Pracovní sestava ~55k + monitory

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Eldan
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Pracovní sestava ~55k + monitory

Příspěvekod Eldan » 13 zář 2016 13:32

Ahoj!
Někdy v zimě (asi po vánocích, kvůli cenám) budu pořizovat novou sestavu, protože moje stará (v profilu) už moc nestíhá.
Některé části sestavy už jsem tu řešil v oddělených vláknech, tohle by měla být diskuse nad komponenty.
Ano, vím že to řeším několik měsíců dopředu a dostupný HW se může změnit, ale očekávám, že ceny budou jen klesat (s výjímkou vánoc samozřejmě) a nic moc nového co by mi s výběrem nějak víc zamíchalo se teď afaik neplánuje.

Účel sestavy je programování, práce s videem a hraní, takže trochu od každého.
Rozpočet je kolem 55k (protože na takovou částku to vychází teď), pár tisíc nahorů či dolů mi neublíží, na monitory jsem ochoten obětovat do 15k.

Pro každý komponent jsem uvedl jaký je můj výběr, ke všemu přijímám připomínky a alternativy.
Díky za reakce!

CPU: i7-6700K / i7-6800K
- Skylake je levnější a do budoucna použitelnější platforma, X99 právě dostala poslední řadu procesorů, na Z170 se ještě dvě iterace plánují... ale stejně nepředpokládám, že bych CPU měnil hned za rok
- Skylake má vyšší singlecore výkon a lepší taktovatelnost, navíc je to modernější architektura
- Budu pracovat jak s aplikacemi preferujícími singlecore výkon tak s multicore programy (od her přes renderování videa po virtualizaci), takže obě varianty mají někde benefity a někde ztrácí

MB: GIGABYTE GA-Z170X-Designare / Na X99 zatím kandidáta nemám
- Byl bych si zvolil GA-Z170X-UD5, ale u nás (a i u sousedů, koukal jsem i na Německé eshopy) se verze bez Thunderboltu (která jediná dává smysl) neprodává
- Přemýšlel jsem ještě o ASUSu, konkrétně Maximus VIII Ranger nebo Hero

CPU Cooler: Cryorig R1 Ultimate (/ Noctua NH-D15 / Swiftech H240 X2)
- Swiftech je prakticky nemožné sehnat se zárukou a jednoduchou možností RMA
- Noctua je nejlepší volba, ale nelíbí se mi barevně, je možnost vyměnit fany, ale nevím za co
- Výběr jsem řešil v tomto vlákně

GPU: ASUS GTX 1080 / ASUS GTX 1070
- Kterou z nich zvolím záleží na dostupných financích a jestli pro mě bude mít 1080 vůbec smysl
- Nevím jestli má smysl brát -A, případně -O verzi (vyšší takty, dražší)
- Přemýšlel jsem ještě nad 2x RX480, ale obzvlášť Adobe pro ně nemá moc dobrý scaling

RAM: Kingston HyperX Savage Black 2666MHz 4x8GB (32GB)
- Dobré časování, bohužel horší OC vlastnosti než např. G.Skill (na 3GHz se s nimi asi nedostanu)
- Možná vezmu 2x16GB kit kvůli případnému upgradu na 64GB, ale spíš ne, 32GB mi bude stačit ještě hodně, hodně dlouho

SSD: Kingston KC400 (/ Kingston HyperX Savage 480GB)
- Příjde mi že má nejlepší poměr cena/kapacita/kvalita
- v budoucnu bych možná pořídil i M.2 / U.2 disk, ale teď mi bude stačit obyčejné

HDD: Mám Seagate Barracuda 7200.14 1TB, možná dokoupím 2TB verzi, možná ne.

PSU: Evga SuperNova G2 750 (/ Evga SuperNova G2 650)
- Na CZC je 750W verze levnější než 650W - má smysl brát tu, ikdyž ten výkon nikdy nevyužiju?
- Nebo bych měl investovat o pár stovek víc a vzít platinum verzi?

CASE: Phanteks Enthoo Luxe Black
- Chci originální pevnou case připravenou na vodní chlazení, ideálně s možností LED podsvícení (Luxe ho má zabudované, což je plus)
- Přemýšlel jsem ještě nad Corsair Air 540 a 450D, ale Phanteks vyhrává

Doplňky:
Phanteks LED Strip
- Na doplnění osvětlení i do vnitřku sestavy
- Nejsem si ještě 100% jistý deskou a grafikou, ale je šance, že LED budou i tam - měl by potom strip smysl?

- Ohledně doplňkových fanů si nejsem jistý, 200mm vepředu, 140mm vzadu a 140mm nahoře by měly být schopné zvládnout vše, případně bych je doplnil/nahradil podle potřeby.

Monitory: ASUS VN247HA (3x)
- Viz toto vlákno
- Chci širokou pracovní plochu, hraním v surroundu také nepohrdnu
- Nahrazují moje 3x Acer G226HQL
- Chci alespoň 24" s co nejmenším bezelem
- 1440p monitory už by byly příliš drahé, přecejen musím cenu násobit třemi
- Hledám ještě vhodný VESA držák - má někdo zkušenosti s tímhle typem?
Naposledy upravil(a) Eldan dne 18 zář 2016 17:02, celkem upraveno 6 x.

Reklama
vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Re: Pracovní sestava ~55k + monitory

Příspěvekod vuLva » 13 zář 2016 15:23

Pokud se bude upravovat video, stavel bych to na i7-6800K + Asus X99-A II + 4x8GB DDR4 (quad channel).

Taktovani pameti mi prijde zbytecne uz jen kvuli stabilite. To vem rovnou s vyssi frekvenci.

Kingston Savage je v pohode, KC400 bude lepsi volbou.

Grafiku bych vzal spise MSI Gaming pokud neplanujes vymenu chladice.

Zdroj OK. Alternativa Corsair RMx/HXi.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H

Barendol
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Barendol » 13 zář 2016 15:41

Co takhle to probrat až v době koupi, ono se toho může ještě hodně změnit.
Pokud nevidíš chybu, podívej se, co je správně, pak je najdeš. Čím seš zkušenější, tím víc chyb uvidíš.

Eldan
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Eldan » 13 zář 2016 17:29

Barendol: Viz co jsem psal na začátku. Tohle v žádném případě není definitivní podoba a se změnami počítám :)

vuLva:
S CPU to mám 50 na 50. Ano, 6800K má výhodu dvou jader, kterou v enkódování videa využiju, oitázkou ale je, zda se mi to finančně vyplatí. Uvidím jaké další reakce dostanu, zatím jsem hodně nerozhodný.
Taktování pamětí je asi tak stejně zbytečné jako LED osvětlení ve skříni :) Ale 2666MHz mi bude stačit, rozdíly s vyššími frekvencemi jsou marginální a za ty peníze navíc to nestojí.
Savage tedy asi vyměním za ten KC400.
MSI jsem nikdy neměl moc v lásce, ASUS mi přišel konstrukčně kvalitnější. Navíc si nemyslím že rozdíl v účinnosti nebo hluku bude nějak moc velký. A třešnička na dortu - ASUS má ledky :)

Obecně bych byl rád, kdybyste mi při doporučení něčeho jiného zdůvodnili proč je to co doporučujete lepší, protože komponenty které jsem vybral jsem vybral z nějakého důvodu, tímpádem pokud je mám vyměnit za jiné, potřebuju důvod lepší :)

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 13 zář 2016 17:44

Na video bych volil taky jedině 2011v3. Využije se to.
KC400 je fajn, ale nemyslím si, že jeho fičůry ti budou u Savage chybět a klidně bych u něho zůstal. Každopádně je rozdíl pakatel a v té ceně to asi nemá cenu moc hrotit.
V čem je lepší Asus? Že má backplate jen jako výztuhu a místo aby odváděl, akorát akumuluje? V tom, že dává nějakou prasopastu a když odejmeš chladič, urve ti pracky? A chlazení VRM přebral od Sapphire Nitro. MSI Gaming X.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Eldan
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Eldan » 13 zář 2016 22:23

Pokud něco vím jistě, tak to je to, že se ve své sestavě snažím mít co nejmíň červených věcí (zatím jen SSD, které, pokud mi to bude hodně vadit, můžu jednoduše přebarvit). A taky mám "úchylku" na triplefan karty :)
Takže bych preferoval ideálně jinou než červenou kartu - ASUS mi vyhovoval tím, že je jako zbytek mé sestavy v základu tmavý a doplněný RGB LED... Takhle mi zbývá akorát tak Zotac (AMP / AMP Extreme), který je podle všeho takový průměr - nic extra, ale ani žádný příšerný fail. Určitě uvítám další diskusi.

Ad CPU:
Z170 mi orientačně vychází na 16k, X99 na 21k (CPU + Deska), což je nezanedbatelný rozdíl a upřímně, radši obětuju pár vteřin renderování a pořídím 1080 místo 1070. Mám sice velký budget, ale není nelimitovaný a rád bych ho využil co nejlépe. Navíc video není primární smysl sestavy ale jen jedna z několika činností, není nutné na to klást takový důraz.
Tzn. zatím jsem spíše pro Z170.

Jak byste mi poradili s PSU?

vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod vuLva » 13 zář 2016 23:28

Koukám tady se jede na estetiku. :-D OK proč ne. Ale stejně bych se tomu ASUSu vyhnul. Grafiky neměli nikdy moc povedené. Co třeba taková EVGA? Není to sice triple fan, ale je tmavá, a má zajímavé LED.

Pokud tedy není úprava videa primární činností na pc, tak by se dalo přiklonit více ke Skylake kvůli ceně. Pak by se tam vešla i GTX 1080. Co se týče desek, zahrnul bych do výběru ASRock, konrétně modely Extreme4/6/7. Jsou to povedené desky.

Zdroj buď Seasonic Platinum 660W nebo pak levnější Corsair RMx/EVGA G2 s Gold certifikací.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H

Goudy
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Goudy » 14 zář 2016 01:52

i7 5820K + Asus X99-E
Vůbec bych se nebál jít do Haswell-E, výkon je takřka totožný, technologie co požaduješ taky, pohled do budoucna mají i Broadwell i Haswell stejný. Navíc se Haswell lépe taktuje.

64GB RAM
Tolik RAM se žádnému editorovy nikdy neztratí.

EVGA GTX 1080
Elegantní grafika od Evga s dvouslotovým chladičem, tichá a účinná.

Intel SSD 540s
480GB je dost na nejpotřebnější programy, případně není problém dokoupit další a zapojit do RAIDu.

WD Red 2TB
Velké kapacita a edice Red pro 24/7 využití.

Noctua NH D15S
O něco slabší, než jeho velký brácha, ale to ničemu nevadí. Když si poradí s Visherou v létě, Haswell pro něj nebude problém.

Corsair RMx 750W
Možná malinko overkill pro tuhle sestavu, ale radši rezerva než škrtidlo.

NZXT Phantom 410
Protože se tu jede na estetiku, možná by neškodila trocha extravagance od NZXT nebo něco od Lian-Li. Ani Be Quiet! nedělá špatné casy designem i funkčností.

Lehce se šlo přeš limit a nějak jsem nepochopil, jestli chceš dát ~55k za PC + monitory nebo 55k za PC a 15k za monitory. Pokud je to jinak než jsem myslel, předem se omlouvám :-)
Zalman Z11 NEO, AMD FX 8300@4,4GHz, MSI 970 Gaming, AMD R9 290x, HyperX Fury DDR3 16Gb@1866MHz,
Corsair RM750 750W , WD Purple 2TB

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 14 zář 2016 05:53

Ten paskvil 540s má s Intelem společnou jen tu krabičku. Cpát to do PC za 55K je celkem hřích.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 14 zář 2016 09:10

Eldan píše:...Ad CPU:
Z170 mi orientačně vychází na 16k, X99 na 21k (CPU + Deska), což je nezanedbatelný rozdíl a upřímně, radši obětuju pár vteřin renderování a pořídím 1080 místo 1070. Mám sice velký budget, ale není nelimitovaný a rád bych ho využil co nejlépe. Navíc video není primární smysl sestavy ale jen jedna z několika činností, není nutné na to klást takový důraz.
Tzn. zatím jsem spíše pro Z170...

Kolik bude dělat ta úprava videa? Ono to totiž není o sekundách, ale klidně o hodinách rozdílu...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Eldan
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Eldan » 14 zář 2016 10:52

vuLva: Ano, nad Evgou jsem taky přemýšlel a ve výběru teď tedy mám nedoporučovaný ASUS, Zotac a Evgu. Tak uvidíme jak se rozhodnu.
Co se PSU týče tak jsem prosil o zodpovězení mých otázek o něm, nikoliv o doporučování jiného. V tomhle ohledu jsem si naprosto jistý Evgou - je to rebrandovaný SuperFlower, který má v téhle řadě naprosto skvělou build quality a použité komponenty (víceméně na úrovni Seasonicu, oproti kterému má lepší teploty a nižší ripple), za tu cenu nejideálnější výběr. Ano, Corsair na tom taky není špatně, ale proč dělat kompromisy tam kde to nemá smysl? Tzn. G2 nebo P2? 650W nebo 750W (když vezmu v potaz že 750W je LEVNĚJŠÍ)?

Goudy: Příjde mi, že jsi lehce mimo mísu...
Ano, Haswell-E je teoreticky taky možnost, ale Skylake je o dvě generace výš a cenově je skoro identický (co vydám na CPU to ušetřím na desce). Tzn. bych ho z výběru vyloučil, příjde mi, že se to prostě nevyplatí.

64GB RAM se sice pro fulltime editora neztratí, ale mě zatím stačí 32, přecejen jak jsem psal, nebude to primárně videoediting co budu dělat. Ale mohl bych si vzít 2x16GB kit a mít tak prostor pro upgrade, popřemýšlím nad tím.

SSD: Příjde mi, že máš potřebu ke každému komponentu co jsem vybral prostě navrhnout alternativu za každou cenu. Tenhle Intel je TLC, což mi příjde zbytečné, když za skoro stejné peníze můžu mít MLC Kingston.

HDD: Wut? Stavím snad NAS? Díky, ale pokud bych měl uvažovat o WD (jakože mi to je víceméně upřímně jedno), tak Blue nebo spíš Black.

CPU Chladič: Už vím co jsem zapomněl zmínit - plánuju taktovat, nějaký uchladitelný OC na běžný provoz a pak sem tam nějaké to překonávání osobních rekordů a soutěžení (hwbot, atd.), tzn. když už beru vzduch, tak ten nejsilnější. Na vodní custom loop asi přejdu v budoucnu, zatím se na to necítím (finance a navíc se vody ještě pořád trochu bojím).

PSU: To samé co jsem psal vuLvovi.

Case: A v čem se skříně od NZXT, BeQuiet a LianLi liší od Phanteks kromě vzhledu? Všechny jsou dobře postavené a kvalitní. A designově se mi zrovna zalíbilo Enthoo Luxe, no :)

A myslel jsem to tak, že 55k za PC a navíc 15k na monitory, pokud to nebylo jasné, omlouvám se.

Martab: U renderování mi hodina sem tam nevadí, důležité je mít plynulý náhled a render efektů, což by s čtyřjádrem mělo fungovat vpohodě - u mého současného FX-6300 je limitem síla na jádro spíš než jejich počet. Stejně to stále zvažuju, asi to bude nekonečné dilema dokud prostě něco z toho nekoupím. Navíc s GTX1080 budu mít silnějšího tahouna na grafickou akceleraci, která to taky hodně ovlivní, obzvlášť u enkódování.

Stejně děkuju za všechny návrhy, ikdyž to vypadá že se jim zuby nehty bráním, alespoň mi dávají možnost obhájit si svůj výběr a přemýšlet nad tím proč to stavím zrovna tak, jak to stavím.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 14 zář 2016 11:09

Vybrané to máš v celku dobře (tedy až na zvažování 2x RX480, to bych vypustil :-) ). Ohledně těch CPU, záleží co přesně budeš dělat, ona i7-6800K je sice o pár procent ve hrách slabší, ale zase v tom renderu a tak o desítky % lepší... Pak je ještě možnost koupit nějakou starší dvouprocesorovou grafickou stanici, grafiku vyměnit za GTX1080 a s cenou budeš bych řekl pod těma 55K a výkon bude zase o kousek jinde (teda ten multivláknový).

A ohledně zdrojů, ber 750W pokud budeš taktovat a vuLva to nemyslel, tak, že ten zdroj máš měnit, jen že je to alternativa...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pracovní sestava do 40 000,-
    od FiFiakVon » 21 led 2025 11:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    3496
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    22 led 2025 19:49
  • Monitory + držák na monitory
    od HelFix » 24 zář 2024 18:04 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1968
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    27 zář 2024 20:07
  • Pracovní PC, 45k
    od freelanc » 19 úno 2025 22:31 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3559
    od freelanc Zobrazit poslední příspěvek
    22 úno 2025 16:27
  • Mac Mini M4 dva monitory
    od nakatomi » 28 led 2025 18:16 » v Vše ostatní (hw)
    1
    2539
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    28 led 2025 19:08
  • Výběr pracovní myši
    od p3v4x » 21 lis 2024 11:15 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1527
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    21 lis 2024 11:41

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”