Dobrý den,
koupil jsem 1 metr bílého led pásku, parametry: 8mm bílý, 60xled3528/2IP20, modul 5cm.
Tento metrový pásek bych si rád zapojil do obyčejné zásuvky, co na to potřebuji, jak to mám vypočítat nebo jaké odpory, pojistky mám dát? Děkuji
Zapojení LED pásku Vyřešeno
Re: Zapojení LED pásku
Ze střídavých 220 stejnosměrných 12 neuděláš žádnými odpory ani pojistkami, na to potřebuješ usměrňovač a pár dalších věcí.
V obchodech kde se LED pásky prodávají, obvykle prodávají i zdroje k nim, na metrový kousek ti stačí i ten nejobyčejnější:
https://www.berge.cz/zdroje-pro-led-pasky
http://www.ledsvet.cz/zdroje-pro-led-7
V obchodech kde se LED pásky prodávají, obvykle prodávají i zdroje k nim, na metrový kousek ti stačí i ten nejobyčejnější:
https://www.berge.cz/zdroje-pro-led-pasky
http://www.ledsvet.cz/zdroje-pro-led-7
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Pohlaví:
K tomu jen dodám, že existují i pásky, které jsou pro napětí 24V, byť nejsou zdaleka tak běžné jako ty pro 12V. Pokud jsi pásek někde kupoval, měl by být údaj o napájecím napětí uveden.
Nejde např. rozkuchat starou nabíječku na mobil? Není ta náhodou na 12V?
-
- Pohlaví:
Ne.
Já používám třeba trafa ze starých lampiček s halogenovou žárovkou - mají napětí 11,5V, k tomu 4 diody a kondenzátory.
Levněji tě rozhodně vyjde koupě levného zdroje - viz. nabídka cca. 50,- Kč.
Já používám třeba trafa ze starých lampiček s halogenovou žárovkou - mají napětí 11,5V, k tomu 4 diody a kondenzátory.
Levněji tě rozhodně vyjde koupě levného zdroje - viz. nabídka cca. 50,- Kč.
Nejde o levnější dražší nabídky,
jde o to si to nějak vykuchtit sám, pokud najdu trafo z nějaké lampy nebo nějakého zařízení co půjde cca na 12V +- můžu to použít?
jde o to si to nějak vykuchtit sám, pokud najdu trafo z nějaké lampy nebo nějakého zařízení co půjde cca na 12V +- můžu to použít?
-
- Pohlaví:
To samozřejmě lze 
Já to řeším tak, že k onomu trafu přidám 4 usměrňovací diody (graetzovo zapojení), filtrační a blokovací kondenzátory. Protože je ale usměrněné napětí vyšší, než 12V, přidávám PWM regulátor s NE555, který mimo to, že sníží max. napětí, umožňuje regulaci jasu diod.

Já to řeším tak, že k onomu trafu přidám 4 usměrňovací diody (graetzovo zapojení), filtrační a blokovací kondenzátory. Protože je ale usměrněné napětí vyšší, než 12V, přidávám PWM regulátor s NE555, který mimo to, že sníží max. napětí, umožňuje regulaci jasu diod.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Já to řeším tak, že jsem u Číňanů nakoupil hafo pulsních 12V zdrojů od 100mA, do 1A a tyto zdroje pak dobastluji do krabiček nefunkčních adapérů/nabíječek, kterých se všude válí halda.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Našel jsem nějaký Adapter na 13,5V, na prasáka rozstřihl, připájel a svítí pěkně.
Zkoušel jsem to na 3 minutky a nic se nepálilo ani nějak nepřehřívalo. Dát tam ještě diodu s odporem tak V by mohly být v pořádku ne?
Zkoušel jsem to na 3 minutky a nic se nepálilo ani nějak nepřehřívalo. Dát tam ještě diodu s odporem tak V by mohly být v pořádku ne?
hod tam odpor 1.5 ohm , ale jestli to nehřeje tak bych to tak nechal 

-
- Pohlaví:
Můžeš dvě diody do serie (na každé se ztratí 0,6V). Nebo dopočítat potřebný odpor.
Dobrá varianta je koupit si z číny měnič z 220 na 12V, 1 metr bude mít odběr do 0,5A takže to ani nebude drahé. Pokud máš doma nabíječku na notebook, tak tam se dá upravit napětí snadněji.
EDIT:Pro nebezpečnost konstrukce promazáno
EDIT:Pro nebezpečnost konstrukce promazáno
Naposledy upravil(a) zezr dne 29 čer 2016 19:58, celkem upraveno 1 x.
Svět ztrácí genie. Einstein umřel ,Mozart umřel a mě je taky nějak špatně!
CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
HDD: Segate 7200.14 2TB SSD: OCZ-ARC100 256GB, Kingston A1000 512GB
CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
HDD: Segate 7200.14 2TB SSD: OCZ-ARC100 256GB, Kingston A1000 512GB
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 4408
-
od HappyMental
Zobrazit poslední příspěvek