Takže byl bych rád kdyby mi byl někdo ochoten poradit. (většinou jak jsem si všiml tady s tím radí faraon) PS. https://blockly-demo.appspot.com/static ... =10&skin=0 tady to jsem také zvládl Jak začít s programovaním?
- proofer
- Level 4

- Pohlaví:

- Stav:
Jak začít s programovaním?
Ahoj, "rozhodl" jsem se že se naučím programovat. Takže jsem o tom něco zjišťoval, a přišel jsem na to ,že nejvhodnější je začít s "Karlem". Takže jsem něco zkoušel, ale není to úplně ono když to člověku někdo nevysvětlí (zvládl jsem pomocí zákládních příkazů projít jednoduché bludiště, a přemisťovat značky z místa na místo), ovšem nevím jak karla naučit nové příkazy, protože když musí někam jít třeba 7 bloků tak musím 7x pod sebou napsat "KROK", což asi jak hádám není úplně ideální
Takže byl bych rád kdyby mi byl někdo ochoten poradit. (většinou jak jsem si všiml tady s tím radí faraon) PS. https://blockly-demo.appspot.com/static ... =10&skin=0 tady to jsem také zvládl 
Takže byl bych rád kdyby mi byl někdo ochoten poradit. (většinou jak jsem si všiml tady s tím radí faraon) PS. https://blockly-demo.appspot.com/static ... =10&skin=0 tady to jsem také zvládl Intel Core i3-4150| GIGABYTE GA-B85-HD3 |Kingston HyperX Fury Blue 4GB DDR3 1600+/2x/Transcend JetRam 2GB DDR3 1333 /8GB/ |Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB |EVGA 500B |MSI R9 270X GAMING 2G@1180/1500 |CoolerMaster K350 |Benq VW2245Z |A4Tech Bloody V8
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:

- Stav:
Re: Jak začít s programovaním?
Na toto téma zde toho již bylo hromada - klikni na Hledat a zadej programování a najde to řadu odkazů, tak si počti.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
JInak po Karlovy doporučuju Pascal
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Jestli používáš tohohle Karla, tak vlevo nahoře máš odkazy Nápověda a Příklady, řekl bych že je to docela slušná učebnice. A psát KROK sedmkrát pod sebou opravdu není dobrý způsob, ono je to už skoro dvěstě let co Ada Lovelace vymyslela pro Analytical Engine Charlese Babbage podmíněné větvení a cykly, takže by to mělo být spíš takhle:
Za předpokladu že je tam dost místa a Karel do ničeho nevrazí, jinak by program skončil chybou.
Kód: Vybrat vše
OPAKUJ 7-KRÁT
KROK
KONECZa předpokladu že je tam dost místa a Karel do ničeho nevrazí, jinak by program skončil chybou.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
- reedjones
- nováček
- Pohlaví:

- Stav:
- Kontakt:
mas ucit se skutecny programovanie jazky, treba python
Já bych se asi nejprve zeptal, co tím programováním chceš vytvořit?
Co máš za systém a v jakém programu programuješ?
Co máš za systém a v jakém programu programuješ?
- proofer
- Level 4

- Pohlaví:

- Stav:
Mám windows XP, ale budu si kupovat pc s windows 7, psal jsem že s programováním začínám a učím se v karlovi karel.oldium.net a programovat bych chtěl asi hry (v CryEnginu nebo něco podobného) Jde mi spíš o to aby jste mi zadali nějaké úlohy do toho karla, protože člověk sám sebe asi správně nepotrápí + nevím kdy budu schopen přejít třeba na ten pascal..
Intel Core i3-4150| GIGABYTE GA-B85-HD3 |Kingston HyperX Fury Blue 4GB DDR3 1600+/2x/Transcend JetRam 2GB DDR3 1333 /8GB/ |Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB |EVGA 500B |MSI R9 270X GAMING 2G@1180/1500 |CoolerMaster K350 |Benq VW2245Z |A4Tech Bloody V8
-
guest
- Pohlaví:

Pokud bys použil již zmíněnou záložku Hledat, našel bys tam i úkoly.
Popravdě, já bych asi začal s C, C++, C# nebo Javou. Je jedno v kterém si osvojíš úplný základy, protože ty jsou v podstatě všude stejný.
Do začátku doporučuji vyvíjet v nějakém pořádném prostředí, zdarma např. netbeans.
Samozřejmě je dobrý postupovat od začátku (hello world :)), ale pokud možno začít programovat objektově. Vím, že na začátek to bude hodně obtížné, ale věř mi, že si musíš zažít tento styl.
Klidně si udělej něco takového:
- třídu pro práci se čtvercem: bude mít funkce jako konstruktor, destruktor a funkce pro výpočet obsahu, obvodu
- to samé pro trojúhelník, kruh, atp.
Program bude brát ze vstupu potřebné údaje:
- pro čtverec/obdélník: strany a,b,...
A až tohle budeš mít, tak budeš znát:
- základy jazyka
- zápis: třídy, funkce/metody, větvení, datové typy
- asi vynecháš výjimky, stejně tak dědičnost a mnoho dalšího
- poté bych tento kód doplnil o výše zmíněné a takhle pokračoval
Po nějakém čase se dostaneš k daleko složitějším věcem.
Do začátku doporučuji vyvíjet v nějakém pořádném prostředí, zdarma např. netbeans.
Samozřejmě je dobrý postupovat od začátku (hello world :)), ale pokud možno začít programovat objektově. Vím, že na začátek to bude hodně obtížné, ale věř mi, že si musíš zažít tento styl.
Klidně si udělej něco takového:
- třídu pro práci se čtvercem: bude mít funkce jako konstruktor, destruktor a funkce pro výpočet obsahu, obvodu
- to samé pro trojúhelník, kruh, atp.
Program bude brát ze vstupu potřebné údaje:
- pro čtverec/obdélník: strany a,b,...
A až tohle budeš mít, tak budeš znát:
- základy jazyka
- zápis: třídy, funkce/metody, větvení, datové typy
- asi vynecháš výjimky, stejně tak dědičnost a mnoho dalšího
- poté bych tento kód doplnil o výše zmíněné a takhle pokračoval
Po nějakém čase se dostaneš k daleko složitějším věcem.
- proofer
- Level 4

- Pohlaví:

- Stav:
Chci se zeptat jestli by vadilo kdbych začal rovnou v PASCALU? Už jsem tam něco zkoušel a zvládl jsem vytvořit kalkulačku na sčítání čísel
Kód: Vybrat vše
program kalkulator;
var cislo1,cislo2,vysledek:integer;
begin
writeln('Kalkulacka na scitani cisel');
write('Zadejte prvni cislo: ');
readln(cislo1);
write('Zadejte druhe cislo: ');
readln(cislo2);
writeln();
vysledek := cislo1 + cislo2;
writeln(cislo1,' + ',cislo2,' = ' ,vysledek);
writeln('Pro ukonceni stisknete klavesu Enter');
readln();
end.
Intel Core i3-4150| GIGABYTE GA-B85-HD3 |Kingston HyperX Fury Blue 4GB DDR3 1600+/2x/Transcend JetRam 2GB DDR3 1333 /8GB/ |Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB |EVGA 500B |MSI R9 270X GAMING 2G@1180/1500 |CoolerMaster K350 |Benq VW2245Z |A4Tech Bloody V8
Určitě by to nevadilo, ten Karel je jenom taková přípravka na to co tě ve skutečném programovacím jazyku čeká. Naučí tě úplné základy, jako rozdělit problém na menší části, a ty zase na menší, a tak dál, dokud nebudeš schopný kteroukoliv z těch částí. snadno vyřešit, nejlépe jako samostanou funkci nebo proceduru, v Karlovi jako nový příkaz. Naučí tě také používat základní principy strukturování, což je podmíněné větvení, a několik druhů cyklů. A naučí tě tu nejsilnější zbraň co jako programátor můžeš použít, rekurzi. Ale to je už magie pro pokročilejší. V Pascalu pak můžeš přeskočit základy a věnovat se rovnou práci s daty.
Stejně tak bys mohl začít Scratchem, ten je velmi podobný tomu Blockly, a umí toho docela hodně. Dají se v něm dělat i jednoduché 2D hry. Další "dětský" jazyk je třeba český Petr, také docela hezká věc. Ale vyhni se Baltíkovi, pro jistotu.
Pascal byl vyvinutý jako výukový jazyk, a dodnes nikdo nic lepšího nevymyslel, i když je z dnešního hlediska dost zastaralý. Ale pro jeho vlastnosti se stále používá, nejen pro výuku, ale dokonce v kritických oblastech jako je řízení průmyslových provozů! Také bys mohl začít Pythonem, je jen o trochu složitější, ale má některé neobvyklé speciality, pro neznalého možná i dost nepříjemné.
A v tom Blockly není jen bludiště, je tam i trochu počítání se sedačkami v letadle, a po třech celkem lehkých úrovních se můžeš vrhnout na kreslení obrazců se želvou, což je vlastně zjednodušený jazyk Logo, používaný už před Pascalem. Ale u želvy je potřeba trochu víc přemýšlet, a občas i trochu počítat.
Ta kalkulačka není špatná, ale zamysli se nad tím jak spočítat všechny čtyři základní aritmetické operace, a až se dostaneš k větvení (příkaz IF), tak jak zařídit aby podle napsaného znaménka program sám poznal kterou z nich chceš vlastní provést.
HarkIV: Céčko s jeho pointery pro kluka který ještě ani nezvládl podprogramy? Ty sadisto
Stejně tak třídy a metody jsou dost těžké pro někoho kdo se to učí sám bez pomoci někoho zkušenějšího. A konstruktor/destruktor už je potom úplná magie! Ale jestli chceš hned v zárodku vyřadit budoucí konkurenci na trhu práce, jsi na dobré cestě, na tohle narazí tak tvrdě že se o programování už nikdy nepokusí.
Stejně tak bys mohl začít Scratchem, ten je velmi podobný tomu Blockly, a umí toho docela hodně. Dají se v něm dělat i jednoduché 2D hry. Další "dětský" jazyk je třeba český Petr, také docela hezká věc. Ale vyhni se Baltíkovi, pro jistotu.
Pascal byl vyvinutý jako výukový jazyk, a dodnes nikdo nic lepšího nevymyslel, i když je z dnešního hlediska dost zastaralý. Ale pro jeho vlastnosti se stále používá, nejen pro výuku, ale dokonce v kritických oblastech jako je řízení průmyslových provozů! Také bys mohl začít Pythonem, je jen o trochu složitější, ale má některé neobvyklé speciality, pro neznalého možná i dost nepříjemné.
A v tom Blockly není jen bludiště, je tam i trochu počítání se sedačkami v letadle, a po třech celkem lehkých úrovních se můžeš vrhnout na kreslení obrazců se želvou, což je vlastně zjednodušený jazyk Logo, používaný už před Pascalem. Ale u želvy je potřeba trochu víc přemýšlet, a občas i trochu počítat.
Ta kalkulačka není špatná, ale zamysli se nad tím jak spočítat všechny čtyři základní aritmetické operace, a až se dostaneš k větvení (příkaz IF), tak jak zařídit aby podle napsaného znaménka program sám poznal kterou z nich chceš vlastní provést.
HarkIV: Céčko s jeho pointery pro kluka který ještě ani nezvládl podprogramy? Ty sadisto
Stejně tak třídy a metody jsou dost těžké pro někoho kdo se to učí sám bez pomoci někoho zkušenějšího. A konstruktor/destruktor už je potom úplná magie! Ale jestli chceš hned v zárodku vyřadit budoucí konkurenci na trhu práce, jsi na dobré cestě, na tohle narazí tak tvrdě že se o programování už nikdy nepokusí.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
- proofer
- Level 4

- Pohlaví:

- Stav:
Popravdě tu kalkulačku jsem dělal s pomocí návodu, je to špatně?
Zpět na “Programování a tvorba webu”