Restartování stolního PC při hraní her

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Shark
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Restartování stolního PC při hraní her

Příspěvekod Shark » 04 zář 2014 18:44

Zdravím, měl bych na vás dotaz. Už delší dobu se snažim pořádně rozchodit svůj PC a nějak se mi to nedaří.

Grafika: NVIDIA GeForce GT 240 (1 GB)
Procesor: DualCore Intel Core 2 Duo E6300
Zákl. Deska: Asus P5Q SE2

Problém je jednoduchý, vypíná se mi počítač při hraní her. Vypínání nemá pevně určený čas (například že by se vypl po 10 sekundách). Děje se to ale zhruba do 20 minut od zapnutí hry. Počítač se restartuje bez jakékoliv hlášky, erroru, chyby, varování nebo BSoD. V prohlížeči událostí je napsáno kritická chyba, Kernel-Power, ID je 41 a kategorie (63). Neděje se mi to když brouzdám na netu, koukám na fullhd filmy nebo cokoliv jiného. Jen při hraní her. Začal mi to dělat už před pár měsíci ale to bylo maximálně jednou do měsíce a pak přestal uplně takže jsem to neřešil. Počítač je před pár týdny plně reinstalovaný takže viry to nebudou (dělalo to už před reinstalem) a ovladače bych měl mít všechny aktualizovaný.

Napřed jsem si myslel, že je to přehríváním procesoru. Na stránkách intelu píšou, že maximální teplotní hranice je 61.5°C. Můj procesor měl kolem 48°C v klidu. Navíc jsem zjistil, že chladič procesoru měl jednu prasklou lopatku u větráku takže jsem vyměnil celý větrák včetně pasty( http://www.alza.cz/coolermaster-x-dream ... 255522.htm ). Počítač sem navíc hodně pečlivě vyfoukal vzduchem. Problém se tím bohužel nezlepšil IKDYŽ teplota rozhodně ano.

Stáhnul jsem si na změření teploty jak AIDu64 tak OCCT. AIDA ukazuje teplotu jader 32°C v klidu a OCCT kolem 40°C. Nejsem si jistý kterému programu věřit... to nechám na vás :D Po půlhodinovém benchmarkovém testu v programu OCCT se teplota dostane zhruba na 49-51°C a CPUTIN na 44 (klidně můžu poskytnout i grafy co OCCT vygeneruje). AIDA ukazuje 45°C na jádrech a teplotu CPU 43°C. Teplota to sice není extra nízká ale vysoká mi taky nepřijde na půl hodinovou nepřetržitou zátěž. OCCT má také další dvě možnosti testu. GPU 3D a Power supply. Jakmile jakýkoliv z těchto dvou testů spustím, počítač se do 2 sekund restartuje.

Další věcí které jsem si všiml při vyměňování větráku byla, že když jsem počítač odpojil od sítě, nechal ho pár hodin (2-3) odpojený a pak ho připojil, tak se sice zapl ale jen na řádově 2 vteřiny a zase se vypl. Opět se zapl a vypl. Takhle to opakuje klidně 3 minuty a přijde mi, že čim dýl se to děje, tim dýl vydrží zapnutý. Jako kdyby se v něm nabíjeli kondenzátory nebo něco podobnýho. Navíc jsem zjistil, že pokud ho po chvilce znova vytáhnu ze sítě a zapojim, tak se vypne a zapne jen asi 2x a pak naskočí. Tohle zapínání-nezapínání se po odpojení ze sítě mě nijak neomezuje ale mohlo by vám to pomoct při hledání problému.
Můj osobní tip byl, že odchází zdroj protože už je starej ale to vypnutí pc při 3D testu mě nahlodalo aby to nebyla karta a to, že nechce naskočit po odpojení ze sítě by klidně mohla dělat základní deska. Tu jsem okouknul a nenašel sem žádný nafouklý kondenzátor ale na druhou stranu koukal jsem jen zezhora. Nenašla by se nějaká rada, jak postupovat dál a určit vítěze? Popřípadě pokud vás napadají i jiné typy nebo testy, sem s nima :)

Díky za přečtení vyčerpávajících informací a za jakékoliv nápady a rady
Shark

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Restartování stolního PC při hraní her

Příspěvekod guest » 05 zář 2014 13:10

Zapni PC a ihned opakovaně mačkej F8 a na následující stránce zakaž automatický restart. Vyhodí to BSOD.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Upgrade stolního PC
    od Msic » 09 led 2025 19:38 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    25
    6044
    od Msic Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 23:59
  • Restartování PC
    od Elbeckho » 02 pro 2024 09:48 » v Problémy s hardwarem