Záchrana dat z NAS serveru - žádost o radu Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Darth
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Záchrana dat z NAS serveru - žádost o radu  Vyřešeno

Příspěvekod Darth » 18 zář 2015 20:06

Dobrý den, požádal bych o radu ještě v jedné oblasti. Ve stejnou dobu, kdy mi odešlo PC, mi odešel i NAS server.

Mám Patriot Corza NAS server (přípojky USB 2.0 a ethernet). Doteď jsem ho používal jako odkladiště na data. Uvnitř mám 2TB a 1,5TB disky, propojené pod RAID 0. NAS server používá linuxovský EXT2 (nebo možná EXT3, nejsem si jistý) systém souborů.

Po spuštění včera se mi server už nehlásil v síti. Zobrazí se jedině ikona, která mě odkáže na webové rozhraní a přes admina můžu jít do nastavení NAS serveru. Tam mi to hlásí Nový disk, prosím naformátujte. V přehledu disků (disc utility) mi to hlásí oba disky s možnostmi Encrypt, format a status u obou je Unmount. RAID byl nastaven na RAID 0, teď mi to v Raid settings hlásí Raid system does not exist. Přístup k souborům byl zaheslovaný.

Vyzkoušel jsem už vytáhnout disky, spustit z flash paměti Ubuntu Linux, ale ani disky neviděl, i když jsem je připojil přes SATAII do PC. Taky jsem vyzkoušel stažení programů pro EXT2 recovery a RAID recovery, disky přes USB kolébku viděly, ale hlásily mi, že jsou prázdné. Když jsem se na ně kouknul přes Disc Manager, tak je viděl a všechny segmenty hlásil, že jsou v pořádku (to vylučuje, že by jeden z nich odešel). I když Tento počítač disky neukazuje (Windows Vista Ultimate).

Můžete mi někdo poradit, jak se dostat k datům, kdyby jen proto, abych je vytáhnul na jiný disk (je toho 3,4 TB, nerad bych o všechno přišel). Podotýkám, že sice NAS server mám cca 5 let, ale zapínám ho jen tak 1x za měsíc až dva, abych si tam zazálohoval data z běžných disků. Nic jsem s tím neprováděl, ve středu to jelo (stahoval jsem nějaké videa do tabletu), ve čtvrtek (chtěl jsem zazálohovat věci z PC) se už choval, jak jsem popsal výše.

Jediná věc, kterou jsem nezkoušel, byla přímé připojení k PC přes USB kabel (nemám doma USB-USB kabel, v TS Bohemce mi řekli, že by to stejně asi nešlo, že to je spíš pro rozšíření kapacity NAS serveru).

Děkuji.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Záchrana dat z NAS serveru - žádost o radu

Příspěvekod petr22 » 18 zář 2015 20:14

RAID 0 - proc ne RAID 1? Jakmile se pole rozpadne, je minimalne cast dat nenavratne v cudu.

Skus stahnout R-Studio - pro EXT souborovy system je zadarmo a nechat ho proskenovat oba disky (bude to nejspis trvat 10 hodin), jestli to neco najde.

Ovsem jestli jsou data sifrovana primo tou krabici, tak to nejspis nenajde nic.

Darth
nováček
Stav:

Příspěvekod Darth » 18 zář 2015 20:24

Používal jsem ho jen jako zálohu jednou za čas, zapínal ho jen na chvíli, abych si tam uložil data. Proto jsem si říkal, že když se disky nepoužívají, vydrží a chtěl jsme maximalizovat kapacitu. Měl jsem za přepěťovou ochranou, když jsem nepoužíval, byla i tato zásuvka vypnutá tlačítkem. Takové odkladiště. Starší data mám vypálená na DVD, něco z novějších je na discích, ale obávám se, že jsem přišel o většinu věcí za posledních 5-6 let.

Zaheslování bylo na úrovni přístupu do diskového pole (přihlašovací jméno a heslo), pravděpodobně tedy bude zašifrovaný celý obsah disků. Dostával jsem se do NASu přes Total Commander, položka /, kde mi to vždy zobrazilo můj počítač a CORZA-NAS, po kliknutí na něj to po mě chtělo přístupové jméno a heslo (odlišné od admina pro nastavení vlastností přes webové rozhraní).

R-Studio vyzkouším, jestli něco najde - bohužel ale až po koupi nového PC, které odešlo také (prostě den blbec) - můžu zkusit nainstalovat a připojit k notebooku, je R-Studio náročné na výkon počítače? Bude to fungovat, když dám disk do USB kolébky (tedy ne přes SATAII)?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 18 zář 2015 20:35

Bude to pomalejsi nez pres SATA, ale bude to fungovat.

Problem RAIDU 0 je ten, ze ty soubory mohou byt rozkouskovane po obou discich, coz se spatne dava dohromady.
Kdyz mas dva stejne disky v mirroru, jeden vytahnes a mas na nem vsechna data.

Muzes skusit napr toto, umi to obnovu z RAIDU:
http://www.z-a-recovery.com/tutorials/r ... overy.aspx

Ciste teoreticky by to mohlo jit dat dohromady i v tom NASu (pokud neni nejaky disk vadny), jenze je to Patriot, coz je to same jako ADATA nebo Evolve - jeden den to funguje, druhy den ne a nikdo nevi proc.

Darth
nováček
Stav:

Příspěvekod Darth » 02 říj 2015 19:27

Bohužel se nepodařilo, kromě odchozího NAS serveru pravděpodobně odešla plotna WD disku (menšího, 1,5 TB). Nakonec jsem se na to vykašlal, pokusil jsem se povzpomínat si na obsah disků (při velikosti 3,5 TB docela problém) - část nejstarších dat jsem měl zálohovanou na DVD, novější data na discích přes USB kolébku a holt posledních 5-6 let dat (hlavně seriály) budu muset buď oželet nebo stáhnout znovu (případně vysomrovat u kámošů).

Postupoval jsem následovně - oba disky jsem připojil přes SATA kabely, pokusil se využít jak R-Studio, tak ZAR. Programy se ale v určitém bodě vždy neúměrně zpomalily a když ani 20 hodin nepomohlo, usoudil jsem, že pravděpodobně tedy jeden z disků odešel (moje blbost, že jsem použil RAID 0). Přes command okno jsem vyzkoušel důkladný checkdisk s parametrem /r. 2TB Seagate disk proběhl bez problémů (i když to vzalo 6 či 8 hodin), menší 1,5TB WD se zhruba v polovině (42%) příšerně zpomalil a jel po 1000 cca každou minutu). Kdyby to bylo jen jedno místo, kde opravoval vadné sektory, neřekl bych nic, ale 42-44% trvalo cca 5 hodin (nechal jsem test jet celý den). Dál jsem nepokračoval a testování zrušil, disk skartoval.

Rozhodl jsem se tedy zužitkovat, co šlo, 2TB disk nechám na zálohy aktuálních dat, pro jistotu jsem si koupil spindl 100 Verbatime DVDček a začal jsem věci, které se mi podařilo někde najít, zálohovat na ně.

Díky všem za rady, do budoucna zůstanu u USB kolébky (přes USB 3.0 jede docela rychle).

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Žádost o radu s koupí notebooku
    od Impo168 » 31 led 2025 14:39 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    2004
    od Impo168 Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2025 14:39
  • Prosím o radu jak předělat PC
    od ruzi.jiri » 22 srp 2024 07:54 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC