Dobrý den,
v pátek se mi stala velmi nepříjemná věc. Prosím, poraďte mi. Kopíruji sem svůj status z fb, je to zatím nevýstižnější popis problému.
Stalo se vám někdy, že jste nechali virovou kontrolu udělat antivirem Avast, ten ji skončil, že našel chyby a opravil je a že potřebuje restartovat PC a při restartu, tedy ihned po něm, ale ještě před naběhnutím windows udělá takovou tu černou obrazovku, celé to vypadá jako příkazový řádek, a začne provádět novou kontrolu tam, která trvá pekelně dluho? Tohle mi jelo celou noc, ráno jsem pochopil, že když najde chyby, tak je potřebuje vyřešit, aby mohl pokračovat dál. Tak jsem tedy ráno přistihl milý program, jak je přilepen na 9 % a nemůže se od nich odlepit, pokud mu neodklepnu opravení chyb. OK, to jsem udělal, tak začal chroustat dál, soubor po souboru, ovšem po 2,5 hodinách, při kterých neustále chroustal svých 9 % jsem vážně neměl čas čekat, až za týden kontrolu dokončí. Navíc jsem jel pryč a PC (notebook) jsem bral s sebou. Jelikož byla nabádka, že Esc kontrolu ukončí, ukočil jsem ji, zaklapl PC do režimu spánku a jel jsem.
Ve vlaku jsem jej opět otevřel, test byl zrušen, nabíhal windows, přihlásil jsem se pod svým heslem do svého jediného uživatele a co se nestalo. Plocha měla jiný obrázek...a byla uklizená. Byly na ní některé programy, stejně jako dříve, ovšem drtivá většina položek z plochy zmizela. Včetně složek. To mě celkem vyděsilo, ale v hledání jsem je opět našel - v C, v Users a v příslušném uživateli - tam bylo vše. Celý můj původní uživatel byl konzervován zde. To bylo divné, ale nebyl čas ztrácet touto věcí čas. Potřebné složky jsem natáhl na aktuální plochu a pokračoval dál ve všem potřebném.
Ovšem aby všemu trápení nebyl konec, dnes, po 5 dnech normálního fungování s novou plochou, PC potřeboval aktualizovat. Na to nebyl čas, taky PC psal, že to ještě chvíli vydrží. Dobře, musel jsem jet do práce, PC jsem vzal s sebou a přepnul ho do režimu spánku. V práci jsem jej neotevíral, ovšem teď, v knihovně na FF, jsem jej "probudil" a ejhle PC se asi samovolně aktualizuje. No OK. Po aktualizaci se přihlásím do svého uživatele a co nevidím...! Opět ta moje původní plocha, kterou tu mám téměř rok. Zajímavé. Ale ještě zajímavější je, že nemám na aktuální ploše, tedy na té původní nemám ty potřebné složky, které jsem natáhnul na plochu novou. A že si to mám najít? Nelze. Ta nová plocha už neexistuje, se vším, co na ní bylo. Hledání nic nenajde. Takže mám opět původní plochu, ale bez toho důležitého, co na ní před celým tímto incidentem bylo. Hledání ty složky, konkrétně třeba složku "Škola" nenajde. CO TO SAKRA JE? Tomu nahrává i to, že při nové ploše byl můj HDD téměř zaplněn (neobvyklé takhle zničehonic), teď, při původní ploše je HDD zaplněn z necelé poloviny. To znamená, že ta nová plocha bylo něco nestabilního, co se běžnou aktualizací windows smazalo? Smazalo se vším, co to obsahovalo? Tohle jako vytvořil Avast? Dělá si ze mě pr**l?!!??... ...SETKAL SE S TÍMTO UŽ NĚKDO??? Dokázal by mi někdo prosím poradit/říct o co jde???
Děkuji.
Avast - ztráta dat po zásahu
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
-
- Pohlaví:
Re: Avast - ztráta dat po zásahu
Vítej na PC-HELP!
Můžeš si za vše sám.
1. Po jakémkoli nevhodném chování je třeba nejprve zálohovat data a poté teprve experimentovat. Jsi stejně "inteligentní" jako moje žena, která když se HDD po týdnu náhodně rozjel, tak první co bylo, musela "pracovat". Napodruhé disk klekl definitivně i s daty.
2. Vadu bych viděl spíše než na avast na chybu na disku
3. Když už se vytvořila náhradní plocha (z důvodu, že starou kvůli chybě nebylo možno načíst), tak sis soubory na nic měl zkopírovat a ne přesunout.
Doporučuji zkontrolovat disk pomocí crystal disk info a hdtune.
A pokud ti opravdu jde o data, pak než začneš znovu něco dělat, doporučuji odnést disk specializované firmě, která se pokusí za pár tisíc data zachránit. Budiž ti to zkušeností.
Můžeš si za vše sám.
1. Po jakémkoli nevhodném chování je třeba nejprve zálohovat data a poté teprve experimentovat. Jsi stejně "inteligentní" jako moje žena, která když se HDD po týdnu náhodně rozjel, tak první co bylo, musela "pracovat". Napodruhé disk klekl definitivně i s daty.
2. Vadu bych viděl spíše než na avast na chybu na disku
3. Když už se vytvořila náhradní plocha (z důvodu, že starou kvůli chybě nebylo možno načíst), tak sis soubory na nic měl zkopírovat a ne přesunout.
Doporučuji zkontrolovat disk pomocí crystal disk info a hdtune.
A pokud ti opravdu jde o data, pak než začneš znovu něco dělat, doporučuji odnést disk specializované firmě, která se pokusí za pár tisíc data zachránit. Budiž ti to zkušeností.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 18 led 2015 21:39, celkem upraveno 1 x.
Nejspis bude vadny disk - kvuli tomu se spustila ta kontrola.
"To znamená, že ta nová plocha bylo něco nestabilního, co se běžnou aktualizací windows smazalo? Smazalo se vším, co to obsahovalo?"
Ne aktualizaci, ale pri restartu. Nicmene to, ze se prihlasujes na docasny profil (prazdna plocha bez dat) te to muselo upozornit hlaskou ktera se musi potvrdit. Kopirovat data do adresare TEMP (C:\Users\TEMP) neni dobry napad, protoze o ne pri restartu prijdes.
V Avastu bych problem nevidel, pokud zustala kontrola disku viset nekolik hodin na 9%, tak bude hardwarova chyba na disku.
Obavam se ze data z C:\Users\Temp se budou obnovovat tezko, protoze ten adresar se automaticky maze i vytvari znova jako prazdny podle potreby.
"To znamená, že ta nová plocha bylo něco nestabilního, co se běžnou aktualizací windows smazalo? Smazalo se vším, co to obsahovalo?"
Ne aktualizaci, ale pri restartu. Nicmene to, ze se prihlasujes na docasny profil (prazdna plocha bez dat) te to muselo upozornit hlaskou ktera se musi potvrdit. Kopirovat data do adresare TEMP (C:\Users\TEMP) neni dobry napad, protoze o ne pri restartu prijdes.
V Avastu bych problem nevidel, pokud zustala kontrola disku viset nekolik hodin na 9%, tak bude hardwarova chyba na disku.
Obavam se ze data z C:\Users\Temp se budou obnovovat tezko, protoze ten adresar se automaticky maze i vytvari znova jako prazdny podle potreby.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Víš kdo je největší nepřítel počítače - ten mezi klávesnicí a židlí. Málokdo to přizná a raději to svádí na OS a programy.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
ITCrowd:
Za radu děkuji.
Ovšem tohle není žádný důkaz inteligence, abych pravdu řekl, urazil jsi mě. Běžný uživatel neví, co tohle znamená a také neví, co bude následovat. Tím pádem není v jeho silách tento problém řešit adekvátně a pokud má silnější starosti, řeší dříve ty. Takže si laskavě odpusťte posuzování lidí podle toho, že něco ohledně PC neumí. To, co je pro pracovníky IT, nebo lidi, kteří se o problematiku zajímají, samozřejmé, pro běžného uživatele až tak samozřejmé není.
Petr22:
"Nicmene to, ze se prihlasujes na docasny profil (prazdna plocha bez dat) te to muselo upozornit hlaskou ktera se musi potvrdit." - žádný dotaz neproběhl. A kéž by šlo o kopírování, data jsem přetáhnul. Ovšem to jsem nemohl vědět, že budou vymazána.
No Avast kontroloval, pokračoval soubor po souboru, úplně všechno. Ale prostě mu to šlo strašně pomalu, jak už jsem psal. Ale díky.
Za radu děkuji.
Ovšem tohle není žádný důkaz inteligence, abych pravdu řekl, urazil jsi mě. Běžný uživatel neví, co tohle znamená a také neví, co bude následovat. Tím pádem není v jeho silách tento problém řešit adekvátně a pokud má silnější starosti, řeší dříve ty. Takže si laskavě odpusťte posuzování lidí podle toho, že něco ohledně PC neumí. To, co je pro pracovníky IT, nebo lidi, kteří se o problematiku zajímají, samozřejmé, pro běžného uživatele až tak samozřejmé není.
Petr22:
"Nicmene to, ze se prihlasujes na docasny profil (prazdna plocha bez dat) te to muselo upozornit hlaskou ktera se musi potvrdit." - žádný dotaz neproběhl. A kéž by šlo o kopírování, data jsem přetáhnul. Ovšem to jsem nemohl vědět, že budou vymazána.
No Avast kontroloval, pokračoval soubor po souboru, úplně všechno. Ale prostě mu to šlo strašně pomalu, jak už jsem psal. Ale díky.
Bezny uzivatel by mel predevsim cist, co potvrzuje - Windows zobrazuji varovani vzdy, kdyz se nepodarilo nacist uzivatelsky profil a ze je uzivatel prihlasen do docasneho profilu a ze data budou pri odhlaseni vymazana. Je nutne zmacknout OK. Ta hlaska tam musela byt, je to systemovy dialog Windows.
V kazdem pripade ta chybejici data byla v adresari C:\Users\TEMP - pokud se ho podari obnovit, mohla by tam data byt.
Prvni vec ale instalace Crystalk Disk Info a overeni stavu disku. Spoustet opravy cehokoliv na vadnem disku je nebezpecne, take to muze vest ke ztrate dat.
V kazdem pripade ta chybejici data byla v adresari C:\Users\TEMP - pokud se ho podari obnovit, mohla by tam data byt.
Prvni vec ale instalace Crystalk Disk Info a overeni stavu disku. Spoustet opravy cehokoliv na vadnem disku je nebezpecne, take to muze vest ke ztrate dat.
-
- Pohlaví:
Já bych jenom dodal - pro běžné uživatele - že na plochu žádné programy, data apod nepatří. V případě nějaké kolize jsou zpravidla na věku v háji.
Je třeba udržovat pořádek. Já mám spoustu složek, např. Zajímavé programy, Bezpečnost, Stažené programy, nebo Nainstalované programy.
I když jsem samouk, pak mne nikdy nenapadlo uložit program na plochu a instalovat.
Je třeba udržovat pořádek. Já mám spoustu složek, např. Zajímavé programy, Bezpečnost, Stažené programy, nebo Nainstalované programy.
I když jsem samouk, pak mne nikdy nenapadlo uložit program na plochu a instalovat.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Petr22:
Ok ok, dobře, díky. Ale zvláštní je, že mi systém po naběhnutí windowsu nepsal, že se přihlašuji do dočasného uživatele - přihlásil jsem se do svého klasického uživatele. Když by mě na něco upozorňoval, pravděpodobně bych se zachoval úplně jinak. Navíc všechny soubory v tom "starém uživateli" byly v pohodě, normálně přístupné a systém se mě na nic neptal např. v případě přetahování oněch dvou osudných složek..
Blue Spirit:
Nemluvím o žádném programu na ploše. Jde mi o dvě složky, které jsou na ploše z důvodu neustálého používání.
Ok ok, dobře, díky. Ale zvláštní je, že mi systém po naběhnutí windowsu nepsal, že se přihlašuji do dočasného uživatele - přihlásil jsem se do svého klasického uživatele. Když by mě na něco upozorňoval, pravděpodobně bych se zachoval úplně jinak. Navíc všechny soubory v tom "starém uživateli" byly v pohodě, normálně přístupné a systém se mě na nic neptal např. v případě přetahování oněch dvou osudných složek..
Blue Spirit:
Nemluvím o žádném programu na ploše. Jde mi o dvě složky, které jsou na ploše z důvodu neustálého používání.
-
- Pohlaví:
VáclavVydra píše:ITCrowd:
Za radu děkuji.
I běžný uživatel myslí na zálohu dat. To není otázka umu nebo neumu, ale opatrnosti. Pokud se cítíš uražen, pak je to v pořádku, aspoň si to budeš propříště pamatovat.
Zpět na “Viry, antiviry, firewally…”