Ahoj, chtel bych se zeptat co presne je CSS Reset a k cemu je dobry?
Docetl jsem se, ze vlastne vynuluje hodnoty nastavene v CSS a pak je znovu nastavuje. Ale moc to nechapu...
CSS Reset - co přesně to je a k čemu je dobrý?
CSS Reset - co přesně to je a k čemu je dobrý?
Naposledy upravil(a) Ltb dne 18 led 2013 14:50, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu
Důvod: Úprava nadpisu
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: CSS Reset
no každý prohlížeč má defaultně nastavení nějaké css (marginy u Háček, velikosti fontu, fonty, ..) a ty jim prostě nastavíš na začátku stejné hodnoty, aby se to zobrazovalo všude stejně
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
iPhone XS
Re: CSS Reset
Jop. Takze kazdej prohlizec si u vsech stranek nastavuje hodnoty pro nadpisy apod... Ja vsechna ta nastaveni vynuluju a nastavim si to na svoje hodnoty. Tim dosahnu toho, ze ve vsech prohlizecich budou moje stranky vypadat stejne.
Chapu to teda dobre?
Chapu to teda dobre?
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: CSS Reset - co přesně to je a k čemu je dobrý?
no stránky nebudou třeba vypadat stejně, ale budou mít defaultní hodnoty stejný
iPhone XS
iPhone XS
Přesně tak. Každá CSS vlastnost musí mít nějakou hodnotu. Pokud ji explicitně nezadáš, rozhodne o ní prohlížeč, a to buď na základě výchozích hodnot, nebo na základě hodnot nastavených uživatelem (třeba já mám kvůli ladění stránek pozadí žluté, pokud není zadané v css). Jsou to například okraje (margin) u blokových prvků (nadpisy, odstavce…), umístění a typ odrážky u seznamů (ol/ul), použitý font a velikost písma…
Pokud všechno ručně nastavíš, mají tvé definice přednost před prohlížečem, ale je snadné na něco zapomenout.
Obecně vžitý reset
* {margin: 0; padding: 0;}
je však kritizován, protože dovede krutě pomršit formuláře, jejichž stylování bývá problém obecně.
Osobně proto doporučuji nějaký „uživatelský reset“. Například já jsem si napsal tenhle:
body, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, ul, ol, li, menu, dl, dt, dd, address {margin: 0; padding: 0;}
Pokud všechno ručně nastavíš, mají tvé definice přednost před prohlížečem, ale je snadné na něco zapomenout.
Obecně vžitý reset
* {margin: 0; padding: 0;}
je však kritizován, protože dovede krutě pomršit formuláře, jejichž stylování bývá problém obecně.
Osobně proto doporučuji nějaký „uživatelský reset“. Například já jsem si napsal tenhle:
body, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, ul, ol, li, menu, dl, dt, dd, address {margin: 0; padding: 0;}
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Myloši, ale píšeš že by se měl resetovat font + velikost fontu a ten tvůj reset nic s fontem nedělá :(
já používám reset css kod, který dokonce vyhodí tučnost, kurzívu a všechno nastavení fontu u b, i, u, strong, .. což taky není zrovna žádoucí
já používám reset css kod, který dokonce vyhodí tučnost, kurzívu a všechno nastavení fontu u b, i, u, strong, .. což taky není zrovna žádoucí
iPhone XS
iPhone XS
Ja na to prave narazil kdyz jsem si prochazel tady tu prezentaci, je docela zajimava https://speakerdeck.com/dmosher/so-you- ... d-engineer
Tam se pise, ze kdyz uz chci pouzivat CSS Reset, tak predpripraveny normalize.css
Tam se pise, ze kdyz uz chci pouzivat CSS Reset, tak predpripraveny normalize.css
CZechBoY:
Asi jsem to nenapsal dost srozumitelně, ale neměl jsem v úmyslu psát o resetu fontu, to je samozřejmě nesmysl, font resetovat nejde, leda nějaký nastavit. Psal jsem jen o tom, že všechny vlastnost musejí mít nějakou hodnotu (nemohou nemít žádnou hodnotu) a že pokud ji nezadáš, rozhoduje o ní prohlížeč.
Asi jsem to nenapsal dost srozumitelně, ale neměl jsem v úmyslu psát o resetu fontu, to je samozřejmě nesmysl, font resetovat nejde, leda nějaký nastavit. Psal jsem jen o tom, že všechny vlastnost musejí mít nějakou hodnotu (nemohou nemít žádnou hodnotu) a že pokud ji nezadáš, rozhoduje o ní prohlížeč.
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
A kdyz prvek vyresetuju, ale sam mu zadnou hodnotu nepridam, tak o te hodnote zase rozhodne prohlizec?
Vyresetuješ ho na hodnotu nula, ne? Podívej se na oba výše uvedené resety.
Reset zajistí nulové marginy a paddingy. Pokud budeš potřebovat, tak jim pak nastavíš nějakou jinou hodnotu později.
Reset zajistí nulové marginy a paddingy. Pokud budeš potřebovat, tak jim pak nastavíš nějakou jinou hodnotu později.
- Mýliti se je Myloš.
Jasne uz to chapu :) dikec.
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
jasně, ale i různý systémy a prohlížeče mají jiný nastavení fontu
pokud chceš mít všude stejné nastavení, musíš ho resetovat na základní - svojí - hodnotu
pokud chceš mít všude stejné nastavení, musíš ho resetovat na základní - svojí - hodnotu
iPhone XS
iPhone XS
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi