Pro PC-help připravuji MegaNávod "Stahování od A do Z"

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Pro PC-help připravuji MegaNávod "Stahování od A do Z"

Příspěvekod Myloš » 28 pro 2008 23:12

Tak jsem konečně zase popojel o 10 stran, výsledek je ke stažení:
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/234 ... .98MB.html

Krom toho text doznal ještě některých změn + mám pár nejasností:
  1. strana 1: screenshoty
    „Obrazová příloha tohoto textu byla pořízena sejmutím obsahu obrazovky počítače, částečně za pomoci programu MWsnap.“ (některé screenshoty jsem nasnímal klávesou Printscreen)
  2. strana 2: Jak si zvětšit obrázek
    S ohledem na formát (PDF) jsem přeformuloval + změna screenshotu.
  3. strana 7: Kde končí věta?
    „Alternativní označení pro STP - ScTP - FTP kabely mají stejnou impedanci jako kabely UTP - 100 ohm“
    To znamená co:
    „Alternativní označení pro STP je ScTP. FTP kabely mají…“
    „Alternativní označení pro STP - ScTP je FTP. Tyto kabely mají…“
    nebo ještě něco jiného?
  4. strana 15 Domácí wi-fi text "(viz připojení pomocí telefonní linky)." hypertext
    Žádný článek se nejmenuje „připojení pomocí telefonní linky“, neboli na který článek navázat odkaz (který přepsat podle skutečného názvu článku)?
  5. strana 20: Odkazy na Sešívaného a Lupu funkční jsou, akorát jsem tam dal blbé odkazy:
    http://my.opera.com/Sesivany/blog/2006/ ... ni-legalni
    http://www.lupa.cz/clanky/vysetrovani-k ... e-realita/
  6. strana 26 – píšeš: „Hellshare.com fotky je to strašně rozmazaný mám udělat nový screeny?“ a „obrázky uploadet.to zatím je to rozmazané“
    Budu za oboje rád. Můžeš-li, nech nekomprimované (myslím ztrátově, neboli aby neprošly JPG kompresí), třeba jako TIF nebo PNG.
  7. strana 31: „Pro radiové vysílání je velmi dobře zaveden server ABradio.cz.“
    Zo znamená, že je nejznámější? Co formulace:
    „Ze serverů, které provozují internetová rádia, zmiňme – jako u nás asi nejznámější – ABradio.“
  8. strana 33
    „Zpětné i dopředné hledání pomocí Google vám umožní přiložená excelovská tabulka 'Vyhledávač Multimediálních souborů'“
    Někam ho ulož a dej link (pokud možno název bez diakritiky a bez mezer, například „Vyhledavac_mm_souboru.xls“.)
  9. strana 33
    vypustil jsem:
    http://war.snadno.eu - NOT FOUND, The requested URL / was not found on this server.
    http://www.vsichni.cz/index.php?cat=350 – Forbidden You don't have permission to access /index.php on this server.
    — „Vyhledání odkazu warez na portálu Atlas.cz“ – nic nevyhledá (asi zabanované slovo)
    http://www.demigodess.estranky.cz – Uživatel nebyl na serveru nalezen.
    http://www.warez-forum.org/portal.php – nelze nalézt vzdálený server
    http://89.185.242.135 – Spojení se serverem bylo v průběhu načítání stránky ukončeno.
    http://forum.best-warez.eu – NOT FOUND, The requested URL / was not found on this server.
  10. strana 38
    Velikost 1. CD = velikost souboru v bitech.
    jde o bajty, opraveno na „bytech“.
  11. Odkazy na alternativní články budou?

Dále bych měl následující návrhy:
  • Odlišit barevně interní a externí linky v textu (třeba modrá a zelená)
  • Do patičky názvy hlavních částí zlinkovatět; také podtrhat?
  • Vypustil bych historizující část „Jak fungovalo Rapidshare.com“ (tedy včetně nadřazené položky „Odložené stránky článku prostě to co jsem v článku byl nucen přepracovat“).

Můžete někdo, prosím, projet všechny odkazy, jetlijsou funkční a jestli vedou tam, kam mají?

Reklama
Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 29 pro 2008 19:54

Myloš(i) kousek sem popojel tak alespoň to co zatím mám a přiznám se není toho mnoho.

Návod 04 "Stahování od A do Z
K posledním úpravám

Bod 1 nemám výhrady šlo pouze o to doporučit dle mě skvělý program a také tvůrci tohoto programu přiznat určitou zásluhu na článku.

Bod 2 bez výhrad (jen tě stojím spoustu času dělat výřez přes PritScren už dnes považuji za opruz)

Bod 3 Zde bych asi zcela změnil formulaci věty tak jak jsme to napsali to vypadá že je buřt co použiji což není tak úplně pravda.
V prostředí bez rušivých elektrických vlivů a u sítí s nižší přenosovou rychlostí používáme STP kabely. Za již uvedených podmínek je možné použít také ScTP nebo FTP kabely, které kabely mají stejnou impedanci jako kabely UTP - 100 Ω, ale v porovnání s nimi mají navíc fólii(tenký hliníkový plíšek,alobal), která se nachází mezi pláštěm kabelu a kroucenými vodiči. Hliníková fólie zajišťuje stínění. Celý svazek kroucených vodičů je dále omotán neizolovaným drátem, který usnadňuje uzemnění kabelu.
Právě stínění kabelu FTP nám zajistí dostatečný odstup od rušení u linek s rychlím přenosem dat nebo v prostorech s elektrickým rušením.

Pro laika až to budeš po mě česat STP = kabel pro běžné užití, FTP = kabel pro náročné podmínky a pro profi sítě. dále se tyto kabely dělí podle konstrukce na vnitřní a vnější (do venkovního prostředí)
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 29 pro 2008 20:28

Bod 3 jsem tedy udělal následovně:
Jak vypadá kroucený kabel UTP Belden? Co je to UTP a STP kabel?
Společnost Belden byla původně založena před více než 100 lety v USA. Sloučením společností Belden a Cable Design Technologies Corp. vznikla před několika lety společnost Belden Inc., která patří mezi největší dodavatele elektrokabelů nejen v USA. Kabely BELDEN se vyznačují vysokou kvalitou a stálostí přenosových parametrů.
     Kabely pro připojení k ethernetu nebo internetu. Alespoň u nás v práci se vžila hantýrka: pokud někdo řekne v souvislosti s počítači, že potřebuje X metrů Beldenu, myslí tím právě onen osmižilový (drátový) kabel pro sítě a připojení počítače k zásuvce počítačové sítě. UTP je zkratka z anglického Unshielded Twisted Pair, což je u nás v Česku nestíněná kroucená dvojlinka; zkratka STP pak označuje Screened Twisted Pair, neboli stíněnou kroucenou dvojlinku.
     V prostředí bez rušivých elektrických vlivů a u sítí s nižší přenosovou rychlostí používáme STP kabely. Za již uvedených podmínek je možné použít také ScTP nebo FTP kabely, které mají stejnou impedanci jako kabely UTP (100 Ω), ale v porovnání s nimi mají navíc fólii (tenký hliníkový plíšek, alobal), která se nachází mezi pláštěm kabelu a kroucenými vodiči; tato hliníková fólie zajišťuje stínění. Celý svazek kroucených vodičů je dále omotán neizolovaným drátem, který usnadňuje uzemnění kabelu.
     O zapojování a barvách v kabelu napoví více článek na hw.cz, další podrobnosti můžete nalézt také na Wikipedii (článek o kroucené dvojlince), a to včetně vysvětlení dalších pojmů, nebo si můžete přečíst alternativní článek o PC sítích na Svět sítí.cz.

(PDF udělám zase až po víc opravách).
Takhle je to správně?

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 30 pro 2008 13:10

Návod 04 "Stahování od A do Z"

K posledním úpravám pokračování

bod 3
Šmankote sem to ale moták hezky se mi zmotaly zkratky. Ještě jednou ten text opravím a ty prosím přežehli.

Jak vypadá kroucený kabel UTP Belden? Co je to UTP a STP kabel?
Společnost Belden byla původně založena před více než 100 lety v USA. Sloučením společností Belden a Cable Design Technologies Corp. vznikla před několika lety společnost Belden Inc., která patří mezi největší dodavatele elektrokabelů nejen v USA. Kabely BELDEN se vyznačují vysokou kvalitou a stálostí přenosových parametrů.
Kabely pro připojení k ethernetu nebo internetu. Alespoň u nás v práci se vžila hantýrka: pokud někdo řekne v souvislosti s počítači, že potřebuje X metrů Beldenu, myslí tím právě onen osmižilový (drátový) kabel pro sítě a připojení počítače k zásuvce počítačové sítě. UTP je zkratka z anglického Unshielded Twisted Pair, což je u nás v Česku nestíněná kroucená dvojlinka; zkratka STP pak označuje Screened Twisted Pair, neboli stíněnou kroucenou dvojlinku.
V prostředí bez rušivých elektrických vlivů a u sítí s nižší přenosovou rychlostí používáme UTP kabely. Za již uvedených podmínek je možné použít také ScTP nebo FTP kabely, které mají stejnou impedanci jako kabely UTP (100 Ω), ale v porovnání s nimi mají navíc fólii (tenký hliníkový plíšek, alobal), která se nachází mezi pláštěm kabelu a kroucenými vodiči; tato hliníková fólie zajišťuje stínění. Celý svazek kroucených vodičů je dále omotán neizolovaným drátem, který usnadňuje uzemnění kabelu.
Když už jsme se takto dali do rozebírání toho který kabel kam použít a přesto že tyto informace najdete i v námi použitých odkazech je tu ještě jeden důležitý parametr a to kategorie kabelu, zásuvky, PC sítě.

Kategorie 1: Tento typ rozvodů není určen k datovým přenosům, lze jej použít např. k telefonním rozvodům. Přenosové rychlosti do 1 Mbit/s, vhodné např. pro analogové telefonní rozvody, ISDN a podobně.

Kategorie 2: Určen pro přenos dat, s maximální šířkou pásma 1,5 MHz. Používá se pro digitální přenos zvuku a především pro rozvody IBM Token Ring. Přenosové rychlosti kolem 4 Mbit/s.

Kategorie 3: Rozvody určené pro rozvody dat a hlasu s šířkou pásma 16 MHz a přenosovou rychlostí do 10 Mbit/s. Využívá se u datových přenosů označovaných jako 10Base-T Ethernet.

Kategorie 4: Určen pro přenos dat v sítí Token ring, s šířkou pásma 20 MHz a přenosovou rychlostí do 16 Mbit/s.

Kategorie 5: Pracuje v šířce pásma do 100 MHz. Rozvody pro počítačové sítě s přenosovou rychlostí 100 Mbit/s, resp. 1 Gbit/s v případě využití všech 8 vláken. Využíván u 100 Mbit/s TPDDI a 155 Mbit/s ATM. V současné době je nahrazen standardem kategorie 5E.

Kategorie 5E: Pracuje rovněž v šířce pásma do 100 MHz, avšak vyžaduje nové způsoby měření parametrů a v některých parametrech je přísnější. Cílem je provozovat 1 Gbit/s. Využíván u 100 Mbit/s TPDDI, 155 Mbit/s ATM a GigabitEthernet.

Kategorie 6: Pracuje s šířkou pásma 250 MHz. Využívá se pro ultrarychlé páteřní aplikace v oblasti lokálních sítí. V současné době nejpopulárnější kabeláž pro nově budované rozvody.

Kategorie 6A: Pracuje s šířkou pásma 500 MHz. Používá se pro zvláště rychlé páteřní aplikace v oblasti lokálních sítí. Využívá se i pro 10GBASE-T Ethernet (10 Gbit/s).

Kategorie 7: Pracuje v šířce pásma do 600 - 700 MHz. Kabel je plně stíněný - každý pár je stíněn zvlášť Al fólií a kabel sám má ještě celkový štít. Tato „plně stíněná“ konstrukce má ale za následek větší váhu, větší vnější průměr a menší ohebnost kabelu než UTP nebo ScTP. Používá se pro přenosy plné šířky videa, teleradiologii, (např. i vládní správa USA). V současné době se provádí první pokusy s tímto standardem. Ke komerčnímu využití, nejvíce překáží vysoká cena komponentů a především neznalost protokolu i fyzického využití.

O zapojování a barvách v kabelu napoví více článek na hw.cz, další podrobnosti můžete nalézt také na Wikipedii (článek o kroucené dvojlince), a to včetně vysvětlení dalších pojmů, nebo si můžete přečíst alternativní článek o PC sítích na Svět sítí.cz.

laické vysvětlení k bodu 3 až to budeš po mě žehlit - tak jak stoupají frekvence přenosu je třeba přidávat stínění viz kategorie (kopírováno z wikipédie) a ještě prosím pozor než jde text na PC-Help používám pro jeho přípravu obyčejný poznámkový blok takže z textu vypadnou všechny odkazy. Ostatně viděl sem poznámky ohledně odkazů takže se k nim ještě dostaneme.

úprava mimo pořadí konec strany 7
UTP kabel pro počítačové sítě je snadno zaměnitelný za kabel SYKY 4*2*0,5 používaný pro telefonní rozvody.
Kabel SYKY nezvládne přenosovou frekvenci počítačové sítě; je konstruován pro běžné telefonní pásmo
jedná se tedy o kabel kategorie 1. Oba kabely jsou nestíněné. Je v nich přece jen malý rozdíl,

úprava mimo pořadí začátek strany 8
zruš poznámku v závorkách: (K jeho otevření odkazu je třeba mít nainstalován Adobe Reader nebo jiný prohlížeč PDF formátu.)
Máme li již nyní dokument v PDF a čteme jej měl by se otevřít i další dokument.

uprava mimo pořadí strana 10 konec statě o Routerech - Více viz článek o routerech (Wikipedie).- zřejmě vypadl odkaz http://cs.wikipedia.org/wiki/Router

uprava mimo pořadí strana 12 úprava nadpisu "Jak to funguje" na "Jak funguje sdílená počítačová síť" Zájmeno "to" užívám strašně rád a musím se vždy moc hlídat aby to nebylo samé ploché a nic neříkající "to". Popřípadě je možné upravit nadpis jinak ve vztahu k hlavnímu nadpisu tedy "Co je to sdílená rychlost?"

k bodu 4 "Viz přípojka ADSL"

k bodu 5 - I mistr tesař se někdy utne podívej na mě bez tebe sem po stránce jazyka českého úplný hovado.

uprava mimo pořadí - doplnění textu strana 22 kapitola obrázkový server dopníme o třetí odstavec.

Podrobnosti o tom jak se umísťují data uložená na jiných serverech do diskusního fóra je možné nalézt v jiném mém návodu "Jak pracovat s fórem PC- Help" viewtopic.php?p=203258#p203258

strana 23 rapishare.com obrázek pokud to bude nutné jako že asi bude dodám nekomprimované screeny v *.BMP prozatím sem chtěl upozornit pokud už nemáš již dříve sem posílal zálohu obrázků viewtopic.php?p=211773#p211773

to samé k bodu 6 nyní sem se zaměřil na text pošli výpis obrázků které by si vyměnil začnu to postupně dělat. Obavu mám pouze z rapidshare kde se bude s novými obrázky muset předělat i celý text.

strana 31 první řádek pod nadpisem dle mě chybné skloňování
Nejprve internetová TV. K tomuto tématu vám doporučím diskusi k aldikově příspěvek na serveru PC-help.cz.kde naleznete nejen odkazy

opraveno takto

Nejprve internetová TV. K tomuto tématu vám doporučím diskusi k aldikově příspěvku na serveru PC-help.cz.
kde naleznete nejen odkazy

bod 7 bez námitek

strana 32 dle mne chyba ve skloňování

České společnosti zabývající se prodejem nonstop přístupu k datům na serverech pro sdílení dat (prodej Premium účtů)
Než se vůbec pustím do výčtu nebo nějakého povídání chtěl bych Vás upozornit na dva výrazy, která mohou
podstatně ovlivnit spokojenost se službami vámi vybraného prodejce: „oficiální distributor“

opraveno takto

Než se vůbec pustím do výčtu nebo nějakého povídání chtěl bych Vás upozornit na dva výrazy, které mohou
podstatně ovlivnit spokojenost se službami vámi vybraného prodejce: „oficiální distributor“

K bodu 8 tabulka už tu je viewtopic.php?p=211752#p211752 a ve finále ji dáme jako přílohu k anotaci na návod ve faq.
Pokud sleduješ tímto dotazem umístění odkazu viděl bych to následovně: Jako pan Moderátor máš do faq doufám přístup takže po dokončení korektur připravím anotaci napíšu LTB aby nám zvednul povolenou velikost souboru PDF poprosím tě o kontrolu anotace a její případnou opravu (nemělo by to být tak hrozné bude se kopírovat z úvodu tohoto návodu) přidáš odkaz a návod umístíš jako druhou přílohu k anotaci čímž bude v pořadí zobrazení první. Pokud to takto nejde připravím anotaci - přidáš odkaz pošleš mi soubor PDF a umístím jej já je to trochu přes ruku ale taky to jde.
PS: po dokončení a umístění počítám že celé toto vlákno zrušíme bo už pozbude svého smyslu.

k bodu 9 internet je živý organismus a nemůžeme po něm chtít aby fungoval vždy a stále stejně ostatně i články s odkazy by se měli alespoň jednou ročně oprášit nebo k nim připasat omluvu že už na nefunkční odkazy prdíš. Takže souhlas.

strana 34 dle mne vypadlé slovo "budeme"

Stahování není bez rizika – ochrana PC
Připomeneme si zásady pro bezpečné stahování:

• Teprve nyní zkontrolujeme celistvost souboru a dále jej zpracovávat či přemísťovat do jiného adresáře.

K bodu 10 I mistr tesař se někdy utne. souhlas

k bodu 11 odkazy na alternativní články jsou dle mne zajímavé a snad stačí jako součást obsahu dál bych je necpal.

Odlišit barevně interní a externí linky v textu (třeba modrá a zelená)

Jo chlapče vým co tím sleduješ označení nefunkčních linků pokud nemáš připojení k internetu. JENŽE a to je z tvé hlavy, kdo do té mojí tloukl že si mám půjčit knížku a nemást čtenáře např. stejnou barvou nadpisů jako je odkaz. Ptám se tedy v návaznosti na úvod "jak poznám hypertextový odkaz" pozná čtenář tento odkaz když bude zelený a nebude v obsahu?
Na tenhle problém jsou dva zásadní pohledy jako čtenář s nepřipojeným PC kliknu na 2 až 3 nefunkční odkazy a s dalším klikáním už se nebudu unavovat. Nebo se na to můžeme podívat z hlediska složitosti bo většina z nás je zviklá na podtrženou modrou. Babo raď co je lepší- zřejmě bych se přiklonil k tomu nemást čtenáře riskoval to a nechal vše modré max pokud to tam není přistrčil bych upozornění do úvodu že 50% odkazů v tomto článku je bez připojení k netu nefunkční aby si čtenář nemyslel že si z něj děláme bžundu.

Do patičky názvy hlavních částí zlinkovatět; také podtrhat?
Beru ale mám obavu že ne každý čtenář se dovtípí. Koukni jako estét jazykospitec kam narveme větu. "Dalším pomocníkem v rychlé orientaci v tomto návodu vám budou interaktivní zápatí listu."

Vypustil bych historizující část „Jak fungovalo Rapidshare.com“ (tedy včetně nadřazené položky „Odložené stránky článku prostě to co jsem v článku byl nucen přepracovat“).
Pokud budeme muset vyměnit obrázky u rapidu pak je to společně se změnou textu možné.

Můžete někdo, prosím, projet všechny odkazy, jetlijsou funkční a jestli vedou tam, kam mají?
Pokud ti to nezpůsobí další technické problémy formátovali a poravili bychom samotný text popř. obrázky a jako poslední operaci bych se dal do otvírání linků tak aby byli co nejaktuálnější popř. pokud by bylo třeba dohledat náhradu. Oklikat celý článek bude docela pěkná fuška.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 01 led 2009 03:04

Tak jsem zase popojel. Pracovní verze 5 (možná beta 0.95 ;-))
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/132 ... f_2MB.html

Ještě pár nejasností, ale už se to vystříbřuje:

[3] strana 7 uprostřed (před výčtem kategorií)
„… ještě jeden důležitý parametr a to kategorie kabelu, zásuvky, PC sítě.“
Nerozumím – takhle to vypadá, že jde o parametry třech věcí:
1) kabelu
2) zásuvky
3) PC sítě
Mám správný dojem, že jsou to pouze dvě věci? 1) kabel počítačové sítě a 2) zásuvka počítačové sítě?
Pak bych formuloval takto:
… ještě jeden důležitý parametr, a to kategorie kabelu a zásuvky PC sítě

[ještě 3] strana 8 nahoře
„Ke komerčnímu využití, nejvíce překáží vysoká cena komponentů a především neznalost protokolu i fyzického využití.
znamaná, že a) slouží ke komerčnímu využití a b) tomuto využití však překáží vysoká cena + c) tomuto využití překáží neznalost… – jenomže čí neznalost?
Nadto – pro nekomerční účely se nevyužívá?
Co takhle:
Komerčnímu využití nejvíce překáží vysoká cena komponentů a především nepříliš rozšířené znalosti jak protokolu, tak i fyzického využití.

Poznámka ke straně 23/24
screenshoty Rapidshare – zvláštní – dělal jsem je nové a rovnou jako tif.

ad ODKAZY V PATIČCE, JEJICH PŘÍPADNÉ PODTHÁNÍ píše:Beru ale mám obavu že ne každý čtenář se dovtípí. Koukni jako estét jazykospitec kam narveme větu. "Dalším pomocníkem v rychlé orientaci v tomto návodu vám budou interaktivní zápatí listu."
Když se nedovtípí, nic se neděje, odkazy jako kdyby nebyly. Když se dovtípí, má další pomůcku.

ad ODLIŠIT BAREVNĚ INTERNÍ A EXTERNÍ LINKY V TEXTU (TŘEBA MODRÁ A ZELENÁ) píše:Jo chlapče vým co tím sleduješ označení nefunkčních linků pokud nemáš připojení k internetu. JENŽE a to je z tvé hlavy, kdo do té mojí tloukl že si mám půjčit knížku a nemást čtenáře např. stejnou barvou nadpisů jako je odkaz. Ptám se tedy v návaznosti na úvod "jak poznám hypertextový odkaz" pozná čtenář tento odkaz když bude zelený a nebude v obsahu? …
Nikoli – tohle mě vůbec nenapadlo. Měl jsem na mysli to, že PDFko mám otevřené v AdobeReaderu a interní odkazy na textové kotvy se realizují v rámci takto otevřeného dokumentu, zatímco externí odkazy na URL se otevírají v prohlížeči.
Podobně jako je to na některých webech – viz třeba http://janebaspisy.php5.cz/ – tam jsem panu Janebovi označil externí odkazy (na úvodní stránce je jeden zhruba uprostřed) černou šipečkouObrázek a když je nad odkazem myš, tak šipečkou červenouObrázek, aby každý před kliknutím věděl, že tím odchází ze stránek, respektive že to není takový odkaz, jako je většina ostatních.
A tady by formulaci Jedná se většinou o modrý podtržený text (výjimkou je obsah kde jsou jednotlivé nadpisy místo číselného třídění odlišeny pozicí a barvou písma) (mimochodem – teď koukám – o jakém „číselném třídění“ je vlastně řeč; to musíme beztak vypustit) stačilo jen mírně poupravit:
Jedná se vždy o podtržený text. Pomineme-li obsah (v něm jsou jednotlivé nadpisy odlišeny pozicí a barvou písma příslušnou jednotlivým nadpisům), jsou odkazy v běžném textu nejen podtrženy, nýbrž i barevně zvýrazněny: modře na internet a oranžově v rámci tohoto návodu (případně jinou barvou; máš možná pravdu, že zelená není vhodná, když jsou zelené nadpisy; i když – ty jsou veliké a tlusté).

Jak s tím historickým Rapidem? Jsem pro jeho vypuštění proto, že to není aktuální (tzn. krom malého exkursu žádný užitek pro čtenáře) a návod má úctyhodných 40 stran, takže bude-li se v něm chtít čtenář orientovat, asi by nebyl rád, kdyby musel třídit informace zbytné a nezbytné.

A úplně na závěr – Největší mor je přidávání textu – rozhodí mi to sazbu na následujících stránkách, obzvlášť když následují obrázky.
Nebráním se úpravám, ale pokud možno už jen opravdu drobnosti, respektive přidat na konci.
Tam by mohly být ty odkazy + nějaké závěrečné vřelé slovo.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 01 led 2009 09:35

i tak je toho dost a snad se k tomu odpoledne dostanu.

Jen poznámečku ke kategoriím bod 3: Podle přenášené rychlosti (frekvence) potřebuji určitou kategorii kabelu potažmo zásuvek. Jestliže zkonstruuji PC síť z komponentů kategorie 5E mám také síť kategorie 5E.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 01 led 2009 14:57

Ještě jednou k bodu 3 strana 8 nahoře

Text o kategoriích byl doslovně okopírován z wikipedie bohužel se nedokážu dovtípit jak to autor myslel. Po přečtení následujícího článku http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethernet která již místo kategorie 7 zmiňuje optická vlákna bych přešel na následující text:
Kategorie 7: Pracuje v šířce pásma do 600–700 MHz. Kabel je plně stíněný – každý pár je stíněn zvlášť
Al. fólií a kabel sám má ještě celkový štít. Tato „plně stíněná“ konstrukce má ale za následek větší
váhu, větší vnější průměr a menší ohebnost kabelu než UTP nebo ScTP. Používá se pro přenosy plné
šířky videa, teleradiologii, (např. i vládní správa USA).
Frekvence v šířce pásma kategorie 7 a vyšší lze také přenášet po optických vláknech což je někdy z hlediska konstrukčních vlastností a ceny optického kabelu výhodnější.

K rapidshare v příloze nějaké nové screeny v *.BMP pokud využiješ. Dále jsem konečně přečetl znovu text k rapidshare.com a kupodivu koresponduje se současnou funkcí serveru je tedy možné upravit text a vyrazit statě o tom jak fungoval dříve.

Jako na potvoru scren megauploadu je rozmazaný a zrovna dneska mají i volné sloty. Udělal sem scren z toho kam se se dříve nedostal ale vzhledem k textu je to spíše k ničemu.
Navrhuji i když ti nerad přidělávám práci přepsat z původního obrázku (viz ten odkaz na původní obrázky v záloze) anglický text a pokračovat českým překladem"Všechny sloty pro stahování pro vaši zemi(ČR) jsou momentálně obsazeny. Opakujte svůj pokus později nebo si instalujte Megaupload tooblar.Instalací tohoto toblaru získátevolný slot"
Bo z obrázku to alespoň já nepřečtu. Samozřejmě pokud by se ti povedlo udělat stejný ale nový screen bylo by to pro tebe jednodušší.

k úpravám zápatí udělej jak navrhuješ dál bych neřešil máš pravdu že takto bychom nebyly hotovi nikdy a román nepíšeme.

ODLIŠIT BAREVNĚ INTERNÍ A EXTERNÍ LINKY V TEXTU
Tady po přečtení toho co píšeš.
1)Číselným tříděním byl myšlen útvar kdy hlavní nadpis začíná 1.0.0 a nadpisy podtémat 1.0.1 ..1.1.0 místo toho byla zvolena poloha zmínku o číselném třídění je možno vypustit máš pravdu je zavádějící a matoucí.
2) barvení odkazů můžeš ale zase mám ale pokud je v AcrobatReaderu8 nastaveno upozorňuje mne pokaždé pokud chci otevřít link mimo něj a ptá se jestli může. Ptám se - není v takovém případě barvení linků jen zbytečná práce navíc?

Historický rapid řeším již výše.
nepřidávat text beru na vědomí.
Odkazy na alternativní články bych (jak už sem psal) nechal jako součást obsahu a dál bych je nikam necpal. Pokud ti to rozhodí sazbu tak je nacpi na konec.
Myslíš že je nutné závěrečné slovo pokud má úvod 2 strany? Samozřejmě že mohu pobrečet že návod vznikal přibližně od března minulého roku. Co nám dalo práce než jsme toho špatného Čecha vyhnali a nahradili ho tím dobrým. Ale bude tohle po 40-ti stranách ještě vůbec někdo ochoten číst?

Poznámka: Vzhledem k tomu že článek má již své definitivní umístění ve FAQ - PC-Help smazal sem původní přílohy odsud.
Naposledy upravil(a) Jan Pašek dne 07 bře 2009 06:14, celkem upraveno 1 x.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 01 led 2009 15:37

Do faq sem již umístil avizo na článek viewtopic.php?p=225755#p225755. Je tedy možné přidat odkaz na stažení tabulky a také překontrolovat popř upravit tam umístěný text.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 02 led 2009 07:10

To Myloš - Přišlo mi od tebe upozornění na neexistující příspěvek v této diskusi.

Server: PC-HELP.CZ
Fórum: Vše ostatní
Téma: Pro PC-help připravuji MegaNávod "Stahování od A do Z"
Příspěvek od: Myloš
Odkaz na nejnovější příspěvek:
viewtopic.php?f=62&t=29653&p=225956&e=225956
Náhled na příspěvek (prvních 300 znaků):
[3] strana 7 uprostřed (před výčtem kategorií) ještě jednou:
Asi jsem ouplně blbej, ale nerozumím.
Jde tedy o kabel + zásuvku + síť a pak ponechat stávající
ještě jeden důležitý parametr a to kategorie kabelu,
zásuvky, PC sítě
,
anebo jde o [b]kabe

Už si prozřel nebo vypsat ještě jednou?

Do anotace na článek ve faq přidávám ještě obsah článku jako citaci a také děkuji za úpravu tamního textu.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 02 led 2009 07:25

Upozornění na neexistující příspěvek proto, že jsem ho během editace omylem odeslal; tak jsem ho promptně smazal a ještě doplnil.
Teď je hotovo, takže odesílám.
Na příjmu budu tak ještě hodinu, max. dvě, pak mizím. Večer taky dneska nebudu – vrátím se asi někdy v noci, možná ráno (na Silvestra chlastají amatéři; my profíci… ;-)). No a při smyslech budu v nejhorším případě až v sobotu navečer.

Tu to zase je:

Verze 06 (beta 0.96):
www.edisk.cz/ … /navod_06.pdf_4.03MB.html

V článku viewtopic.php?f=85&t=35070&p=225755#p225755 jsem poupravil odkaz na tuto verzi + lehce přičísnul text.

[3] strana 7 uprostřed (před výčtem kategorií) ještě jednou:
Asi jsem ouplně blbej, ale nerozumím.
Jde tedy o kabel + zásuvku + síť a pak ponechat stávající ještě jeden důležitý parametr a to kategorie kabelu, zásuvky, PC sítě,
anebo jde o kabel a zásuvku, mimo jiné kterými je tvořena síť – pak formulace ještě jeden důležitý parametr, a to kategorie kabelu a zásuvky PC sítě
anebo ještě jinak?
Nejsem v stavu rozhodnout.

K barevnému odlišení linků – máš pravdu v tom, že se AR na externí linky vždycky ptá, čímž bych to považoval za vyřešené – za takových okolností by to bylo víc práce a méně užitku.

Ohledně Megauploadu jsem
  • vyměnil neostrý za ostrý obrázek neplatného linku (původně tam byl obrázek na zadání kódu CAPTCHA, ale k tomu jsem nenašal v článku patřičný text).
  • nepochopil, co mám z kterého obrázku opsat, případně jaký obrázek udělat/vyměnit

U Rapidu jsem vyměnil jeden obrázek – ten s měřáky free/premium, ale pak jsem jednak zjistil, že ty nové od tebe jsou stejně velké jako ty moje, a tak mě napadla ještě jedna varianta – uložit PDF v téměř nejvyšší možné kvalitě (taky to datově narostlo na dvojnásobek) – co ty na to takhle? Já mám oko z Kašparovic krávy, takže by to musely být do nebe volající rozdíly, abych je bez upozornění reflektoval; vidíš u těch obrázků nějaké zlepšení oproto verzi 05? Včetně prvního, který jsem vyměnil?
Jestliže výrazné rozdíly jsou, dodělám to podle toho, v čem ty rozdíly jsou:
  1. obrázky jsou všechny beze změny kvality = zkusím je zmenšit v grafickém editoru (teď je zmenšuje InDesign) a PDF uložím zase v předchozí kvalitě
  2. lepší je jen nový obrázek (s „budíky“) = vyměnit i ostatní obrázky Rapidu za nové a PDF uložím zase v předchozí kvalitě
  3. všechny jsou lepší = ponechat vyšší kvalita ukládání PDF

Odkazy v patičce jsem nakonec podtrhal; myslím, že to nevypadá špatně.

Odkazy na alternativní články bych (jak už sem psal) nechal jako součást obsahu
Když to mi přijde divné – „obsah obsahu je obsah“, jinými slovy – nikdy jsem v obsahu neviděl nic jiného než seznam kapitol, článků… a odkazy.
Ale možná by ta šlo – když by se před poslední část obsahu přidal vysvětlující text, například:
Protože jde v závěrečné části obsahu pouze o odkazy, ke kterým zde není třeba žádného vysvětlujícího slova, nesměřují tyto na poslední stránky tohoto návodu, nýbrž přímo na příslušná místa na webu.

Kdyby byly ty odkazy přesto až na konci, tak netřeba mít obavu z nabourané sazby; to je jiný problém – když přidám (uberu) nějaké řádky na konci textu (anebo na stránce, která je z větší části prázdná), zkrátka se jen natáhne anebo zkrátí text. Oproti tomu když přidám (uberu) nějaké řádky uvnitř textu, posune se text, ale obrázky se už nepohnou s textem, ty zůstanou na svém místě.
Pak třeba dojde k tomu, že odstavec, který byl na konci stránky (vešel se celý) se přelil přes stránku a obrázek, který byl přes celou výšku toho odstavce, nemohu rozdělit přes stránku (kus obrázku na jedné stránce a kus na druhé) a musím vymýšlet co s tím – jestli se mi povede někde nějaký řádek ušetřit, aby se odstavec zase celý vešel na stránku, nebo jak některé odstavce natáhnout, aby se odstavec přelil na další stránku celý (v obou případech měním ručně mezery mezi slovy, mezi písmeny, občas musím mírně hýbat s velikostí okolních obrázků), aby obrázek pokud možno nezasahoval do nepatřičného článku. A to na několika následujících stránkách; grrrr.
Schválně si porovnej na straně 8 v PDF verzích 03, 04 a 05 článek S jakými zařízeními se můžeme na síti potkat umístění obrázku modemů na sobě a to, jak ovlivňuje okolní text (obtékání).
Jak říkám pokud by šlo jen o posun textu, tam není žádný velký problém ani s většími úpravami, ale jakmile se razantněji zasahuje do textu, který ovlivní rozložení obrázků (tedy strany 6–16 a 23–27), může s tím být docela piplačka.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 02 led 2009 10:25

Myloš(i) je toho zas spousta takže nyní alespoň kousek a až přídu z práce snad se na to dostanu.

Ještě jeden důležitý parametr a to kategorie kabelu + dalších komponentů PC sítě a znich zhotovené PC sítě.
Nyní je snad věta jasná jak sem již psal: Pokud zhotovím síť z komponentů kategorie 5E je také síť kategorie 5E a vyšší přenosovou rychlost nezvládne.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 02 led 2009 10:27

Výborně, konečně chápu ;-)

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”