Windows 8.1: revize novinek (1/2)

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Windows 8.1: revize novinek (1/2)

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 09 led 2014 23:34

Windows 8.1: revize novinek (1/2)

Win8.1 novinky.jpg
Win8.1 novinky.jpg (8.19 KiB) Zobrazeno 5506 x


S odstupem několika týdnů od uvedení Windows 8.1 se v tomto dvojdílném článku zaměříme na novinky, které nový systém přináší oproti původním Windows 8. Článek je určen nejen uživatelům Windows 8, kteří ještě s bezplatnou aktualizací otálejí, ale také uživatelům dřívějších verzí systému, kteří se kvůli některým neduhům původní Windows 8 raději ignorovali.

Návrat tlačítka Start: mnoho povyku pro nic?
Microsoft se k nelibosti mnohých v původních Windows 8 rozhodl odstranit tlačítko Start z hlavního panelu. Ve Windows 8.1 notoricky známý ovládací prvek, jehož historie sahá až do poloviny 90. let minulého století, slaví comeback. Návrat tlačítka Start je často vyzdvihován jako jedna z předních novinek ve Windows 8.1. Oprávněně? Tlačítko Start se na hlavní panel vrátilo, ovšem bez nabídky Start, se kterou dosud bylo po celou dobu své existence neodmyslitelně spojeno.

01.png

Navrácené tlačítko Start na hlavní panel ve Windows 8.1 se chová jako stejnojmenné tlačítko z pravého postranního panelu s tzv. šémy, jenž se poprvé objevil v původních Windows 8. To znamená, že pouze otevírá obrazovku Start v dotykovém prostředí známým pod dnes již neoficiálním názvem Metro. Uživatel tak vyšší komfort nezískává, protože i v původních Windows 8 bylo možné obrazovku Start otevřít kliknutím v levém dolním rohu obrazovky na hlavním panelu.

Návrat tlačítka Start na hlavní panel tak spíše jen zmírňuje „kulturní šok“ uživatelů přecházejících z Windows 7 či předešlých verzí systému. Hlavní panel bez tlačítka Start ve Windows 8 vypadal skutečně prapodivně. Není divu, že mnoho uživatelů tápalo při hledání nainstalovaných programů či přístupu k nastavení systému. Konzervativní uživatelé by však spíše uvítali zároveň i návrat nabídky Start ve stylu Windows 7 a starších, o kterém se teď diskutuje v souvislosti s Windows 8.2.

02.png

Tlačítko Start ve Windows 8.1 přece jen má své vlastní menu, tedy lépe řečeno kontextové menu otevírané kliknutím pravým tlačítkem myši. Nabízí rychlý přístup do zákoutí systému, která jsou bez tradiční nabídky Start poněkud z ruky. Zároveň umožňuje vypnout počítač rovnou z klasického desktopového prostředí. Není tak třeba přecházet na obrazovku Start a otevírat postranní panel s nastavením, kam Microsoft nesmyslně přemístil tlačítko pro vypnutí systému.

Metro lze potlačit už i bez utilit třetích stran
Jednoznačně pozitivní změnou jsou volby pro potlačení nového dotykového prostředí ve prospěch toho klasického desktopového. V původních Windows 8 bylo třeba služeb různých nezřídka zpoplatněných utilit. Ve Windows 8.1 však lze minimalizovat kontakt s dotykovým prostředím již přímo pomocí voleb dostupných v systému bez manuálních zásahů do systémového registru. To zřejmě ocení většina konzervativních majitelů počítačů bez podpory dotykového ovládání.

03.png

Patřičné volby se ukrývají na jedné ze záložek nastavení hlavního panelu. Zde lze například nastavit, že po přihlášení k systému má být rovnou zobrazeno klasické desktopové prostředí namísto obrazovky Start. Rovněž lze deaktivovat tzv. aktivní rohy a postranní panely, které fungují jako pojítko mezi desktopovým a dotykovým prostředím. Pak už jen stačí nastavit desktopové programy jako výchozí pro otevírání vybraných souborů a ty nejpoužívanější si připnout na hlavní panel.

04.png

Stále však chybí možnost jednoduše vypnout zamykací obrazovku, která na počítačích bez dotykového displeje nemá valný smysl. Nově však může displej počítače proměnit v digitální fotorámeček, takže i bez podpory dotykového ovládání má alespoň nějaký smysl (byť diskutabilní). Její nastavení lze provést pouze z dotykového prostředí Metro, které ve Windows 8.1 získalo mnohem bohatší možnosti konfigurace systému.

Na obrazovce Start je stále co vylepšovat
Obrazovka Start se ve Windows 8.1 začíná jevit jako důstojný nástupce nabídky Start. Samozřejmě na mnoho uživatelů stále pestrobarevné dlaždice působí jako příslovečná rudá na býka. Pokud se však máme smířit s tím, že klasická nabídka Start ve Windows 8.1 není, pak lze změny provedené na obrazovce Start kvitovat s povděkem. Některé jsou spíše úsměvné, ale jiné naopak velmi praktické. Začněme těmi praktičtějšími.

Přibyly dva nové formáty dlaždic: dosud jediný podporovaný čtverec doplnily menší a větší čtverec. Ten větší zabere místo jako čtyři původní čtverce nebo dva obdélníky známé již z Windows 8. Nové velké čtvercové dlaždice se obzvlášť hodí pro takzvané živé resp. aktivní dlaždice, které zobrazují nějaký obsah z aplikace, kterou reprezentují. Předinstalované aplikace pro Metro takto umí zobrazovat například předpověď počasí, náhledy doručených e-mailů či záznamy z kalendáře.

05.png

Malá čtvercová dlaždice má velikost čtvrtiny původního čtvercového formátu. Dobře poslouží jako zástupce aplikací spouštěných kurzorem myši. Spolu s nově zavedenou podporou třídění dlaždic do pojmenovatelných skupin a hospodárnějším využitím prostoru na displeji je tak možné sestavit si poměrně zajímavý dashboard, který na rozdíl od klasické nabídky Start využívá prostoru celého displeje (navíc jej lze posouvat do stran).

Je však třeba dodat, že zdaleka ne všechny dotykové aplikace podporují veškeré nabízené formáty dlaždic. Klasické desktopové programy lze na obrazovku Start stále připnout jen jako čtverce obvyklé velikosti. Nadále také chybí možnost uživatelské změny barvy dlaždic. Větší flexibilitě přizpůsobení obrazovky Start nepřeje ani automatické seskupování dlaždic do celistvých sloupců. Možnosti proměnění obrazovky Start do podoby praktického velínu počítače jsou tak nadále dosti omezené.

06.png

Naopak krokem vpřed je podpora hromadných úprav nastavení dlaždic. Ve Windows 8.1 lze označit více dlaždic a hromadně změnit jejich velikost, zapnout či vypnout aktivní zobrazení a tak dále. Neméně užitečnou novinkou je podpora synchronizace veškerých nastavení obrazovky Start mezi různými počítači s Windows 8.1 či aktualizovanými Windows RT. K tomu je však nutné přihlašovat se k systému přes Microsoft Account (dříve Windows Live ID).

07.png

Na své si ve Windows 8.1 přijdou také milovníci barviček a efektů. Microsoft rozšířil paletu barev, které lze použít jako pozadí obrazovky Start. Ta rovněž může sdílet tapetu s klasickou plochou. V neposlední řadě jsou podporována animovaná pozadí, což je oprášení nápadu z Windows Vista, ovšem pouze pro obrazovku Start, nikoliv pro klasickou plochu. Z odstavců výše je však více než patrné, že by obrazovka Start potřebovala jiné nové možnosti, než jsou tyto designové triviality.

Obrazovka Aplikace: všechen software na jednom místě
Poměrně důležitá je ve Windows 8.1 obrazovka Aplikace v prostředí Metro. Obsahuje seznam veškerého nainstalovaného softwaru, který je možné třídit abecedně dle názvu jednotlivého softwaru, chronologicky podle data instalace softwaru a v neposlední řadě podle četnosti jeho použití. Ve dvou skupinách se zde zobrazují jak dotykové aplikace, tak klasické desktopové programy, přičemž uživatel má možnost nastavit si, která skupina se má zobrazovat jako první.

08.png

Obrazovku Aplikace lze otevřít ze sesterské obrazovky Start pomocí šipky v její dolní části. Rovněž je možné nastavit, že obrazovka Aplikace se má objevovat při stisknutí klávesy Start (resp. Windows) nebo rovnou po přihlášení k systému. Pro rychlé vyhledání konkrétní aplikace stačí zadat pár znaků z jejího názvu. Není kvůli tomu nutné ani přesouvat fokus do vyhledávacího pole vpravo nahoře. To má spíše uživatelům napovědět, že je podporováno vyhledávání aplikací.

Oproti původním Windows 8 se nově nainstalovaný software automaticky nepřipíná rovnou na obrazovku Start. Řada uživatelů si totiž stěžovala, že jim tak kazí pracně sestavenou skládačku z dlaždic. Nový software se teď objevuje jen na obrazovce Aplikace, kde je zvýrazněn podobně jako dříve v nabídce Start. Na obrazovku Start jej pak lze připnout manuálně stejně jako na hlavní panel klasického desktopového prostředí.

Metro přináší lepší multi-tasking a širší nastavení dotykem
Novinky na obrazovkách Start a Aplikace nejsou jedinými, které dotykové prostředí Windows 8.1 nabízí. Stále však nemá oficiální jméno. Microsoft byl nucen původní název Metro upustit po stížnosti stejnojmenné německé společnosti držící ochrannou známku. Provizorní název Modern UI se příliš neuchytil, takže Microsoft pokračuje v hledání nového přiléhavého pojmenování. Pro většinu veřejnosti je ovšem nadále Metro synonymem dotykového prostředí ve Windows 8 a vyšších.

Anabáze s názvem nového prostředí je ale podružná. Co nového Metro ve Windows 8.1 nabízí? Například vylepšený multi-tasking. Nyní je možné spustit a nechat současné zobrazené až čtyři různé dotykové aplikace (obvykle ale spíše jen dvě). Prostor, který jednotlivé aplikace na displeji zabírají, lze volně nastavit tažením myši (nebo prstu). Ve vybraných případech je možné spustit jednu aplikace najednou několikrát nezávisle na sobě.

09.png

Nově též lze rozdělit displej na dvě části volitelné velikosti, přičemž v jedné se může zobrazovat klasické prostředí a ve druhé dotykové. Zejména na širokoúhlých displejích monitorů s velkou úhlopříčkou tak lze pracovat souběžně s oběma prostředími, která Windows 8.1 podporují. Možnosti využití? Fantazii se meze nekladou, ale praktické je třeba spuštění předinstalované dotykové aplikace Skype v úzkém pruhu na kraji obrazovky sousedícím s klasickým prostředím.

10.png

Microsoft zcela předělal možnosti nastavení v dotykovém prostředí. Uživatelé prvních tabletů s Windows 8 si totiž právem stěžovali, že pro většinu nastavení musí v klasickém prostředí otevřít staré dobré Ovládací panely neoptimalizované pro ovládání prstem na dotykovém displeji. I přes provedené změny však nesystémově některé volby zůstávají výhradně v desktopovém prostředí a jiné naopak výhradně v tom dotykovém. Zlepšení ale každopádně nastalo.

Hledání prostřednictvím šému ve zbrusu novém
Velkou slabinou původních Windows 8 bylo hledání s pomocí tzv. šému, tedy tlačítka Search (Hledat) na pravém postranním panelu. Chaotické a neintuitivní. Přesně takové bylo hledání ve Windows 8. V nynějších Windows 8.1 funguje zcela jinak. Již není nutné vybírat z rozsáhlého seznamu, co přesně chce uživatel hledat. Prohledáváno je jednoduše vše klíčové, přičemž se stírá rozdíl mezi offline a online prostředím (resp. obsahem).

Ve výchozím nastavení jsou nabízeny relevantní výsledky vyhledávání z obsahu na pevném disku, úložiště SkyDrive, voleb nastavení systému a také z Internetu, kde Windows 8.1 prostřednictvím vyhledávače Bing vyhledávají relevantní weby, obrázky a videa. Z tohoto výčtu se může zdát, že výsledky vyhledávání budou jedním velkým chaosem, ale opak je pravdou. Stránka s výsledky vyhledávání optimalizovaná pro dotykové ovládání je velmi přehledná.

11.png

Jednoduchým přepínačem lze záběr vyhledávání zúžit. Např. je možné hledat pouze obrázky anebo videa na Internetu nebo jen soubory na pevném disku stejně jako přes tradiční vyhledávací pole v horním pravém rohu každého okna Průzkumníka. Vadou na kráse je, že Bing zatím není příliš optimalizovaný pro hledání v rámci českého online prostředí. Google by na jeho místě českým uživatelům odvedl lepší služby, ale Microsoft mu logicky těžko přenechá prostor.

V druhé části článku se zaměříme na novinky týkající se spolupráce s úložištěm SkyDrive, předinstalovaných aplikací a jejich funkcí, využívání cloudových technologií a změn ve správě souborů a jejich zálohování.

Screenshoty: autor
Úvodní obrázek: Microsoft
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
hc50
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 342
Registrován: květen 11
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Windows 8.1: revize novinek (1/2)

Příspěvekod hc50 » 22 led 2014 20:43

Ještě bych v 8.2 uvítal offline instalaci .Net 2.0-3.0. Když totiž stáhnu offline instalator dotnetfx redist Windows 8 ho s odporem odmítá a nutí mně se připojit k internetu zrovna v době když jsem u tety nebo babičky kde internet nemají.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Prodej starého, nákup nového (nacenění + revize)
    od brooklyn » 20 črc 2023 15:26 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    608
    od brooklyn Zobrazit poslední příspěvek
    20 črc 2023 15:26
  • Windows XP emulátor na Windows 10 Příloha(y)
    od propi » 08 dub 2023 13:56 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    2704
    od propi Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2023 19:47
  • Windows 8.1 CMD
    od Daniel_Jackson » 29 dub 2023 13:33 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    1522
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2023 14:38
  • Okenko Windows
    od Lebedil » 29 čer 2023 21:10 » v Problémy s hardwarem
    2
    738
    od Lebedil Zobrazit poslední příspěvek
    29 čer 2023 21:39
  • windows 11-pluginy
    od showpayne » 02 črc 2023 19:55 » v Windows 11, 10, 8...
    0
    793
    od showpayne Zobrazit poslední příspěvek
    02 črc 2023 19:55

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů