problém s 2 routery v jedné síti

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

vondry
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

problém s 2 routery v jedné síti

Příspěvekod vondry » 08 úno 2016 18:00

Dobrý večer,

mám dva routery D-link dir-615 a TP-Link TL-WR841ND připojené za sebou v jedné síti.
Z internetové přípojky vede kabel do prvního routeru do WAN portu, v prvním(hlavním) routeru mám zapojený jeden PC a druhý router. V druhým routeru je zapojen pak ještě jeden PC. Routery mezi sebou jsou propojený přes LAN. SSID jsou stejný a hesla taky. Na prvním routeru je kanál 1 a na druhém kanál 12.

Všechno mi normálně funguje ale jednou za čas se mi stane, že na půl hodiny vypadne internet i wifi a většinou se vypíše chyba:
DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG
DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET

1. router (d-link)
Lan 192.168.0.1
Zapnuté DHCP

2. router
Lan 192.168.0.2
DHCP vypnuté

Nevím si už vůbec rady, zkoušel jsem hledat různě na internetu ale odpovědi se mi nedostalo.
Děkuji za odpovědi.

Reklama
_vcn
Level 5
Level 5
Stav:

Re: problém s 2 routery v jedné síti

Příspěvekod _vcn » 08 úno 2016 19:19

Vítej na fóru PC-HELP.

V době výpadku otevři příkazový řádek Windows a napiš do něj příkaz ipconfig /flushdns a následně nslookup www.seznam.cz a vlož sem screenshot s výsledkem.
Následně jdi do Centra síťových připojení → Připojení k místní síti → Vlastnosti → vyber Protokol IP verze 4 → Vlastnosti → nastav Použít následující adresy serverů DNS a nastav adresy 8.8.8.8 a 8.8.4.4 a ověř, jestli už připojení pracuje.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷

vondry
nováček
Stav:

Příspěvekod vondry » 11 úno 2016 01:20

Dobrý večer, teď mi nejde wifi ale internet normálně v PC jde. Když jsem připojen přes telefon nebo přes notebook k wifi píše mi to DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG . Udělal jsem jak jste mi naspsal. Posílám zde screenshot.
Přílohy
Bez názvu.png

_vcn
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod _vcn » 11 úno 2016 01:27

Takže chápu to správně, že internet normálně pracoval, zatímco WiFi nešla? Protože v úvodním příspěvku je napsáno, že vypadne internet i WiFi. Tak jak to teda vlastně je?
Jestliže je problém pouze s WiFi, tak radím nastavit 802.11n only režim, pevnou šířku kanálu 20 MHz, šifrování jen WPA2-PSK AES a případně aktualizovat firmware routerů (pozor na revize).

Screenshot - DNS je nastaveno na 8.8.8.8, což má 2 vysvětlení. Buď tuhle adresu už přidělil DHCP server, nebo test nebyl proveden tak, jak jsem požadoval. Psal jsem, že ten screeshot potřebuji ještě před změnou adresy na DNS!
V době výpadku otevři příkazový řádek Windows a napiš do něj příkaz ipconfig /flushdns a následně nslookup http://www.seznam.cz a vlož sem screenshot s výsledkem.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷

vondry
nováček
Stav:

Příspěvekod vondry » 11 úno 2016 01:33

Nyní vypadla pouze wifi a předtím vypadával i internet v obou PC. DNS jsem měl nastavenou před tím už na routerech na primární 8.8.8.8 a seku 8.8.4.4. Omlouvám se, že jsem měl DNS nastavenou ručně na routerech a neuvedl jsem to. Mám tedy je odstranit a poslat screenshot až se to projeví a postupovat podle vašich pokynů? :-)

_vcn
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod _vcn » 11 úno 2016 01:38

Dobře. Funguje v době výpadku ping na gateway (d-link s DHCP) v síti? IP konfigurace adaptéru Ethernet připojení k místní síti (nebo Bezdrát. adaptéru) je v době výpadku na obou PC správná? Vyřeší se výpadek vypnutím a zapnutím toho d-linku?
Pořád by se ale hodilo vědět, proč přestal internet fungovat pouze přes WiFi.Byla všchna ta WiFi zařízení připojena ke stejnýmu zařízení? (ale když jsou stejná SSID a hesla, tak to nelze bez dalších programů ověřit)

vondry
nováček
Stav:

Příspěvekod vondry » 11 úno 2016 01:50

Zkusím tedy nastavit jak jste psal v předchozí odpovědi a kdyžtak dám vědět co a jak. Jinak v době výpadku jsem ping nezkoušel a vypnutím a zapnutím se nic nevyřeší... musí se počkat tak 5-15 min a pak se to vzpamatuje a internet/wifi jede dál. Děkuji za vaši rady :-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Administrace sítě”