Zdravím,
mám dotaz ohledně zapojení 2 routerů. Mám internet od UPC. Z nějakého jejich modemu vedu kabel do routeru č. 1. Klasika do WAN, router je zároveň zdrojem wifi signálu. K němu mám zapojený ještě jeden routeru(z důvodu signálu wifi, vím, že by existovalo jiné řešení). Hledal jsem různě po internetu a všude radí, že se má druhý router propojit s prvním z LAN opět do LAN. Na druhém routeru vypnout DHCP a nastavit wifi stejně nebo jinak to už je fuk. OK tenhle způsob funguje. Akorát potom netuším, jak se dostanu do administrace toho druhého routeru. Respektive, jak zjistit jeho adresu?(reset routeru je sice hezký ale dost debilní řešení). Když jsem propojil routery z LAN do WAN a nechal DHCP normálně na druhém routeru běžet taky to fungovalo. Chci se tedy zeptat, jak a proč zapojit druhý router(pro info je to starý d-link di-524)?
Díky za odpověď
Zapojení 2 routeru Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Re: Zapojení 2 routeru
Vítej na PC-HELP!
Druhý router bude mít stejnou IP, kterou měl naposled.
A teď k tomu "taky to fungovalo" - nefungovalo. Fungoval ti pouze internet a to jsi ještě měl štěstí, že měl každý router jinou podsíť a nedošlo ke kolizi. Pokud nevyužíváš žádné síťové služby a chceš jen internet, klidně to tak můžeš nechat.
Proč zapojovat druhý router?
- potřebuji rozšířit síť a nechce se mi kupovat switch (router už mám)
- potřebuji pokrýt WiFi signálem oblast, kde je signál slabý, nebo žádný
Druhý router bude mít stejnou IP, kterou měl naposled.
A teď k tomu "taky to fungovalo" - nefungovalo. Fungoval ti pouze internet a to jsi ještě měl štěstí, že měl každý router jinou podsíť a nedošlo ke kolizi. Pokud nevyužíváš žádné síťové služby a chceš jen internet, klidně to tak můžeš nechat.
Proč zapojovat druhý router?
- potřebuji rozšířit síť a nechce se mi kupovat switch (router už mám)
- potřebuji pokrýt WiFi signálem oblast, kde je signál slabý, nebo žádný
Předně díky za rychlou odpověď.
Právě že stejnou adresu nemá. Měl by mít 192.168.0.1 ale jakmile se na ni chci dostat nejde to. Jinak docela by mě to zajímalo z jakého hlediska je to zapojení z LAN do WAN nevhodné.
Jak jsem již psal v prvním příspěvku, potřebuji rozšířit signál wifi.
EDIT: Druhý router přeci ani nemůže mít stejnou adresu jako předtím. Nebo teoreticky by mohl kdyby první router uděloval adresy z příslušného intervalu.
Právě že stejnou adresu nemá. Měl by mít 192.168.0.1 ale jakmile se na ni chci dostat nejde to. Jinak docela by mě to zajímalo z jakého hlediska je to zapojení z LAN do WAN nevhodné.
Jak jsem již psal v prvním příspěvku, potřebuji rozšířit signál wifi.
EDIT: Druhý router přeci ani nemůže mít stejnou adresu jako předtím. Nebo teoreticky by mohl kdyby první router uděloval adresy z příslušného intervalu.
-
- Pohlaví:
On ji mít bude. Jen ho musíš odpojit od prvního routeru (případně vypnout a zapnout).
Není nevhodné. Pokud chceš jen internet, klidně to udělej. Pokud ale plánuješ sdílení mezi počítači, DLNA atd., pak je třeba, aby zařízení byla na stejné síti (aby na sebe viděla).
Není nevhodné. Pokud chceš jen internet, klidně to udělej. Pokud ale plánuješ sdílení mezi počítači, DLNA atd., pak je třeba, aby zařízení byla na stejné síti (aby na sebe viděla).
Odpojení jsem nezkoušel ani vypnutí a zapnutí. Ale určitě musí existovat nějaký způsob, jak tu adresu zjistit, i kdyby byla stejná
OK myslel jsem, že v tom bude něco víc než jen to, aby byli PC v jedné síti. Tomu rozumím, díky za vysvětlení.

OK myslel jsem, že v tom bude něco víc než jen to, aby byli PC v jedné síti. Tomu rozumím, díky za vysvětlení.
-
- Pohlaví:
Můžeš proskenovat všechny adresy (či pravděpodobné adresy) v síti.
Re: Zapojení 2 routeru Vyřešeno
OK s tím si už nějak poradím. Našel jsem např. pro linux nástroj Nmap. Pro windows určitě bude taky něco existovat. Díky za objasnění, zajímalo mě hlavně to zapojení.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 4249
-
od HappyMental
Zobrazit poslední příspěvek
05 pro 2024 11:14