Softwarová plná polní 9: diagnostické nástroje

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Softwarová plná polní 9: diagnostické nástroje

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 30 kvě 2013 21:27

Softwarová plná polní 9: diagnostické nástroje

SW1.jpg
SW1.jpg (31.63 KiB) Zobrazeno 5264 x


V již devátém pokračování seriálu s tipy na zajímavé bezplatné programy se zaměříme na tzv. diagnostické utility, které prozradí řadu informací o komponentách uvnitř počítače jako je procesor, grafická karta, pevný disk, základní deska či optická mechanika.

Prodej počítačů se dnes začíná blížit prodeji televizorů a další spotřební elektroniky. Prodejce sice zákazníka informuje o základních technických parametrech a vybrané funkcionalitě, ale neposkytne detailní informace o hardwaru. Je pravdou, že běžný uživatel je mnohdy vlastně ani znát nepotřebuje, ovšem jsou situace, kde je vhodné či dokonce nutné vědět, co se vlastně uvnitř počítače přesně skrývá.

Je to případ řešení problémů svépomocí, zjišťování kompatibility s určitým softwarem nebo hardwarem, popřípadě průzkum možností upgradu počítače anebo rozšiřování jeho funkcionality. Pak přijdou vhod právě tzv. diagnostické utility, které zjistí o hardwaru řadu informací, jež mnohdy ani prodejce nezná. Doby, kdy prodejci počítačů automaticky byli dobře informování počítačoví technici, jsou bohužel pryč.

CPU-Z: nejen diagnostika procesoru
CPU-Z je diagnostická utilita známá především svým zaměřením na procesor. Dovede zjistit jeho značku resp. výrobce, přesné označení modelu včetně kódového jména, taktovací frekvenci, počet jader, velikost vyrovnávací paměti, použitou výrobní technologii, napájení či maximálním vyzařovaném teplo podle specifikace a řadu dalších informací.

CPU-Z se ovšem nezaměřuje jen na procesor, jak by název programu mohl naznačovat. Utilita též identifikuje výrobce a model základní desky, její čipovou sadu, jižní můstek, rozhraní pro grafickou kartu, přítomný BIOS a jeho verzi + datum, ze kterého daná verze pochází.

Dále CPU-Z poskytuje informace o operační paměti jako je značka, typ, kapacita, napájení, časování, vícekanálové zapojení a podobně. V případě výskytu více modulů operační paměti si lze zobrazovat informace o každém zvlášť. CPU-Z rovněž poskytuje informace o grafice. Podporuje jak grafiky coby součást moderních procesorů, tak samostatné grafické karty.

01.png

Zjistí výrobce grafického čipu a identifikuje jeho model, poskytne informace o kapacitě vlastní paměti grafické karty a jejím typu a tak podobně. CPU-Z dnes tedy již nepředstavuje utilitu jen pro zjišťování informací o procesoru, ale komplexní diagnostickou utilitu elementárních komponent v minimalistickém hávu.

GPU-Z: diagnostika grafické karty
Zatímco doménou utility CPU-Z je diagnostika procesoru, utilita s velmi podobným názvem GPU-Z se zaměřuje na poskytování informací o grafické kartě, resp. libovolné grafice, kterou počítač disponuje. Tedy včetně grafiky integrované na základní desce a grafiky, která je součástí procesoru. Samozřejmě zjistí jejího výrobce, přesné označení i název grafického procesoru.

Dále pak výrobní technologii, počet transistorů, verzi BIOSu i datum uvedení na trh. Rozpozná i výrobce grafické karty jako celku a samozřejmě slot, do kterého je zapojena (včetně jeho výkonnostních možností). Dále GPU-Z zjistí nejvyšší podporovanou verzi technologie DirectX a další podporované technologie včetně těch specifických pro konkrétního výrobce grafiky (CUDA a další).

02.png

V neposlední řadě pak poskytne informace o typu paměti a její kapacitě, pokud grafika nějakou vlastní pamětí disponuje. GPU-Z toho ale umí ještě více. Prozradí řadu dalších údajů vypovídajících o výkonnostních předpokladech grafiky. Identifikuje také používaný ovladač a jeho verzi. V reálném čase umí sledovat zatížení grafiky a obsazení její paměti, aktuální provozní teplotu či počet otáček ventilátoru u aktivně chlazených grafik. Veškerá tato data lze ukládat do logu.

Speccy: komplexní diagnostika v kostce
Diagnostickou utilitou širšího záběru je Speccy. Neposkytuje tak vyčerpávající informační servis jako úzce specializované diagnostické utility (např. výše zmiňované CPU-Z a GPU-Z), ale za to poskytne všechny základní informace ve srozumitelné podobě na jednom místě. K informacím o procesoru, operační paměti, základní desce a grafice přidává také informace o pevném disku, optické jednotce, zvukovém zařízení, síťové kartě, připojených perifériích a operačním systému.

Nejenže plně Identifikuje nainstalovanou verzi MS Windows včetně edice, ale vypíše též seznam nainstalovaných aktualizací a oznámí dostupnou verzi .NET FrameWorku a Javy či systémového prohlížeče Internet Explorer. Prozradí také řadu informací o nastavení systému (od bezpečnostního po energetické), běžících procesech, naplánovaných úlohách a podobně.

03.png

U pevného disku Speccy dovede zjistit například jeho výrobce, sériové číslo, dostupnou kapacitu a její případné rozdělení mezi logické oddíly, počet diskových hlav, počet otáček za minutu či rozhraní, ke kterému je disk připojen. Informuje též o kondici pevného disku a aktuální provozní teplotě. Tu mimochodem umí sledovat také u grafiky a procesoru.

V případě audia poskytuje jen základní informace o vstupních a výstupních zařízeních. Vlastně pouze detekuje, jaká jsou k dispozici. Neomezuje se však jen na tradiční zvukovou kartu, ale zohledňuje i podporu audia na grafické kartě kvůli výstupu do televize, podporu audia na základní desce nebo externí samočinná zvuková zařízení jako jsou mikrofony webových kamer nebo head-sety připojované přes USB 2.0.

Pokud jde o periférie, tak ve většině případů dovede prozradit jen značku klávesnice či myši, ovšem nikoliv konkrétní model. Sdílnější Speccy je o síťových adaptérech, u nichž uvede i aktuální nastavení internetového připojení či připojení k síti, vypíše sdílené složky a poskytne přehled softwaru, který právě využívá síťového připojení. V reálném čase pak umí sledovat přenosovou rychlost.

CrystalDiskInfo: diagnostika pevného disku
Jedním ze specialistů na „proklepnutí“ pevného disku je utilita CrystalDiskInfo. Podporuje interní i externí pevné disky včetně moderních SSD disků. Vedle identifikace výrobce disku a označení konkrétního modelu také zjistí, sériové číslo, počet otáček za minutu, kapacitu vyrovnávací paměti nebo podporované technologie (např. NCQ nebo TRIM).

Samozřejmě informuje o celkové kapacitě disku a přítomných oddílech. Prozradí též, přes které rozhraní je disk připojen. Sleduje i počet zapnutí disku a celkovou dobu jeho provozu. V případě disku typu SSD poskytuje také přehled o objemu přečtených a zapsaných dat. CrystalDiskInfo rovněž indikuje celkovou kondici disku a aktuální provozní teplotu.

04.png

Program může běžet na pozadí, kdy bdí nad disky přítomnými v počítači. Pokud detekuje nějaký problém (zhoršení kondice, přehřívání disku) může upozornit výstražným signálem anebo odeslat hlášení e-mailem na zvolenou adresu. Přehled o discích lze mít také díky miniaplikaci na plochu Windows 7 či postranní panel Windows Vista, kterou CrystalDiskInfo nabízí.

Nero InfoTool: diagnostika optické mechaniky
Pro diagnostiku optické mechaniky je určena utilita Nero InfoTool, kterou výrobce známého balíčku pro vypalování dat (resp. dnes spíše zpracování multimédií) poskytuje zdarma. Zjistí, jaké formáty médií optická mechanika podporuje pro čtení anebo zápis dat. Dovede též prověřit rychlostní možnosti optické mechaniky a připravenost počítače pro přehrávání filmů z Blu-ray médií.

Screenshoty: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti