařízením při ideálním 10-ti hodinovém osvětlení jsem schopen denně vyrobit 60*10=600W t.j. 0,6kW
Dejme tomu že mám notebuk dělo se spotřebou 60W tedy 0,06kW a na daném zařízení jej používám denně právě těch 10 hodin takže denně spotřebuji právě těch 0,6kW
Pokud spotřebu přepočtu na peníze denně spotřebuji 3,5*0,6=2,10 Kč (tolik tedy ušetřím denně)
Nyní vypočteme návratnost tedy jak dlouho bych musel užívat dané zařízení aby se mi vrátila cena do tohoto zařízení vložená 9600/2,1 = 4571,4 dne to je 12,6 roku.
Závěrem ideální návratnost investice je za horizontem životnosti baterie a protože je výpočet zjednodušený bude daleko delší. Solární napájení pro 1 NTB se nevyplatí. Je to hezká teorie o tom jak ušetřit.
Samostatný solární panel nejmenší co sem našel s výkonem 60 W = Solární Panel GSA Kaneka - 60W = 3600,- Kč bez dodávky a montáže
Měnič napětí 12V/230V do 150W. = 696,- Kč s DPH
Výpočet kapacity baterie pro 6 hodin provozu na daném měniči.
Baterie musí být schopná dodávat proud 150/12= 12,5A a to trvale. Podle tabulek sem si zjistil že tomuto vybíjecímu proudu aby to akumulátor vůbec vydržel odpovídá kapacita akumulátoru minimálně 40Ah my ale potřebujeme 12,5*6=75Ah
Bezúdržbová baterie 12V/75Ah = 2804,- Kč s Dph
Všechny ty omrvinky okolo rozvody, doprava, další matriál vysadíme cca 2500,- Kč s dph
Celková cena zařízení = 9600,- Kč
Dejme tomu že cena za 1kWh pro běžného spotřebitele je někde na 3,50Kč
S výše jmenovaným zařízením při ideálním 10-ti hodinovém osvětlení jsem schopen denně vyrobit 60*10=600W t.j. 0,6kW
Dejme tomu že mám notebuk dělo se spotřebou 60W tedy 0,06kW a na daném zařízení jej používám denně právě těch 10 hodin takže denně spotřebuji právě těch 0,6kW
Pokud spotřebu přepočtu na peníze denně spotřebuji 3,5*0,6=2,10 Kč (tolik tedy ušetřím denně)
Nyní vypočteme návratnost tedy jak dlouho bych musel užívat dané zařízení aby se mi vrátila cena do tohoto zařízení vložená 9600/2,1 = 4571,4 dne to je 12,6 roku.
Závěrem ideální návratnost investice je za horizontem životnosti baterie a protože je výpočet zjednodušený bude daleko delší. Solární napájení pro 1 NTB se nevyplatí. Je to hezká teorie o tom jak ušetřit.
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ty jsi ale Pašek!
Pokud by si na barák pořídil solární panely, tak by s tím samozřejmě nenapájel jen nějaký notebook... Můj bývalý kolega koupil před pěti lety solární elektrárnu na klíč za 400.000Kč, zásobuje elektřinou celý bytový dům a investice se mu prý už dávno vrátila. Nutno dodat, že solární elektrárna je bezúdržbová a to po dobu cca 20let.

Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
- 34regulus
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
Jo a věc je ještě mnohem horší.
Pašek počítá evidentně s tím ,že naplní baterie na plnou kapacitu a ta potom pojede.
Jenže
To velké jenže je tu proto, že jakmile proud poklesne na určitou uroveň, tak se vlastně jedná o NOVÝ nabíjecí cyklus.
Takže objeví se mráček a baterie se přestanou nabíjet! A potom se znova rozjedou a další mráček.......
Je možné se tomu bránit tak, že máme baterií více a nabíjecí zařízení je VELMI složité a chytré.
Tedy jde o to, že nabíjíme jen baterie na začátku nabíjecího cyklu . Je jasné , že celková kapacita akumulátorů MUSÍ být mnohem vyšší,než je denní spotřeba proudu - zřejmě 6-8x.
Jak jsem řekl, sluneční energie je velmi vhodná tam, kde jiný zdroj se v podstatě nedá sehnat.Třeba ve vesmíru, kde je buď nepřetržitá, nebo má velmi pravidelný cyklus, kdy je a kdy není (na oběžné dráze okolo Země - střídání denní a noční strany).
Nebo je velmi vhodná jako doplňkový zdroj elekřiny, kdy umožnuje její spotřebu z veřejné sítě snižovat o tu, kterou si vyrobím sám
Což je zřejmě směr, kterým by si se měl vydat.

Pašek počítá evidentně s tím ,že naplní baterie na plnou kapacitu a ta potom pojede.

Jenže

To velké jenže je tu proto, že jakmile proud poklesne na určitou uroveň, tak se vlastně jedná o NOVÝ nabíjecí cyklus.

Takže objeví se mráček a baterie se přestanou nabíjet! A potom se znova rozjedou a další mráček.......

Je možné se tomu bránit tak, že máme baterií více a nabíjecí zařízení je VELMI složité a chytré.
Tedy jde o to, že nabíjíme jen baterie na začátku nabíjecího cyklu . Je jasné , že celková kapacita akumulátorů MUSÍ být mnohem vyšší,než je denní spotřeba proudu - zřejmě 6-8x.

Jak jsem řekl, sluneční energie je velmi vhodná tam, kde jiný zdroj se v podstatě nedá sehnat.Třeba ve vesmíru, kde je buď nepřetržitá, nebo má velmi pravidelný cyklus, kdy je a kdy není (na oběžné dráze okolo Země - střídání denní a noční strany).
Nebo je velmi vhodná jako doplňkový zdroj elekřiny, kdy umožnuje její spotřebu z veřejné sítě snižovat o tu, kterou si vyrobím sám

Což je zřejmě směr, kterým by si se měl vydat.
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Doma máme dva notebooky a LCD monitory a chci vědět jestl už někdo přešel na řešení, kdy notebook s baterií nemusí vůbec připojit do klasické sítě a jede celou dobu zadarmo a zbytek energie uchovává v baterii pro horší časy a kolik takový systém stojí.
Výpočet se vztahuje ke konkrétní otázce Je samozřejmé že pokud zainvestuje cca milion mohl by mít mávratnost do 5-ti let ovšem pokud by jej připojili do rozvodné sítě jinak bude delší a bude muset přepínat mezi dodávkou z rozvodné sítě a vlastní elektrárnou to znamená další zařízení navíc a další investice.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2359
-
od mmmartin
Zobrazit poslední příspěvek
29 led 2025 13:58
-
- 1
- 4186
-
od Mety
15 úno 2025 09:59
-
-
Panely otevřených programů na hlavním panelu Příloha(y)
od Prorock » 20 říj 2024 15:00 » v Windows 11, 10, 8... - 28
- 8331
-
od Prorock
02 lis 2024 13:41
-
-
- 10
- 4724
-
od Dolpi
13 srp 2024 18:07
-
-
Po výpadku napájení notebook nechce nabootovat do Win Příloha(y)
od Grander » 09 led 2025 16:55 » v Problémy s hardwarem - 7
- 3341
-
od petr22
14 led 2025 22:40
-
Zpět na “Taktování a další úpravy PC”