Výber grafickej karty AMD Crossfire/NVIDIA GTX Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Laggger164
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Výber grafickej karty AMD Crossfire/NVIDIA GTX

Příspěvekod Laggger164 » 12 zář 2015 20:01

Zdravím všetkých,

už dlho plánujem kúpu novej grafickej karty a ešte pred pol rokom som si vybral R9 270X.

Nedávno prišla na trh karta ASUS STRIX Nvidia GTX 950 2GB OC a výkonovo sa mi VEĽMI páči.

Problémy:

1. Nie som si istý či je dobrý nápad dávať takúto grafickú kartu (jednak značka, druhak je celkom nová) na túto matičnú dosku, ktorá je uspôsobená skôr na časti od AMD. ASUS M5A97 R2.0

2. Ak by som si vybral NVIDIA nemal by som žiadnu možnosť SLI, matičná doska je CROSSFIRE ONLY.
Čiže ak by som vlastne z nejakého (blbého) dôvodu chcel silnejšiu grafiku musel by som pri GTX 950 kupovať lepšiu namiesto identickej ako by som to urobil pri AMD. Nemyslím si že by mi to trebalo keďže procesor, ktorý mám nemusí byť dostatočne silný na to aby využil plný potenciál grafických kariet.

3. Konkrétne hovorím o AMD FX-6300 , sice by nebol vlastne žiadny problém ho trochu pretaktovať...
Čiže ak niekto pozná nejakú stránku, na ktorej by som našiel dobrý pomer CPU a GPU tak mi povedzte, ja som nič také nenašiel.
Doteraz som mal Gigabyte HD7750 1GB OC D5 a už dávno som vedel že mi dlho stačiť nebude.
Aby som bol presný tak mi ide o hranie hier, ale nič také ako WITCHER 3 na 4K a ultra pri 150 FPS (to by bola mašina vole). Moje rozlíšenie je 1920x1080 a stačí. Nie nehodlám si meniť rozlíšenie na lepšie ani na horšie.

A NIE nemienim upgradovať procesor, netreba mi to.

Vlastne mi ide o to či by som mal kúpiť NVIDIA GTX 950 alebo niečo iné od AMD a niekedy to hodiť do Crossfire ak by mi to nestačilo.
NIE SOM HARDCORE GAMER . Ak budem musieť znížiť grafiku z ultra na normal tak v pohode, no blíži sa Deus ex: Mankind divided a Fallout 4 takže na nich chcem byť hardwarovo pripravený :D

Ak vás zaujíma ešte nejaká drobnosť tak povedzte.

Takisto je tu jedna vec že kartu od NVIDIA som vlastne nikdy nemal a malý experiment by uškodiť nemusel, no chcem si byť istý že neurobím totálnu sprostosť keď si ju kúpim. (konkrétne myslím tie ich technológie ako PhysX a iné, ktoré AMD musí emulovať na hrách ktoré toto používajú, o tom by som vlastne tiež rád podiskutoval)

Vopred ďakujem za všetky rady čo mi dávate.
Ak máte problém s mojou slovenčinou povedzte mi to.
Když máte problém s mou slovenštinou řekněte mi to.

Reklama
Fílek
Level 4
Level 4
Stav:

Re: Výber grafickej karty AMD Crossfire/NVIDIA GTX

Příspěvekod Fílek » 12 zář 2015 20:07

1. deska neni uzpůsobená na nic, je úplně jedno, jakou grafiku tam dáš
2. i při eventuelnim upgradu bude lepší koupit zase jenom jednu, ať už kvůli kompatibilitě her s SLI/CF, málo paměti, a prostě dávat takhle slabý čipy do SLI se nevyplatí
3. nedá se pořádně říct správnej poměr... jde o to, co budeš hrát.. některý hry jsou náročnější na procesor, některý (hlavně novinky) hlavně na grafiku

vzhledem k ceně STRIX GTX950 bych už spíš zauvažoval o nejlevnější GTX960 (ITX od Gigabyte), je o cca 10€ dražší (podle cen na czc) a 960 je pořád silnější čip

Laggger164
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Laggger164 » 12 zář 2015 20:27

Ďobre ďakujem za príspevok, no v obchode v ktorom nakupujem ja (www.micomp.sk) tá karta čo si navrhol buď nie je alebo je drahšia ako tú čo chcem, zase rozdiel výkonu medzi GTX 950 a GTX 960 je prťavý, takže myslím že nemám dôvod ísť tam.

A ešte je tu jedna vec že karta tá od ASUSu je aj vo variante OC, čo je drahšie o 7 eur.
Mal by som investovať do pretaktovania OOTB alebo si to neskôr pretaktovať sám keďže to urobili tak jednoducho?

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 12 zář 2015 20:34

Jestli ti rozdíl 1-3 FPS (pozor, v některých případech i ve prospěch 270X) je důvodem ke koupi 950ky, tak můžeš :-P .
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Laggger164
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Laggger164 » 12 zář 2015 20:51

Karrex píše:Jestli ti rozdíl 1-3 FPS (pozor, v některých případech i ve prospěch 270X) je důvodem ke koupi 950ky, tak můžeš :-P .

Ummm... teraz som presne nepochopil či myslíš rozdiel medzi mojou starou grafikou a GTX 950 alebo rozdiel medzi GTX 950 a GTX 960... (IQ LVL Over 9000+)

Aj tak som stále zvedavý či by som mal kúpiť Pretaktovanú alebo klasickú a pretaktovať ju neskôr ak treba.

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 12 zář 2015 23:07

některých případech i ve prospěch 270X

Mezi 270X a 950.

Sám nataktovat.
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Laggger164
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Laggger164 » 13 zář 2015 13:08

Našiel som video od LinusTechTips ktorých už pozerám dlho a naučil som sa od nich VEĽA.
https://www.youtube.com/watch?v=3jDXbYu ... m_&index=7

Ich možnosť č.2 sa veľmi podobá na môj počítač a dali tam grafiku GTX 970 , Takže teraz už naozaj neviem čo si mám vybrať :D .
Je možné že mi GTX 950 bude úplne stačiť ale človek nikdy nevie(lebo človek byť hlúpa vec).

Neviem či by som mal trochu zainvestovať alebo to nechať na 950-ke.

No zase s týmto počítačom nehodlám žiť 20 rokov, myslím že po 6-tich ho budem musieť vymeniť nech sa deje čokoľvek.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 13 zář 2015 13:24

Myslím, že vše důležité již padlo, osobně raději než STRIX (http://micomp.ekatalog.biz/zbozi/asus-s ... p=z:401146) bych bral tu GTX 960 (http://micomp.ekatalog.biz/zbozi/gigaby ... p=z:382644) je o cosi výkonnější, stojí jen o 10euro víc a můžeš ji taky v budoucnu nataktovat. GTX960 je v dnešní době dost výkonná grafika a většinu moderních her rozjede na Hight. 6 let ti nevydrží žádná současná grafika (prostě výkon dojde, nebo se budeš muste smířit s hodně nízkým nastavením) a raději než teď připlácet za GTX970 bych vzal tu 960 a třeba za 3 roky ji prodal a za ušetřené peníze (rozdíl mezi 970 a 960) si můžeš zas koupit novou výkonnější grafiku.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Laggger164
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Laggger164 » 13 zář 2015 15:29

Ako tak pozerám na túto grafiku http://micomp.ekatalog.biz/zbozi/gigaby ... p=z:382644
tak nevidím tam že by sa vyťahovali s tichým ventilátorom a stíhačku si do počítača brať nechcem...

Chcem si byť istý že tá grafika bude stále chladná.
Takisto som našiel ASUS GTX960 Turbo no jej chladič sa mi zdá tak malý že práve ON bude vlastne tá stíhačka...
http://micomp.ekatalog.biz/zbozi/asus-t ... p=z:399153
Sice nemá DVI-D (Dual-link) Port, ktorý používam ja ale chcem vedieť že čo to vlastne je za karta od odborníkov.

Takisto, nemal by som si jednoducho priplatiť za tú kartu a ísť takto:
http://micomp.ekatalog.biz/zbozi/asus-s ... p=z:383787

Alebo si mám zobrať niečo lacnejšie od iných výrobcov?

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 13 zář 2015 15:35

A proč by se tím měli vytahovat? Já tu Gigabytku mám a ani po OC se nedostanu přes 70°C (spíš okolo těch 60-65°C) a ani o ní nevím (ano, nevypíná chladič v klidu, ale těch 700ot. je nesmyšných, až když dám hlavu k bedně, tak slyším grafiku + HDD + ostatní větráky).

Ano ta "turbo" je stíhačka hlučná i v klidu... Je to karta vhodná do SLI (aspoň teda chladičem, ale SLI z GTX 960 moc smysl nemá...).

Ta ASUS GTX960 STRIX není špatná, ale je zas o cosi dražší...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Laggger164
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Laggger164 » 13 zář 2015 15:47

Dobre mne len šlo o to aby bola dobre chladená, a len tak pre zaujímavosť, akú teplotu si mal bez pretaktovania na plnej záťaži?
A ak môžeš tak mi povedz čo konkrétne si s ňou robil/hral že si ju nataktoval

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 13 zář 2015 16:29

Chvilku, změřím to. Já ju taktoval jen proto abych zjistil co dá, momentálně mám jen zvedlý Power limit, jinak základ.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”