Připojení HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Funstorm007
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Připojení HDD

Příspěvekod Funstorm007 » 02 bře 2011 22:34

Moment, musím se v tom zorientovat... Mechanika je od původního HDD moc daleko. Původně Na jednom IDE byla mechanika a na druhém origo HDD. Jenže teď už to ani nevyhazuje hlášku s tím RAIDem ale pořád něco s tím IDE. Černá obrazovka jak se tam načítají komponenty PC tak tam bylo něco jako že načítá nebo hledá zařízení IDE ale nic se nedělo... Když připojím původní HDD tak se normálně nabootuje do win ale jak připojim nějaký z těch dvou, už to nejede... Přijde mi, že se ani netočí ikdyž to je hovadina páč ten 80GB jsem už rozfachal jednou... Asi jsou jen hodně tiché oproti tomu původnímu co vibruje a hučí jako mixér.... :D

Reklama
d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 02 bře 2011 22:51

Tak teď se neorientuju já. Jak máš popsané na desce ty IDE kanály?
Hlavní disk máš tedy zapojený jako master, na jednom kabelu - do IDE1. Mechanika je rovněž jako master, na jednom kabelu - do IDE2. A pak máš na desce další IDE?
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 02 bře 2011 23:07

Na desce je IDE1 a IDE2. Jenže protože mechanika je úplně nahoře a HDD úplně dole, mechanika je na IDE2 a nastavená jako co to nemám tušení protože nevím, jak je to popsáno. No a HDD je na IDE1 nastavený teď jako "Master" (dříve jako "Cable Select"). Co dál?

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 02 bře 2011 23:15

K systémovému disku připoj další disk nastavený na Slave a připojený uprostřed datového kabelu. Pak zkus, zda PC naběhne do BIOSu a pokud to menu BIOSu dovoluje, dej jej vyhledat, jinak se podívej, zda se tam zobrazuje i s původním diskem.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 02 bře 2011 23:53

Tak, nastavil jsem to tak, jak jsi říkal. Když zapnu PC, hned na začátku, tam jak se spoští BIOS se ukáže "Detecting IDE drives ..." počítač vykazuje aktivitu a po chvíli naskočí zase další nějaká obrazovka s nějakými informacemi a dole je "Verifying DMI Pool Data .........." a zase po chvíli se ukázalo "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER". V BIOSu je nastavený jako IDE Pimary Master právě ten originální 120GB s win ale nevim proč to nejede. Ten druhý to vůbec nenajde, jako IDE Secondary Master je nastavená mechanika.

--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Bře 2011 00:02) ---

U toho druhého, 80GB, HDD to při stejném zapojení ukáže " BOOTMGR chybí. Restartujte klávesami Ctrl+Alt+Del" Když se podívám do BIOSu, sice ho to najde jako IDE Primary Slave ale u IDE Primary Master to ten origo HDD 120GB už nenajde... To nechápu. :huh:

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 03 bře 2011 00:29

V pořádku, disk jsou v BIOS. Akorát si musíš nastavit, který bude bootovat jako první (ten původní se systémem). Na té mechanice jsou vylisované popisy, kde je master nebo slave. Tuším že 2 prostřední piny jsou slave?
Zkus ti disky proházet i na té kšandě. Ona totiž i ta kšanda má své pořadí, kam zapojit master a kam slave = ten slave Ti blokuje mastera. Dělaly to hlavně starší kousky. Master je na prostředku a slave na konci kabelu.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 03 bře 2011 13:41

Pokud máš disky(mechaniky) nastavené jupery na master/slave pak je jedno který na konektor disky zapojíš. Pokud využiješ Cable Select (CS) pak jej použij u obou zařízení aby jsi vyloučil konflikty. Master u CS je vždy na konci kabelu (ne jak píše d1amond):
Obrázek
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 03 bře 2011 16:54

Jo, vím že Master je ten černý a Slave je ten šedý. Tak jsem to měl, u toho 160GB to dělá jak jsem psal, ten 80GB už jsem připojil a úspěšně nabootoval do win. Původní 120GB HDD je nastavený jako Master a připojený na konci kabelu a ten druhý 80GB jako Slave (jumper jsem úplně vyndal) a zapojený veprostřed. Když jsem to poprvé spustil, ukázalo to že chybí BOOTMGR nebo jak to bylo, tak jsem vlezl do BIOSu a koukl na nastavení. Oba HDD to našlo. 120GB jako Primary Master a ten 80GB jako Primary Slave, nejsem si jistý jestli jsem něco změnil či co, když jsem ale pak uložil nastavení v BIOSu a pomocí F11 zvolil jako BOOT HDD ten 120GB s win, normálně pak win začali nabíhat. Ten 160 ale nic, nevím co s tím může být, soustředil bych se teď na něj. Teď už aspoň vim, že ten 8GB funguje, ten 160GB jsem zatím ani nerozběhal.

--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Bře 2011 17:33) ---

A ještě jeden problém... Přes to, že HDD s win je nastavený jako Primary Master, se stejně jako první nenačítá. Když jen tak pustim PC a nechám ho samotné naběhnout, ukáže se hláška že BOOTMGR chybí a že mám restartovat PC. Restartuju, a pomocí F11 si musim zvolit ten HDD s win aby naběhli... Proč to nejde normálně samo? Navíc když jsem ho poprvé spustil, byl zase jen 32 GB. Musel jsem ho naformátovat na velikost 80GB a už je to OK, snad to tak taky zůstane.

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 04 bře 2011 20:40

Heleďte, napadá ještě někoho něco? Potřebuju to PC dát dokupy aby fachalo...

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 04 bře 2011 22:04

Přeinstaluj systém, to bude nejrychlejší.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 05 bře 2011 12:54

Tím si ale nepomůžu, navíc na tom původním HDD mám spoustu dat která potřebuju. Reinstal to stejně nevyřeší, ten 80GB HDD už se mi připojit podařilo, sice mi na něj nelze nainstalovat Win, viz téma http://www.pc-help.cz/viewtopic.php?f=46&t=64847&p=473861#p473861, ale to už se vyřeší jinde. Zkoušel jsem připojit ten 160GB samostatně s tím, že bych ho zkusil naformátovat při instalaci nových Win ale on se vůbec nenačte. V místě kde se vstupuje do BIOSu se to sekne a je tam napsáno "Detecting IDE drives ..." ale nic se něděje. Do BIOSu se taky nedostanu a bootovat přímo z CD s Win taky nejde...

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 05 bře 2011 12:56

Buď je vadný nebo špatně najumperovaný...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Připojení síťové jednotky
    od neytos » 06 lis 2024 11:43 » v Windows 11, 10, 8...
    0
    3048
    od neytos Zobrazit poslední příspěvek
    06 lis 2024 11:43
  • Výběr internetové připojení
    od Fargotroniac » 04 čer 2025 13:11 » v Sítě - hardware
    19
    3885
    od Fargotroniac Zobrazit poslední příspěvek
    09 čer 2025 13:19
  • PC při připojení HDD nejde nabootovat Příloha(y)
    od warcraftan » 23 dub 2025 20:45 » v Problémy s hardwarem
    24
    4900
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    24 dub 2025 17:54
  • Win 10 Pro problem připojení internetu
    od Bary-Jan » 05 úno 2025 16:45 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3340
    od Bary-Jan Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 22:07
  • HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
    od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem
    19
    4999
    od DenyKr Zobrazit poslední příspěvek
    15 zář 2024 14:14

Zpět na “Problémy s hardwarem”