Počítač nenajede ani do biosu Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

majel007
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Počítač nenajede ani do biosu

Příspěvekod majel007 » 24 kvě 2015 18:48

Zdravím,
mám tu delikátní problém. Dnes pustím pc vše jede jak má, ale po restartu počítač nebyl ani schopný najet do biosu.
Zároveň se omlouvám moderátorům protože nevím kam tohle zařadit, jestli do virů nebo hardwaru. Ostatně přesunout se to dá vždy že?

Před restartem.

Eset mi našel pár infikovaných souborů (cca 5, docela normálka), ale neporadil si s dvěma soubory a chtěl restartovat počítač aby je mohl smazat. no a dopadlo to takhle, počítač totálně vytuhnul. tím myslím že při startu roztočí se ventilátory na konstantní otáčky, inicializuje se klávesnice, rozsvítí se kontrolka kamery a tím to hasne. nic víc, a obrazovka hlásí že není vstupní signál. (nejedná se o cyklické restartování jako bývá zvykem u problému s RAM)

Provedené operace

první co mě napadlo byly ramky, mám 5Gb a dvě mají už najeto cca 7 let.
takže jsem vytáhnul všechny a nechal tu nejnovější (půl roku), nepomohlo tak jsem to zkusil nakombinovat, bez výsledku.

druhý krok byl skoro to samé, ale jen se zapojenou grafikou, klávesnicí a jedním 1Gb RAM modulem. a byly překontrolovány kondíky, ty jsou ok.
bez výsledku

třetí krok reset cmos pomocí Jumperu
skoro beze změny, ikdyž po asi 15tém pokusu počítač najel do biosu (proto skoro, nevím zda to bylo resetem nebo něčím jiným) s informací že byl proveden reset a je třeba ho nastavit. nastaven, reset, upload nových informací, boot windowsu.
win7 najel v rozlišení 800x600 (povedlo se změnit na na maximalní rozlišení), prostředí bylo nestabilní a choval se divně, ve stavové liště jak jsou spuštěné programy byly ikonky jen esetu a skype, zbytek tam jako by byl ale neviditelný, skype byl sice přihlášený, ale nešlo nic odeslat.
po restartu to samé, pc nenaběhl ani do biosu.

tak jsem to prozatím vzdal. mám v úterý maturitu takže pořádně to budu řešit až v středu.
než sem hodím sestavu chci upozornit že některé komponenty mají 7 let, takže proto nevím zda je to hw nebo vir.

Deska: gigabite GA-MA790X-DS4 ( 7 let, solidní kvalita)
procesor: 4 jádro AMD 3,1 GHz patice AM3 (ani né rok)
Ramky: DDR2 5Gb (1/3 - 7 let, 2/3 necelý rok)
Zdroj: čert ví, má 7 let a lepky jsou už ztraceny, jen vím že šlo o poctivý kus železa za několik tisíc
grafika: Radeon 46XX HD 512Mb (7 let, ale pořád sem si na ní zahrál nejnovější bioshock na medium :))
HDD: kingston SDD 125 Gb s windows 7 ultimate, plotnový 1 Tb (ani né 4 měsíce, oba)

proto se na vás obracím pro jakýkoliv nápad, myšlenku nebo zda je podobná zkušenost. na google je toho hodně ale většinou se jednalo o cyklické restartování. díky všem co si najdou čas.

Reklama
cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Počítač nenajede ani do biosu

Příspěvekod cervcek » 24 kvě 2015 19:09

Já bych odpojil disky a provedl zálohu potřebných dat na jiném PC, bez disků se povede PC spustit do BIOSu? Nahlásí chybějící disk?
Určitě bych zkusil jiný zdroj, pokud to 7 let starý, může pravděpodobně za neustálé restarty ten.
Pak bych instaloval čistý OS.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

majel007
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod majel007 » 24 kvě 2015 20:00

Bohužel odpojení disků nikterak nepomohlo opět to zamrzne pře spuštěním biosu, pokusím se opět resetovat bios přes cmos a nahodit to bez HDD, pokud se podaří budu to směřovat na hledání nějakého bordelu na hdd pokud ne, tak zdroj vyzkouším ve středu, nahradím ho nějakým z práce.
Jsem si vědom že by to mohlo být poklesem napětí ve zdroji,a nebo deskou. jsem s tím smířený jen přece 7 let aktivního využívání je 7 let, ale nechci se ukvapovat kupováním něčeho nového.
Zatím díky.

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 24 kvě 2015 20:22

Tím zdrojem jsem myslel si někde vypůjčit na odzkoušení.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 24 kvě 2015 20:26

Jestliže PC nenajede ani do BIOSu, jde o HW závadu. První bych zkusil jiný zdroj, třeba jen půjčený od kamaráda jen na odzkoušení. Druhá je podezřelá GK (stejný postup, jako s diskem). Předpokládám, že jsi vždy postupně po jedné vyzkoušel Ramky. Pokud neuspěješ zbývá základní deska a tu již není snadné vyměnit. Pro jistotu odpoj i CD/DVD mechaniku a p.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

majel007
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod majel007 » 24 kvě 2015 21:03

cervcek: Pracuji ve společnosti poskytující internet, takže nějaký zdroj se tam určitě najde

Pic: No myslím si to taky, ale je to hodně blbá souhra náhod (slavná hlášku z telefonátu v práci, zákazník: Ale vždyť to jelo 10 let úplně v pořádku...), nicméně zdroj zkusím ve středu jak jsem psal, protože toto úterý maturuji. pokud nepomůže dám sem stav situace a půjdu shánět grafiku, no a pokud to bude beze změny čeká mě nová deska, ale o tom později a nejspíše v jiném příspěvku.

majel007
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Re: Počítač nenajede ani do biosu  Vyřešeno

Příspěvekod majel007 » 26 kvě 2015 19:12

ok, nedokážu si to racionálně vysvětlit, ale pc opět vesele jede.

po několik resetech biosu pc opět najel, hned sem využil příležitosti a s odpojeným eternetem jsem projel pc na bordel. no bylo tam toho hodně.
poté jsem přefleshoval na poslední verzi bios a jede velice solidně.

takže nevím jestli jsem něco chytil a pohralo si to s biosem nebo to byla předzvěst dosluhujícího hw. ale už je to ok.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”