Uložení zdroje ve spod skříně Vyřešeno
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Uložení zdroje ve spod skříně
Jedinou nevýhodu vidím v tom, že když chceš vypnout tlačítko na zdroji, musíš lézt až kamsi pod stůl. Jinak samé výhody. Dle mého (v galerii si to můžete prohlédnout) je lepší dostupnost ve skříňi, lépe se v ní pracuje.
Naposledy upravil(a) samotarrk dne 15 čer 2010 14:09, celkem upraveno 1 x.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Vzhledem ke tvé očividné "úchylce" na ventilátory
si myslím, že v tomto případě ve skříni moc teplého vzduchu nezůstane. U všech ostatních, bych se přimlouval za díru na podlaze skříně a tak samostatný proud vzduchu pro zdroj.

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
takže když dám nějaký 120mm větrák místo zdroje a zdroj dám dolů větrákem nahoru tak se mi sníží teploty nějak?
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
iPhone XS
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Pro zdroj se minimálně nic nezmění a proudění v bedně to určitě pomůže.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
-
- Pohlaví:
Tak nejdříve k tomu prachu - já osobně a ani u mě doma neexistuje mít PC na zemi či dokonce na koberci. Zvláště pak kvazimoderní stolky pro počítač umí téměř vše, jen ne zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu. Efekt je tak asi stejný, jako zavřít starou barevnou televizi do obývací stěny. Některé stroje ruské provenience, zvláště pak Rubíny byly příčinou několika požárů. Navíc ten prach se do přístroje stejně dostane, jen ho při uložení dole schytá zdroj a není pak v takovém množství na chladiči CPU.
A teď k proudění vzduchu - kdo se setkal s fyzikou, bude vědět. Přirozený běh vzduchu ve skříni je zezdola studený, pak se zahřívá o součástky a končí nahoře teplý. (Teply vzduch je lehčí než studený). Účel aktivního chlazení, tedy ventilátorů, je tento běh podpořit. Samozřejmě, že pokud budu mít silné ventilátory, tak můžu tento běh otočit, spotřebuji však více energie a navíc to bude více hlučet. Čili, vše co fouká do protivky je špatně. Proto také, pokud je chlazení navrženo opravdu dobře, tak vnitřkem skříně běží proud vzduchu, který ochladí skoro vše. Pozná se to tak, že teploty zůstanou stejné či se dokonce zvednou při odstranění bočnice.
A teď k proudění vzduchu - kdo se setkal s fyzikou, bude vědět. Přirozený běh vzduchu ve skříni je zezdola studený, pak se zahřívá o součástky a končí nahoře teplý. (Teply vzduch je lehčí než studený). Účel aktivního chlazení, tedy ventilátorů, je tento běh podpořit. Samozřejmě, že pokud budu mít silné ventilátory, tak můžu tento běh otočit, spotřebuji však více energie a navíc to bude více hlučet. Čili, vše co fouká do protivky je špatně. Proto také, pokud je chlazení navrženo opravdu dobře, tak vnitřkem skříně běží proud vzduchu, který ochladí skoro vše. Pozná se to tak, že teploty zůstanou stejné či se dokonce zvednou při odstranění bočnice.
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nevím, nevím, nevím, ale smysl to dává a pokud je to pravda tak mám dvojnásobnou radost, protože když sundám bočnici, žádná změna teplot není. Už jsem se podivoval a teď vím, že to tak asi má být.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

(sundaná bočnice má význam jen pro ty jako třeba pro mne, kdy nahradím pár dírek v bočnici jednou dírou po odstraněné bočnici, jelikož pomocný ventilátor na bočnicích nikde nemám.

Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
hele stejně vpředu nemůže být taky silný větrák co by vyfoukl všechen vzduch až ven, však ta bedna má tak 60cm, to už by byl pořádnej vítr...
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
iPhone XS
iPhone XS
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
jaojao píše::lol: páni inženýři, to je přeci jasné, že pokud tam máš naplácány pomocné ventilátory na bočnicích tak sundat bočnice je nesmysl, to je stejný jako když máš zapnutou klimatizaci a otevřeš okno
(sundaná bočnice má význam jen pro ty jako třeba pro mne, kdy nahradím pár dírek v bočnici jednou dírou po odstraněné bočnici, jelikož pomocný ventilátor na bočnicích nikde nemám.)
Myslím, že by sis měl příspěvek (zvlášť poslední větu) ITCrowda přečíst znova. Nepíše, že se má sundat bočnice, ale že se to pozná, když sundáš bočnici. Nepochopil si to.
CZechBoY píše:hele stejně vpředu nemůže být taky silný větrák co by vyfoukl všechen vzduch až ven, však ta bedna má tak 60cm, to už by byl pořádnej vítr...
Promiň, ale přední větrák nefouká vzduch ven, ale dovnitř.
Jinak vás upozorňuji (a to i sebe), že se odvracíme od původního tématu. To zní: proč se zdroje umisťují do spodní části skříně.
- CrasherKill
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Myslím že CZechBoY to myslel tak že by přední větrák musel mít hodně velkej výkon aby vzduch vyfoukl skrz celou skříň až ven. Jinak teda k tomu uložení. Abych to dobře pochopil u výkoných sestav je to dobrá volba protože se zdroj neohřívá teplým vzduchem z CPU, ale studeným ze spod skříně.Ale u méně výkoných sestav je asi lepší, aby byl nahoře aspoň bude vyfukovat teplý vzduch od CPU.Takže abych to zhrnul když ten zdroj dám dolů chce to mít 120 mm větrák nahoře vzadu co bude foukát vzduch ven ze skříně. Je to tak? 

AMD Phenom II X4 945 3.0 GHz / CoolerMaster Hyper 212+ / Gigabyte 870A-UD3 / Kingston DDR3 4096 MB 1600MHz / Nvidia GeForce GTX 560 / 3X SAMSUNG F3 1TB + WD Green 1TB + SSD Samsung 840 EVO 120GB / SEASONIC 620W BRONZE / CoolerMaster Elite 330 / Windows 8 Pro
Re: Uložení zdroje ve spod skříně Vyřešeno
samotarrk píše:.... Nepochopil si to.
naopak já jsem to pochopil, on to tam píše naprosto přesně, jen jsem reagoval, na to, že tě to tak překvapilo, vždyť je to logické, že pokud je správně vše nastaveno a sladěno(otáčky...) tak to funguje jak má... takže pokud tu bočnici někdo sundá (v případě přídavných ventilátorů) tak by měla být teplota stejná nebo spíše jít nahoru. Pokud to bylo ovšem nastaveno neefektivně, tak by teplota šla dolů jak jsem uvedl, jako v mém případě (bez přídavných ventil., nebo u těch co je sice mají, ale díky špatnému nastavení není proudění vzduchu v PC optimální ).
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Hledám někoho, kdo mi dá vše do nové PC skříně
od HelFix » 11 pro 2024 18:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 14
- 4431
-
od uzivatel123
Zobrazit poslední příspěvek
23 pro 2024 09:35
-
-
- 3
- 3501
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
Jiné řazení dat ze zdroje v MS Excel na samostatných listech Příloha(y)
od Rosta_Kolmix » 09 říj 2024 22:06 » v Kancelářské balíky - 12
- 7512
-
od Rosta_Kolmix
18 lis 2024 20:57
-