Nastavení BOOTu

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

aldik
Level 3
Level 3
Příspěvky: 573
Registrován: září 07
Pohlaví: Muž

Nastavení BOOTu

Příspěvekod aldik » 30 bře 2018 10:05

Zdravím, neví někdo jak nastavit BIOS v ntb UMAX VisionBook 13Wa, aby mi to první bootovalo z flashky a já tam mohl tak dát linux (ubuntu)? Mám ho teď nově, je sice rychlý (zatím :D), ale desítky už otravují pořád s velkou aktualizací na kterou není místo, linux bude lepší volba myslím (méně zabírá, navíc ani nenutí aktualizace). Na počítači se mi to vždycky povedlo, jen ted je to tady nějaké divné..

P.S. Taky vám nejde z ubuntu.cz nic stahovat? :D Vyřešil jsem to stažením z ubuntu.com, jen doufám, že mají i český překlad ;)

Či možná ještě uvažuji o nějaké verzi Chrome/Chromium OS, bohužel přímo ze stránek Googlu se to nedá stáhnout, jen od dalších vývojářů.



Reklama
cunik.cz
Level 3
Level 3
Příspěvky: 577
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod cunik.cz » 30 bře 2018 10:09

Jdi do BIOSu, a rozklikni položku "Boot Option". A tam nastav na první pozici flashku. Po nainstalování Ubuntu to zase přehodíš na disk z kterého chceš bootovat primárně :D

aldik
Level 3
Level 3
Příspěvky: 573
Registrován: září 07
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod aldik » 30 bře 2018 10:26

To bych samozřejmě uměl, ale tam nic takového nevidím..
ntb_boot.JPG


Když rozkliknu boot 1-3, tak ve volbě mám zase jen to, co už tam je představeno, takže maximálně můžu změnit pořadí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

RIKI22
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3813
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod RIKI22 » 30 bře 2018 10:30

Vyhľadaj si v biose položku Boot menu a zapni ju ,ak je vypnutá.Dostaneš sa potom k tomu USB cez klávesu po zapnutí,toho Boot menu.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 35168
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod petr22 » 30 bře 2018 10:30

Takhle to mas spravne.

Pres nejakou klavesu je potreba pri startu aktivovat vyber zarizeni, ze ktereho se ma bootovat.

aldik
Level 3
Level 3
Příspěvky: 573
Registrován: září 07
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod aldik » 30 bře 2018 11:16

petr22 píše:Takhle to mas spravne.

Pres nejakou klavesu je potreba pri startu aktivovat vyber zarizeni, ze ktereho se ma bootovat.


Otázkou je, přes jakou.. v návodu nic není, to je jen takový malý sešitek se základem.

RIKI22
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3813
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod RIKI22 » 30 bře 2018 11:19

V položke Advanced v biose máš čo ?

aldik
Level 3
Level 3
Příspěvky: 573
Registrován: září 07
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod aldik » 30 bře 2018 11:25

Tohle.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

RIKI22
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 3813
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod RIKI22 » 30 bře 2018 11:29

Čo tam máš , ak rozklikneš USB Configuration ?

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 35168
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod petr22 » 30 bře 2018 11:34

To Ubuntu je 32bit nebo 64bit ?

Podle me musi byt 32bit vcetne bootloaderu.

A nejspis po instalaci nebude fungovat zvuk, wifina, dotek a podobne.

Jen pro informaci ostatnim - je to nezbnackovy cinsky OEM notebook,
ktery stoji 4800 Kc novy, coz je kategorie elektrodpad.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 30 bře 2018 11:35, celkem upraveno 1 x.

aldik
Level 3
Level 3
Příspěvky: 573
Registrován: září 07
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod aldik » 30 bře 2018 11:35

petr22 píše:To Ubuntu je 32bit nebo 64bit ?

Podle me musi byt 32bit vcetne bootloaderu.

A nejspis po instalaci nebude fungovat zvuk, wifina, dotek a podobne.



Ubuntu 64, i procesor je 64bit tak snad nebudu tam dávat 32 pouze.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 35168
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nastavení BOOTu

Příspěvekod petr22 » 30 bře 2018 11:36

64 bit procesor je ti na nic kdyz tam mas 32bit BIOS.

Jako u vetsiny Atomu.

Jedine ze si vyrobis 64bit instalaci pouzivajici 32bit bootloader jak pro start
instalace, tak pro start nainstalovaneho OS.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Tovární nastavení
    od AbloyDee » 19 led 2019 08:54 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    9
    292
    od cunik.cz
    20 led 2019 11:35
  • Tovární nastavení
    od Honza12345 » 06 dub 2018 14:07 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    1
    444
    od Turion
    06 dub 2018 16:42
  • Tovární nastavení.
    od Danunka » 29 srp 2018 17:44 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    8
    549
    od NydusTheWorm
    31 srp 2018 15:20
  • Nastavení wifi
    od michal.wollmann » 11 úno 2018 16:14 » v Administrace sítě
    10
    717
    od michal.wollmann
    11 úno 2018 17:53
  • Nastavení OBS
    od marcelll » 16 kvě 2018 22:14 » v Vše ostatní (sw)
    4
    551
    od petr22
    16 kvě 2018 23:19

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti