Představujeme 03/2014: Synology DS214 SE

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme 03/2014: Synology DS214 SE

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 03 bře 2014 11:19

Představujeme 03/2014: Synology DS214 SE

Predst03.jpg
Predst03.jpg (6.58 KiB) Zobrazeno 1559 x


Tentokrát se blíže podíváme na cenově dostupný NAS server z dílny jednoho z předních výrobců těchto zařízení, konkrétně společnosti Synology. Kompaktní model DS214 SE je určen pro domácnosti i menší kanceláře. Co vše nabízí?

Synology DS214 SE pohání ARM procesor Marvell Armada 370 s taktovací frekvencí 800 MHz a podporou hardwarového šifrování. Kapacita operační paměti činí 256 MB. K lokální síti se Synology DS214 SE připojuje prostřednictvím ethernetového rozhraní s podporou přenosové rychlosti až 1 Gbit/s. Rovněž však podporuje i přímé připojení k Internetu prostřednictvím 3G/LTE modemu připojitelného přes USB 2.0.

01.png

Jedná se o kompaktní NAS server s rozměry přibližně 17 x 10 x 23 centimetrů o hmotnosti cca 0,9 kilogramu bez instalovaných pevných disků. Pro ty má Synology DS214 SE připraveny dvě interní šachty s vnitřním rozhraním SATA III. NAS server tak pojme až dva klasické 3,5“ pevné disky o celkové kapacitě 8 TB (až 2x 4 TB). Podporována jsou základní disková pole RAID 0 (proužkování) a RAID 1 (zrcadlení). Podporována je též technologie JBOD.

Instalace či výměna disku se bohužel neobejde bez odpojení a rozebrání zařízení. To vyspělejší modely Synology DS214 Play nebo Synology DS414 podporují snadnou instalaci či výměnu disku bez přerušení provozu prostým odklopením přední krytky diskových šachet a vytažením lůžka konkrétního disku. Západky v lůžku umožňují instalaci disku bez šroubků a jakéhokoliv nářadí. V tomto ohledu levnější model Synology DS214 SE zaostává.

02.png

Disky jsou chlazeny 92mm ventilátorem umístěným na zadní straně zařízení s automatickou regulací otáček a možností relativního nastavení výkonu. Celková hlučnost zařízení i s instalovanými disky by podle výrobce neměla překračovat 20 dB(A). Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že tento NAS server obecně patří k těm tišším. V bytě jej lze instalovat do libovolné místnosti, aniž by obtěžoval provozními hlukem. Plastový plášť velmi dobře izoluje i tradiční „chroupání“ disků.

03.png

Porty USB 2.0 lze využít pro rozšíření kapacity, k čemuž by ale byly příhodnější rychlejší porty USB 3.0 či eSATA. Bohužel tento levnější NAS server žádné externí vysokorychlostní rozhraní nenabízí, takže se uživatelé budou muset spokojit s tradičními porty USB 2.0. Rovněž chybí čelní port a čtečka paměťových karet pro rychlé zkopírování obsahu paměťového média do úložiště. Modely DS214 SE a DS214 Play jsou zkrátka i přes podobný název velmi odlišné.

Televizní rekordér, hudební jukebox či tiskový server
Přes USB 2.0 je možné připojit vedle externích disků a flash disků pro rozšíření kapacity také různý další hardware doplňující nové možnosti využití úložiště. Například po připojení DVB-T či DVB-S tuneru lze streamovat živé televizní vysílání v rámci lokální sítě a provádět nahrávání televizních pořadů dle stanoveného časového plánu. Nahrávky je pak možné díky technologii DLNA sledovat v kompatibilních zařízeních jako jsou třeba chytré televizory.

04.png

Připojit je možné také reproduktory pro přehrávání hudby uskladněné v NAS serveru. Tu lze po připojení Bluetooth adaptéru přehrávat i bezdrátově například prostřednictvím mobilu či tabletu. Přes USB 2.0 může NAS server v době výpadku dodávky elektřiny komunikovat s UPS (zdrojem záložního napájení). Synology DS214 SE též poslouží jako tiskový server pro sdílení klasické tiskárny bez vlastní síťové konektivity v rámci lokální sítě.

Velmi všestranný operační systém se stovkami funkcí
NAS server je dodáván s předinstalovaným linuxovým systémem Synology DSM 4.3, který je plně lokalizován do češtiny. Obsluhuje se velmi jednoduše z libovolného počítače v síti prostřednictvím webového prohlížeče, v němž běží jeho intuitivní uživatelské prostředí včetně průvodce prvotní konfigurací. Systém je rozšiřitelný díky tzv. balíčkům. Těch jsou k dispozici desítky s různým zaměřením. Každý z nich přináší určitý okruh funkcí.

05.png

Obecně vzato Synology DS214 SE podporuje hned několik multimediálních serverů. Server DLNA umožňuje přehrávat hudbu a videa či prohlížet fotografie z úložiště prostřednictvím různých zařízení jako je chytrý televizor, domácí kino, multimediální centrum či herní konzole. Dále je k dispozici iTunes Server pro zařízení značky Apple a Logitech Media Server pro rádia Logitech Squeezebox. Chystá se také podpora pro Google Chromecast.

Přístup k obsahu úložiště z mobilních zařízení zajišťuje několik specializovaných aplikací pro Android, iOS a Windows Phone, které jsou majitelům NAS serveru přístupné zdarma prostřednictvím Google Play, Apple AppStore či Windows Phone Store. Přístup z osobního počítače je možný díky SMB protokolu. Vybrané složky z úložiště tak lze připojit jako síťový pevný disk, případně je možné obsah úložiště procházet jako sdílený disk jiného počítače v síti.

Synology DS214 SE podporuje synchronizaci souborů mezi NAS serverem osobními počítači a mobilními zařízeními. Lze si tak vytvořit domácí alternativu za Microsoft OneDrive (dříve SkyDrive), Google Drive či Dropbox, kdy vlastní data není třeba svěřovat třetí straně. NAS server nabízí také různé možnosti zálohování důležitých dat z počítačů v lokální síti včetně podpory funkcí Time Machine z OS X. Nad daty v úložišti může volitelně bdít antivirový software.

06.png

Sečteno a podtrženo: Synology DS214 SE v e-shopech aktuálně stojí cca 3 500 až 4 000 Kč. Cenu lze hodnotit jako příznivou a úměrnou hardwarové výbavě. Systém Synology DSM přináší nepřeberné množství funkcí jak pro domácnosti, tak pro firmy. V článku byl zmíněn jen zlomek z nich. Pokud má někde Synology DS214 SE slabinu, tak je to menší kapacita operační paměti, ze které je při spuštění více služeb pro více uživatelů rychle ukrajováno.

Úvodní obrázek, produktové obrázky a infografika: Synology
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host