Spotřeba počítače
Spotřeba počítače
Čau lidi, tak dneska na mě mamka vyjela, že můj počítač žere dost elektriky. Je pravda že až na pár vyjímek jsem na PC doopravdy 7-8 hodin denně (Zprůměrováno i s víkendy) Ale já tomu až zas tak moc nevěřím. Pak padla otázka - Co by stál novej počítač, aby neměl takovou spotřebu. Moje otázka je tedy trochu chaotická. Díval jsem se na jedny stránky, kde jsem zadal moje komponenty, a tam to vypočítalo spotřebu. Myslím že u mě to bylo 288W... (Mojí sestavu máte v popisku). Je tedy možné, že tyto komponenty mají takovou spotřebu? Vůbec nevím co mam za zdroj. Jak bych to mohl zjistit? Děkuji za odpovědi :)
Než se zeptáš, použij Google
Re: Spotřeba počítače
NAd tímto jsem taky už přemýšlel.
Na ty testy Online se vykašli. Není to přesné. Je to jen hrubý odhad toho, co doopravdy PC žere.
Jediný a reálný test je ten, že si od někoho seženeš Watmetr (nebo prostě to z čeho se to dá vypočítat - Nejsem fyzik) a dáš ho mezi prodlužku a do zásuvky ve zdi.
Když počítač necháš v idle, tak by jsi měl mít minimální spotřebu PC. čim více ho budeš zatěžovat, tim více poroste spotřeba.
Na ty testy Online se vykašli. Není to přesné. Je to jen hrubý odhad toho, co doopravdy PC žere.
Jediný a reálný test je ten, že si od někoho seženeš Watmetr (nebo prostě to z čeho se to dá vypočítat - Nejsem fyzik) a dáš ho mezi prodlužku a do zásuvky ve zdi.
Když počítač necháš v idle, tak by jsi měl mít minimální spotřebu PC. čim více ho budeš zatěžovat, tim více poroste spotřeba.
CPU - Intel Core i7-9700K + Noctua NH-D14
MB - MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON
RAM - HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz
GPU - GeForce GTX 1070 GAMING X 8G
PSU - EVGA 650 GQ Power Supply
CASE - Fractal Design Define C TG
MB - MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON
RAM - HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz
GPU - GeForce GTX 1070 GAMING X 8G
PSU - EVGA 650 GQ Power Supply
CASE - Fractal Design Define C TG
Takže to chápu dobře že to co má zdroj, není čistá spotřeba?
Než se zeptáš, použij Google
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Ano. Na zdroji udávaný výkon slouží jen jako údaj, kolik je zdroj schopný dodat komponentům. Záleží na momentálním zatížení PC.
A Tvůj PC dá možná 280W, ale to tak jedině v nějakém benchmarku, který ho vytíží na max. Reálně se budeš v herní zátěži pohybovat kolem 230W. Laicky řečeno, Tvůj PC bude v tom okamžiku "žrát" tolik, jako 2 zapnuté 100W žárovky. Přesnou spotřebu zjistíš již zmíněným Wattmetrem. Bez zátěže si PC vezme 70 až 100W.
Z domácnosti spotřebuje nejvíce elektřiny boiler, lednička, myčka, pračka a sušička. Ostatní spotřebiče jsou oproti těmto zanedbatelné.
Situace je ve skutečnosti komplikovanější, protože zdroj má ze sítě příkon, který je vždy vyšší než jeho výkon a záleží na účinnosti zdroje. Pokud chceš šetřit, nehraj hry a jdi raději ven na fotbal nebo tak...
A Tvůj PC dá možná 280W, ale to tak jedině v nějakém benchmarku, který ho vytíží na max. Reálně se budeš v herní zátěži pohybovat kolem 230W. Laicky řečeno, Tvůj PC bude v tom okamžiku "žrát" tolik, jako 2 zapnuté 100W žárovky. Přesnou spotřebu zjistíš již zmíněným Wattmetrem. Bez zátěže si PC vezme 70 až 100W.
Z domácnosti spotřebuje nejvíce elektřiny boiler, lednička, myčka, pračka a sušička. Ostatní spotřebiče jsou oproti těmto zanedbatelné.
Situace je ve skutečnosti komplikovanější, protože zdroj má ze sítě příkon, který je vždy vyšší než jeho výkon a záleží na účinnosti zdroje. Pokud chceš šetřit, nehraj hry a jdi raději ven na fotbal nebo tak...

Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Pokud je průměrný příkon cca 250 W, je to při 7 hodinách cca 1,7 kWh (nevím, jaký je příkon když nehraješ) tj. denní spotřeba je srovnatelná s běžnou ledničkou. Za rok to dá cca 650 kWh. Pak stačí vynásobit průměrnou cenou za kWh. Při 3 Kč (spíš bude vyšší) to dá cca 2 tis. Kč / rok. To je dolní odhad. V paneláku a po započtení účinnosti zdroje a spotřeby monitoru to může být 5 tis. Kč / rok i více.
JaMMeX píše:Takže to chápu dobře že to co má zdroj, není čistá spotřeba?
Ne, to je maximum které je zdroj schopný dodat při největším zatížení.
Jestli chceš něco s malou spotřebou, tak je na trhu dost kancelářských počítačů, které toho moc nežerou, ale také si na nich moc nezahraješ. A jestli nehraješ ale akorát browsíš po Internetu, můžeš použít nějaký linuxový minipočítač na ARMu, ať s Androidem ve velikosti flashky, nebo krabičku jako je Raspberry Pi - letošní model má čtyřjádro a stále ho napájí nabíječka na mobil!
Ale protože je léto a vypadá to že doba dešťů a aprílových přeháněk končí, letos už minimálně počtvrté, tak bude nejlepší když se od toho krámu zvedneš a půjdeš někam ven. Až se na podzim se k tomu funícímu kombajnu zase vrátíš, můžeš říct že ho používáš jako přímotop na podporu vytápění bytu, je to dobré využití odpadního tepla, které se z něj valí horem dolem.
Ten příměr s ledničkou je dobrý, řekl bych že celkem sedí, ale přesné hodnoty se dají zjistit opravdu jenom měřením trvajícím delší dobu, třeba i několik týdnů. Z toho už se dá nějaká průměrná spotřeba vypočítat.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Jenom bych upozornil, že těch 280w nebo kolik tu padlo (sem na mobilu, popisek nevidím) žere jen v plné zátěži, v klidu je spotřeba většiny PC do 100W (moderní komponenty se podtaktovávají) takže až tak horké to není. Ale pokud chceš ušetřit, tak PC vypni a jdi ven 
Odesláno z mého HTC Desire 500

Odesláno z mého HTC Desire 500
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Tak každý normální člověk má zapnutý bojler přes noc ne?Jinak sušička a myčka nevím s těmito výtvory jsem nikdy neměl tu čest se setkat,ale lednička ta žere neboť frčí 24/7 a spotřebu pračky tak tu jsem jaksi nikdy neřešil a ani by mě to snad nenapadlo.No a zapomněl jsi uvést šporák......
S tím běžným wattmetrem by to bylo asi složitější, protože ta okamžitá spotřeba kolísá a musel bys to měřit několikrát a pak z toho udělat průměr, ale je to zase nepřesné.
Pokud je to předmětem diskuse mezi tebou a rodiči denně, kupte si měřič spotřeby (zapojíš do zásuvky před PC a monitor). Je to de-facto taky druh wattmetru, ale pamatuje si data za delší dobu, normální wattmetr měří okamžitou spotřebu, ne celkovou za nějaké období. Taková legrácka se pohybuje cenou od 200 do 1000, necháš to tam zapojený týden, nebo měsíc a pak jednoduše dopočítáš, kolik energie spotřebuješ ročně.
\\Jinak do sbírky žroutů přidám průtokový ohřívač
Pokud je to předmětem diskuse mezi tebou a rodiči denně, kupte si měřič spotřeby (zapojíš do zásuvky před PC a monitor). Je to de-facto taky druh wattmetru, ale pamatuje si data za delší dobu, normální wattmetr měří okamžitou spotřebu, ne celkovou za nějaké období. Taková legrácka se pohybuje cenou od 200 do 1000, necháš to tam zapojený týden, nebo měsíc a pak jednoduše dopočítáš, kolik energie spotřebuješ ročně.
\\Jinak do sbírky žroutů přidám průtokový ohřívač
Děkuju za vaše názory a rady. 

Mimochodem, člověk prý žere 100 W, tedy ve skutečnosti vydává 100 W, ale tak je musí sežrat, že (jídlem v těle vyrobit) ... 

- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Počítá se, že člověk v klidu vydá z těla energii 75W při zátěži je to několikanásobně více 

i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

A většinu z toho sežere mozek. Když ale vidím určité lidi, tak je to pro mě ovšem velká záhada 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 3773
-
od Magda123
Zobrazit poslední příspěvek
26 dub 2025 11:02