hoff: Ty ikonky tam byly. Po startu počítače jsem nenabootoval live verzi a zvolil rovnou instalaci, do které jsem nezasahoval více než bylo nutné a výsledkem je funkční CentOS na mém PC :) Nicméně mě tato instalace příliš nenadchla, trošku mi vadí, že jsem nemohl svévolně disk rozdělit. :/
ITCrowd: Děkuji za odkazy. Musím přiznat, že v prvním odkazu bylo mnoho informací o kterých jsem neměl žádné povědomí a tak si nejsem zcela jistý, jestli jsem si dal správně dohromady všechny souvislosti. :/
Nicméně logika pojmenování disků je mi zcela jasná. Zkusil jsem instalaci rozběhnou znovu a pak ještě několikrát pro kontrolu a u rozdělění disků dostanu tento výstup:

Což je podle mě v pořádku (sda je flashka ze které bootuji, sdb je díl z flashky (takový "neopravitelný" bordel) a sdc je můj pevný disk).
Co se týče LVM. Nic jsem neistaloval, nenastavoval. Takže jsem předpokládal, že tato operace proběhla v průběhu zavádění live verze. Jenže pokud live verzi nenabootuji a zvolím rovnou instalačku, stejně dostanu tyto možnosti (tedy viz. obrázek výše). Tzn. opět nemůžu disk rozdělit dle mého uvážení.
A to se mě prosím moc nelíbí. Měl bych tedy "od někud" vykopat informaci o rozdělení vrstev LVM? Moje předtava je, že bych pak nabootoval rovnou instalačku a že bych mohl s diskem pracovat...