Soubory v cloudu (5. díl): Copy.com

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Soubory v cloudu (5. díl): Copy.com

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 02 lis 2013 18:30

Soubory v cloudu (5. díl): Copy.com

Couldy5.jpg
Couldy5.jpg (7.37 KiB) Zobrazeno 5498 x


V dalším pokračování seriálu o moderních internetových úložištích tzv. cloudového typu, která vedle jiných funkcí nabízejí synchronizaci souborů mezi různými počítači, se blíže zaměříme na relativně novou službu Copy.com, která určitě má co nabídnout.

Upozornění: popisované služby procházejí průběžným rozvojem a vývojem, takže časem nemusí některé níže uvedení informace platit. Jsou aktuální k datu 31. října 2013.

Služba Copy.com patří mezi novější služby, ale rozhodně nejde o nějaký „garážový projekt“, protože za tímto cloudovým úložištěm stojí společnost Barracuda Networks. To je významný výrobce síťového hardwaru zejména pro korporátní klientelu, takže zajisté má dostatečné technické zázemí a potřebné know-how pro provoz služby jako je Copy.com.

Povedená multiplatformní synchronizační utilita
Copy.com jako jedna z mála služeb svého typu nabízí synchronizační utilitu pro všechny tři klíčové platformy. K dispozici je verze pro Windows XP a vyšší, OS X 10.7 a vyšší a také pro Linux, respektive různé jeho distribuce. Utilita kombinuje jednoduché ovládání s pokročilejšími funkcemi, takže vyhoví jak nenáročným uživatelům, tak jejich přece jen náročnějším kolegům.

Utilita Copy.com si podobně jako utility většiny konkurenčních služeb na pevném disku vytváří speciální složku, jejíž obsah je synchronizován. Vítaným nadstandardem je ale volitelná synchronizace i dalších složek napříč pevným diskem nebo i z různých pevných disků. Není k tomu potřeba žádné složité nastavení.

01.png

Stačí jen ve složce Copy.com na pevném disku vytvořit zástupce složek, jejichž obsah má být také synchronizován. To je opravdu elegantně jednoduché řešení. Dále je podporováno automatické zálohování obsahu přenosných médií, jako jsou flash disky či paměťové karty. Tato funkce se hodí třeba pro rychlé zálohování fotek a videí z paměťové karty.

Při detekci nového média utilita Copy.com zobrazí dotaz, jestli také jeho obsah má být synchronizován s cloudovým úložištěm. Udělený souhlas lze samozřejmě kdykoliv později odvolat. Praktickou zajímavostí je volba místa na obrazovce, kde se dotazy a oznámení utility Copy.com mají zobrazovat. Vybrat si lze některý z rohů displeje.

02.png

Nechybí ani možnost umělého omezení rychlosti stahování a omezení rychlosti odesílání dat při synchronizaci. Po vhodném nastavení umělých rychlostních stropů utilita Copy.com ani při synchronizaci objemnějších souborů nebude narušovat další internetové aktivity náročné na přenosovou rychlost (např. internetové volání, sledování videa na webu a podobně).

K dispozici je i funkce pro dočasné pozastavení synchronizačního procesu. Jako příslovečná třešnička na dortu je přidána podpora volitelné synchronizace mezi počítači v téže lokální síti. V Barracuda Networks se při vývoji utility zjevně inspirovali u konkurenční služby Dropbox, ale doplnili ještě některé další často žádané funkce.

03.png

V neposlední řadě utilita Copy.com poskytuje přehled o sdílených souborech a složkách s možností kompletní správy sdílení. Spravovat sdílení prostřednictvím nativního programu je rychlejší a praktičtější než s pomocí webového rozhraní. Synchronizační utilita Copy.com je tedy opravdu nadstandardně vybavena, přestože na první pohled vypadá velmi jednoduše.

Aplikace pro Android, iOS i Windows Phone
Přistupovat k souborům v internetovém úložišti služby Copy.com z mobilního zařízení je také v případě této služby možný díky aplikaci. Mobilní aplikace Copy.com konkrétně podporuje Android 2.1 a vyšší, iOS 5.0 a vyšší nebo Windows Phone 8 a vyšší. Právě podpora poslední zmíněné platformy, která zažívá pozvolný růst, zatím není napříč trhem zdaleka samozřejmostí.

Mobilní aplikace Copy.com umožňuje základní správu a prohledávání obsahu úložiště a správu sdílení souborů a složek. Samozřejmě podporuje stahování souborů do mobilního zařízení, v němž je pak lze otevřít v příslušné aplikaci třetí strany. Pochopitelně nechybí funkce pro nahrávání libovolných souborů z mobilního zařízení do cloudového úložiště.

04.png

Samotná utilita má integrovaný prohlížeč nejrozšířenějších formátů dokumentů a obrázků s možností jejich sdílení prostřednictvím aplikací a služeb třetích stran. Pro zájemce je k dispozici dnes již poměrně obvyklá funkce pro zálohování fotografií pořízených mobilním zařízením. Automatické odeslání do úložiště lze povolit jen v době, kdy je zařízení připojeno přes Wi-Fi.

To se samozřejmě hodí, když i ty nejdražší mobilní datové tarify nabízení mobilními operátory mají dosti malý datový limit. Funkce mohou využít také uživatelé, kteří nemají žádný datový tarif. Přesto po připojení např. do domácí Wi-Fi sítě se jim bezdrátově přes Copy.com nahrají fotky z mobilního zařízení na pevný disk počítače do složky Copy.com.

05.png

Aplikaci Copy.com lze eventuálně uzamknout, takže pro přístup k ní a potažmo datům v cloudu je pak nutné zadat čtyřmístný PIN pro ověření identity. Přístup k aplikaci a datům je tak sice chráněn, ale není nutné poměrně krkolomné přihlašování se zadáváním e-mailové adresy a (ideálně silného) hesla na titěrné dotykové klávesnici.

Dosluhující webové rozraní, testuje se nové
I v případě této služby lze k datům v cloudovém úložišti přistupovat prostřednictvím webového rozhraní z libovolného počítače připojeného k Internetu. V době psaní článku (31. října 2013) stávající webové rozhraní dosluhuje. Již se veřejně testuje nové, které by to stávající mělo nahradit. Obě rozhraní jsou ale koncipována jako velmi jednoduchá.

Copy.com na rozdíl od služeb typu Google Drive či Microsoft SkyDrive postrádá webové kancelářské aplikace či webový multimediální přehrávač. Přímo ve webovém rozhraní Copy.com je podporováno zobrazení několika nejfrekventovanějších formátů dokumentů a obrázků. Sofistikovanější prohlížeč fotografií pro jejich sdílení a publikování však rovněž chybí.

06.png

Webové rozhraní slouží především ke správě a prohledávání obsahu úložiště. Dále pak samozřejmě k nahrávání souborů například prostým přetažením myši z desktopového do webového prostředí. Samozřejmostí je nahrávání více souborů najednou. Soubory lze též z cloudového úložiště naopak stahovat na pevný disk.

Pokud jde o stahování více souborů najednou, tak je možný download pouze celých složek, jejichž obsah je zprostředkován jako ZIP archiv. Stažení jen několika málo vybraných souborů však překvapivě není podporováno. U konkurenčních služeb to přitom obvykle není problém. Tento nedostatek neřeší ani momentálně testovaná nová verze rozhraní.

To přichází s přepracovaným designem. Ovládací prvky jsou dostatečně velké pro dotykové ovládání podobně jako v případě služby SkyDrive. Pro získání větší plochy k zobrazení dokumentů a fotografií lze skrýt některé ovládací prvky. Připravuje se také nové funkce pro uživatele přecházející z konkurenční služby.

Prostřednictvím nového i starého webového rozhraní je rovněž možné spravovat sdílení jednotlivých souborů či celých složek. Nabízí se dvě možnosti sdílení. První spočívá ve vygenerování unikátního odkazu. Kdokoliv, kdo jej má k dispozici, může získat přístup ke sdíleným datům. Odkaz je možné přímo z webu Copy.com sdílet přes sociální sítě Facebook, Twitter a Google Plus.

07.png

Eventuálně Copy.com dovede zmiňovaný unikátní odkaz poslat jen na vybrané e-mailové adresy. S odkazem lze ale manipulovat i jinak mimo funkce nabízené Copy.com. Druhou a bezpečnější metodou sdílení je zaslání pozvánky ke sdílení obsahu e-mailem, přičemž e-mailová adresa příjemce slouží jako jeho autentizační prvek.

Po registraci 15 GB zdarma a štědrý referenční program
Uživatelé služby Copy.com ihned po bezplatné registraci získají úložiště s kapacitou 15 GB. Ze srovnatelných služeb žádná nenabízí více. Jen Google Drive poskytuje také 15 GB, ovšem kapacita je sdílena s e-mailovou schránkou Gmail. Jinak SugarSync ihned po registraci přiděluje zdarma o 10 GB méně (5 GB), SkyDrive o 8 GB méně (7 GB) a Dropbox dokonce o 13 GB méně (2 GB).

Podobně jako Dropbox či SugarSync má také Copy.com referenční program, kdy stávající uživatele odměňuje za získání nových uživatelů prostřednictvím affiliate odkazů. Copy.com je však mnohem štědřejší než zavedená konkurence. Za získání nového uživatele nabízí navýšení kapacity úložiště o 5 GB. Dalších 5 GB získá i nový uživatel, který se zaregistroval přes affiliate odkaz.

Kapacitu úložiště je samozřejmě možné navyšovat i za poplatek. Ze základních 15 GB lze přejít na 250 GB nebo 500 GB. Menší varianta úložiště vyjde na 9,99 USD měsíčně nebo 99 USD ročně. Větší pak na 14,99 USD měsíčně nebo 149 USD ročně. Povšimněte si, že při platbě na rok dopředu je poskytována výrazná sleva, což u podobných služeb není nic nového pod sluncem.

08.png

Jak ale nedávno propočítal server Lupa.cz, služba obecně patří k těm nejlevnějším na trhu. Není proto přehnané tvrdit, že se snaží rozpoutat cenovou válku. Našince však může odrazovat vyžadovaná přímá platba kartou, na což na českém trhu nejsme zatím tak zvyklí jako v severoamerických nebo západoevropských zemích. PayPal či podobnou službu Copy.com nepodporuje.

Akceptuje debetní i kreditní karty mj. MasterCard a Visa. Stačí tedy karta s povolenými internetovými transakcemi. Přímá platba kartou není zase tak nezvyklá. Vyžaduje ji třeba Google Drive, který rovněž nepodporuje např. platební systém PayPal. Každopádně jediná nabízená platební metoda je zřejmě největším nedostatkem služby společnosti Barracuda Networks.

V ostatních ohledech si Copy.com nevede vůbec špatně. Naopak! Synchronizační utilita pro PC patří k naprosté špičce, přičemž si ale zachovává jednoduché ovládání a nastavení. Navíc je skutečně multiplatformní, protože vedle Windows podporuje nejen OS X, ale i často přehlížený Linux. Mobilní aplikace patří přinejmenším k lepšímu průměru. Za připomenutí stojí podpora Windows Phone.

Webové rozhraní má sice jen základní funkce, ale na druhou stranu Copy.com „plnými hrstmi rozdává gigabajty úložného prostoru“. Stačí službu doporučit svým přátelům, příbuzným či kolegům a dost možná (pokud se zaregistrují) získáte zdarma prostor, za který si jiné služby nechávají platit nemalé částky. Zapomenout nelze ani na atraktivní cenovou nabídku. Sečteno a podtrženo: palec nahoru!

V dalším díle seriálu se zaměříme na službu Wuala, jejímž hlavním trumfem je bezpečnost.

Použité screenshoty: autor
Úvodní obrázek: Copy.com
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak kopírovat soubory z hostitele do VirtualBoxu? Příloha(y)
    od atari » 26 črc 2023 16:36 » v Windows 11, 10, 8...
    5
    1441
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    27 črc 2023 11:30
  • Jak zobrazit soubory z ostatních disků Příloha(y)
    od xDwery » 24 kvě 2023 14:57 » v Problémy s hardwarem
    2
    604
    od xDwery Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 20:09
  • Jak zobrazit soubory z ostatních disků.
    od xDwery » 24 kvě 2023 06:05 » v Problémy s hardwarem
    1
    497
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 06:26
  • W11-Otvírají se všechny text soubory
    od supfor » 06 bře 2024 20:24 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    653
    od supfor Zobrazit poslední příspěvek
    15 bře 2024 20:41
  • Soubory na ikoně excel hlavního panelu Příloha(y)
    od VOM » 03 led 2024 19:28 » v Kancelářské balíky
    2
    935
    od VOM Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2024 10:46

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů