Adys301: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8461
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Adys301: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod Adys301 » 07 úno 2014 01:10

Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Při kupování nebo upgradu počítače určeného pro hraní her by nás měla nejvíce zajímat grafická karta. Při výběru ale narazíte na řadu otazníků - Který model si mám vybrat? Která značka mi nabídne nejlepší vlastnosti? Nebude mi grafickou kartu brzdit procesor? Utáhne mi jí zdroj? A na tyto otázky vy vám měl odpovědět tento článek. Pokusím se o co nejrychlejší a nejsrozumitelnější vysvětlení.

Nejdříve bych chtěl odstranit pár mýtů

Obrázek

1) Vyšší paměť = vyšší výkon. Toto je opravdový nesmysl. Spousta lidí si přitom myslí, že je to pravda. A já se ani nedivím. V reklamách na nás křičí zelené stvoření, ať si koupíme počítač s "herní čtyřgigovou" grafikou". R7 240 není určená pro hraní moderních her. Je určená pro běžné uživatele, kteří sledují filmy ve vysokém rozlišení, editují videa a fotky v nenáročných programech a občas si zahrají nenáročné hry. 4GB paměti by nikdy v nevyužila, stačilo by jí 512 MB nebo 1 GB. Výkonné grafiky jako nVidia GTX 1080 využijí i 8GB paměti, protože hraní her na nejvyšší detaily při vysokém rozlišení je velmi náročné na grafickou paměť.

2) nVidia má samozřejmě mnohem lepší grafiky než AMD (a naopak). Toto se mění s každou generací karet a v jaké výkonnostní třídě jsme. Ovlivňují to také technologie, které nám výrobci grafických čipů nabízí. Mezi výhody nVidie patří CUDA, PhysX a ShadowPlay. AMD nám ale nabízí API Mantle, TrueAudio, vyšší výkon v OpenCL. Neberu v úvahu technologie jako Eyefinity, 3D Vision a další, protože obě společnosti mají vlastní alternativy. Obě značky si jsou vyrovnané.

3) Když mám CPU od AMD, tak si musím koupit grafiku od AMD - Další nesmysl. Někteří lidé si zkrátka myslí, že když budou mít procesor od Intelu a koupí si grafiku od AMD, tak je čekají problémy, nekompatibilita a nízký výkon. Takže podle nich je správná kombinace (CPU + GPU) AMD + AMD a Intel + nVidia. Jak vám vysvětlí, že nVidia vyráběla chipsety pro AMD platformy a byly spolu kompatibilní? Procesoru je zkrátka jedno, jestli k němu dáte grafiku od AMD nebo nVidie, vždy budou mezi sebou kompatibilní. To samé platí mezi samotnými výrobci HW. Do základní desky od MSI můžete dát grafickou kartu od GIGABYTE a zvukovou kartu od ASUS.

4) Moje základní deska má paměti typu DDR3, musím tedy mít grafickou kartu s DDR3 paměťmi - Je to podobné jako s mýtem číslo 3. Paměti RAM neřeší, jestli grafika používá stejný typ pamětí. Můžete si tedy koupit grafiku s pamětí typu GDDR5 i když máte RAM typu DDR3.

Obrázek
AMD Radeon R9 295X2 a R5 230

Nyní se konečně vrhneme na výběr grafické karty

1) Kolik peněz chcete utratit za graficku kartu? Grafické karty se řadí 3 tříd - nizká (low-end), střední (mainstream) a vysoká (hi-end). Chtěl bych upozornit, že dávat méně než 2500 Kč za grafickou kartu se opravdu nevyplatí. Jedná se o grafiky typu nVidia GeForce GT 730, GT 740 a AMD Radeon R7 240 a R7 250. Ještě nižší modely jsou odpad, který nemá smysl kupovat. Slušné herní grafiky začínají na ceně přibližně 4000 Kč. Mezi ně patří AMD Radeon R7 370 2GB a GTX 950 2GB. S rozumným nastavením zvládají hry jako GTA V, Far Cry 4 apod.

Také si rozmyslete, jestli využijete výkon grafických karet jako GTX 1080 apod. Na hraní her na vysoké detaily při Full HD rozlišení vám s přehledem stačí AMD Radeon RX 480 nebo nVidia GeForce GTX 1060.

Pokud máte velký rozpočet, tak si můžete dovolit velmi silné grafické karty určené pro rozlišení 2560x1440. Zde by stále teoreticky stačily RX 480 a GTX 1060, ale GTX 1070 s takovým rozlišením problémy nemá.

2) Rozdělení grafických karet podle kvality. Grafické karty mají různou kvalitu. Nejlevnější používají zcela referenční design. PCB není moc kvalitní, je osazené levnějšími součástkami, chladič může být hlučný a v některých případech má problémy kartu uchladit. To dokáže zkrátit životnost grafické karty. Někteří výrobci (Palit, Gainward) také používají referenční PCB a na kartu nasadí vlastní chladič. Naštěstí tu máme společnosti jako MSI, GIGABYTE, ASUS, EVGA, Sapphire další, které nabízejí buď referenční provedení nebo zcela vlastní provedení. PCB je osazeno kvalitními součástkami, chladič je tichý a účinný. Rozhodně si kupujte nereferenční provedení, těch pár korun navíc se opravdu vyplatí.

Nereferenční grafické karty pak rozdělujeme na 2 skupiny - pro běžné uživatele a pro zkušenější uživatele. Zkušení uživatelé od svých karet totiž očekávají vyšší potenciál pro přetaktování. Proto nám např. MSI nabízí verze a LIGHTNING, ASUS zase ROG a Sapphire má své TOXIC edice. Tyto karty mají špičkovou kvalitu, vyšší počet součástek, které se starají o napájení, vylepšené chlazení a exkluzivní vlastnosti, které se vám při taktování hodí. Pokud hodláte taktovat, tak právě tyto řady karet jsou pro vás.

Obrázek
Obě grafiky jsou nVidia GeForce GTX 960. Už na první pohled lze rozeznat, které půjde lépe taktovat a bude mít lepší chlazení.

3) Nebude můj procesor brzdit grafickou kartu? Nemůžete si koupit levné AMD A4 4000 a AMD Radeon RX 480. Procesor je totiž určený do domácností a do kanceláří, nemá dostatečný výkon na moderní hry. RX 480 by hodně brzdil, zkrátka by nevyužil její potenciál. Kdežto Intel Core i5 6400 má velmi vysoký výkon, moderní hry jsou pro něj hračka a s RX 480 si zahrajete kdejakou hru na vysoké detaily. Stejně ale platí, že když si koupíte Intel Core i7 6700K a nVidia GeForce GT 740, tak výkon bude nízký, protože máte úžasný procesor, ale grafika je slabota. Procesor a grafická karta musí být vyrovnaný. Správnou kombinací tedy je i5 6400 + RX 480X, i3 6100 + RX 470, I7 6700K + GTX 1080. Procesory od AMD bych do herních sestav nedával. Nejsem proti AMD zaujatý, naopak patřím mezi jeho přiznivce. Výkon AMD FX procesorů je zatím v porovnání s Intelem stále slabý a AMD má co dohánět. To by se ale mohlo změnit na podzim, kdy AMD vydá nové procesory AMD Zen.

4) Utáhne mi zdroj grafickou kartu? Zdroj je nejdůležitější součástka celého počítače. Přesto spousta lidí dávají do svých sestav levné nekvalitní zdroje. Dám vám prostou radu : Seasonic = kvalita. Seasonic je špičkový výrobce zdrojů ve všech cenových hladinách a nikdy s ním neuděláte chybu. Seasonic ovšem není jediný kvalitní výrobce zdrojů. EVGA a Corsair mají slušné zdroje.

Obrázek
nVidia GeForce GTX TITAN X a GT 720

Pokud máte grafickou kartu s jedním přídavným konektorem PCIE 6pin pro napájení, tak vám stačí Seasonic SS-400ET-T3
Pokud máte grafickou kartu se dvěma přídavnými konektory PCIE 6pin, volte Seasonic SS-500ET-T3 500W.
Výkonné grafiky často vyžadují 1x PCIE 6pin + 1x PCIE 8pin. Zde vybereme Seasonic SS-520GM F3
Silné grafické karty určené pro přetaktování můžou mít mají 2x PCIE 8pin, takže vezmeme EVGA SuperNOVA 650 G1

Seznam dalších kvalitních zdrojů

Corsair CX430
Corsair CX500
EVGA 430W
EVGA 500W
EVGA SuperNOVA 750 G2
Fortron HEXA+ 400W
Fortron HYPER 500W


Obrázek

5) Kterou značku mám vybrat?! Existuje opravdu hodně značek, které vyrábí grafické karty. V Česku nejčastěji najdeme ASUS, GIGABYTE, MSI, EVGA a Sapphire. Ještě tu máme skupinku značek Gainward, Palit a Zotac, které nenabízejí proti ostatním žádné výhody.

V současné době podle mě nabízí nejlepší grafické karty MSI, ASUS, EVGA a GIGABYTE. Mají slušnou, mají kvalitní součástky, tříletou záruku a skvělé chladiče. Nedoporučuji kupovat Sapphire, neboť kvalita těchto karet je nižší a záruka trvá pouze 2 roky.

Toto je snad vše, co by vás mělo zajímat při výběru grafické karty. Doporučuji vám přečíst si článek Grafické karty, jejich typy a označení

Doufám, že vám tento článek pomůže při výběru nové grafické karty. Uvítám kritiku od lidí, kteří HW rozumí.

ObrázekObrázek
ObrázekObrázek

Jestli máte dotaz ohledně tohoto článku nebo vám není něco jasné, tak mi pošlete soukromou zprávu nebo se zeptejte přímo pod článkem. Nepatří sem diskuze ohledně výběru nové grafické karty! Založte si prosím vlastní téma!
Naposledy upravil(a) Adys301 dne 30 čer 2016 19:33, celkem upraveno 8 x.

Reklama
Uživatelský avatar
Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7032
Registrován: květen 10
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod Clorky » 07 úno 2014 08:18

Dostatečně obsáhlé a informativní, dobrá práce!

Doufám, že to nováčci při výběru PC ocení. Aspoň teda doufám, že si to nějaký z nich přečte.

Uživatelský avatar
akem
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4440
Registrován: srpen 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod akem » 07 úno 2014 08:49

Neprecte... :-(

Odesláno z mého HTC One pomocí Tapatalk
Říkám co si myslím a myslím si co chci...

ASUS ROG G751JT-T7009H / i7-4710HQ 2.5Ghz / 8GB / 256 GB SSD + 1TB HDD / GeForce GTX 970M
Apple MacBook Air M1

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod ITCrowd » 07 úno 2014 10:34

Ahoj,
velmi pěkný článek. Snad jen malá chybička:
AMD nám ale nabízí API Mantle, TrueAudio, vyšší výkon v OpenCL

Myslím, že OpenGL je lepší :D
A pokud bych mohl prosit, tak bys ještě mohl připsat, které technologie jakým aplikacím pomáhají - např. CUDA a photoshop atd. To by totiž taky u výběru GK mohlo hrát roli.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8461
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod Adys301 » 07 úno 2014 11:00

Díky. Teď jsem ve škole, doma přidám programy, které CUDA podporují.

Myslím si, že s OpenCl mám pravdu, Radeony mají vyšší výkon v OpenCl než nV http://www.svethardware.cz/recenze-amd- ... encl/35038

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod ITCrowd » 07 úno 2014 11:51

jasně... Holt stáří. Omlouvám se.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8461
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod Adys301 » 07 úno 2014 12:17

V pohodě, každý se může splést ;)

Uživatelský avatar
adidass
Level 3
Level 3
Příspěvky: 471
Registrován: leden 09
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod adidass » 07 úno 2014 14:23

Konecne ! Neco takoveho jsem hledal. Skvely clanek !
Gigabyte ga-870a-usb3 / Kingston 8GB KIT DDR3 1333MHz / AMD Phenom II X4 965 /
Sapphire HD 5750 1GB / Windwos 7 64bit / OCZ ModXStream Pro 600W / Akasa Freedom Xone

tomazojer
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 298
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod tomazojer » 07 úno 2014 15:02

Super článek. Moc mi to pomohlo.

Odesláno z mého HUAWEI G510-0200 pomocí Tapatalk

Nut
Level 3
Level 3
Příspěvky: 441
Registrován: listopad 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod Nut » 07 úno 2014 15:18

Po dlouhé době nějaký dobrý článek o nvidia vs AMD ,všichni říkají AMD fůůj a vůbec neví o co jde...
S Intel CPU a AMD GPU souhlasím.
Když něco nejde silou použij na to větší sílu.

Uživatelský avatar
hustoch
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 352
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod hustoch » 07 úno 2014 15:41

Sám vlastním AMD ATHLON X4 740 a nemužu si na něj stěžovat,hry jako far cry 3 zvládá s mojí grafikou na very high též bioshock infinite na high.....

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8461
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vybíráme správnou grafickou kartu pro Váš počítač

Příspěvekod Adys301 » 07 úno 2014 15:46

Na jakém rozlišení hraješ a kolik máš FPS?

Athlon X4 740 je za svou cenu slušný procesor. Je to snad jediné AMD, které dáváme do našich sestav.
Naposledy upravil(a) Adys301 dne 07 úno 2014 16:03, celkem upraveno 1 x.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jakou grafickou kartu RTX vybrat ?
    od rg999 » 05 zář 2023 11:27 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    767
    od rg999 Zobrazit poslední příspěvek
    05 zář 2023 14:26
  • Klonovanie HDD na CF kartu
    od Narex » 08 pro 2023 18:11 » v Problémy s hardwarem
    4
    1269
    od Narex Zobrazit poslední příspěvek
    09 pro 2023 21:56
  • Pomoc s výběrem ntb pro grafickou práci do 30tis
    od janaxsynkova » 31 led 2024 10:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    622
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2024 19:14
  • Jakou zvukovou kartu - má-li to vůbec cenu
    od HarryS21 » 07 čer 2023 20:14 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    650
    od HarryS21 Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2023 21:40
  • Počítač se sám probouzí Příloha(y)
    od tux » 02 říj 2023 12:18 » v Problémy s hardwarem
    17
    4778
    od tux Zobrazit poslední příspěvek
    04 pro 2023 20:39

Zpět na “Hardware články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů