Ahoj,
předně se omlouvám, že post bude rozsáhlejší, ale já vážně nevím, jak s upgradem naložit. Na ceně mi víceméně nezáleží, vše mezi 10k-25k je pro mě přijatelné, proto se omlouvám, že to není v headeru.
Má základní výbava je:
Motherboard: Asus Z87-C
CPU: Intel Core I7-4770 3,4Ghz Haswell
Zdroj: Seasonic SSR-550RM 550W
Ram: 2x 8GB DDR3-1600MHz CL10 Kingston HyperX Black
SSD: SSD 2,5" 256GB Samsung 840 Pro SATAIII Basic
GPU LOL
PC byl primárně stavěn bez GK, pouze za účelem práce. Nyní mě popadla touha po občasném vyblbnutí se u her, takže plánem je dokup GK. Mám možnost dostat za nákupku Gigabyte R9 380X 4GB Windforce, což se mi jevilo jako solidní koupě, od toho jsem se tedy chtěl odpíchnout. Původně jsem ještě předpokládal, že bude nutno koupit výkonnější zdroj, než ten stávající, a vše bude hotovo. Zamotalo mi ale hlavu to, že když jsem na doporučení zdejšího Hardware článku využil „eXtreme Power Supply Calculator“ a nastavil hodnoty, ukázalo mi to „Recommended PSU Wattage“ 454 W.
Bylo pro mě relativně jednoduché se rozhodnout mezi dvěma variantami, ale nyní jsem trochu v koncích při své amatérské znalosti technologií. Proto také žádám o pomoc. Mám pocit, že mám 3 možnosti:
1) Uvedenou GK koupit a nechat stávající zdroj Seasonic 550W, protože by to utáhnout měl (nebo se pletu?).
2) Uvedenou GK koupit a upgradnout zdroj – Já si nemůžu pomoct, ale pere se ve mně myšlenka, že je hloupost kupovat 750W zdroj, který sice bude bohatě stačit nyní, ale ani ne za moc dlouhou dobu bude potřeba koupit zdroj s vyšším výkonem, jak půjdou technologie kupředu. Cenový rozdíl mezi 750W a 1000W zdroji mi nepřijde tak markantní, ale jsem bohužel amatér nekompetentní toto zhodnotit a neschopný se rozhodnout.
3) Nekupovat výše zmíněnou GK a rovnou koupit ještě namakanější GK a v tom případě mít jednodušší rozhodování s tím, jaký výkon by zdroj vlastně měl mít (V tomto jsem trochu nahlodaný kamarádem, který mi na mé myšlenkové pochody jen krátce řekl „Raději bych zainventoval do ještě lepší grafiky než se trápil s tím, jaký zdroj koupit k tebou navrhované grafice“).
Budu moc vděčný za rady, zaručeně mě někam nasměřují.
Díky moc,
Tomáš
Žádost o pomoc s upgradem PC
Žádost o pomoc s upgradem PC
Naposledy upravil(a) oruot dne 12 úno 2016 23:40, celkem upraveno 1 x.
Re: Žádost o pomoc s upgradem PC
Jak pujdou technologie kupredu, budou potreba cim dal tim mene vykonne zdroje. 1000W a 750W zdroje jsou prezitek minulosti, z doby kdy samotna grafika mela odber 400W. Je to maximalne vyuzitelne na 2x Geforce 980 Ti v SLI na hrani ve 4k.
Pocitac s I7-4770 a Radeonem R9 380X nebude mit vetsi spotrebu nez 350W, takze stavajici zdroj bohate staci.
Pocitac s I7-4770 a Radeonem R9 380X nebude mit vetsi spotrebu nez 350W, takze stavajici zdroj bohate staci.
A hlavně na občasné hraní vem nV 970 od MSi a pokud toužíš po AMD, vem Sapphire Nitro Back Plate - bez zátěže se chladí pasivně.
Pro obě karty je tvůj zdroj naprosto dostatečný.
Pro obě karty je tvůj zdroj naprosto dostatečný.
Ahoj,
nakonec jsem se rozhodl to nechat tak, jak to je, koupil jsem mnou zmíněnou R9 380x. Po zapojení do sestavy jsem nainstaloval drivery z přiloženýho cd, restartnul, vše vypadalo, že funguje tak, jak má. Čeho jsem si ale všiml ihned je to, že větráky u grafiky se spouštějí a vypínají každých 5 sekund, jsou sice tiché, ale předpokládám správně, že to takhle fakt být nemá? Šel jsem na stránky AMD a nainstaloval tam nejnovější verzi driverů a doufal, že to pomůže, ale větráky stále dělají to samé, i při nulové zátěži se nonstop zapínají a vypínají po 5 sekundách. Neměl byste pro mě někdo radu?
Díky moc,
Tomáš
nakonec jsem se rozhodl to nechat tak, jak to je, koupil jsem mnou zmíněnou R9 380x. Po zapojení do sestavy jsem nainstaloval drivery z přiloženýho cd, restartnul, vše vypadalo, že funguje tak, jak má. Čeho jsem si ale všiml ihned je to, že větráky u grafiky se spouštějí a vypínají každých 5 sekund, jsou sice tiché, ale předpokládám správně, že to takhle fakt být nemá? Šel jsem na stránky AMD a nainstaloval tam nejnovější verzi driverů a doufal, že to pomůže, ale větráky stále dělají to samé, i při nulové zátěži se nonstop zapínají a vypínají po 5 sekundách. Neměl byste pro mě někdo radu?
Díky moc,
Tomáš
Ventilatory se spousti podle teploty. Jelikoz AMD topi o hodene vic nez Nvidia, tak je mozne ze teplota je presne na hranici kdy se maji spoustet. U Nvidie se spousti az kdyz se karta zahreje pri zatezi, jenze Nvidia ma take o tretinu mensi spotrebu a tim padem nizsi teplotu GPU.
Tohle ale musi prozradit nekdo kdo ma stejnou nebo podobnou kartu jestli to jde nejak nastavit.
Tohle ale musi prozradit nekdo kdo ma stejnou nebo podobnou kartu jestli to jde nejak nastavit.
Blbost, je to jen o výrobci, když sis přišel pro radu proč jsi nevzal tu Nitro?
Jakou teplotu to má když se ta fany spouští ? Jakou máš skříň a jak máš řešení AirFlow?
Jakou teplotu to má když se ta fany spouští ? Jakou máš skříň a jak máš řešení AirFlow?
GK v době prvního dotazu byla domluvená a objednaná, takže jsem jí vzal s tím, že jí případně v klidu vrátím, což nejspíš i udělám.
Ohledně fanů:
- spouští se v pravidelném intervalu bez ohledu na teplotu, když je PC nečinný, teplota je 41°C, ale i tak se větráky prostě točej v pravidelném intervalu - 5 sekund ano, 5 sekund ne. S určitou zátěží (10 sportovních streamů) to dělá to samé - potom je teplota 53°C. Zátěž ze hry jsem nezkoušel.
Case je CoolerMaster miditower Centurion 534 Lite,ATX, Airflow - nevím, pardon :/
díky
Dodatečně přidáno po 1 hodině 33 minutách 21 vteřinách:
Jenom doplnim, protože možná, že jsem prostě naivní já, když si myslim, že fan se při teplotě 50°C nebude vůbec hýbat. Nicméně fan se při této pravidelné činnosti sotva rozjede, nedělá prakticky žádný hluk, je to opravdu slabý slabý hluk, ale pravidelný. Jde taky o to, že doteď protože jsem žádnou GK uvnitř neměl, jsem na takový přerušovan zvuk nebyl zvyklý. Zkoušel jsem teď přes OC Guru manuálně upravovat %rychlost/°C a to je úplně jinačí hluk, takže možná, že to je takhle nastaveno - má to tak být? Nicméně žádnou zmínku o tom, že by to dělat mělo, jsem nikde na netu nenašel, proto se ptám. Ale možná že se tady ptám na úplně jasnou sračku
Edit 2: Jo, pardon všem, Fan Speed je automaticky nastaven na 30% při teplotě 50°C a vzhledem k tomu, že se to kolem tý hodnoty drží, tak se konstantně zapíná a vypíná.
Nicméně Pythone, můžu se tě prosím zeptat, jaký Sapphire jsi myslel? Jestli ty dvě karty půjdou na desku a zdroj je utáhne, tak jednu z nich vyberu. Dík za pomoc
Ohledně fanů:
- spouští se v pravidelném intervalu bez ohledu na teplotu, když je PC nečinný, teplota je 41°C, ale i tak se větráky prostě točej v pravidelném intervalu - 5 sekund ano, 5 sekund ne. S určitou zátěží (10 sportovních streamů) to dělá to samé - potom je teplota 53°C. Zátěž ze hry jsem nezkoušel.
Case je CoolerMaster miditower Centurion 534 Lite,ATX, Airflow - nevím, pardon :/
díky
Dodatečně přidáno po 1 hodině 33 minutách 21 vteřinách:
Jenom doplnim, protože možná, že jsem prostě naivní já, když si myslim, že fan se při teplotě 50°C nebude vůbec hýbat. Nicméně fan se při této pravidelné činnosti sotva rozjede, nedělá prakticky žádný hluk, je to opravdu slabý slabý hluk, ale pravidelný. Jde taky o to, že doteď protože jsem žádnou GK uvnitř neměl, jsem na takový přerušovan zvuk nebyl zvyklý. Zkoušel jsem teď přes OC Guru manuálně upravovat %rychlost/°C a to je úplně jinačí hluk, takže možná, že to je takhle nastaveno - má to tak být? Nicméně žádnou zmínku o tom, že by to dělat mělo, jsem nikde na netu nenašel, proto se ptám. Ale možná že se tady ptám na úplně jasnou sračku
Edit 2: Jo, pardon všem, Fan Speed je automaticky nastaven na 30% při teplotě 50°C a vzhledem k tomu, že se to kolem tý hodnoty drží, tak se konstantně zapíná a vypíná.
Nicméně Pythone, můžu se tě prosím zeptat, jaký Sapphire jsi myslel? Jestli ty dvě karty půjdou na desku a zdroj je utáhne, tak jednu z nich vyberu. Dík za pomoc
Kartu reklamuj, tohle určitě není v pořádku.
Ty nevíš kolik a jakých ventilátorů máš v PC?
Ty nevíš kolik a jakých ventilátorů máš v PC?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Žádost o radu s koupí notebooku
od Impo168 » 31 led 2025 14:39 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 0
- 1872
-
od Impo168