Možnosti airflow v case

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

hurrlik
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Možnosti airflow v case

Příspěvekod hurrlik » 12 zář 2015 03:19

Zdravím, chci se optat na Váš názor.

Omáčka:
po úspěšnym sestavení prvního PC dle mých představ jsem se snažil vymyslet tok vzduchu který by dobře chladil a zároveň nevadil hlukem.
Case mám Evolveo M612 (defaultně: přední stěna je mesh s filtrem, za tím 120mm fan, další 120mm na zadní stěně, pozice pro 120mm na boku a pozice pro 140mm/2x120mm nahoře)
Jak case přišla, bylo v ní spíš nepřijemný teplo, než cokoliv jinýho.
Klasická sestava s intake 120mm vepředu dole a na boku 120mm, exhaust vzdadu 120mm a nahoře 140mm sice fungovala, ale zněla jak turbína. Následovalo několik vesměs chaotických pokusů a úprav - až během nich mi došlo jak vlastně funguje tok horkého vzduchu od grafiky (tak nějak jsem během nich na boku vyřízl 200mm díru ).

Současná sestava:
200mm intake na boku, 120 exhaust vzadu, 140mm exhaust nahoře, přední mesh s filtrem funguje jako nízkotlaký exhaust - nejtišší ze všech pokusů.
DSC_0210.JPG
flow.jpg

V idle jsou všechny teploty pod 30°, v zátěži (po úpravě křivek větráků) nejdou přes 60° (vydrží to i při mnohahodinovym hraní s minimálním nárůstem hluku).

Přijde mi to jako hodně netradiční řešení - sledoval jsem jenom dvě veličiny - teplota a hluk, zapoměl jsem na něco??
Případně tušíte někdo jak by se to dalo vylepšit?
(cable management je jasná věc, ale bohužel jsem nekoupil modulární zdroj a jsem lama/noob/fkin_amateur - to co mám teď je to nejmíň omezující co jsem dokázal vyvázat)

Budu rád za jakékoliv názory a konstruktivní kritiku
CPU: i5-4590
MB: MSI GAMING G43-B85
GC: MSI GTX960 GAMING 100ME
SSD: KINGSTON HYPERX FURY 120GB
HDD: SEAGATE BARRACUDA 1TB
RAM: KINGSTON HYPERX FURY 2x8GB
PSU: SEASONIC ENERGY KNIGHT 500W
case: EVOLVEO M612

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Možnosti airflow v case

Příspěvekod petr22 » 12 zář 2015 09:00

Ty sipky znamenaji co - tok vzduchu? Nevznika ti potom nekde u graficke karty vakuum pokud predni ventilatory foukaji obracene nez maji?

- ventilatory na predni stene musi foukat dovnitr (molitanove filtry pryc, nefunguji a jen blokuji pruchod vzduchu)
- ventilatory na zadni stene musi foukat ven
- ventilatory na horni stene pryc a diry zaslepit (je zcela zbytecny)
- ventilator na bocni stene pryc a diru zaslepit (je zcela zbytecny)

Chladic na procesoru bych vymenil za neco kvalitniho (Silencium Fera, Gelid Tranquillo).

Widlajz
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Widlajz » 12 zář 2015 10:15

Horní chladič úplně k ničemu. Přední větráky otočit aby foukaly dovnitř. Boční chladič akorát zdroj možného hluku.
Jak psal petr22, chladič procesoru vyměnit za něco kvalitnějšího.

Dříve jsem také experimentoval s airflow a nakonec jsem skončil s výsledkem, že nemá smysl nic vymýšlet, protože kombinace 1x vpředu a 1x vzadu je dostatečný. Rozdíl teplot je naprosto minimální. Největší rozdíl Ti udělá jiný chladič na CPU.

Ještě dodatek, jak máš teď chladič vpředu aby foukal vzduch ven, tak Ti to také nejspíš zahřívá HDD.
AMD Ryzen 5 5600x
MSI B450-A PRO
16GB DDR4 3200MHz
XFX AMD RADEON RX 6700 XT
EVGA GQ 750

hurrlik
nováček
Stav:

Příspěvekod hurrlik » 12 zář 2015 14:17

Možná jsem něco nevysvětlil blbuvzdorně.
Šipky jsou tok vzduchu jak jsem ho vysledoval když jsem jednotlivý větráky nechal bežet naplno.

flow2.jpg

Vepředu nejsou žádné větráky, jenom mesh s filtrem kterým vzduch z bočního větráku obohacený o horký vzduch z grafiky vychází volně ven jen kvůli přetlaku ve skříni.
Jakékoliv větráky u meshe způsobovaly hodně hluku. Jelikož tahle grafika fouká horký ven dozádu a ven z case, ale mnohem víc dopředu do case, vzduch jdoucí dovnitř z předního intake a ven dopředu z grafiky si vzdájemně dost odporovaly - na hluku zřejmě znatelný - hodně špatný řešení když je celá přední stěna mesh.

U grafiky nevzniká vákuum, ale přetlak, z boku se na ní tlačí vzduch z 200mm intake, to co jde pod ní prochází jejích chladičem a horký směřuje dopředu a dozadu.
To co jde nad ní krmí chladič procesoru - a stačí mu to - ani po mnoha hodinách hraní nemusí jet CPUFAN na 100% a pak je taženo nahoru a dozadu.

Horký vzduch stoupá, takže ten přední výstup z grafiky míjí pevné disky z dostatečné vzdálenosti.

PS Děkuji za názor v soukromé zprávě - vidím to stejně :-) bohužel na něj nemůžu odpovědět.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 zář 2015 14:31

Takhle jak to mas vymyslene to sice nejak funguje, ale potrebujes k tomu dvakrat tolik ventilatoru nez je potreba, navic nasavani vzduchu zboku mas zcela zablokovane protiprachovym filtrem, takze pracuje stezi na 20%.

U chladice procesor nejde o to jestli staci, ale o orientaci vetraku na chladici - takhle to jen viri vzduch ve skrini misto aby to prispivalo k airflow.

Osobne bych vyhazel vsechny zbytecne ventilatory a udelat to klasicky, nasavani vzduchu zepredu a vyfukovani dozadu, bez zbytecnych protiprachovych filtru a s ucpanim vsech ostanich otvoru.

hurrlik
nováček
Stav:

Příspěvekod hurrlik » 12 zář 2015 18:59

Vzhledem k tomu že ventilátory mám 3 (pominu-li ty na grafice a cpu), nemyslím že jich je moc a kdyžuž tak bych se vzhledem ke konfiguraci zbavil toho zadního, většina tepla utíká horním.
Filtr je vepředu za meshem a jenom přispívá snížení hluku (slyšitelnej rozdíl s/bez něj), to na bočním intake je síťka, né filtr má čistě estetickej účel (když to rozsvítim, vypadá to cool) průtok nijak znatelně neomezuje - testoval jsem.
Trocha teplot,
idle:
idle.png

plná zátěž (po cca 3hodinách GTA5):
burn.png

Přiznam se že jsem čekal střet s trochu slabším tradicionalismem :)

behavioralista
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod behavioralista » 12 zář 2015 19:07

Jo máš to úplně na hovno.Nic nevymýšlej a udělej si to tak jak psal petr22.Před disky 1 nebo 2 nasávací,1 dozadu vyfukovací.Nic víc.Boční úplně hodit do haj*lu a na procesor si pořiď lepší chladič než je ta BOXovaná mr*ka.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 zář 2015 19:09

To neni tradicionalismus, to jsou platne fyzikalni zakony a navrh airflow od vyrobce, ktery pocita s nasavanim vzduchu zepredu.

Jakou teplotu maji disky? Chladis je naprosto minimalnim proudem tepleho vzduchu od grafiky (neni tam ventilator).

Toho zadniho ventilatoru se zbavis nejlepe tak, ze tam das poradny chladic (pak staci 1 ventilator).

I7-3770, pri plne zatezi vsech jader teplota 49 stupnu, ventilator na Noctue porad 800 rpm. To same ostatni ventilatory, vsechno na minimum. A to je to desktop, ktery vymyslel nejaky bezmozek takze pred umistenim komponent jsem musel vyresit asi 5 problemu s kolizi komponentu.

hurrlik
nováček
Stav:

Příspěvekod hurrlik » 12 zář 2015 19:24

Tak jak to vymyslel výrobce jsme to měl, teploty na GPU byly při srovnatelný zátěži kolem 75° a CPU 65°, přičemž přední mesh odměňuje rychle proudící vzduch hlučností turbíny - holt jsem koupil levnou case.

U disků je 28° hodně??

Jinak myslim že je úplně zcestný srovnání s 2x dražším processorem v evidentně mnohem dražším PC (tam už asi nepoužijete case za 700, žejo ;) )

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 zář 2015 19:33

Co vlastne chces slyset, kdyz jsi presvedcen o tom ze takhle je to nejlepsi?

Muj i tvuj procesor maji srovnatelne TDP, ja ten pocitac ani pri plne zatezi neslysim (lezi mi na stole).

Airflow neni o cene skrine, ale o tom jak si ho uzivatel prizpusobi. Tohle co mam ja je skrin za 3,5 Kc a uz jsem k uprave potrebval flexu a vrtacku aby se vubec dala pouzit.

hurrlik
nováček
Stav:

Příspěvekod hurrlik » 12 zář 2015 19:38

V první řadě jsem nechtěl slyšet že něco "musí", za to bych chtěl slyšet jak ztlumim hluk pískajícího meshe... páč to se mi nepovedlo.

hurrlik
nováček
Stav:

Příspěvekod hurrlik » 12 zář 2015 19:47

Zcestný srovnání teplot CPU proto že na něm určitě nemáš boxovanej chladič. Neřikam že ho tam necham věčně, jak začne větráček pískat, tak letí a nahradí ho něco tradičnějšího.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Airflow v PC skříni. Příloha(y)
    od Galli » 16 led 2025 16:56 » v Vše ostatní (hw)
    7
    3453
    od Galli Zobrazit poslední příspěvek
    16 led 2025 20:15
  • Kingdom Come: Deliverance1 výběr možnosti dialogu
    od Jakub029IOOKSD » 19 čer 2025 00:03 » v Hry
    2
    3314
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 čer 2025 08:12
  • Koupě case
    od lucaso84 » 07 čer 2025 07:26 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC