Na netu jsem prolezl snad tuny článku na toto téma a zajímalo by mě, jaké téma používáte vy. Subjektivně se mi zdá, že KDE je o něco rychlejší, ale zase programy zahrnuté v gnome se mi některé líbí víc. Zajímalo by mě.
- které prostředí je rychlější ?
- které prostředí je z hlediska budoucnosti lépe a více rozvíjené ?
Mám v tom guláš a fakt nevím které gui zvolit....obě podle mě mají něco do sebe....gnome je jednodušší + pěkné aplikace...ale kde jak říkám podle mě rychlejší a hezčí (ale o to zas tak nejde)
gnome vs. KDE
gnome vs. KDE
„Pracuji na (svobodném) operačním systému (jako koníček, nebude to velké a profesionální jako GNU) pro klony 386(486) AT.“
- tohle napsal do usenetové diskuse Linus Torvalds dne 17. září 1991
NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux
NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux
Re: gnome vs. KDE
Osobně preferuji KDE – líp se mi nastavuje i ovládá.
A ještě je tu mimo Gnome a Kde třeba XFCE, které má doslova „vymazlené“ SAM Linux
A ještě je tu mimo Gnome a Kde třeba XFCE, které má doslova „vymazlené“ SAM Linux
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- TheSkeleton
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
-
- Pohlaví:
Na takovou otázku vždy odpovídám vyber si co se ti líbí. Snad tuny papíru by byly popsány diskuzí o tom zda gnome či kde. Možná by bylo lépe zkusit nějaké diskuzní fórum přímo k linuxu. No a já nejraději používám příkazový řádek, ale když už musím do grafiky, pak volím gnome.
vše je mi jasny....šak sem toho matroše na netu pročet tuny..obě prostředí sem skusill..jde o to že někdo tvrdí, že gnome je rychlejší..někdo zase že KDE je rychlejší atd...navíc linux-maniaci někde na foru mi řikali že KDE se mnohem intenzivněji rozvíjí a proto je s výhledem do budoucna perspektivnější než gnome, které prý dojíždí na nevyvedenou knihovnu GTK
„Pracuji na (svobodném) operačním systému (jako koníček, nebude to velké a profesionální jako GNU) pro klony 386(486) AT.“
- TheSkeleton
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
mě právě příjde že gnome je rychlejší
, ale je možné že se pletu

Life's too short to remove USB safely.
Ve většině linuxových diskuzí se uvádí, že gnome je rychlejší a že KDE vypadá jako Win (proto bývá zatracováno; ale lepší je říci, že win vypadají jako kde
).
Podle mě tohle platilo před pár lety, když se dnes podíváš na gnome, tak již není tak sparťanské. Sice se stále drží svého jednoho panelu nahoře, případně druhého dole a třeba průhlednost tam moc není, ale v rychlosti to na moderních strojích nepoznáš. Naopak, kde je lépe konfigurovatelné (aspoň podle mých potřeb) a v každém případě vypadá lépe. Pokud ti jde jen o rychlost, tak u obou prostředí záleží na tom, kolik a jakých efektů povolíš, případně kolik různých "blbůstek" (rozumněj appletů, widgetů, ...) máš spuštěných.
Jestli potřebuješ rychlost na více let starém železe, ber XFCE, jak již zde bylo zmíněno; jinak vybírej podle toho, co se ti líbí
Kompatibilita programů záleží na distribuci, nikoli na grafickém rozhraní - maximálně v "nepodporovaném" vypadají hnusně.

Podle mě tohle platilo před pár lety, když se dnes podíváš na gnome, tak již není tak sparťanské. Sice se stále drží svého jednoho panelu nahoře, případně druhého dole a třeba průhlednost tam moc není, ale v rychlosti to na moderních strojích nepoznáš. Naopak, kde je lépe konfigurovatelné (aspoň podle mých potřeb) a v každém případě vypadá lépe. Pokud ti jde jen o rychlost, tak u obou prostředí záleží na tom, kolik a jakých efektů povolíš, případně kolik různých "blbůstek" (rozumněj appletů, widgetů, ...) máš spuštěných.
Jestli potřebuješ rychlost na více let starém železe, ber XFCE, jak již zde bylo zmíněno; jinak vybírej podle toho, co se ti líbí

tak linux pujde jednoznačně na ten stroj napsanej v popisuk jako NB
de mi o to, abych po pulročním užívání nezjsitil že jsem vedle
o nějaké grafické efekty moc nejde.......prostředí musí být jen "ergonomické", ale zase musí vypadat trochu (alespoň) trochu líbivě...nějaké animované přechody....třesení oken a podobné blbůstky nepotřebuji....jelikož na cca 90% zahraničních fór se píše, že KDE bude mnohem více rozvíjeno, tak skusim asi právě to KDE.....ikdyž

de mi o to, abych po pulročním užívání nezjsitil že jsem vedle

Pro ten ntb bych určitě radil KDE, běhá mi i na pomalejším stroji naprosto ok. Možná je o pár milisekund pomalejší než gnome, ale kromě bechermanků to nepoznáš; zato rozdíl ve vzhledu skutečně je.
Osobně gnome nemám rád, už je proto, že si tam s prvky nemohu hýbat libovolně po obrazovce. Například mít panel na boční straně displeje je prakticky nepoužitelné. KDE si libovolně přizpůsobíš a existují stovky vzhledů. Jen se nenech odradit tím výchozím, to ti rovnou říkám, že je hrozný.
Pokud budeš chtít například prohýbající se okna při přetahování, rozhodně není problém a pokud nebudeš mít puštěných spoustu věcí, tak výkonově také v pohodě. Ze zkušenosti: průhlednost, několik systémových monitorů na ploše, televize, film a internet jsou na stroji podobném tvému v pohodě.
Osobně gnome nemám rád, už je proto, že si tam s prvky nemohu hýbat libovolně po obrazovce. Například mít panel na boční straně displeje je prakticky nepoužitelné. KDE si libovolně přizpůsobíš a existují stovky vzhledů. Jen se nenech odradit tím výchozím, to ti rovnou říkám, že je hrozný.
Pokud budeš chtít například prohýbající se okna při přetahování, rozhodně není problém a pokud nebudeš mít puštěných spoustu věcí, tak výkonově také v pohodě. Ze zkušenosti: průhlednost, několik systémových monitorů na ploše, televize, film a internet jsou na stroji podobném tvému v pohodě.
jj...to je good..ale jak řikám, graficky finesy nepotřebuju, kde zvolim z hlediska výtší úrovně jeho vývoje v budoucnosti a tim padem vyšší perpektivě, ps dik za názory..asi to zamknu...nebo ještě ne
Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”