Mel jsem ruce na nekolika desitek karet od RX460 po RX5700XT. Spousta z nich je dneska po smrti.
S bazarovejma RXkama muze bejt opravdu hodne starosti.
V pripade 5700/XT odesla polovina jeste behem zarucni doby. (Black screeny, nahodny resety a jiny)
5600XT mi klekla po nekolika mesicich. (karta ztratila informace o VRAM a roztocila FAN na 100%)
Pokud bys kupoval RXko bazarove moje doporuceni je smlouva a zaruka od prodejce na vraceni penez.
Asi mam fakt smulu na kusy, a verim ze kdyz karty fungujou tak jsou fajn. Mam nicmene u AMD zasadu ktera se vytvorila za posledni 4 roky.
Pokud neco od AMD, tak jedine v zaruce abych to mohl pripadne do 14 dnu vratit a zbytecne se tim netrapit.
Problem obecne na trhu je takovej ze levny grafiky moc nejsou. Bejt tohle v roce 2016 tak se RX580 i 1060 davno vyhodili do kose.
1060 6GB sezenes i pod 2,5 tisice za slusny edice a je to karta srovnatelna aspon s 1650 Super - za ktery chtej lidi nesmysl, takze za me proc ne...
RX 580 jít dnes do ní nebo jakou?
Re: RX 580 jít dnes do ní nebo jakou?
Core i7 9700KF, MSI Z390A Pro, 32GB RAM , 3070, 1TB, 650W Corsair, Creative X-fi Windows 7 HP
O2 VDSL 16MB
Xbox One
O2 VDSL 16MB
Xbox One
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
A že se tak kakají? Já mám z bazaru koupenou momentálně tu R9 270 a přitom je z roku 2013 a funguje. Předtím taky z bazaru HD4870 a taky fungovala. Předtím nová HD4850 a taky fungovala celou dobu než jsem vždy vyměnil za novější.
Při hledání na netu mě překvapilo množství videí o RX 580 z číny (repasy) tím neříkám, že bych ji tam koupil. Podle mluvy rusko, mexikánsko a nějaká země typu pakistán-indie.
Pár 1060 nebo nějakou 1660 mám v hledáčku tak uvidím. Při tom hledání mě právě napadlo hledat o něco dražší a novější a tak jsem narazil i na ty RX5500-5600-5700 a říkal jsem si tak novější už to bude lepší a tak. Navíc některé prý v záruce (alza, tsbohemia).
Při hledání na netu mě překvapilo množství videí o RX 580 z číny (repasy) tím neříkám, že bych ji tam koupil. Podle mluvy rusko, mexikánsko a nějaká země typu pakistán-indie.
Pár 1060 nebo nějakou 1660 mám v hledáčku tak uvidím. Při tom hledání mě právě napadlo hledat o něco dražší a novější a tak jsem narazil i na ty RX5500-5600-5700 a říkal jsem si tak novější už to bude lepší a tak. Navíc některé prý v záruce (alza, tsbohemia).
Tak se podivej na radu R280/290 a R380/R390.
Radeon 290x byla jeden cas nejvic umirajici karta, lidi to nakoupili na zaklade pochvalnych
recenzich a po 2-3 letech zacaly trable. Funkcni kus je dnes rarita.
Spousta kusu tehle karet odesla jeste v zarucni dobe, proste se upekly. I Nvidia ma sve topici karty.
Karty ktere topi nebrat ani nove, ani pouzite.
Zasadni problem je ten ze karta co vzdycky stala 3 tisice dneska stoji 10 tisic nova. A prodavaji se
i karty z roku 2019, to taky nikdy nebylo aby 4-5 let stare modely byly stale v prodeji a staly stejne
nebo vic nez tenkrat.
Radeon 290x byla jeden cas nejvic umirajici karta, lidi to nakoupili na zaklade pochvalnych
recenzich a po 2-3 letech zacaly trable. Funkcni kus je dnes rarita.
Spousta kusu tehle karet odesla jeste v zarucni dobe, proste se upekly. I Nvidia ma sve topici karty.
Karty ktere topi nebrat ani nove, ani pouzite.
Zasadni problem je ten ze karta co vzdycky stala 3 tisice dneska stoji 10 tisic nova. A prodavaji se
i karty z roku 2019, to taky nikdy nebylo aby 4-5 let stare modely byly stale v prodeji a staly stejne
nebo vic nez tenkrat.
R9 270 byla jedna z mala karet ktera mi shodou okolnosti taky vydrzela az do dneska
Jak pise petr, cim starsi karta je, tim hur to bude snaset... cim min karta zere a topi, tim je proste vetsi sance ze bude bez problemu funkcni.
RX5600XT-5700 nebyly uplne spatny karty, 5500 byla pomerne nouzovka uz kdyz vychazela, ale nikdo nevedel co nas za par let ceka... a 6500XT je snad jeste horsi nez 5500XT (geh...). Pokud jsou v zaruce dejme tomu, nebo jak jsem psal res to smlouvou s prodavajicim at si aspon castecne krytej jestli chces za kazdou cenu AMD kartu.
RX580 byly karty ktery uz pri vydani byly rady ze dotahly o rok a pul starsi GTX1060 pri o 1/3 vyssi spotrebe... tam asi neni moc co k reseni. Jediny jejich +, byla nizsi cena (novy ty karty staly lehce pod tri-ctyri tisice v roce 2017/8).
Na trhu PC proste znatelne chybi levna grafika, krypto AMD/NV silene rozmslalo a maj ted trochu jiny ocekavani... RTX3050 je karta co ma stat 3-3,5k a ne vic.
3 roky ted stal PC segment s GPU vicemene na miste a pokryvenym trhu. NV je zvykla ze proda cokoliv za nesmyslny penize - ta doba uz nastesti skoncila.
NV/AMD maj nejnizsi prodeje GPU za poslednich 20 let, pokud se rychle neprizpusobi tak kazdej druhe clovek skonci na konzoli protoze moc lidi 10k+ jen za grafiku davat proste nebude.

Jak pise petr, cim starsi karta je, tim hur to bude snaset... cim min karta zere a topi, tim je proste vetsi sance ze bude bez problemu funkcni.
RX5600XT-5700 nebyly uplne spatny karty, 5500 byla pomerne nouzovka uz kdyz vychazela, ale nikdo nevedel co nas za par let ceka... a 6500XT je snad jeste horsi nez 5500XT (geh...). Pokud jsou v zaruce dejme tomu, nebo jak jsem psal res to smlouvou s prodavajicim at si aspon castecne krytej jestli chces za kazdou cenu AMD kartu.
RX580 byly karty ktery uz pri vydani byly rady ze dotahly o rok a pul starsi GTX1060 pri o 1/3 vyssi spotrebe... tam asi neni moc co k reseni. Jediny jejich +, byla nizsi cena (novy ty karty staly lehce pod tri-ctyri tisice v roce 2017/8).
Na trhu PC proste znatelne chybi levna grafika, krypto AMD/NV silene rozmslalo a maj ted trochu jiny ocekavani... RTX3050 je karta co ma stat 3-3,5k a ne vic.
3 roky ted stal PC segment s GPU vicemene na miste a pokryvenym trhu. NV je zvykla ze proda cokoliv za nesmyslny penize - ta doba uz nastesti skoncila.
NV/AMD maj nejnizsi prodeje GPU za poslednich 20 let, pokud se rychle neprizpusobi tak kazdej druhe clovek skonci na konzoli protoze moc lidi 10k+ jen za grafiku davat proste nebude.
Core i7 9700KF, MSI Z390A Pro, 32GB RAM , 3070, 1TB, 650W Corsair, Creative X-fi Windows 7 HP
O2 VDSL 16MB
Xbox One
O2 VDSL 16MB
Xbox One
Prechod na konzoli = zakaznik AMD (jak Xbox, tak PS5 maji APU od AMD).
Skoda, ze AMD nezkusilo ten procesor pro konzole nabidnout i pro PC.
Ryzen 3700x s vestavenou Geforce 2070, pokud jde o vykon cpu a gpu.
Pro milovniky kuriozit je tu jeste toto:
https://www.alza.cz/asrock-intel-arc-a3 ... 602824.htm
Skoda, ze AMD nezkusilo ten procesor pro konzole nabidnout i pro PC.
Ryzen 3700x s vestavenou Geforce 2070, pokud jde o vykon cpu a gpu.
Pro milovniky kuriozit je tu jeste toto:
https://www.alza.cz/asrock-intel-arc-a3 ... 602824.htm
Jasne nicmene je otazka kde jsou marze a dalsi veci...
S ohledem na to, ze vyrobu a prodej konzole stejne dotuje sony / microsoft jde spis o to ze at uz AMD nebo NV prijdou o zakaznika samostatnych GPU - a to hlavne dlouhodobe bude problem, protoze jakmile ty lidi utecou tak se jich spousta taky nemusi vratit... Priznejme si kolik obcasnych hracu PC tak uplne nepotrebuje.
AMD i NV skodi aktualnima cenama hlavne sobe a pokud se rychle neco nezmeni tak jim ujede vlak. Nemluve o tom ze ani konzole pro AMD neni vyhra, jasne samozrejme aspon prodaj dalsi kus HW, nicmene je lepsi prodat 2-3x grafiky nez 1x konzoli v ramci zivotnosti. Tohle pro AMD proste taky vyhra neni. Obe firmy jsou zvykly na naprosto nesmyslne naboostovany prodeje z dob jednak covidu (home office boom apod.) a druhak kryptomeny (kdy si kazdej doma stavel doma rig a kupovalo se cokoliv temer)... tyhle dobry jsou pryc. Na steamu je krasne videt, kolik lidi ma moderni grafiku 60-70% lidi ma neco na urovni RX580 / 1060. Ani pro jednoho neni segment GPU asi nejak zivotne dulezitej - ale bylo by mi lito kdyby to zaniklo kvuli tomu ze se na to vykaslali... (jako treba sony s PSP segmentem - jehoz ted krasne vyuzil steam deck).
Cela tehle covid uchylarna, ktera priohnula a omezila ruzny trhy se ted krasne promita na eschopech ktery ocekavali nekonecnej rust prodeju a misto toho ted ve velkym propousti a rusi sklady...
Ten Arc ma paradoxne za ty penize neprijde uplne zlej
jen si clovek musi ohlidat co hraje a asi je to slepa vetev... ale nejaka slusna herni grafika za 4k je presne to co segment ted potrebuje.
Uvidime jak to cely dopadne.
S ohledem na to, ze vyrobu a prodej konzole stejne dotuje sony / microsoft jde spis o to ze at uz AMD nebo NV prijdou o zakaznika samostatnych GPU - a to hlavne dlouhodobe bude problem, protoze jakmile ty lidi utecou tak se jich spousta taky nemusi vratit... Priznejme si kolik obcasnych hracu PC tak uplne nepotrebuje.
AMD i NV skodi aktualnima cenama hlavne sobe a pokud se rychle neco nezmeni tak jim ujede vlak. Nemluve o tom ze ani konzole pro AMD neni vyhra, jasne samozrejme aspon prodaj dalsi kus HW, nicmene je lepsi prodat 2-3x grafiky nez 1x konzoli v ramci zivotnosti. Tohle pro AMD proste taky vyhra neni. Obe firmy jsou zvykly na naprosto nesmyslne naboostovany prodeje z dob jednak covidu (home office boom apod.) a druhak kryptomeny (kdy si kazdej doma stavel doma rig a kupovalo se cokoliv temer)... tyhle dobry jsou pryc. Na steamu je krasne videt, kolik lidi ma moderni grafiku 60-70% lidi ma neco na urovni RX580 / 1060. Ani pro jednoho neni segment GPU asi nejak zivotne dulezitej - ale bylo by mi lito kdyby to zaniklo kvuli tomu ze se na to vykaslali... (jako treba sony s PSP segmentem - jehoz ted krasne vyuzil steam deck).
Cela tehle covid uchylarna, ktera priohnula a omezila ruzny trhy se ted krasne promita na eschopech ktery ocekavali nekonecnej rust prodeju a misto toho ted ve velkym propousti a rusi sklady...
Ten Arc ma paradoxne za ty penize neprijde uplne zlej

Uvidime jak to cely dopadne.
O2 VDSL 16MB
Xbox One
O2 VDSL 16MB
Xbox One
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
teda pánové nevím jestli se úplně pochlubit co jsem nakonec koupil. No RX 580 jsem vynechal, ale RXko jsem koupil a hlavně má ještě do září 2023 záruku u tsbohemia. Projížděl jsem dlouhé dny aukro, bazoš, sbazar a hledal a vybíral něco do mého rozpočtu s nějakou normálnější zárukou než od někoho neznámého.
kdyz to ma zaruku a je to u normalniho prodejce tak se to jeste da.
at slouzi

O2 VDSL 16MB
Xbox One
O2 VDSL 16MB
Xbox One
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 2248
-
od buchtik
Zobrazit poslední příspěvek
18 srp 2024 19:28
-
- 9
- 4190
-
od zeus
10 dub 2025 23:23
-
-
Jakou desku b350 a výš mATX s 2x M.2 NVMe sloty?
od b.m » 21 led 2025 23:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 6
- 4080
-
od b.m
02 úno 2025 00:50
-
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”