Procesor se při větším zatížení začne zahřívat/přehřívat

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fif4Dev11
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Procesor se při větším zatížení začne zahřívat/přehřívat

Příspěvekod Fif4Dev11 » 13 dub 2013 16:06

Zdravím všechny.
Zhruba před 14-ti dny jsem začal mít problém s procesorem. A to ten, že při větším zatížení začla a pořád začíná stoupat teplota CPU. Vytížení stačí aby bylo tak na 50-60% a už začne teplota stoupat. Jinak pro informaci teplotu CPU zjišťuju programem Core Temp, který mi tu teplotu zobrazuje přímo v System Trayi (oblast na liště vpravo vedle času a datumu - pro ty, kteří to náhodou nevědí). Jak už jsem tedy psal, že vytížení CPU stačí na takových 50-60% a CPU se začne postupně zahřívat až dosáhne 60°C a Core Temp zahlásí, že se PC za 30s hibernuje, popřípadně to můžu ještě o 60s oddálit a potom to třeba podle potřeby i zrušit. A to, že se PC hibernuje, mám takhle nastavený i těch 60°C jsou nastavený. Ale dřív tohle ten můj CPU nikdy nedělal a mohl jsem dělat co chtěl a PC se nehibernovalo, vše bylo v pořádku.

Potom jsem zjistil, že jeden z procesů svchost.exe zatěžuje procesor na 25-30% a to se teplota udržuje kolem 45°C. Když jsem normálně ve Windowsech(Win7)(třeba mám zapnutej prohlížeč Firefox nebo prostě dělám cokoliv), tak CPU je vytíženej minimálně a teplota se udržuje kolem 30°C a ten problémový proces svchost.exe je ukončený/vypnutý.Takhle to pomohlo na pár dní, ale teď to nedělá jenom ten proces, ale i při hraní novějších her jako třeba Mafia 2, GTA IV nebo Assassin's Creed. I když toho assassina jsem ještě moc nezkoušel, ale kdyžtak ho pořádně prozkoušim a potom to sem dopíšu jak to šlo. Ale u toho mála co jsem zkoušel, tak jsem koukal, že k 60°C už to taky nemělo daleko. Ale třeba u hry Return to Castle Wolfenstein, který je z listopadu 2001, to jede úplně v pohodě několik hodin. Takže se CPU zahřívá jen u náročnějších her. Tak jsem vypozoroval, že se CPU zahřeje na těch 60°C asi po 20-30 minutách hraní těch náročnějších her.

Tím mě napadá otázka, jestli je normální aby hry takhle zatěžovaly procesor? Nikdy dřív mě totiž nenapadlo na to koukat. Mám taky podezření na samotný CPU jestli se nějak nepoškodil, ale to se mě moc nezdá, protože je 8 měsíců starej. Pak mě taky napadlo jestli to není teplovodivou pastou nebo chladičem na tom CPU. Anebo jestli za to nemůže nainstalovaný program SysMetrix ve Win7, protože dřív jeden z těch procesů svchost.exe po zapnutí PC neodpovídal, co já si myslím kvůli SysMetrixu a musel se ukončit a já si myslím jestli to není ten stejný proces. Jinak jak ten proces dřív neodpovídal, tak teď se po startu PC už nic neukazuje. Anebo poslední co mě napadá je, že to může způsobovat nějaký vir, ale to si jenom myslím a doufám, aby to nebyl nějaký závažný.

Mimichodem se případně omlouvám za velice dlouhý článek(topic), ale nevím jak bych ten můj problém popsal stručněji.(sepisoval jsem to min.1hodinu i mnohem víc)

Takže prosím o rady a názory na tento problém a předem za ně děkuji.

Reklama
Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Procesor se při větším zatížení začne zahřívat/přehřívat

Příspěvekod Žbeky » 13 dub 2013 17:05

Buď si děláš srandu nebo to snad ani nemyslíš vážně. Teplota procesoru roste nezávisle na spuštěném procesu ale na jeho vytížení. Proč by se měl procesor zahřívat jen když tam pojede aplikace aaa.exe, ale ne při bbb.exe, když ho oba vytíží stejně? Čím víc je zatížený, čímkoliv, tím víc musí samozřejmě pracovat a větší porce energie je přeměněna na odpadní teplo. Logicky se zatížený procesor zahřeje dřív, než nezatížený. O tom, že hry jsou nenáročné ani nemluvím.

Za přehřívání nemůže žádný program. Buď je špatně usazený chladič, nebo pasta dobře nevede teplo (kolik jsi jí tam dal?) nebo je i možnost vadného CPU. Vždy chyba HW
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Fif4Dev11
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Fif4Dev11 » 13 dub 2013 19:40

To co jsem se snažil popsat je, že ten proces svchost.exe(kterej patří Windowsům) dříve vůbec CPU nezatěžoval a teď když kouknu do správce úloh tak je tam vytížení CPU 25% od toho procesu tak ho musim ukončit, abych snížil vytížení CPU do 10% a mohl vůbec dělat něco náročnějšího na ten procesor(např.hry). A zničeho nic, ze dne na den začal místo třeba 1% vytěžovat na 25% a taky se přestalo objevovat okno, že ten proces neodpovídá, když se vždycky objevovalo po startu.
Jinak jako chápu, že když něco běží tak to vytíží procesor, ale např. aby jednoduchej prográmek vytížil CPU až na polovinu a víc, to není trochu divný? A nic jinýho ho nevytěžuje. A právěže např. 2 stejný procesy CPU nevytěžují stejně. 1.proces vytěžuje CPU na třeba 30% a 2.proces ho vytěžuje jenom třeba na 5%. Mě se prostě zdá, že ten CPU je nějakej náchylnější, nedokáže stíhat to co by měl nebo to co dřív zvládal.

Jinak když si chci zahrát Mafii 2 nebo GTA IV tak si zahraju asi tak jen 20 min, potom se PC hibernuje a takhle by to bylo pořád dokola, pokud tu hru nevypnu. A na tomhle je divný to, že tohle se dřív nedělo. Normálně při hrách se dřív teplota udržovala do cca 50°C po několik hodin a spokojený hraní a teď CPU vydrží skoro 20-30 minut u některých vybraných her dokud nedosáhne 60°C a Core Temp spustí overheat protection.

Jinak se mě taky moc nezdá, aby třičtvtě roku starej CPU najednou začal tohle dělat. Jakože když byl novej tak běžel jak by běžet měl ještě po dalších 7 měsíců. Nebo je to zrovna takhle blbej kus? Mě se právě nezdá na tom to, že zezačátku bylo všechno v pořádku jak s chladičem tak i s pastou a po 8 měsících to už v pořádku není. Třeba se ta pasta mohla trochu spéci, ale na druhou stranu jsem měl jinou sestavu na kterým jsem vůbec tu pastu neměnil a takhle to běželo min.3 roky a vše jelo v pořádku.
Jinak tamto byli jenom moje skromný úvahy na úvod, prostě to co mě napadlo,čím by to mohlo bejt. A tu pastu a ten chladič každopádně zkontroluju.Pasty jsem natřel tak akorát tenkou vrstvu, přimáčknul jsem chladič, trochu pasty se vymáčklo přes okraj a to jsem otřel po vyjmutí chladiče, kterej jsem potom definitivně přidělal k zákl.desce. Podle mě chladiče od Intelu jdou špatně oddělat. Je tomu tak? Nebo se mýlím. Já mám totiž procesor Intel.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 dub 2013 19:50

Problem je urcite v chlazeni.

Procesor musi bezet na 100% zatizeni, je uplne jedno jestli jednim procesem nebo deseti, ale musi bezet nonstop dny a tydny v kuse aniz by doslo k vypnuti pocitace.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 13 dub 2013 20:05

Vytvoř tenkou vrstvu pasty tak, aby zakryla akorát nerovnosti, přidělej chladič a UŽ HO NESUNDÁVEJ! Tím, že jsi ho sundal jsi akorát vytvořil nesouměrnost vrstvy a dost pravděpodobně vzduchové bubliny, které chlazenbí opravdu nepomáhají.

Ten svchost samozřejmě není úplně v pořádku, nic to ale nemění na tom, že chyba je v chlazení. Jak psal petr, je jedno, jestli ti to vytíží jedna žravá aplikace nebo tisíc nenáročných, chlazení to prostě musí ustát
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 13 dub 2013 20:08

Hlavně postrádám informaci, co to je za procesor a jaké je na něm chlazení? Pokud se teplota zvýšila v poslední době, nemusí třeba spolehlivě fungovat chlazení nebo již zmíněná pasta. Může být uvolněný chladič.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Fif4Dev11
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Fif4Dev11 » 13 dub 2013 20:31

Souhlasim s tebou petre. A když nad tim tak přemejšlím, tak si trochu vzpomínám, že dřív se procesor zatěžoval na jakoukoli úroveň a tolik se nezahříval. Teplota byla stálá v určitém rozsahu. Tak já teda určitě oddělám ten chladič, ale nebudu muset odšroubovat i zákl.desku, když mám ten chladič a procesor od Intelu? Popřípadně bych byl rád za radu, protože když jsem ten chladič s větrákem nasazoval tak to šlo jednoduše, ale opačně se mě to už jednoduché nezdá a nerad bych tam něco zlomil.

Žbeky:Takže pasty stačí tolik, že může i prosvítat? A kdyby se náhodou pasta vymáčkla přes okraje tak to nebude vadit? A ty vzduchové bubliny dávají smysl a mě to ani snad nenapadlo, že je tam můžu vytvořit tím že znovu sundám chladič. Ale divim se, že to stačilo úspěšně chladit 8 měsíců a problém se vyskytl až teď.

d1amond:To se omlouvám.Neuváděl jsem to, protože mě to nepřišlo až tak důležité. Tak tady doplňuju to info: CPU Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz a chlazení je chladič, který byl již v ceně u procesoru.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 13 dub 2013 20:46

s1155 má chladič velmi jednoduše sundatelný. Stačí otočit 4 plastové kolíky podle směru šipek o 45°a vytáhneš kolíky za hlavy z desky směrem nahoru. Jde to krásně.
Očistíš pastu, naneseš novou - potřeš tenkou vrstvou celou plochu krytu CPU (přebytečná pasta se vymáčkne sama mimo při nasazení chladiče). Otočíš ty kolíky zpátky a namáčkneš chladič na díry. Zamáčkneš kolíky do desky.

Fif4Dev11
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Fif4Dev11 » 13 dub 2013 21:02

Takže budu muset odšroubovat základní desku nebo stačí ty kolíky tahat nahoru? Nejsem si úplně jistej, ale co si pamatuju tak ty kolíky se asi zespod zákl.desky zapírají. Jinak určitě celou plochu krytu CPU myslíš tu kovovou plochu na které jsou natištěny i údaje o CPU? Ptám se pro to, jestli myslíme tu samou plochu.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 13 dub 2013 21:31

Nemusíš. Vespod to nic nedrží. Otočit, vytáhnout.
Ano, tuto plochu.

Fif4Dev11
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Fif4Dev11 » 13 dub 2013 21:48

Tak já se teďka na to vrhnu. Pak s nově namáznutou pastou vyskoušim spustit hru a vypozoruju jak a dlouho to poběží. Mimochodem vymáčknutá přebytečná pasta mimo na okrajích CPU teda nevadí?

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 13 dub 2013 22:06

Stáhni ji nožem (někdo tu radil třeba kreditku). Moc navíc jí nebude.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový procesor
    od Shokata88 » 12 led 2025 11:36 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    16
    4022
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    13 led 2025 11:22
  • Procesor, ramky
    od admiss » 09 lis 2024 02:12 » v Problémy s hardwarem
    0
    2165
    od admiss Zobrazit poslední příspěvek
    09 lis 2024 02:12
  • Novy procesor bez odezvy
    od Shokata88 » 26 lis 2024 17:04 » v Problémy s hardwarem
    1
    1726
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    26 lis 2024 17:52
  • Nové chlazení na procesor
    od koblihas89 » 18 dub 2025 06:06 » v Vše ostatní (hw)
    9
    2662
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 dub 2025 11:01
  • Stejný procesor, rozdílná frekvence
    od Micmen » 18 dub 2025 18:47 » v Vše ostatní (hw)
    5
    4648
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    19 dub 2025 17:47

Zpět na “Problémy s hardwarem”