Co se může stát, když vyčistím notebook vysavačem?*
Co se může stát, když vyčistím notebook vysavačem?*
Dobrý den, nebyl by to člověk ,který by nedělal chyby, například jako já. Když jsem vysával a viděl jsem notebook položenej na stole (zaplej) tak jsem ho musel přejet vysavačem po klávesnici. Potom co jsem to udělal jsem se podíval na internet a tam píšou že notebook má být odpojenej a vyplej z důvodu statické elektřiny. A já se ptám jestli se s notebookem může něco stát ,pokud to tak budu dělat dál a nebo jestli se nějaká závada ještě může projevit?
Naposledy upravil(a) Žbeky dne 12 srp 2013 21:37, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upraven nadpis
Důvod: Upraven nadpis
Re: Co se může stát?
Myslím že jsi měl štěstí a znova už bych ho nepokoušel 
Odesláno z mého GT-I9070

Odesláno z mého GT-I9070
-
- Pohlaví:
Tak pokud čistíš nb podobným způsobem, pak je fakt lepší ho vždy vypnout. Pokud takto čistíš svrchu klávesnici, nic by se stát nemělo.
Nicméně já mám k vysavačům velké výhrady a raději bych ho nepoužíval.
Náboj na hubici vysavače opravdu může prorazit a v případě nb který je připojen k síti se ta možnost zvětšuje.
Nicméně já mám k vysavačům velké výhrady a raději bych ho nepoužíval.
Náboj na hubici vysavače opravdu může prorazit a v případě nb který je připojen k síti se ta možnost zvětšuje.
Nemuze se stat nic, cistime vysavacem tisice pocitacu a nikdy se nic nestalo. A tys cistil pouze plastovou klavesnici.
Dokonce jsou to specialni vysavace na vypocetni techniku (ta specialnost spociva pouze ve tvaru hubice a prislusenstvi)
Jedine co se muze stat, ze to vysavacem nevycistis. Podstatne lepsi je stlaceny vzduch.
Mnohem pravdepodobnejsi je, ze statickou elektrinou znicis elektroniku kdyz se ji primo dotknes na nevhodnem miste, ale i to je extremne ojedinely pripad.
Dokonce jsou to specialni vysavace na vypocetni techniku (ta specialnost spociva pouze ve tvaru hubice a prislusenstvi)
Jedine co se muze stat, ze to vysavacem nevycistis. Podstatne lepsi je stlaceny vzduch.
Mnohem pravdepodobnejsi je, ze statickou elektrinou znicis elektroniku kdyz se ji primo dotknes na nevhodnem miste, ale i to je extremne ojedinely pripad.
Takže myslíte, že když jsem přejel nad klávesnicí tak se stát nic nemůže? Dvakrát se mi teda stalo, že jsem nechtěně přisál celý notebook až se zvedal, ale co ted stím. Asi můžu být rád, příště si dám pozor. A ano čistím jen svrchu klávesnice. Ještě, že mě to nevysálo klávesy, protože vysavač co mám je celkem hodně silnej.
Ze vysajes klavesu je mnohem pravdepodobnejsi. Nastesti je to vratny proces, staci zacvaknout zpet.
Stlaceny vzduch ma tu vyhodu ze vyfouka neporadek i z mist, kam zadny vysavac nedosahne. Kdyz prejedes vysavacem povrch notebooku, tak se podle me nic stat nemuze (nebo je ta pravdepodobnost naprosto nepatrna, srovnatelna se zasahem meteroritu), cistime takhle pocitace kazdy den a nikdy se jim nic nestalo. A delaji to tak vsechny servisy.
Stlaceny vzduch ma tu vyhodu ze vyfouka neporadek i z mist, kam zadny vysavac nedosahne. Kdyz prejedes vysavacem povrch notebooku, tak se podle me nic stat nemuze (nebo je ta pravdepodobnost naprosto nepatrna, srovnatelna se zasahem meteroritu), cistime takhle pocitace kazdy den a nikdy se jim nic nestalo. A delaji to tak vsechny servisy.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 12 srp 2013 21:25, celkem upraveno 1 x.
-
- Pohlaví:
Předesílám že podobnou reakci jsem čekal a dovolím si důrazně nesouhlasit. Petrovi bych místo čísel kterými zde udivuje doporučil, aby si s vysavačem pár minut přejel pár koberců, měřil náboj na hubici a zkusil na jakou vzdálenost ten výboj přeskočí a zda něco poškodí.
Pochopitelně při vysokonapěťovém výboji se součástek dotýkat nemusíme.
Až to tazatel odpálí statickou, pak to některý rádce svalí na něco jiného, nebo řekne "i to se občas stane".
Já vysavač nedoporučuji.
Pochopitelně při vysokonapěťovém výboji se součástek dotýkat nemusíme.
Až to tazatel odpálí statickou, pak to některý rádce svalí na něco jiného, nebo řekne "i to se občas stane".
Já vysavač nedoporučuji.
Nesouhlasit muzes, ale praxe rika neco jineho. A kdyz se teorie rozchazi s praxi, je to realita ktera je spravne. Ja vychazim z praxe, protoze kdybych vychazel z teorie tak je nutne jakoukoliv elektroniku obchazet obloukem a pred kazdou bourkou chodit vypinat pojistky.
A nemusim prejizdet par kobercu, kdyz mame vycistene tisice pocitacu - cca 2-3 denne, dukladne prosmycene vysavacem. To snad uznavas, ponekud nabourava teorii ze prvni dotek vysavace znici jakoukoliv elektroniku. Kdyby to bylo tak nebezpecne, tak by se to uz minimalne jednou stalo. A nepouzivaly by vysavace vsechny servisy PC.
Navic on cistil pouze klavesnici, ne zakladni desku. Kdyby se notebooku neco stalo, tak uz v tuhle chvili nejde zapnout, protoze by na zakladni desce shorela pulka pojistek. Otazka znela, jestli se neco stalo, ja trvam na tom, ze se nic nestalo.
A nemusim prejizdet par kobercu, kdyz mame vycistene tisice pocitacu - cca 2-3 denne, dukladne prosmycene vysavacem. To snad uznavas, ponekud nabourava teorii ze prvni dotek vysavace znici jakoukoliv elektroniku. Kdyby to bylo tak nebezpecne, tak by se to uz minimalne jednou stalo. A nepouzivaly by vysavace vsechny servisy PC.
Navic on cistil pouze klavesnici, ne zakladni desku. Kdyby se notebooku neco stalo, tak uz v tuhle chvili nejde zapnout, protoze by na zakladni desce shorela pulka pojistek. Otazka znela, jestli se neco stalo, ja trvam na tom, ze se nic nestalo.
-
- Pohlaví:
Tohle nemá cenu, já tě nebudu zdržovat protože si asi v jednom kole. S tím čištěním tisíců počítačů, výměn tisíců disků a instalací tisíců systémů.
Fakt si nemyslím že první blabla něco zničí, ale výboj z hubice vysavače elektroniku odpálí. Argument, že podobné čištění odpálilo tisíce počítačů fakt nemám, tolik jsem jich nikdy neviděl, ale pár případu s osazenými DPS by se našlo. A i to by se dalo zpochybnit. Slyšel jsem názory, že statická odpálí CMOS, mnoho jich vydrželo, některé ne.
Je ale fakt, že jsou vysavače přímo na tento účel. Nicméně hubice je z materiálu který není elektrostatický.
Ale kdepak

Fakt si nemyslím že první blabla něco zničí, ale výboj z hubice vysavače elektroniku odpálí. Argument, že podobné čištění odpálilo tisíce počítačů fakt nemám, tolik jsem jich nikdy neviděl, ale pár případu s osazenými DPS by se našlo. A i to by se dalo zpochybnit. Slyšel jsem názory, že statická odpálí CMOS, mnoho jich vydrželo, některé ne.
Je ale fakt, že jsou vysavače přímo na tento účel. Nicméně hubice je z materiálu který není elektrostatický.
Ale kdepak
ja trvam na tom, ze se nic nestalo. Otázka znala jinak.Otazka znela, jestli se neco stalo,
Naposledy upravil(a) guest dne 12 srp 2013 21:41, celkem upraveno 1 x.
Re: Co se může stát, když vyčistím notebook vysavačem?*
Ty vysavace zadnou antistatickou upravu nemaji (schvalne jsem se na to ptal dodavatele kdyz jsme se na toto tema hadali minule).
Samozrejmne je me jasne, ze to co popisujes se teoreticky stat muze, nepopiram ze se to nekdy nekde stalo, jen tvrdim ze je to tak nepravdepodobne, ze z toho neni treba mit panickou hruzu. Navic za situace, kdy je notebook vycisteny a stale funkcni.
Otazka znela jestli se zavada stale muze projevit. Ten druh problemu, ktery pouziti vysavace ma zpusobovat by se projevil ihned a neslo by to prehlednout.
Samozrejmne je me jasne, ze to co popisujes se teoreticky stat muze, nepopiram ze se to nekdy nekde stalo, jen tvrdim ze je to tak nepravdepodobne, ze z toho neni treba mit panickou hruzu. Navic za situace, kdy je notebook vycisteny a stale funkcni.
Otazka znela jestli se zavada stale muze projevit. Ten druh problemu, ktery pouziti vysavace ma zpusobovat by se projevil ihned a neslo by to prehlednout.
-
- Pohlaví:
Nechci se přít. Toto je původní otázka -
Ty máš možná jiné a větší zkušenosti, to ti nemohu upřít, nicméně pokud máte tisíce počítačů, potom odpálení jednoho firmu nepoloží. Študáka který má jeden notebook taková chyba položit může.
Přeji dobrou noc!
Co se může stát?
Ty máš možná jiné a větší zkušenosti, to ti nemohu upřít, nicméně pokud máte tisíce počítačů, potom odpálení jednoho firmu nepoloží. Študáka který má jeden notebook taková chyba položit může.
Přeji dobrou noc!
Tak to radsi aby ho vubec nebral do ruky, protoze mu muze upadnout na zem. To se nam totiz stalo mockrat, narozdil od odpaleni elektroniky pri cisteni klavesnice vysavacem (tudiz je to statisicky pravdepodobnejsi).
Kdybychom meli mit strach ze vseho, co se hypoteticky muze prihodit, tak bychom nemohli delat nic. Pokud ma precejenom strach z pouziti vysavace, muze prece pouzivat stlaceny vzduch.
Jen doufam, ze zase neprijde nekdo s tim ze tim muze znicit zakladni desku, protoze ji zmrazi.
Kdybychom meli mit strach ze vseho, co se hypoteticky muze prihodit, tak bychom nemohli delat nic. Pokud ma precejenom strach z pouziti vysavace, muze prece pouzivat stlaceny vzduch.
Jen doufam, ze zase neprijde nekdo s tim ze tim muze znicit zakladni desku, protoze ji zmrazi.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3228
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
02 zář 2024 07:46
-
-
Porovnaní sestavy + kde muže být problém? Příloha(y)
od Ribendik » 12 pro 2024 11:04 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 2
- 845
-
od Zivan
Zobrazit poslední příspěvek
12 pro 2024 12:26
-
-
- 0
- 2300
-
od sasshrek